Proč nechci byt na hypotéku

Denodenně se dočítáme o nízkých úrokových sazbách a závratně nárůstajícím počtu poskytnutých hypoték. Zvažujeme ovšem při výběru bydlení důkladně všechna pro a proti? Není bydlení v nájmu výhodnější?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 11. 2007 12:46, jiří karel

Myslím, že nejlepší důkaz proč nelze z nájmu uhradit hypotéku je fakt, že nikdo nestaví na komerční bázi nájemní byty. Kdyby to fungovalo, tak si developer vezme hypotéku, pronajme byty a "mele mlýnkem". No ale to se romantickým hyposnílkům a pár zběsilým ekonomčíkům vysvětlit nedá a tak budou bankám a Finepu na špek skákat dále.

+127
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 3. 2008 14:05, petr

Tak nevím žiju asi na jinačí planetě koupil jsem byt na 100 hypotéku 2 400 00, po 3 měsicích jsem ho začal pronajímat (investice 50 000) nájemník za mě zaplatí všechno cca 14 000 nevím proč malovat hned čerta na zeď , že je to drahé, přijde mi to jako pěkné zhodnocení mého rizika, že byt klesne pod svoji hodnotu. Zatím na tom pouze vydělávám :-)

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 409 komentářů)

26. 8. 2004 15:31 | karel

Do konce roku musíte provést energetický audit, vyvážit top. systém, vyměnit hlavice u radiát.V jakém stavu jsou elektro, plyn, vod. stoupačky, kanalizace, výtah, hromosvod, STA, okna, dveře, zateplení, balkóny, střecha, kotel či výměník, vodoměry, měřiče tepla, malby a nátěry,schránky, krytina na chodbě, atd.? Obdobně + spotřebiče v bytě.Máte revize a odstraněné závady? Vše má svoji životnost. Odhadněte kdy a za kolik budou náklady na výše uvedené a promítněte si tyto výdaje na každý měsíc (byť se platí v jiném čase). Dále pojištění, daň z nem., správu, ved. účetnictví. Zřejmě budete doplácet na neplatiče v domě z řad vlastníků, atd. JAko nájemník to nehradíte. Navíc v případě nákladného technického (či lidského) problému v domě prostě zvednete kotvy a jde bydlet jinam
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 8. 2004 15:00 | karel

Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají. Vstřícnost bude končit tam, kde banka začne ztrácet. Pak otočí. Proto dlužníci pracujte , aby se vaše jistota bydlení neproměnila v noční můru v náručí exekutora. A nedá se za 20 let nejistoty našetřit na byt i jinak?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 8. 2004 14:57

Diky za reakci. Novostavba v Brne o velikosti 3+1 zacina na 2,5mil., toto je 16 let stary panelovy dum v sidlisti, stejne DB byty na teto ulici se prodavaji normalne za 1,3 mil. Vlastnich prostredku mame 500tis, z toho 100 pujde na vybaveni. Inkaso vychazi na 2500 mes.
V cem vidite ty vyssi naklady?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 8. 2004 14:55 | Jiří Pácal, autor článku

Článek nemá odrazovat od koupě bytu. Naopak takovou investici jsem vždy doporučoval, ale pouze za určitých podmínek. Chci přinést i jiný pohled na tuto problematiku, než jaký jste mohli pořád okolo sebe číst či slyšet. Sám byty vlastním a mám , bohužel, okolo sebe mnoho vlastníků, kteří náklady na bydlení podcenili a teď tím dělají potíže sami sobě a hlavně ostaním vlastníkům v domě. Zjednodušené pohledy na tuto, pro mnoho lidí zásadní životní záležitost, nejsou k ničemu jinému, než jako marketingová podpora prodeje.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 8. 2004 14:41 | karel

Co je to za byt v Brně 3+1 za 1,150 mil.Kč? Novostavba bez technických závad to asi nebude. Ve výpočtu mi chybí hodnota vlastních vložených prostředků ( 500 tis. se přece dá zhodnocovat). Dále jakákoliv úvaha o nákladech spojených s údržbou bytu a společných částí domu. Pokud si výpočet uděláte podrobnější zjistíte, že náklady budou mnohem vyšší. Největší ztrátu uděláte v případě, že vám za pár let nebude byt vyhovovat a budete nucen jej prodat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 8. 2004 15:55 | Radhouz

