Finanční poradce a etika

O potřebnosti etiky se dnes hovoří téměř všude; zejména v politice a ekonomice její absence vede k viditelným a nebezpečným důsledkům. Na druhé straně si však někteří myslí, že je to nějaká nadstavba pro "méně šikovné" nebo pozůstatek po náboženství a starých časech.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 8. 2001 12:35, Baronlempl

Možná budu proti své vůli i presidentem. Již mne fotili na známky. Zatím tři záběry. V pondělí budou pokračovat.

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 8. 2001 7:45, Feudál

Nejchytřejší komentář dne. Díky

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 213 komentářů)

14. 8. 2001 19:43 | Ropucha

Myslím, že už není co dodat. Souhlasím.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 8. 2001 18:10 | Fousek

Jak chcete bojovat? Jen proboha neříkejte, že je budete střílet, jako to nabízel pan Baronlempl. Řekl bych slovy pravicově založeného jedince - vše vyřeší trh. Myslím si, že to až tak složité není. Nejdříve musím vědět co chci. Chci se pojistit? Dobře, na našem trhu je přibližně 10 větších pojišťoven. Mohu každou navštívit, nebo do každé zavolat, ať mi pošlou nabídku, případně pojišťovacího agenta. Pak si na to vyhradím nějaký čas a budu postupně poslouchat jednotlivé prezentace. Má to háček, musím tomu docela dobře rozumět a hlavně mít dost času. Každý agent, té které pojišťovny bude vychvalovat jen své produkty. Nebo si zavolám nějakého finančního poradce, makléře a požádám jej o návštěvu. Případně ho navštívím v jeho kanceláři. Od tohoto poradce bych očekával variantní nabídku od několika pojišťoven s vysvětlením výhod a nevýhod jednotlivých typů pojištění u těchto pojišťoven. Toto je cesta pro neznámé. Mě osobně se osvědčil způsob reference. V tomto případě doporučení známého. Takto jsem to řešil i v cizině. Zatím jsem měl štěstí a vždy narazil na dobrého finančního poradce. Předtím jsem jich také několik vyprovodil ze dveří. Některé dobré myšlenky pana Baronlempla zapadly z důvodu nevhodné, až arogantní prezentace, obalené do nesmyslných frází a pouček. Někde tam uváděl, že dobrý finanční poradce se pozná až po mnoha letech. Mnohdy stačí i méně. Pokud Vám zavolá několikrát během roku, zda je vše v pořádku a jestli něco nepotřebujete. Pokud ho budete volat Vy a on si vždy na Vás udělá čas, tak je to celkem dobré. A je mi úplně jedno, jak je placen. Jestli, kromě peněz ode mě, dostane něco na provizi, je to jeho věc. Ale nesmí to být jeho hlavní cíl. Jeho hlavním cílem musí být moje spokojenost. Pojištění jsem uvedl, jako příklad. Totéž je s investováním apod.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 8. 2001 16:37 | Paní zvědavá

Vážený pane Zajíčku,
dovolte mi pár otázek. Jak jste uvedl, jste agentem Kooperativy. A to tím poctivým agentem, který klienta vyslechne a po několika týdnech mu odborně poradí. No a s tím souvisí má první otázka: kdy navštěvujete klienty, když jste zuřivým dopisovatelem tohoto serveru a pokud vím, tak nepíšete jen na penize.cz, ale živou korespondenci udržujete i s jinými společnostmi. Kde berete čas na práci??? Druhá otázka rovněž souvisí s Vaším povoláním. Když tvrdíte, že dokážete klienta trpělivě vyslechnout, tak mi, prosím, objasněte, proč jakoukoliv kritiku Vaší osobnosti příjímáte s takovou arogancí. A co víc! Nemusíte být ani kritizován a dle mého nazoru reagujete velice často neurvale, podrážděně a na vzdělaného člověka nepřiměřeně. Velice Vám děkuji za odpověď.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 8. 2001 16:21 | Baronlempl

Všímám, pane Feudále, všímám. "Jako buben: plno kraválu, ryc - pic - a uvnitř nic." Arabské.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 8. 2001 16:12 | Stanislav Markovský

