Proč nechci byt na hypotéku

Denodenně se dočítáme o nízkých úrokových sazbách a závratně nárůstajícím počtu poskytnutých hypoték. Zvažujeme ovšem při výběru bydlení důkladně všechna pro a proti? Není bydlení v nájmu výhodnější?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 11. 2007 12:46, jiří karel

Myslím, že nejlepší důkaz proč nelze z nájmu uhradit hypotéku je fakt, že nikdo nestaví na komerční bázi nájemní byty. Kdyby to fungovalo, tak si developer vezme hypotéku, pronajme byty a "mele mlýnkem". No ale to se romantickým hyposnílkům a pár zběsilým ekonomčíkům vysvětlit nedá a tak budou bankám a Finepu na špek skákat dále.

+127
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 3. 2008 14:05, petr

Tak nevím žiju asi na jinačí planetě koupil jsem byt na 100 hypotéku 2 400 00, po 3 měsicích jsem ho začal pronajímat (investice 50 000) nájemník za mě zaplatí všechno cca 14 000 nevím proč malovat hned čerta na zeď , že je to drahé, přijde mi to jako pěkné zhodnocení mého rizika, že byt klesne pod svoji hodnotu. Zatím na tom pouze vydělávám :-)

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 409 komentářů)

28. 9. 2003 22:11 | Marina

Snažím se nedělat nic, co by mne mohlo připravit o střechu nad hlavou, proto bych nechtěla hypotéku. Leda snad v případě, že bych měla např. příliš vzdálený, a tudíž pramálo využívaný rekreační objekt. Bez rekreačního stavení se obejdu, bez stálého bydlení nikoliv, takže v případě, že bych nebyla schopna splácet hypotéku, sice přijdu o chatu či chalupu, leč bydlím! A pokud se mi tato nepříjemnost nepřihodí, budu mít oboje. Jnak bych nechtěla o hypotéce ani slyšet!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2003 11:44 | Tomáš

Mirku, jednak nevidím větší rozdíl v tom, zda se zadlužím jednou na 15 let, či dvakrát na 7, snad jen to, že tu druhou půjčku už mohu vypustit. Jinak mi přijde, že klasicky porovnáváte cenu splátky úvěru na straně jedné a cenu kompletního bydlení na straně druhé. 7 let budete splácet 3028,- Kč úvěru, plus k tomu budete platit družstvu (společenství vlastníků) na společné prostory, do fondu oprav, .... Úplně stejně demagogicky píšete, že budete mít byt v OV a platit jenom energie. NENÍ to pravda, budete platit víc, fond oprav, daň, ...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 8. 2003 9:33 | Miroslav

No nevim ci je byt s hypotekou, ale rozhodne ne Vas (zkuste neplatit splatky a uvidite ci je) a byt rozhodne neni investici pokud se nepronajima.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 8. 2003 22:02 | Petr Šafránek

Radit se o hypotéce s obchodním zástupcem pojišťovny je to nejhorší, co můžete udělat! Více o HÚ + KŽP najdete na www.hypoconsult.com
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 8. 2003 15:49 | jiří pácal

Pokud uspořím 100-150 tis. Kč za 15 let není to přeci významná úspora. NAvíc jsem ji těžko mohl vypočítávat, když daně platí každý dle svých celkových příjmů , tedy rozdílně. také nevím, proč by 90% národa mělo vlastnit nemovitost. Výpočet včetně částek je konkrétním případem mého obchodního partnera, kterému jsem takový byt do vlastnictví prodával ( celkově je prodaných bytů cca 450 ). Ostatní věci jsou pouze nepochopením toho, co jsem napsal. Narozdíl od vás jsem se podepsal. Nikomu neradím, pouze jsem chtěl přinést jiný pohled než jste vy zřejmě zvyklý. Vám radím, číst si v propagačních materiálech hypotečních bank, radovat se a ušetřit si zbytečné rozčilování. Central Europe Holding, a.s. dělá reálné nemovitostí obchodya na vlastní účet, nikomu neradím. Dokonce by tento článek mohl být proti našim obchodním zájmům. Připadám si ale natolik nezávislý, že si to mohu dovolit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 8. 2003 10:38 | Babyčka

