Proč nechci byt na hypotéku

Denodenně se dočítáme o nízkých úrokových sazbách a závratně nárůstajícím počtu poskytnutých hypoték. Zvažujeme ovšem při výběru bydlení důkladně všechna pro a proti? Není bydlení v nájmu výhodnější?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 11. 2007 12:46, jiří karel

Myslím, že nejlepší důkaz proč nelze z nájmu uhradit hypotéku je fakt, že nikdo nestaví na komerční bázi nájemní byty. Kdyby to fungovalo, tak si developer vezme hypotéku, pronajme byty a "mele mlýnkem". No ale to se romantickým hyposnílkům a pár zběsilým ekonomčíkům vysvětlit nedá a tak budou bankám a Finepu na špek skákat dále.

+127
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 3. 2008 14:05, petr

Tak nevím žiju asi na jinačí planetě koupil jsem byt na 100 hypotéku 2 400 00, po 3 měsicích jsem ho začal pronajímat (investice 50 000) nájemník za mě zaplatí všechno cca 14 000 nevím proč malovat hned čerta na zeď , že je to drahé, přijde mi to jako pěkné zhodnocení mého rizika, že byt klesne pod svoji hodnotu. Zatím na tom pouze vydělávám :-)

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 409 komentářů)

20. 5. 2005 19:11 | petr33

Dovolit bych si Vás upozornit, že reagujete na dva roky starý článek. Některé parametry hypoték se za tu dobu pochopitelně změnily. Také argument, že náklady na opravy Vám u novostavby přijdou nepřiměřené mi nedává smysl. Nebudete mít stále novostavbu – ke konci hypotéky půjde již o poměrně starý byt. Možná si pár let po splacení hypotéky budete muset vzít další menší hypotéku na rekonstrukci. Jeden odstavec Vašeho povídání mi nesedí vůbec. Psát o řediteli čehosi a o rádobyargumentech je dost pod úroveň. Já mám naopak k p. Pácalovi úctu, protože jako první a proti všem (možná i proti svým zájmům) dokázal odhadnout změnu trendu v cenách bytů. To co říkáte o psech, o vybavení bytů, o stěhování a o nevraživosti starousedlíků může být pravda.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 5. 2005 12:41

Nove bydleni v Praze se v prumeru pohybuje kolem 35 tis (za pomerne slusny standard). Vzestup z cca 20 tis pred 7mi lety celkem spolehlive kopiruje vzestup kupni sily obyvatelstva /i napr. rust prumerne mzdy/. V Praze tezko nekdy dojde k nasyceni trhu uz z duvodu omezeneho prostoru a trvale rostouciho poctu obyvatel. Neco se ale preci jenom stalo: 1) pred vstupem do EU zcela nesmyslne stouply ceny panelovych bytu, ovsem uz doslo ke korekci i kdyz osobne si myslim, ze jsou stale predrazene. 2) vzhledem k tomu, ze silne rocniky dosahly produktivniho a reprodukcniho veku (a tato vlna se teprve zveda) razantne klesa zajem v novostavbach o 1+kk /o ktere byl drive nejvetsi zajem/ a presouva se k zajmu o 3+kk a vys. Developeri jeste nestacili zareagovat (uz z duvodu dlouhe doby pripravy projektove dokumentace atd.) A na trhu ted zacina byt prebytek techto malometraznich bytu v novostavbach. Tyto byty se nejcasteji kupovaly na spekulaci, ale kdo chtel spekulovat uz povetsinou nakoupil a ted se spise sam poohlizi po necem vetsim. Trh je ve strednedobem vyhledu trochu neprehledny a proto se uz vylozene spekulativni nakupy tolik nevyplaceji. Bude se jednat ale asi o neprilis dlouhodobou zalezitost. Deregulace nasyti trh pouze v kratkodobem az strednedobem horizontu, ale vzhledem k tomu jak to u nas funguje, tak bych tipoval, ze uplna deregulace v Praze nebude ani za 5 let - pocitejte take s prechodnym obdobim, atd. (coz uz je prilis dlouha doba, na to aby clovek spekuloval na pokles ceny - respektive je to nesmysl, protoze za tu dobu dojde pravdepdobne k rustu cen nemovitosti v Praze, ktery by smazal pripadnou financni vyhodu z toho, kdyby clovek ted nekupoval a jeste pet let cekal (i tech pet let je ale optimistickych).
Ceny za pronajem neklesaji (urcite vykyvy byly v panelovych bytech, ale nelze to rozhodne zobecnovat na trh). Alespon rozhodne ne, nijak vyrazne (pres 10%). Naopak trend je spise trvale rostouci. Jak rikam, sleduji trh 4 roky. Mohlo ted dojit mozna k poklesu cen u 1+kk, protoze tam jsou videt znaky poklesu zajmu, ale vzhledem ke zmenam financovani kolejniho bydleni bude trh najemniho bydleni vyrovnan zajmem studentu, takze ani zde bohuzel nedojde v dohledne dobe k vyznamnemu poklesu.
Naopak nedostatek a trvale rostouci poptavka po bytech 3+ zpusobi pravdepodobne rust ceny v nejblizsich letech /nez se prezene vlna silnych rocniku konce sedmdesatych let/.
Silny vliv na ceny ma take vzdy vymirani silnych rocniku, ale vzhledem k tomu, ze velmi silne povalecne rocniky z konce ctyricatych let tu jeste cca v prumeru 10-20 let budou, nelze na to ted spekulovat. Neberte to prosim nikdo osobne, je to chladnokrevna kalkulace s prumery.
Nejasny je v soucasne dobe vliv migrace obyvatelstva. Pri zachovani podminek, ocekavane deregulaci, opadnuti vlny silnych rocniku a naopak prichod slabych rocniku do produktivniho veku a soucasneho vymirani povalecne populace by melo dojit k vyraznemu poklesu trhu cca za 15 let.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 5. 2005 11:57