To sice ano, jak má ale normální člověk oba typy odlišit? Myslím, že je v zájmu nás všech proti těm "neskutečným" bojovat ze všech sil, nemyslíte?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 8. 2001 16:12 | Baronlempl

Další "inteligent", který si myslí, že lze napsat něco, co dosud nebylo napsáno. Všechno, co píšeme, pane, všichni, tedy i Vy, již bylo napsáno. Pokud bychom chtěli psát pouze to, co jěště nebylo napsáno, nemáme co psát. I ti největší géniové ve vývoji lidstva přidali pouze slovo, maximálně větu. Již to bylo projevem jejich geniality. Za posledních 50 let se genius celosvětově nevyskytl, tudíž nebylo napsáno, co ještě nebylo napsáno.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 8. 2001 16:11 | úča

Vážený pane, když už se navážíte do jistě ne úmyslného překlepu kritika Vaší korespondence (stoj - stroj), zamyslete se nad sebou a vezměte občas do ruky Pravidla českého pravopisu, abyste si znovu zopakoval, že zapomněl se píše zapoMNĚl!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 8. 2001 16:03 | kokr

Z Feudálovy korespondence (že ho také nepošle Ropucha na X-Chat, asi proto, že by ho měl někdo konečně poslat do prdele): "Možná je to týž tupoun, který zvrací svá slova pod mou přezdívkou. Já jsem použil slovo "idiot", což je někde kolem 70 IQ"
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 8. 2001 15:39 | žabák

Přečtěte si příspěvky Feudála a poznáte, kdo je tady hulvát, hrubián a sprosťák. Dobře si je přečtěte a potom můžete radit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 8. 2001 15:30 | Hackerjack

Dobrý den. Potřebné téma, ovšem velmi nevhodně předložené a podané. Mám z příspěvku i z reakcí autora v následující diskusi pocit, že bez dalších souvislostí opisuje příručky či encyklopedie. Mýlim se snad ? Má to snad být originální žertování ? V tom případě bych se přiklonil k názoru (i s ohledem na četnost a kvalitu jeho ostatních diskusních příspěvků), že je autor někým placen za likvidaci návštěvnosti na webu peníze.cz. Co se týče tématu - v každém případě bych (a nejen autorovi) doporučil pro základní orientaci starší klasickou učebnici "Přirozená ethika" od Dr.M.Habáně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 8. 2001 15:22 | Fousek

Jsou tací, které popisujete Vy i pan Markovský. Na druhé straně jsou ti, kteří to myslí poctivě a upřímně. No jo, ale jak je poznat? Vy je poznáte na první pohled? Pan Baronlempl na to má jistý recept, ovšem v praxi nepoužitelný. Ten, kdo se ve financích pohybuje a hlavně orientuje tak to má jednodušší. Co ale většina lidí, těchto pojmů neznalých? Je tu jakási snaha o zřízení komory finančních poradců. Potud by to bylo dobré, jenže se toho ujala jedna z makléřských firem a to už seriozní není. Tam se asi jedná hlavně o reklamu. Kodex finančního poradce nic neřeší, ten podepíše každý, aniž by ho četl, případně mu rozuměl. Nejlepší je praxe a dobrá zkušenost. Dobrý finanční poradce většinou reklamu, ani inzerci, nepotřebuje. Jeho reklamou by měl být spokojený klient. Je pravda, že se k profesi finančních poradců hlásí různí lidé. To, ale neznamená, že všichni jsou (nebo budou) neschopní. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale skutečný finanční poradce (ten který se orientuje ve všech finančních oblastech) musí mít ekonomické, nebo podobné, vzdělání. A pokud se hlásí jako analytik a investiční poradce, tak vysokoškolské. Očekávám kritiku ohledně toho, že VŠ vzdělání nezaručuje kvalitu. Teď nepíši o prodejcích stavebního spoření, penzijního připojištění a pojištění jako takového. Možná by bylo dobré definovat (rozdělit) jednotlivé prezentované profese. Pokud někdo prodává „jen“ stavební spoření, tak by se neměl prezentovat jako – finanční poradce, ale jako prodejce stavebního spoření. Ten, kdo prodává životní pojištění jedné pojišťovny, tak by se měl prezentovat jako její agent. Maximálně jako pojišťovací poradce, pokud bude mít na vizitce logo pojišťovny. Finanční poradce je u mě víc. Je to někdo, kdo mi skutečně PORADÍ, kterou stavební spořitelnu, penzijní fond, pojišťovnu, hypotéční banku, investiční fond apod., mi doporučuje a proč. To ale neznamená, že obyčejný prodejce stavebního spoření nemusí být odborníkem ve své oboru. Ba naopak.. Ale musí se takto jednoznačně prezentovat. Říká se, že je mnoho povolaných, ale málo vyvolených. Mě lépe vyhovuje formulace, že je mnoho finančních poradců, ale málo z nich je skutečných.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 8. 2001 14:50 | Ropucha