Upřímně řečeno, raději budu platit určitou sumu za něco, co bude jednou moje, než sumu poloviční za něco, co moje nikdy nebude.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 8. 2003 9:29 | George

Nechápu, proč by život na dluh nemohl být svobodným rozhodnutím - pokud člověk není ducha mdlého, tak chápe co tato volba přináší a svobodně se rozhoduje pro její výhody i nevýhody. Vyjma té bídy, tam může být svobody rozhodování méně. Nevím co je podle Vás pseudologického na zodpovědnosti a právu vlastního posouzení a rozhodnutí, a ani jsem nic nepsal o tom, že by se všichni měli změnit v počítací stroje poslušné příkazů a doporučení shora, spíš naopak, zdůrazňoval jsem právo jakékoliv osobní volby. A k té pokřivené situaci v bydlení bohužel musím dodat upřesnění (neb někteří nevidí nebo nechtějí vidět), že jsem tím myslel nemorální REGULACI nájemného a z toho plynoucí efekty na celý trh bydlení. To je Matrix, který tu přežívá z totáče, a z kterého je každému záhodno procitnouti do reálného světa. Vzpomeňte si na dobu ne tak dávnou - jedinou možností bydlet bylo přetrpět neuvěřitelné roky v pořadníku (já dostal v 88 při nástupu do práce ubytovnu a pořadí na byt s výhledem 10-15let), nebo po práci dřít dlouhé roky na družstevním nebo vlastním. Takhle se soudruzi starali o naše bydlení. A v jakém stavu je státní bytový fond, myslím netřeba rozebírat. Bydlení je osobní, nikoliv státní záležitost. Stejně jako zdraví, ale to je jiná kapitola.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 8. 2003 4:05

Chtel bych videt, kdo by vam platil za 3kk 20 tis. mesicne najem (myslim bezny byt v novodobem "sidlisti" ala Skanska Cerveny Vrch) A v tom je prave ten vtip v tom clanku, ktery vam unika. Vy platite 22 tisic mesicne hypoteku za byt, kde byste s bidou sehnal najemnika za 12 tisic. Tedy najem a hypoteka jsou ve zjevnem nepomeru. Ale nebudte smutny, vase hypotecni banka a vas developer vas maji radi. :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 8. 2003 22:06 | PepiN

Patřím k těm, které Erick prokádroval jako nenormální: rozdodli jsme se s manželkou pořídit byt na hypotéku, takže je zřejmé, že jsou mé názory jsou touto skutečností ovlivněné (zajímalo by mě, jaké skutečnosti formují mysl páně Pácala, Erica a pod).
1. Kalkulačka pana Pácala ass nesrovnává kvalitu bydlení: 13 tis měsíčně zaplatí v Praze za sídlištní panelák v různém stavu rozpadu či rekonsrukce, za 22 tisíc předpokládám bydlení v novém. Pro mě je to podstatný rozdíl, ale nevím jak žije pan Pácal, takže těžko soudit.
2. Je pro mě normálněší splácet dluh bance, o jejíž vedení, praktikách, maržích, spřátelených buzinecmanech si nedělám iluze, nežli platit nájem pronajímateli, u kterého způsob nabytí bytu či prostředků na jeho pořízení také nikdo neřeší (mnohdy bychom se možná divili, že).
3. Jak se objevilo v příspěvcích: přestože mohou být výdaje na hypotéku u srovnatelného bytu o něco vyšší (nájem nového bytu 3kk bych tipnul tak na 20 měsíčně) představuje pro mě nákup bytu investici. Je možné že ceny nemovitostí dále neporostou, pokud se ale v horizontu 20 let zcela nezmění celkové klima (vedle globálního oteplení třeba návrat rudých), zbude i při nepříliš vydařeném prodeji více prostředků, než uspořený rozdíl na nájemném (i při úložce na vysoký, řekněme 3% úrok).
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 8. 2003 14:42 | Ondřej

