Diskuze - Není poradce jako poradce II.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 459 komentářů)

29. 4. 2003 13:37 | Fredy

Jste jistě konzervativní člověk a Vaše hodnocení zadluženosti (tuším někde kolem kreditek) se mi líbilo. Je to Váš názor a také Vám ho neberu. Považuji totiž také půjčky všeobecně za krajní řešení. S hypotékou (nebo jakýmkoliv dlouhodobým úvěrem) je to stejné jako s manželstvím. Ze začátku jsou vzájemné sympatie, láska a budování hnízdečka Pak přijde uzavření sňatku (úvěru). Potom přijdou obyčejné všední dny. A u dvacetileté hypotéky jich může být požehnaně, že? Přijdou potíže, změny zaměstnání, nemoci apod., ale platit se musí stále. Se ženou se třeba rozvedete, ale banka nečeká. Když si k tomu ještě někteří kaskadéři přidají KŽP s hypotékou v kombinaci, tak to mají dublované. Hypotéka (či úvěr ze SS) má samozřejmě význam a mnohým lidem to vyřeší svízelné situace. Je ale třeba vidět i za horizont. Znát i negativa. Nikdo neví, co ho v budoucnu potká. To platí i u Vás. Někdy se můžete dostat do situace (samozřejmě Vám to nepřeji), kdy nějaký úvěr bude jediné řešení. Jistě znáte slogan „Nikdy neříkej nikdy“ I tohle patří ke skutečnému poradenství.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 4. 2003 12:59 | Eric

Pane Fredy, je jen a jen dobře, že se mnou nesouhlasíte, o tom je diskuse. Ale! Opravdu vím, co máte na mysli nezávislým finančním plánem. Ale! Zdravý rozum hlásá, že si vždy mohu dovolit jen to, na co mám. Pokud na něco nemám, musím na to ušetřit nebo si - půjčit. Neexistuje nic jiného. Poradenství tkví v tom, a to výhradně, jak nakombinovat úspory a půjčky. Půjčka je v tomto případě zálohou na budoucí příjmy. Jinými slovy - budoucí příjmy jsou již teď nižší bez záruky jejich budoucí progresivity ba ani existence. I v budoucnu budu však mít potřeby a co hůř, možná daleko urgentnější než dnes. Dnešní půjčování je podřezáváním si větve pod vlastním sezením v budoucnu. Anebo omezováním se do budoucna. Rozumný člověk žije z toho, co má. Pokud si nechci půjčovat (já tedy ne) nepotřebuji úspory s ničím kombinovat. Nemám li úspory, stejně mi nikdo nepůjčí. Tak o co jde?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 4. 2003 12:54 | Fredy

Uveďte e-mail, kam je mám poslat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 4. 2003 12:44 | Jan Majer

Jestli jsem cetl pozorne, autor clanku coby klient pozadal poradce prave o zivotni pojisteni. Proto mu ho, predpokladam, nabidl. Mlzit nemam cas a obavam se, ze je v teto diskusi zbytecne nejak neboheho pana Novaka, resp. financne-poradenske firmy hajit. Souhlasim s vami, ze zivotni pojisteni neni pro kazdeho. A ze jsou za nej velke provize. Financni poradci ale pracuji s celym portfoliem klienta, obvykle se snazi, aby byly investice vyvazene (narozdil napr. od zastupcu pojistoven). Kdyz to tak neni, dela poradce spatnou praci. Z clanku jsem nevycetl, ze by pan Novak odvedl spatnou praci. Ani ze mu slo "o jednorazovou transakci a nikoliv o dlouhodobou peci", jak pisete.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 4. 2003 10:10 | TGP

To jste dopadl dobre. Asi to byl jiz "odbornik". Skolitele se tak hluboko nepousteji a pisi vetsi hovadiny o pojistovnach, penzijnich fondech a financni urad radi do kapitaloveho trhu. Taky mu tam vypadlo Ministerstvo financi jako soucast kapitaloveho trhu, od ktereho diky OVB, ktery ma licenci (nikdo nevi na co), muzete dostat VELKOU sumu SVYCH penez jako dotaci za to ze sve penize investujete dobre v OVB..... :-))))) Tesim se na vase pokracovani.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 4. 2003 12:33 | Fredy

