Banky začnou nahrazovat plastové karty virtuálními

jih | rubrika: Aktuality | 26. 11. 2019

Novým trendem u platebních karet bude jejich virtualizace. Nové služby jako Apple a Google Pay umožní snížit náklady na vydávání plastových karet.

První banka, která potvrdila, že jde tímto směrem, je Česká spořitelna, informují Hospodářské noviny. V blízké budoucnosti začne dávat klientům na výběr, zda chtějí jen virtuální, či také plastovou kartu.

„Počet klientů, kteří využívají naše služby primárně v mobilu, se za poslední rok zdvojnásobil. A předpokládáme, že v roce 2020 překročí jeden milion. V průběhu příštího roku začneme naše karty plně virtualizovat, abychom jim usnadnili platby a výběry mobilem i transakce na internetu," řekl listu mluvčí spořitelny Filip Hrubý.

Dáme karty?

Stovky lidí měsíčně přicházejí o peníze kvůli zneužití platební karty. Lze ji přitom ochránit snadno, pomůžou i novinky.

Jak bezpečně platit na internetu? Pomůže i virtuální karta


Banky přidávají další možnosti pro mobilní platby. Projděte si, co která umí.

Mobilní platby: Air Bank už má všechny čtyři, ČSOB startuje s omezením


První banky spouštějí novinku, díky níž budou platby kartou na internetu ještě bezpečnější a jednodušší. Kdo ale nemá mobilní aplikaci nebo chytrý telefon, může to mít naopak složitější.

Platbu v e-shopu potvrdíte nově. Přepisování SMS končí

Podobně uvažují i fintechové firmy. Například cílem Twista je plastové karty postupně do roku 2025 „odstřihnout“ z nabídky.

Pro banky je podle Hospodářských novin přechod na virtuální karty lákavý i kvůli budoucím úsporám z vydávání platebních karet, které je nyní přijde až na desítky milionů korun ročně.

V Česku je podle Sdružení pro bankovní karty v oběhu přes 12 milionů platebních karet. Výroba jedné spolu s náklady na doručení klientovi stojí podle informací z bank zhruba 150 korun.

Výhodou virtuálních karet je i to, že klient nemusí čekat na doručení nové karty a může s ní platit okamžitě. Údaje o ní si do aplikace může okamžitě po zřízení stáhnout z přímého bankovnictví. Virtuální karty má v nabídce Banka Creditas.

S ohlašováním nástupu nového trendu jsou ale některé banky zatím opatrné. Plastové karty podle nich zatím virtuálními zcela nahradit nelze.

„Zatím po tom není u nás poptávka. Tradiční plastové karty jsou zatím často nezbytností při cestách do zahraničí, kde bezkontaktní platební terminály a bezkontaktní bankomaty nejsou tak rozšířené jako v Česku, a minimálně ještě několik dalších let je proto klienti budou potřebovat," řekla Hospodářským novinám Jana Karasová, mluvčí Air Bank.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

mBank spouští Zepp Pay. Umožní platit hodinkami Amazfit

26. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

mBank spouští Zepp Pay. Umožní platit hodinkami Amazfit

mBank jako první banka na českém trhu klientům umožňuje platit pomocí Zepp Pay, tedy chytrými hodinkami Amazfit. 

Opisování čísla karty skončí do roku 2030, slibuje Mastercard

19. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

Opisování čísla karty skončí do roku 2030, slibuje Mastercard

Placení na internetu v Evropě se do konce tohoto desetiletí obejde bez ručního opisování údajů z platební karty. S takzvanou stoprocentní tokenizací počítá vize, kterou zveřejnila společnost... celý článek

Přiložte oko. V prvních obchodech zaplatíte bez karty i mobilu

16. 6. 2024 | Ivana Sladkovská, redakce Peníze.CZ

Přiložte oko. V prvních obchodech zaplatíte bez karty i mobilu

V Polsku testují terminály, u nichž se dá zaplatit pomocí biometrie oční duhovky a skenování obličeje. Pilotní projekt spustily společnosti Mastercard, Empik a PayEye. Jde o první řešení... celý článek

Chcete zajímavější kartu? Podívejte se, jaké dávají jednotlivé banky

16. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Chcete zajímavější kartu? Podívejte se, jaké dávají jednotlivé banky

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

Partners Financial Services