Tak jsem se konečně pročetl diskuzí až na konec, ja také uvažuji o bydlení v Brně, má situace je však hardcore, je mi 25, vydělám 25000 hrubého, mám asi 150tis vlastních prostředků, žadné ručitele takže jedinná možnost byt do OV a ručit tímto, paní z GE mi moc hezky povídala že mohu v pohodě dostat 600 000 a za 750 - 800tis co v Brně pořídím do OV? Nic moc, možná 2+1 ale to bych měl štěstí spíš něco menšího. Představa toho že jsem si chtěl po 3 letech nejít lepší práci by se ztatila asi, přece jen, sice prý nemusím 6 měsíců platit při pojistce životné 150,-/ měs + 100,-/ měs proti ztrátě zaměstnání a kdyby bylo nejhůř, prý vychází banka vstříc klientům a snaží se domluvit, jakože prodej a pořízení menšího nebo tak. Správní řízení se prý vedou jen s nekomunikujícími zákazníky. MOžná je to trochu off topic ale mám z toho hlavu jako jelen, zatím mi přijde nejlepší čekat, šetřit a třeba byt vyžením a použiji na lepší investice a to do užívání života než 70% přeplatit bance. Zajímá mne jen připadný názor protože většina z vás tomu rozumí. shado1w@centrum.cz
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 8. 2004 15:54 | Radhouz

Tak jsem se konečně pročetl diskuzí až na konec, ja také uvažuji o bydlení v Brně, má situace je však hardcore, je mi 25, vydělám 25000 hrubého, mám asi 150tis vlastních prostředků, žadné ručitele takže jedinná možnost byt do OV a ručit tímto, paní z GE mi moc hezky povídala že mohu v pohodě dostat 600 000 a za 750 - 800tis co v Brně pořídím do OV? Nic moc, možná 2+1 ale to bych měl štěstí spíš něco menšího. Představa toho že jsem si chtěl po 3 letech nejít lepší práci by se ztatila asi, přece jen, sice prý nemusím 6 měsíců platit při pojistce životné 150,-/ měs + 100,-/ měs proti ztrátě zaměstnání a kdyby bylo nejhůř, prý vychází banka vstříc klientům a snaží se domluvit, jakože prodej a pořízení menšího nebo tak. Správní řízení se prý vedou jen s nekomunikujícími zákazníky. MOžná je to trochu off topic ale mám z toho hlavu jako jelen, zatím mi přijde nejlepší čekat, šetřit a třeba byt vyžením a použiji na lepší investice a to do užívání života než 70% přeplatit bance. Zajímá mne jen připadný názor protože většina z vás tomu rozumí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 8. 2004 12:58

Zdravim vsechny, prave jsem se po velmi dlouhem premysleni rozhodl koupit byt do osobniho vlastnictvi v Brne, a to na hypoteku. Cena bytu 3+1 je 1150000, vlastnich prostredku mame 500tis., bereme tedy uver na 800tis a zbytek pouzijeme na vybaveni. Kdyz vezmu vysi hypoteky 4tis Kc a odectu od toho podporu na hypoteku (1%) a moznost odectu uroku z dani, dostavam se na castku neco malo presahujici 3tis mesicne. Kdyz vezmu, ze najmy se v Brne pohybuji okolo 8-10tis. (v obou pripadech nepocitam inkaso, ktere se plati pri koupi i najmu), tak i kdyz zapocitam nejake naklady do bytu v osobnim vlastnictvi, stejne mi vychazi, ze pronajem mne bude stat dvakrat vice nez koupe a byt nebude nikdy muj.
Petr
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 8. 2004 13:45 | pepe

S názory autora i vašim se dá souhlasit. Určitě ale má bydlení pro každého jinou vůni a to je asi podstata všech úvah. Ty jednostranné, které nás masírují pouze koupí na dluh snad konačně nejsou v přesile.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 8. 2004 12:17 | Bedrich Janis

Investice do bydlení? Lépe je peníze si užít s rodinou. Já nechci chodit do práce pro to abych vydělával jen na bydlení. Proto myslím že ve stávající situaci je lepší být nájemník. A zbytek peněz utratit s dětmi a rodinou. Nemá člověk takový stres ze ztráty zaměstnání a schopnosti splácet uvěr. A otázka investice? Nejlepší je umřít chudý. Hamplasit se za majetkem a pak po mé smrti (nebo ještě před smrtíú se kvůli dědictví pohádají a rozkmotří jinak spolu dobře vycházející děti. A v čem bydlet na důchod? Doufám že něco málo do důchodu ušetřím a pak opustím nájemní byt a koupíme s manželkou domeček na dožití na vesnici.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 7. 2004 10:24 | franta

Vlastníkům na hypotéku se protočí panenky, pokud mají splácení na knop a zvednou jim úroky, daně z nemovitosti, stavební práce, správu atd. Toto vše a mnoho dalšího nahoru půjde.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 7. 2004 13:14 | J.S.

