Češi poprvé zaplatili kartou víc, než si vybrali z bankomatu

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 24. 2. 2020

Poprvé v historii platebních karet v Česku loni lidé zaplatili víc peněz kartou u obchodníků, než kolik si vybrali z bankomatu. Počet platebních transakcí u obchodníků překonal počet výběrů z bankomatů už v roce 2009.

Vyplývá to ze statistiky Sdružení pro bankovní karty, která v tomto případě počítá všechny transakce kartami vydanými tuzemskou bankou či úvěrovou společností – ať už jde o platby v Česku nebo v zahraničí. Počítají se i přímé platby chytrým telefonem nebo hodinkami.

Objem plateb kartou loni stoupl na 844,6 miliardy korun z předloňských 699,7 miliardy. Objem výběrů hotovosti z bankomatů sice také roste, ale ne tak výrazně: loni na 821,9 miliardy z předloňských 775,7 miliardy korun.

Počet plateb kartou loni stoupl na 1,3 miliardy z předloňských 1,1 miliardy. Každý dospělý obyvatel tak zaplatil kartou v průměru 153krát za rok – ať už přímo u terminálu v obchodě, nebo online při placení na internetu.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřinu, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Počet výběrů hotovosti z bankomatů loni klesl na 179,7 milionu z předloňských 182,7 milionu. Každý dospělý si vybral v průměru 21krát za rok. Na zahraniční bankomaty připadá 3,9 milionu výběrů.

Češi platí kartou stále častěji a stále nižší částky. Zatímco v předchozích letech k tomu přispíval hlavně rozvoj bezkontaktních karet, v posledních měsících podporují tenhle trend i přímé platby mobilem nebo chytrými hodinkami.

Průměrná částka, kterou platíme kartou, loni klesla na 639 korun. Předloni to bylo 642 korun, v roce 2013 ještě 852 korun a v roce 2003 dokonce 1147 korun.

Počet vydaných platebních karet v Česku se loni zvýšil skoro o milion na 12,71 milionu, naprostá většina (12,1 milionu) je bezkontaktních.

Počet platebních terminálů loni vzrostl na 229 582 z předloňských 199 257, z toho většina (213 950) dokáže fungovat bezkontaktně.

Dál přibývá také e-shopů, které přijímají platební karty. Loni jejich počet stoupl na 11 341 z předloňských 9432.

Přibylo také skoro dvě stě bankomatů – ke konci loňského roku jich bylo 5644.

Zastavil se úbytek kreditních karet. Jejich počet stoupl na 2,1 milionu, čímž se vrátily nad úroveň, na jaké byly naposled v roce 2013. Loni jich přibylo víc jak 250 tisíc.

Většina z celkového počtu karet – skoro 60 procent – připadá na značku Mastercard. Až do roku 2013 přitom v Česku vedla Visa – ještě v roce 2010 měla přes 60 procent trhu. Z pohledu běžného klienta není mezi těmito značkami výraznější rozdíl, volba karty záleží hlavně na bankách. Mastercard před lety posílil tým v Česku a nabídl bankám výhodnější ceny, čehož využili hlavně nováčci na trhu.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

mBank spouští Zepp Pay. Umožní platit hodinkami Amazfit

26. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

mBank spouští Zepp Pay. Umožní platit hodinkami Amazfit

mBank jako první banka na českém trhu klientům umožňuje platit pomocí Zepp Pay, tedy chytrými hodinkami Amazfit. 

Opisování čísla karty skončí do roku 2030, slibuje Mastercard

19. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

Opisování čísla karty skončí do roku 2030, slibuje Mastercard

Placení na internetu v Evropě se do konce tohoto desetiletí obejde bez ručního opisování údajů z platební karty. S takzvanou stoprocentní tokenizací počítá vize, kterou zveřejnila společnost... celý článek

Přiložte oko. V prvních obchodech zaplatíte bez karty i mobilu

16. 6. 2024 | Ivana Sladkovská, redakce Peníze.CZ

Přiložte oko. V prvních obchodech zaplatíte bez karty i mobilu

V Polsku testují terminály, u nichž se dá zaplatit pomocí biometrie oční duhovky a skenování obličeje. Pilotní projekt spustily společnosti Mastercard, Empik a PayEye. Jde o první řešení... celý článek

Chcete zajímavější kartu? Podívejte se, jaké dávají jednotlivé banky

16. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Chcete zajímavější kartu? Podívejte se, jaké dávají jednotlivé banky

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

Partners Financial Services