A co se tyce vaseho postaveni v pripade nutnosti pronajmu nebo prodeje bytu. Nejste v nevyhodne pozici. Aspon v Praze temer urcite ne. Najemce za penize pokryvajici drtivou vetsinu hypotecniho uveru naleznete vetsinou velmi rychle (horsi je, kdyz na tom chcete jeste neco vydelat, ale o to tu nejde, tech par korun na doplaceni rozdilu sezenete vzdycky). Hypoteku je mozne prevest na jineho majitele v pripade prodeje.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 5. 2005 11:56

Ziji jiz 4 roky v najmech po Praze a mel jsem k tomu objektivni duvody. Stejne objektivni duvody me ovsem nakonec vedly k tomu, ze ted budu muset chte nechte koupit byt do osobniho vlastnictvi.
1) Pokud vlastnite psa /a je naprosto jedno, ze je vychovany, nesteka, neknuci, nic nenici/ dostavate se do situace, kdy se vam najemni trh smrskne do nepatrne a vetsinou extremne nevyhodne nabidky
2) Pokud se ke psovi nedejboze prida novorozene, tak jste skoncil pravdepodobne i v soucasnem najmu, protoze dite rve at chcete nebo ne (zoubky, atd.)
A ted k takyargumentum v clanku: - najemne v Praze dlouhodobe klesa: Reknete mi kde? To by me fakt zajimalo. Byt jsem hledal jiz trikrat a poklesu jsem si opravdu nevsiml, naopak stoupaji i vyrazne horsi lokality a jine lokality zavedenim metra, nebo novou zastavbou okamzite reaguji prudkym vzestupem cen (Prosek, Andel)
- bez vetsich obtizi lze zmenit byt: Vy jste se nekdy stehoval? Rekl bych ze ne. Opravdu se nejedna o nic, co bych nazval slovy "bez vetsich obtizi". Dalsim extremnim problemem je vybavenost/nevybavenost bytu. Jeden ma pracku, jiny ne, ten ma lednici, ten ji nema, ten ma dokonce i nabytek (vetsinou dost pochybny z bazaru, co nevydrzi ani rok pouzivani) ten nema nic. A to nemluvim o sousedech, kteri vetsinou "nove prichozi" nemaji radi (zejmena starousedlici, kterych je bohuzel v zastavbe, kde jsou najemni byty s trochu rozumnymi cenami prilis mnoho).
- no a nejvice manipulaci zavani vas financni radobyargument. Rikate si reditel cehosi, ale takovouto srovnavaci kalkulaci bych si opravdu nedovolil prezentovat.
Hypoteka na 15 let? To je obdobi pro srovnani s najemnim bydlenim? Pokud ano, proc nepocitate tedy s tim, ze po 15ti letech bude hypoteka umorena a naklady na bydleni radove klesnou? Pro skutecne srovnani trvaleho najmu s "hypotecnim bydlenim" zejmena pokud se ohanite mladymi lidmi, kteri potrebuji dynamicky menit sve potreby, bych operoval MINIMALNE s 25ti nebo spise s 30ti lety.
Zivotni pojisteni uz vetsina vetsich bank take nevyzaduje.
Vlastni prostredky - u novostaveb uz je standardem, ze vam staci 50.000 - takze o uspory se nepripravite a mate je jako rezervu "kdyby neco". A mnoho lidi ma v soucasne dobe nasporeno kolem 150-300 tis na stavebnim sporeni.
Naklady na opravy mi prijdou take znacne neprimerene, zejmena pokud operujete s cenou novostavby (srovnatelny byt v panelaku je cca za 1.5-1.9 mil). Novostavby kolem 2.6 mil. Dalsi manipulace se dopoustite u spoluvlastnickych poplatku. 3 tis (opet u novostavby) mi opravdu prijdou premrstene (standard byva kolem 2 tis Kc).
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 5. 2005 11:56