Při nájmu si velmi přesně a přehledně řídíte své výdaje na bydlení, což u vlastnictví nelze. Pokud je vlastnictví na úvěr, situace se ještě více komplikuje.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 7. 2004 13:11 | Pavel Š.

Rok po napsání článku se dá konstatovat, že vše co obsahuje se potvrzuje. Kupovat na dluh a bez informací není žádná výhra. To, že to některým zaujatým nevoní je jasné a bavím se jejich pruzením.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 7. 2004 12:59 | Jan Žikeš

Pod divnou zkratkou se ukrývá ( asi ví proč) někdo, kdo vůbec nepochopil o čem článek je. Jsem rád , že konečně někdo ukazuje i na druhou stránku koupě za každou cenu, tedy na dluh. Málo kdo je schopen si uvědomit, veškeré náklady vlastníka spojené s vlastnictvím . Nasazovat pořád dokola růžové brýle je laciné a nebezpečné. K údajům z " názoru" : byt za 3 mil. se už zkutečně nepronajímá za 14 tis. , ale za méně. Stačí si kliknout na realitní stránky. Po patnácti letech máte tak akorát byt ve stavu po patnáctiletém bydlení, tzn. těsně před rekonstrukcí a modernizací. To vám váš optimistický pohled na růst cen ochladí. Navíc ceny v metropolích EU zas tak daleko od našich nejsou,navíc technický stav, úpravy okolí, použité materiály atd. jsou o třídu jinde. Při změně nájemce musíte byt znovu upravit, malování je jen jednou z činností. S nárůstem ceny lze počítat jen tehdy, pokud kupujete za reálnou cenu a ne cenu nadhodnocenou. Vývoj od doby napsání článku do současnosti ukazuje, že ceny začaly klesat , tržní nájmy klesají stále. Nefér mi spíše přijdou argumenty Ted VFR.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 6. 2004 16:00 | Ted VFR

Podobně jako Honza podotýkám, že autor bere splátku hodnoty bytu jako náklad(nikoli investici), který srovnává s nájmem (nový byt 100m2 3+1 v hodnotě 3 000 000 v Praze se nepronajímá za 14 000!). i z tohoto pokulhávajícího srovnání je jasné, že z rozdílu (9000 měsíčně, tedy 108000 ročně) si za 15 let splácení pořídí byt, jehož současná hodnota je 3000 000 a je pravděpodobné, že po 15 letech bude vyšší (viz ceny bytu v metropolích EU). Za byt tak zaplatí jen 15 x 108 000, tedy 1 620 000. Pokud vám to nepřijde i přes nefér argumenty dostatečné, pak nechápu. (ty náklady na údržbu, to je docela sranda,pokud vím, tak majitelé pronajímaných bytů většinou nájemcům nemalují apod.... Pořízení domu je ještě výhodnější.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 6. 2004 18:42

Vážený autor, článok ma zaujal. Osobne sa domnievam, že investícia pri návratnosti 20 rokov nie je príliš zujímavá . Možno by stálo za to aktualizovat Váš článok na situáciu po vstupe do EU. V SR na trhu s nehnutelnosťami je to podobné. Veľa úspechov Vám želá Kavka Petr
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 6. 2004 16:15 | Vláďa

Tak asi žijete Názore v jiném světě.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 6. 2004 11:13 | Kenny

Vlastnit byt, ve kterém bydlím je jen psychická výhoda. Vždyť nájmy jdou dolů a výnos z následného pronajímání je již pod 4%. Jak by tedy čistě z ekonomického hlediska mohla být koupě na hypo s následným pronájmem zisková. Kde jsou všechny ty další vlastnické platby? Vlastní ale je vlastní. Je však z půjčeného ještě vlastní?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 6. 2004 14:20 | Kamil K.

Banky nás jen blbnou a je s podivem, jak jsou při tom úspěšné. Za většinou krachů ekonomik v makro i mikro měřítku stálo předlužení. Z pozice rodiny je to pak tragédie. Lidé by měli více číst takovéto články a pak přemýšlet co vlastně udělají.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2004 14:00 | Jiří Košťál

Myslím, že současný vývoj myšlenky z článku jedině potvrzuje. Koupě nemovitosti úvěrem není z ekonomického hlediska nikterak výhodná. Ten , kdo si chce zabezpečit bydlení tak má učinit jen v případě, že jiné cesty nemá. Jakápak jistota s exekucí nad hlavou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Karpíšek

restauratér a podnikatel, Ambiente

Ondřej Tomek

podnikatel a investor, zakladatel NetCentrum

Tomáš Karpíšek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Ondřej Tomek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services