Pane Ericu, musím s Vámi částečně nesouhlasit. Některé produkty jsou složitější a jiné zase jednoduché, to máte pravdu. Možná jste správně nepochopil profesi skutečného nezávislého finančního poradce, profesionála. To, co popisujete a kam řadím i pana Nováka, jsou jen a pouze prodejci (šmudlové a šmudlinky). Skutečný FP Vám nebude nabízet jednotlivý produkt od jednotlivé instituce. To je až to poslední. Bude Vám nabízet řešení Vaši potřeb a přání - Váš finanční plán. Podle Vašich představ, podle Vašich současných aktivit, podle Vašich možností, zpracuje analýzu. Ta musí obsahovat i audit toho, co jste doposud uzavřel. V případě že máte některé nevhodné a nevýhodné produkty, jako některé předražené KŽP, tak bude počítat s jejich konsolidací. Na základě vzájemně odsouhlasené analýzy, vypracuje FP finanční plán. Teprve součástí tohoto plánu budou jednotlivé produkty. A až jako poslední dosadí finanční instituce, které budou vybrány právě pro Vás, jako nejlepší řešení. A to na základě doporučení analytiků. U každého klienta je to jiné. Záleží na mnoha faktorech. To, co kritizujete jsou prodejci. Ty časem stejně zaniknou. Poradce je od slova radit a ne prodávat nastrčené KŽP pomocí naučených pouček a postupů. Pokud je hlavní mottem plánu KŽP, tak pryč od toho. Finanční plán by měl řešit oblast bydlení, zajištění příjmů a majetku, oblast investování, spoření a tvorby rezerv a zajištění budoucích příjmů. Měl by navazovat i na možnost zaměstnaneckých výhod a využití daňových úlev. Toto je parketa pro skutečné finanční poradce profesionály s ekonomickým vzděláním a dobrou znalostí finančního matematiky, účetnictví, daní a dobrou znalostí investiční strategie. To nemůžete čekat od zástupců jednotlivých pojišťoven a dalších institucí, ani od jejich distribučních dceřinných společností a ani od mlm poradenských makléřských firem. I když mezi nimi jsou velice schopní jedinci. Skutečné FP budete potřebovat vždy, dokud bude trh se širokou nabídkou různých produktů. Dovedu si představit, že si v budoucnu „koupíte“ jednotlivý finanční produkt bez prodejce. Ale jestli je to ten správný právě pro Vás a jestli půjde skombinovat s tím, co už máte a jestli se Vám hodí i za několik let, to Vám zajistí jen nezávislý FP.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 4. 2003 12:08 | Eric

Pane Zdeňku! O tom to právě přeci je! Úspěch vámi zmíněných společností tkvěl právě v jednoduchosti! Ale pozor! Složitost rozhodně nepovažuji za cestu k úspěchu! Proč by si teta z hor nemohla koupit něco, čemu rozumí? Pane! Lidé mají rádi jednoduchost! Proto ostatně mají tolik peněz na vkladních knížkách! V tom to je! Jestliže toto marketing "kvalitních" společností nepochopí, nemůže uspět a bude zde i nadále dost prostoru pro ty, kteří chtějí tetu z hor oškubat jak slepici.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 4. 2003 11:52 | TGP

Bla bla bla bla bla. Ať mlžíte, jak mlžíte, pravdu nezastřete. Jediné, co dealer udělal, bylo, že se snažil prodat to, z čeho má největší provizi, nikoliv nabídnout kvalitní produkty od spolehlivých společností. Nesnažte se oblbnout lidi, dobře víme, že OVB a podobným sítím jde pouze o jednorázovou transakci a nikoliv o dlouhodobou péči o klienta s kvalitní radou. Nebo snad chcete říct, že KŽP je řešením pro každého a za všech okolností?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 4. 2003 11:47 | Roman Popek