Ac se clanek venuje bezesporu zajimavemu tematu srovnani vyhod/nevyhod vlastniho a najemniho bydleni, tak bohuzel ve snaze prosadit "ten svuj nazor" a za kazdou cenu uvest duvody temer vyhradne proti tolik propagovanemu bydleni "na hypoteku", clanek upadnul do podobne propagandistickeho a demagogickeho duchu, jako jsou PR clanky hypotecnich bank a developeru a objektivita byla zadupana do zeme.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 5. 2005 15:06 | václav malý

I skoro po dvou letech, nebo právě proto, je dovela ten článek " o něčem". Ten , kdo byt vlastní a má třeba k němu i hypo, musí dát p. Pácalovi za pravdu. Ten kdo po bytu za hypo peníze touží, nesouhlasí ( zatím). Nechápu článek jako odrazování od koupě, ale jako poskytnutí nezbytných informací před rozhodnutím koupit byt. Finanční poradce ani realitkář vám to takto nikdy neřeknou !!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 5. 2005 18:21

mne se clanek libil, take mi pripada, ze je kolem hypotek dost velka hysterie. Moznosti najmu jsou ruzne a pujdou dolu (deregulace?). Myslim, ze treba reseni bydleni muze byt kompromis, najem u obce najdete i za 100 kc m2 (pravda, date ruce k dilu a kolem 50 tis. do zarizeni), ale da se to. Zaplatite tak rocne treba 60 tis. za holy najem, ale kdyz bude nejhure a vy svorc, proste si k sobe vezmete kamaradku, nebo se vratite s kufry k rodicum. Za pul roku muze byt vse jinak, vezmete sve uspory a s pomoci hypoteky si poridite 3+1. Ale brat si hypoteku na byt v panelaku, treba pro 2 kk a dat za nej za 20 let dva miliony mi prijde, ze je skoro stejny vysledek, jak u toho najmu... a to jeste nevite, jestli z toho za tri roky nebude neprodejne ghetto. Takze si myslim, ze hypoteku ano, ale ne za kazdou cenu. A nemusi byt hned... pokud nejde o vilku na vinohradech :o)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2005 15:43 | Sharon

Mila Jano
po precteni Vaseho prispevku jsem se rozhodla napsat svuj nazor. Velice me mrzi ze hazite vsechny majitele nemovitosti do jednoho pytle. Tak tomu zcela jiste neni. Sama vlastnim nekolik bytu jenz pronajimam, a nikdo z mych najemniku si nestezuje.Myslim si totiz ze je pravdou ze o svuj majetek se musime starat sami,je v nasem zajmu ho udrzovat ve velmi dobrem stavu. Osobne davam kazdemu najemnikovi byt zcela zrekonstruovany,upraveny, cisty, po dohode mozno i se zarizenim. Pokud mi najemnik zavolal, dal si semnou schuzku,a rekl ze ho v zime trapi stara okna,dala jsem je nyni vymenit. Vite, kazdeho sveho najemnika si vazim, pokud bydli dlouhodobe,a radne plati najem, neni duvod proc neinvestovat do sveho,je to v zajmu mem i meho klienta. Take v mem pripade neni pro najemnika problem kdyz mi zavola, ze 1+1 ve kterem bydlel velmi dlouhou dobu a radne plati,uz je pro nej nevyhovujici,nebot ceka rodinu.V tomto pripade ho mohu dat do bytu 2+1,ktery je ve stejnem vybaveni, ci jednoduse vybaveni na naklady klienta prestehovat z jednoho do druheho bytu. Chtela bych jen tolik, nehazejte prosim vsechny pronajimatele do jednoho pytle, i vyjimky existuji. Mozna v mem pripade je to dano tim,ze jsem se hodne poucila ze zkusenosti v USA, zabyvam se ciste pronajmy, a snazim se pro klienta udelat maximum. Kdyz je spokojeny klient, jsem spokojena i ja, a vysledkem je ze v mych bytech bydli jedni a ti sami lide uz par let,radne plati, a spokojenost je na vsech stranach. Verte ze to neni jen utopie,je to jen v lidech, v jejich pristupu ke klientum a ke svemu majetku. Ovsem znam i pripad kdy pronajimatel uz pri prevzeti kauce (na prazdny byt)!dopredu vi ze ji nevrati, a ze urcite po skonceni najmu najde nejake chyby a zavady na uzivanem byte. Tohle je samozrejme znacne nekorektni pristup, a da se z toho odvodit take to, ze je potreba si dobre vybrat od koho si byt pronajimame. Preji pekny den
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 4. 2005 10:57 | Karel K.