Víte, Honzo, něco jiného je o etice jalově žvanit, a něco jiného je aplikovat jí v praxi. Nedovolila bych si hodnotit kdo ze zúčastněných původního tématu diskuse má pravdu, protože jak řekl již dávno Pilát (Co jest pravda?) pravda je velmi relativní pojem. Příspěvky čtu velmi pozorně i když sama se aktivně zapojuji zřídka, nicméně neomalené, a leckdy obhroublé útoky vidím pouze u opozice "dvojčat". Nemyslíte, že první věta tohoto příspěvku s tímto jevem nějak souvisí?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 8. 2001 13:08 | Ropucha

Pane Markovský, do černého. Z vlastní zkušenosti s podobně jednajícími "poradci" (konkrétně OVB, a HYPO) s Vámi do písmene souhlasím. Nehaním tu ovšem celou společnost, možná že jsem měla jen smůlu na její zaměstnance. Nicméně právě zaměstnanci společnost tvoří a z jejich jednání odvozují zákazníci svůj postoj k celé firmě. Bohužel, profese finančního poradce se v poslední době stává záchranou pro jedince neschopné uplatnění v podnikání a neochotné pravidelně docházet do zaměstnání. Být vlastním pánem? Vydělávat sám na sebe? Nemít nad sebou otravného šéfa? Vždyť je tak lákavě prosté absolvovat několikahodinové školení a pak vybaven kalkulačkou, firemními materiály a optimistickým výrazem finančního specialisty ve tváři obcházet byty potenciálních obětí. Z vlastní zkušenosti (bohužel) vím, že takový "expert" vám před podpisem smlouvy volá i třikrát denně a po podpisu smlouvy ho nemůžete sehnat měsíc ani přes všechny vzkazy zanechané na jeho mobilním čísle či doma. Nenapíše, nezavolá...jak říká známá humorná historka. Inu, je potom lehké si domyslet, o co výše zmíněnému expertovi šlo v první řadě....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 8. 2001 12:48 | Stanislav Markovský

Máte a zároveň tak trochu nemáte pravdu. Za několik let v Anglii jsem potkal řadu finančních poradců - ale byli to opravdu poradci, obvykle nabízející několik srovnatelných produktů, a snažící se vybudovat si dlouhodobý vztah založený na důvěře. Tady jde většinou o tvrdé prodejce, snažící se člověka, kterému se vetřou do domu, nekompromisně donutit k tomu, aby si koupili přesně to, co nabízí (a co nese největší marži). Pokud si může vydělat třeba 20,000 podpisem smlouvy o životním pojištění, ale jen 1,500 smlouvou o investici do fondů, nikdy klientovi nedoporučí fondy, i když jsou pro něj 1,000-krát lepší. Téměř nikdo z nich totiž nepočítá s tím, že toho klienta bude obsluhovat i za dalších 10 nebo 20 let. A to je ten problém.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 8. 2001 12:47 | Ropucha