Nesouhlasím s nesmyslným zadlužováním, nicméně některé dluhy považuji za vhodné a dokonce nutné. Uvedu zjednodušený příklad: pokud začínáte podnikat a první rok vyděláte 1 mil. a zároveň investujete do majetku 1 mil. na konci roku jste na nule, ovšem pokud vezmeme v úvahu jednoduchý čtyřletý odpis majetku, dosáhl jste zisku 750 tis. a státu na daních byste měl odvést 31%. To znamená, že z ničeho byste měl odevzdat cca. 230 tis. na daních. Pokud si vezmete půjčku ve výši 3 mil. a investujete ji v prvním roce, vyhnete se daňové nespravedlnosti, protože nedosáhnete zisk. Tato nespravedlnost se po čtyřech letech napraví a pak si už nemusíte půjčovat. Teda já se domnívám, že i poté je investice z vlastních peněz ta nejdražší. Omlouvám se, že jsem v ve výše uvedeném příkladu nepoužíval správnou terminologii a velmi jsem jej zjednodušil. Nicméně také v případě bydlení jsem spíše pro hypotéku než nájem. Ovšem to neberu v úvahu regulované nájemné, ale nájemné tržní.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 8. 2003 12:22

Problem je to, ze me bydleni nikdo nekoupi a spat pod mostem neni to prave. A vzhledem ke 'kvalitam' ceskeho trhu s nemovitostmi (at uz prodeje ci pronajmu) jsem se rozhodl radeji pro nakup bytu v novem dome a zatizil se dluhy cca 1.5 mil - je to pro me porad vetsi jistota, nez nas pokriveny trh.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 8. 2003 8:53 | Eric

Za to, že jsem se neudržel a použil některých méně vhodných výrazů se všem čtenářům kajícně omlouvám. Žít na dluh není svobodným rozhodnutím - buď nás do náruče dluhů nažene bída, lačnost po věcech nebo lstivá dluhová propaganda. Normální člověk na dluh nežije. Můj vztah k lidem žijícím na dluh jste ovšem tak zcela netrefil. Těm lidem nezávidím - není nic, na co bych si musel půjčit, těch lidí je mi hluboce líto. Současná společnost, živená i vašimi roztodivnými pseudologickými vývody, by byla nejraději, kdybychom se jako jeden muž a žena okamžitě změnili v počítací stroje - ty neremcají a udělají přesně to, co se jim řekne - to je ta totalita to je moje pojetí lidských práv. Vy, pane, jste již počítačem bez špetky morálky. Pokřivenou situaci v bydlení pak mají i v Evropě a Americe (musejí si půjčovat, aby mohli bydlet), ale nevidím tam mnoho vlivu soudruhů a jejich potomků. Nevidíte si do úst, tak se raději vyjadřujte binárním kódem, pane. Je mi vás také líto, ale snad jednou procitnete z tohoto Matrixu, který pomáháte budovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2003 22:11 | Fredy

To má něco do sebe. Mě ale učili, že dluhy Vám nikdo nevezme na rozdíl od majetků :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2003 20:40 | Muff