Dnes je tady na penize.cz článek na totom téma a docela pěkně jej rozvádí http://www.penize.cz/info/zpravy/zprava.asp?NewsID=3528. U obou mám jistotu, že je nesponzoruje žádný developer ani hypotéční banky, narozdíl od těch v novinách.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 4. 2005 12:10 | tt

Souhlasim s tim, ze cena za bydleni neni jenom o hypotece, ale nejak mi nesedi ty vstupni hodnoty. Mozna jeste v malem meste, ale jak koukam, tak koukam, nevidim v Praze pronejem bytu 3+1 za 13tis vcetne poplatku, rozhodne ne toho, ktery stoji 3mil..asi mi neco uniklo:-(
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2005 11:49 | tt

jenom bacha aby ten domecek za 20let nestal tolik, ze si max za ty prachy koupite psi boudu:-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2005 11:45

Ja teda nevim, ale nejsou ty ceny na dnesni stav off topic ? Rad bych vedel, kde se da sehnat v Praze pronajem bytu 3+1 za 14 tis a k tomu jeste vcetne poplatku ??? Podle toho co ja ted vidim, tak napr. byt na P3 3+1 od 2mil, pronajem od 20tis..hypoteka na 20let 5%urok 13,5t Kc...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 4. 2005 21:56 | tonys

jo, souhlas, byl to jenom takovy zertik aby to tady neuslo:-) Navic jsem to vypichl, pac jsem to stehovani zazil 3x, nez jsem si rekl a dost a na byt jsem si pujcil od stavebni sporitelny.. podnajem stal tenkrat 7tis -panel a bance jsem pak platil 3,7tis-novostavba..nebylo co resit, pravda utopil jsem v tom asi 200tis..ktere ale stejne lezely na uctu:-( Ono to stehovani a hlavne vybirani vhodneho..taky neni zadna sranda...tady se pise, ze je problem, ze na hypoteku nemate a vystehuji vas na ulici...ale co kdyz nemate na najem ? je to to same v blede modrem..proste za neco bydlet musite...a obcas je potreba v zivote zariskovat. Dulezite je davat si stale vyssi cile a prubezne je plnit..podstatou je zodpovedet si na 3 zakladni otazky: 1. co chci ? 2. co muzu ? 3. jak to udelat tak abych to co chci mohl.. ?:-) Samozrejme, neni to tak jednoduche jak je to jednoduse napsano, ale nejsme tady od toho abychom delali jednoduche veci..no ne ?:-) t-
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 4. 2005 21:37