Dobrý den, ty společnosti by mne zajímaly. Kdo mi udělá dobrý finanční plán? Předem díky za tip.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 4. 2003 11:43 | Zdeněk

Jenže to opět nepůjde. Životní pojistka nikdy nebude dostatečně jednoduchá, aby si příslovečná teta z Orlických hor dokázala vybrat sama a rozhodně bych neriskoval, aby si lidé sami určovali, kam dají své peníze. Pak totiž všechny finanční instituce vrhnou peníze do reklamy a lidi budou opět masivně ukládat do KTP Quantum, Futurum Aurum a podobně. Myslím, že takové Futurum by snad ani OVB nenabízela...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 4. 2003 11:18 | Jan Majer

Z clanku neni zrejme, ze by pan Novak klienta jakkoli poskodil. Pripravil mu nabidku podle dohody. Ukolem poradce neni skolit klienta a predvadet mu celou skalu produktu, ale opravdu mu vybrat podle jeho priorit - a investici zprostredkovat. V tom tato sluzba spociva, coz zrejme chape zmineny kamarad autora clanku, ktery - jak vyplyva z textu - zil urcitou dobu v zahranici. Ten od poradce nezadal hloubkovou analyzu financiho trhu, ale proste zprostredkovani kvalitnich produktu od spolehlivych spolecnosti. Za to ho autor pokaral, ale nepodlozil svoji kritiku zadnym konkretnim argumentem. Argumentace je postavena take na zesmesnovani vizualnich pomucek poradce. Pochopte, ze financne poradenske firmy kopiruji spolecenskou strukturu spolecnosti. Pokud pozadujete exkluzivniho poradce, ktery vam tutez prezentaci predvede na displeji notebooku, jiste jich i v OVB najdete desitky. Financne-poradensky trh se v Cechach stale kultivuje, stejne jako jine obory. Bohuzel, bezny ctenar asi nedomysli souvislosti - financni servery funguji rovnez jako poradci a prodejci a OVB je pro ne konkurence.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 4. 2003 11:16 | Martin Zika

Dobrý den, link na naskenované materiály je v článku dokonce dvakrát, jednou zhruba uprostřed, podruhé na konci, patrně jste se přehlédl. Pokud jde o Váš tip, díky za něj, jistě stojí za zrealizování. V tomto případě se mi naskytla příležitost vidět poradce při práci. Využil jsem ji a samozřejmě se chtěl podělit i se čtenáři. Proto byl článek pojatý takto "reportážně".
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 4. 2003 11:15 | Lady

No první dvě stránky jsou opsané z jejich webu, tam se také nic jiného než přání - cesta - OVB Program. Mimochodem tam se také nic nedovíte jen jaké instrumenty jsou k dispozici, ale to většinou víme.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 4. 2003 10:25 | Eric

Pane Zdeňku děkuji za reakci. Myslím, že si nepatrně nerozumíme, ale v zásadě vaše stanovisko není v rozporu s tím, co jsem řekl. Tady se šije do jednoho nebožáka (pan Novák), který podlehl sebeklamu, že je poradcem v okamžiku, kdy prodává finanční produkty. To, že pojišťovna potřebuje takovéhle lidi k tomu, aby prodala své nepochybně bídné produkty (kdyby byly dobré, nepotřebuje k prodeji hňupy) je jen a jen důkazem toho, jak jí na klientele nezáleží. Jistě, ten, kdo ví, že ještě nebyl vynalezen produkt, který by uspokojil, tak z toho, přirozeně těží. Dobrá firma nepotřebuje používat k distribuci trotly. To může pojistky prodávat vedle rohlíků. Proč tedy nejsou finanční produkty jednoduché? Proč potřebujeme, aby nám je někdo vysvětloval? Notabene často člověk, který tomu pranic nerozumí? Zjednodušte produkty, přestaňte z nás dělat voly, řekněte jasně co za co a "finanční poradci" zmizí. Nebudou třeba... Složitost fin. produktu vždy zavání možností podvodu nebo alibismem. Každý sám sobě finančním poradcem! Za jednoduché finprodukty!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 4. 2003 10:15 | TGP