Pane, dluhy jsou opravdu krajnost, která velmi omezuje lidské chování a tím i Vámi často používané lidské práva. V případě, že máte dluh, jakýkoli, tak se Vás zmocní a vede Vaše myšlení. Jakékoli rozhodnutí je konfrontováno s možností splácení tohoto dluhu. V případě hypotéky- budete mít odvahu rozvázat "jistý" pracovní poměr a jít jinam nebo třeba začít podnikat? Zkuste se třeba přestěhovat! Vaše práva ztratíte a rozhoduje za Vás banka a stát (zdanění). Různé formy půjček způsobují další pohromu - ODNAUČUJÍ MYSLET. Jak jednoduché, půjčím si a hotovo! I bydlení jde získat bez hypotéky, ale trvá to déle a je třeba potrápit hlavu (a často i ruce). A zdůrazňovat daňové výhody dluhů - dneska jsou, zítra třeba ne(různé balíčky), pozítří zase změna. Světu mír. Muff
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2003 17:21 | JV

Základní informace ke kombinaci hypotéky a KŽP získáte jednoduše odesláním mailu na ingjv@email.cz, do předmětu napište H+KZP (nic jiného) a obratem Vám přijdou informace.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2003 16:22 | George

Drahý Eriku, oprostím-li Váš názor od veškerých invektiv, zůstane mi Vaše tvrzení, že žít na dluh je špatné. To není nepravda, ale ani jediná pravda. Zapomínáte na několik skutečností. Za prvé, volba jestli žít nebo nežít na dluh je svobodné rozhodnutí každého člověka - kdo si chce např. ten milion na byt nejdříve našetřit, a pak si byt koupit, nechť tak učiní. Kdo chce bydlet dříve na dluh, volí hypotéku nebo jiný úvěr. Za druhé - totéž v menším platí kam se podíváte - počínaje kontokorenty, spotřebními půjčkami a konče leasingy aut. Dle Vašeho tvrzení by kdokoliv, kdo cokoliv dává na úvěr, byl nelida. Za třetí - společnost, v které žijeme, máme takovou, jakou chceme. My si volíme politiky, my se necháme zblbnout lákavými nabídkami života na dluh ... kdo nás k tomu nutí ? Nikdo ! Pokud by nebyla poptávka, nebyla by ani nabídka. Takže je zřejmé, že nemálo lidí chce bydlet, mít auta aj. zboží i na dluh. Bohužel se najdou někteří fanatičtí odpůrci, kteří jim požitky pořízené na dluh zřejmě závidí a tak po nich plivou. Pane (nebo spíše soudruhu ?), jste to naopak Vy, kdo útočíte proti lidským právům. Je jen na nás, jak si to spočítáme, jak si to posoudíme zda je to pro nás výhodné či ne. Nepřenášejte osobní zodpovědnost za činy na jiné, neberte člověku základní lidská práva (kterými se tak oháníte), jak to bylo zvykem v komunistických a podobných ideologiích. Aby bylo úplně jasno - nevychvaluji život na dluh, a nemyslím si, že se banky a firmy na úvěrech nenapakují, ale nejsem idiot, abych si myslel, že mi někdo (zřejmě stát?) dá něco zadarmo (např. bydlení). Díkybohu alespoň za tu možnost hypoték a jiných úvěrů - pokud by si měl člověk kupovat bydlení jen za své, našetří si na ně tak před důchodem. A propos, tu pokřivenou situaci v bydlení mají na svědomí právě soudruzi a jejich posttotalitní pohrobci v parlamentu a senátu. Tam hledejte příčinu a žádejte nápravu. Čest práci.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2003 16:16 | pivko

ty jsi zase zrejme agent realitky zamerene na zprostredkovavani najmu bytu. nechtel bys pro priste zkusit treba nejake vecnejsi argumenty?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2003 15:48

Diky Ericu, rekl jsi to za me. At zije svoboda a nezavislost. Smrt financni oligarchii a novodobnemu financnimu otroctvi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2003 13:50 | Petr

Jistě!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2003 13:47 | Petr

Svatá pravda! Ta silná slova o tom jak nebrat bydlení na hypo a jak si vlastně skvěle žijou v panelácích, to je ubohost!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Václav Hrbek

podnikatel, Alpine Pro

Helena Fibingerová

koulařka a podnikatelka

Václav Hrbek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Helena Fibingerová
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services