sorry, ale verte, ze vzhledem k tomu, ze si aktualne a docasne potrebuji pronajmout min 2+kk v Praze, tak tyhle weby skenuji kazdy den, bohuzel jsme zadny 3+1 za 14 tis vcetne sluzeb nenasel..to je tak za tu 2+KK a to jeste panel v prizemi..P3 tak 1+kk 10tis.. O tom, zda najmy v Praze klesaji se nechci dohadovat, pac jsem to nikdy nesledoval. Mozna to bude dano trosku predevropskym boomem s nakupem bytu s Heslem developeru a RK: My vam prodame to co nepotrebujete za penize ktere nemate...:-( navic nekolikrat predrazene. Souhlasim se zasadnim faktem a to, ze clovek by mel udelat takhle zavazne rozhodnuti(koupe na hypoteku) po zvazeni vsech dopadu. Hlavne je potreba posuzovat pomer cena/prinos. Ja osobne jsem si koupil starsi domek na Hypoteku, ktery kompletne cely rekonstruhuji, delam to svepomoci, pac me to bavi a predpokladam (a prubeh to zatim potvrzuje), ze za 2 roky budu mit v podstane novy dum 4+1 cca 120m2 do 2mil investice..podotykam, ze ve meste v kterem je dum, se za 2mil prodavaly 4+1 panelaky na sidlisti o kterych nikdo nevi, co s nimi bude za 40let...tohle jsem fakt odmitl akceptovat... Jinak se mi taky zda, ze rust cen za poslednich 7let je jenom bublina vyvolana umelou poptavkou a taky trosku realnou, vzhledem k dostupnym hypotekam a stavebnim sporenim a statnim dotacim na strane poptavky. Kolik ted stoji m2 noveho bydleni v P 50tis ? kolik stal metr pred 7 lety ? 20tis ? co ze vstupu stouplo tak aby ovlivnilo rust koncove ceny o vic jak 100% ? pozemky-zanedbatelne pod bytovy dum..materialy ? - uz 7 let se stavi ze stejnych materialu..technologie ? mozna trosku..ceny pracovni sily ? myslite, ze zednici berou platy zvedle o 300% ? Ale jestli je to cena pozemku a lidske prace a je v realu s nakladovou kalkulaci, tak zapomenme, ze ceny nekdy pujdou dolu..ale pokud ne a trh se nasyti(treba deregulaci) a jestli skutecne je pravda, ze ceny pronajmu klesaji (coz muze taky znamenat priznaky nasyceni trhu), tak pak se muzeme tesit na peknou krizicku. Fakt by me zajimalo, kdyby mi na to nekdo odpovedel..dik
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 4. 2005 17:06

Podívejte se na např. sreality.cz, kde jsou dnes nájmy a stále klesají.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 4. 2005 17:04 | J.Pácal

Nejde mi o náklad na běžné malování. Mezi mnoha jinými je vyjmenován náklad na nátěry a malby, které mohou být nákladem vlastníka. Je škoda vypichovat zrovna takovou věc, ztrácí se tak to podstané. Poznámka : pokud pronajímáte byt je většinou vymalovaný a nájemce jej opouští po pár letech "před vymalováním". O toto mi však v článku nešlo.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2005 12:43

malicka pripominka: kdyz uz pocitate s malovanim, tak bychom meli pocitat i se stehovanim:-) 1 den stehovaku, 2 dny dovolene, tyden vybalovani, tyden rekonvalescence:-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 4. 2005 12:41 | tt

kde jsou ty ceny podnajmu nizsi jak 14 tis ? vcetne sluzeb ? Potrebuji bydlet v Praze(docasne) ale jak klikam, tak klikam na vsechny servery a stale jsem nic nenasel..spise 20 a vic:-(
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2005 14:26 | milada r.

Myslím, že každý musí velmi zvažovat své možnosti, znát dost informací, teprve potom se třeba i zadlužit. Bezhlavě se vrhnout do dluhů s naivní představou , jak vše bude 20 let fungovat a pak budu snad i bohatá ... Asi je fain psát i jinak, než jen lakýrka dluhů na řůžovo. Bude méně nešťastných. Od oponentů článku jsem bohužel nečetla nic ( nedá se však přečíst vše), co by článek argumentačně nehodnotil.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2005 19:35

jak z vas v budoucnu odrou kuzi? Pokud Vam bude chtit banka zvysit uroky nad urokovou sazbu platnou v te dobe pro nove zakazniky, tak si proste prefinancujete za ty nove podminky treba u jine banky.
Ja jsem to udelal tak, ze jsem vzal hypoteku 750000 na 30 let u HB s fixaci 5 let, zaroven mame 3 stavebni sporeni a z toho co nam zbyva, davame cast na tato sporeni. Za tech 5 let mi vsechna dobehnou, celkem na nich bude tak 250000 (ted tam mame 170000), tak je tam hodlam dat.
Nenapsal jste, jakou hypoteku zvolili, co to bylo za bydleni apod, ale ne vzdy se hypoteka hodi, to je jasne.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miroslav Kalousek

politik

Helena Fibingerová

koulařka a podnikatelka

Miroslav Kalousek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Helena Fibingerová
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services