Finanční správu povede Hornochová. Šikana skončí, slibuje ministr

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 23. 2. 2023
Finanční správu povede Hornochová. Šikana skončí, slibuje ministr
Zbyněk Stanjura a Simona Hornochová
Zdroj: Ministerstvo financí

Novou šéfkou Generálního finančního ředitelství, které stojí v čele Finanční správy, bude od 1. března Simona Hornochová. Uspěla ve výběrovém řízení, které vyhlásilo ministerstvo financí.

Hornochová pracovala v letech 1996 až 2014 v poradenské skupině Ernst & Young (EY). Dva roky od pak byla náměstkyní ministra financí pro daně a cla, kam ji přivedl tehdejší ministr Andrej Babiš. Mimo jiné měla na starosti přípravu elektronické evidence tržeb (EET). Po odchodu z ministerstva pak působila především jako poradce v oblasti daní a účetnictví, přednášela a byla mimo jiné členkou pracovní skupiny pro připravovaný nový zákon o účetnictví. Aktivně se rovněž angažuje v Komoře daňových poradců ČR a jejích odborných sekcích.

„Simona Hornochová patří mezi uznávané experty v daňové oblasti. Věřím, že bude schopná změnit přístup Finanční správy a její pošramocenou reputaci tak, aby lidé znovu získali důvěru ve stát, který má poskytovat klientsky orientované služby a nešikanovat občany a firmy,“ říká ministr financí Zbyněk Stanjura.

„Finanční správa musí plnit svou roli a být prostředníkem mezi státem a občany. Bohužel již řadu let tomu tak není a podnikatelé mají pocit, že pro Finanční správu nejsou rovnocennými partnery. To se musí změnit,“ dodává Stanjura.

„Následky situace, o které hovoří pan ministr, bezprostředně vnímají i daňoví experti ve své každodenní praxi,“ potvrzuje Hornochová. „Obtížně vysvětlujeme klientům tendence k formalistickým výkladům daňových předpisů, které postrádají základní smysl. V těch případech, kdy je celé daňové řízení vedeno snahou doměřit daň, žádné seriózní vysvětlení nalézt nelze. Jsem ale přesvědčena, že takový přístup není standardem ani pro řadu pracovníků Finanční správy. Věřím proto, že existuje šance vybudovat prostředí vzájemné spolupráce a vrátit Finanční správě reputaci korektní, spravedlivé a klientsky orientované instituce,“ říká.

Od 28. března 2022, kdy ve funkci generální ředitelky skončila Tatjana Richterová, vedl úřad její zástupce Jan Ronovský.

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

19. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

Pojištění dlouhodobé péče od letoška dostalo daňové zvýhodnění. Pojišťovny přicházejí s prvními nabídkami – kromě pravidelné renty třeba i s garancí místa v takzvaném pobytovém zařízení.... celý článek

Daňové úlevy na pomoc Ukrajině se prodlouží

18. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

Daňové úlevy na pomoc Ukrajině se prodlouží

Ministerstvo financí potvrdilo, že chce prodloužit daňové úlevy na pomoc Ukrajině až do roku 2026, a to ve stejném rozsahu jako za rok 2022 a 2023.

VZP varuje před novým podvodem, využívá WhatsApp

10. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

VZP varuje před novým podvodem, využívá WhatsApp

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) varuje před novým trikem online podvodníků. Tentokrát jde o zprávy, které rozesílají na aplikaci WhatsApp spolu s odkazem na fiktivní web, kde se... celý článek

Na zaplacení daně z nemovitostí zbývá poslední den

26. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Na zaplacení daně z nemovitostí zbývá poslední den

Daň z nemovitých věcí je potřeba zaplatit do 31. května. Pokud její výše v jednom kraji přesáhne 5000 korun, lze ji uhradit ve dvou splátkách – tu druhou do 30. listopadu.

Ještě měsíc práce na stát. Den daňové svobody bude o dva dny dřív

13. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Ještě měsíc práce na stát. Den daňové svobody bude o dva dny dřív

Den daňové svobody letos podle Liberálního institutu připadá na 11. června, o dva kalendářní dny dříve než loni. Do té doby, tedy 162 dní, pracují lidé v Česku pouze pro stát.

Partners Financial Services