EET definitivně končí, rozhodla vláda

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 9. 3. 2022 | 9 komentářů
EET definitivně končí, rozhodla vláda

Ilustrační fotka: RychláPokladna.cz – One Pub

Podnikatelé se už nebudou muset znovu zapojit do elektronické evidence tržeb (EET), jejímž původním cílem bylo omezit daňové úniky. Koaliční vláda ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů dnes rozhodla, že evidenci zruší.

Už od března 2020, kdy začala koronavirová pandemie, je EET nepovinná – formálně však šlo jen o přerušení do konce roku 2022.

Zrušení zákona o evidenci tržeb mimo jiné povede k tomu, že finanční a celní správa zastaví dosavadní řízení o přestupcích týkajících se EET.

Evidence byla od 1. prosince 2016 povinná pro stravovací a ubytovací služby, od března 2017 se připojili obchodníci. Od května 2020 se EET měla rozšířit na skoro všechny zbývající podnikatele, kteří přijímají hotovost – především řemeslníky, svobodná povolání (lékaře, právníky, účetní, veterináře a další), taxikáře, ostatní provozovatele služeb (kadeřnictví, kosmetika...), zbývající prodejce občerstvení (prodávající jídlo a pití „do ruky“ jako párek v rohlíku, zmrzlinu do kornoutu a podobně), ale i některé další.

Tehdejší ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) po příchodu covidu původně odmítala odložit zapojení dalších podnikatelů. Nakonec ale překvapivě prosadila, že se pozastavila evidenční povinnost i pro podnikatele, kteří už se zapojili dříve. Poslanci pak přerušení EET několikrát prodloužili – naposledy do konce roku 2022. Povinná evidence se měla vrátit od 1. ledna 2023 – pokud ji nová vláda po volbách nezruší.

Přiznání na dosah myši

Zdroj: Shutterstock

Při vyplňování daňového přiznání udělají hodně práce za vás. Stahovat je můžete kdykoliv a kdekoliv přímo od nás. Máme kompletní sadu včetně všech příloh a pokynů k vyplnění.

Interaktivní formuláře pro daňové přiznání

Ministerstvo financí, které od prosince vede Zbyněk Stanjura z ODS, obhajuje úplné zrušení EET tím, že od roku 2016 došlo k „významným společenským a ekonomickým změnám“. Zmiňuje především prudký nárůst bezhotovostních plateb, který ještě urychlila koronavirová pandemie. Díky tomu klesl podíl plateb bez digitální stopy. Víc než 80 tisíc podnikatelů se mezitím dobrovolně zapojilo do systému paušální daně, jejíž částka se v zásadě neodvíjí od přesné výše příjmů. Vláda chystá zvýšení limitu pro povinnou registraci k dani z přidané hodnoty z jednoho na dva miliony korun obratu, čímž stoupne i strop pro vstup do paušálního režimu. Díky zrušení výpočtu ze superhrubé mzdy a snížení daně z příjmů zaměstnanců klesl význam EET také z pohledu načerno vyplácených mezd. Stoupla i základní daňová sleva na poplatníka, připomíná úřad.

Ministerstvo odhaduje, že návratem k povinné EET (a zapojením dalších podnikatelů) by veřejné rozpočty získaly 4,2 miliardy korun ročně. Stát však současně ušetří na provozu systému pro evidenci tržeb (kolem 463 milionů ročně), mimo jiné klesne počet vyčleněných míst ve finanční správě o sto. „Současně klesne administrativní zátěž podnikatelů: i kdyby měli s EET minimální roční náklady kolem tří tisíc korun (pokladní zařízení a jeho aktualizace, internetové připojení), mohlo by se napříč podnikatelským segmentem jednat o cca 1,5 miliardy ročně,“ odhaduje úřad.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 3. 2022 19:38, Pag

To se to bude zase snáz odklánět, vivat ODS - opravdu dokonalé svi..

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 3. 2022 16:47

stat zije zdanich probuttese cesko jde do kopru

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

19. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

Pojištění dlouhodobé péče od letoška dostalo daňové zvýhodnění. Pojišťovny přicházejí s prvními nabídkami – kromě pravidelné renty třeba i s garancí místa v takzvaném pobytovém zařízení.... celý článek

Daňové úlevy na pomoc Ukrajině se prodlouží

18. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

Daňové úlevy na pomoc Ukrajině se prodlouží

Ministerstvo financí potvrdilo, že chce prodloužit daňové úlevy na pomoc Ukrajině až do roku 2026, a to ve stejném rozsahu jako za rok 2022 a 2023.

VZP varuje před novým podvodem, využívá WhatsApp

10. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

VZP varuje před novým podvodem, využívá WhatsApp

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) varuje před novým trikem online podvodníků. Tentokrát jde o zprávy, které rozesílají na aplikaci WhatsApp spolu s odkazem na fiktivní web, kde se... celý článek

Na zaplacení daně z nemovitostí zbývá poslední den

26. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Na zaplacení daně z nemovitostí zbývá poslední den

Daň z nemovitých věcí je potřeba zaplatit do 31. května. Pokud její výše v jednom kraji přesáhne 5000 korun, lze ji uhradit ve dvou splátkách – tu druhou do 30. listopadu.

Ještě měsíc práce na stát. Den daňové svobody bude o dva dny dřív

13. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Ještě měsíc práce na stát. Den daňové svobody bude o dva dny dřív

Den daňové svobody letos podle Liberálního institutu připadá na 11. června, o dva kalendářní dny dříve než loni. Do té doby, tedy 162 dní, pracují lidé v Česku pouze pro stát.

Partners Financial Services