Třeba se ty jejich malůvky jednou rozšíří natolik, že si je vystaví v Národní galerii i Knížák. Abstraktní to je dost :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 4. 2003 10:12 | Zdeněk

To není pravda, milý Ericu. Sítě jsou už dnes tak velké, že často právě ony rozhodují o tom, jaké finanční produkty pojišťovny (o které jde především) vytvoří a jak vysoké budou provize či poplatky. Znám dobře situaci v Kooperativě a ta opravdu skáká jen tak, jak si velké dealerské sítě písknou. A podobně jsou na tom i další pojišťovny, které chtějí větší podíl na trhu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 4. 2003 10:11 | Sosan

Také jsem před časem navštívil kancelář OVB (kamarád jim dal můj telefon). Po první schůzce jsme se rozešli, ale musím uznat, že ty naskenované materiály mi jsou velmi povědomé. Zřejmě doporučují a malují všem klientům to samé :-)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 4. 2003 9:47 | Eric

Nezlobte se na mě, ale nemáte tady na tom serveru dvojí metr - hlavně diskutéři? Nemám v úmyslu hájit nějaké finanční poradce - jsou to lidé jako my, kteří si chtějí (při)vydělat a málokdy to umějí nebo jsou dokonce domýšliví (kterýsi diskutující to tu kdysi nazval docela trefně - ze šmudly (-linky) finančním poradcem!). Na jedné straně do těchto nešťastníků šijete, co se do nich vejde a na straně druhé mnohdy píšete o tom, jak je báječná ta či ona půjčka či kreditka nebo finančně - spořící - investiční produkt některé z velkých zápůjčoven. Jinými slovy na drobné prodejce různých produktů si troufnete, ale na jejich autory ne? Řekněte pěkně nahlas, že prodejce prodává to, co má, ale není autorem, není tím, který vás ve finále chce natáhnout - on je pouze NASTRČENÝ autory "produktů", kteří nepotřebují na prodej svých pitomostí génie. Je to chytrý tah a naprostá většina z vás - diskutujících jste to spolkla i s navijákem. Nesvědčí to o ničem jiném než o vysokém stupni vaší povrchnosti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 4. 2003 7:20 | Fredy

Na jedné straně jsem rád, že jsem se nemýlil. Tipoval jsem, že Vám pan Novák z OVB nabídne hlavně KŽP. Na druhé straně je to známka ubohosti českého finančního poradenství a degradace této profese ze strany OVB. Mnoho firem ústy jejich poradců slibuje, že zpracuje finanční plán. Skutečností je většinou, předem daný, balíček produktů, z nich hlavní slovo má vždy KŽP. Finanční plány nabízejí, za stejným účelem, i pojišťovny a jejich dceřinné (mnohdy mlm) společnosti. Skutečné finanční plány nabízí jen několik menších makléřských firem. Některé jsou za úplatu, ale některé jsou i bezplatné. Osobně vidím tak dvě až tři slušné společnosti, od kterých bych si nechal udělat rodinný finanční plán. Na obranu pana Nováka je třeba říci, že on mluví tak, jak byl vyškolen. Je to jen obyčejný pěšák, který většinou nemá ekonomické vzdělání. Tací jsou u OVB, ale i jiných mlm společností, nejpřijatelnější. Moc nemyslí, celkem snadno se nadchnou a hlavně jsou pracovití a žhaví po penězích. Dobří manipulátoři toho dokáží náležitě využít. Pane Ziko, dvě věci na závěr. Jednak jsem marně hledal naskenované materiály. Za druhé mám pro vás tip pro příště. Zkuste, za účelem fiktivního finančního plánu fiktivního klienta, oslovit vybrané poradenské společnosti a potom z toho udělat srovnávací seriál článků. Něco podobného občas dělá MFDnes.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Stránka 23/23

23

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiřina Hajduková

podnikatelka, Komas

Ilona Švihlíková

ekonomka

Jiřina Hajduková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Ilona Švihlíková
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services