Jistě. Ač pouhá Ropucha, přece jen se odvažuji řadit se k rodině lidí, jimž se křivárny protiví. Chlapečkům klidně dejte, třeba i na p...l, ale učiňte tak formou argumentů, nikoliv urážek a zneužívání jejich přezdívek k proklamaci vlastních blábolů. Ovšem, ten kdo přezdívku zneužívá, si musí být vědom, že blábolí nesmysly. Jinak by se přece neschovával za cizí jména. PS. Takže dobrý den, všichni mí příbuzní.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 8. 2001 12:44

Co to máte za poskytovatele internetového připojení? Člověk jako Vy pane Barone, který se tady prezentuje jako znalec veškerého investování (mistr světa) a tudíž asi bohatý, nemá stálé připojení? Nenapadlo Vás, že ten "stoj" místo "stroj" byla léčka? Pokud by jste to přešel "mlčením", tak bych si o Vás musel opravit mínění. To se ale nestalo. Bohužel. Jenže to všechno je asi mimo oblast Vašeho chápání.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 8. 2001 12:39 | Ropucha

Nechcete se realizovat spíše v normální diskusi k tématu? Na podobné invektivy Vám doporučuji spíše x-chat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 8. 2001 12:34 | Jiří Teringer /terin89@hotmail.com

Vážení přátelé, jsem opravdu překvapen reakcemi na toto téma.Nevím kdo Vám opravdu dal právo mluvit všem do duše s takovouto sílou jak je to špatné mít finančního poradce.Řeknu Vám jednu věc.Procestoval jsem půlku světa a žil jsem několik let v Austrálii ,takže vím jak se žije život i jinde. Lidi proboha nebuťe hloupí a přemýšlejte trochu .Finanční poradci jsou od toho ,aby poradili. Naprosto souhlasím s autorem co se týká profesionality .V Čechách si nekteří lidé myslí že jsou bozi a jak je skvělé mluvit o nějakých tématech aniž by si je v životě vyskoušeli na vlastní kůži.Po několika letech utlačování vašeho myšleni a řízení vašeho života pouze jednou cestou jsme najednou odkázáni skoro sami na sebe a tak se starejte.Jak si ten svuj život chcete prožít to zaleží jenom na vás.Dělejte si co chcete.Až příde čas tak poděkujte autoru tohoto článku, že vás přesvědčil o tom že nikoho kdo by vám nabídnul možnost při vašem rozhodování nepotřebujete.Až budete staří a budete se napřiklad koukat z okna (možná svého) bytu nebo si ho budete si ho moc dovolit platit ze své penze(pokud ještě nějaká bude existovat), na autobus důchodců z dalekého Japonska ale nemusím chodit až tak daleko,ale třeba z Německa jak si spokojeně užívají svého vhodně uloženého kapitálu formou cestování a jejich celkového zabezpečení asi budete porovnávat a si budete trochu zklamáni že oni mužou a vy ne. Doba už je taková.Je spousta možnoustí a každý z nás si se svou budoucností nakládá sám.Nepočitejte s tím ,že Vám někdo finančně pomůže až to budete potřebovat(možná autor článku). Proto jak říká jedno moudré přísloví:Chytrému napověz a hloupého trkni .To je vše.Mějte se moc hezky přeji Vám jistoty pro které se sami rozhodnete ,nebo ke kterým Vám někdo ukáže vhodnou bezpečnou a výhodnou cestu.Od toho tady přeci finanční poradci jsou. Jen si je správně vybrat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 8. 2001 12:33

Snažil jsem se přečíst Vaše příspěvky. Od nich oddělil ty, ve kterých se jako patolízal vyjadřujete k Baronovým výjevům (což je většina). V tom zbytku jste nám toho o etice moc neprozradil. Lépe řečeno vůbec nic. Pokuste se také přemýšlet, než něco napíšete. A potom si to po sobě třikrát přečtěte. Pokud máte kousek citu v těle, tak bychom mohli být od Vašich „chytrostí“ ušetřeni. Děkuji Honza.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 8. 2001 11:10 | kokr

Vtíráku, to si nevystačíš sám, což Baron potřebuje tvou podporu? Radši něco sám vymysli a necituj! Bzzzzzz!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ondřej Trojan

producent

Ladislav Blažek

podnikatel, pánské oděvy Blažek

Ondřej Trojan
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Ladislav Blažek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services