Proč nechci byt na hypotéku

Denodenně se dočítáme o nízkých úrokových sazbách a závratně nárůstajícím počtu poskytnutých hypoték. Zvažujeme ovšem při výběru bydlení důkladně všechna pro a proti? Není bydlení v nájmu výhodnější?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 11. 2007 12:46, jiří karel

Myslím, že nejlepší důkaz proč nelze z nájmu uhradit hypotéku je fakt, že nikdo nestaví na komerční bázi nájemní byty. Kdyby to fungovalo, tak si developer vezme hypotéku, pronajme byty a "mele mlýnkem". No ale to se romantickým hyposnílkům a pár zběsilým ekonomčíkům vysvětlit nedá a tak budou bankám a Finepu na špek skákat dále.

+127
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 3. 2008 14:05, petr

Tak nevím žiju asi na jinačí planetě koupil jsem byt na 100 hypotéku 2 400 00, po 3 měsicích jsem ho začal pronajímat (investice 50 000) nájemník za mě zaplatí všechno cca 14 000 nevím proč malovat hned čerta na zeď , že je to drahé, přijde mi to jako pěkné zhodnocení mého rizika, že byt klesne pod svoji hodnotu. Zatím na tom pouze vydělávám :-)

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 409 komentářů)

18. 1. 2005 14:31 | petr

Kdyz nájemce má pocit , že byt začíná býti "vybydlen" může požádat vlastníka o renovaci nebo se sebrat a najmout jiný zrekonstruovaný byt . Jak snadné je být v nájmu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 1. 2005 13:10 | vlasta

Při koupi bytu a jeho následném pronájmu pokryje výnos po odpočtu nákladů sotva úroky z hypo ( a to pouze tehdy, pokud zůstanou v současné výši). Splátky jistiny, náklady na opravy a rekonstrukce jsou ještě k tomu. Reklama typu " nájem vám pokryje náklady na koupi a provoz a ještě něco zbyde" jsou úplně mimo. Vlastnictví je určitě prima, ale ne za každou cenu. Kdo něco má, ví o čem píši.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 1. 2005 0:29

Ano, to je objektivní zhodnocení výhodnosti koupi bytu. Jedno zde chybí vzít v úvahu, a to riziko, že narazíte na neseriozního, ba přímo podvodného developera, jako je společnost Čs Reality. Před takovými praktikami této firmy Vás zákon neochrání. V Praze je naprostá většina těchto koupí minimálně z části placena předem (zálohy), než je byt dostavěn. Jste tedy již chyceni, a můžete se stát obětí praktik společnosti Čs Reality. Výsledek je, že máte neprodejný předražený byt, který neplňuje ani normy k bydlení, natož slibovanou kvalitu. Bezpečnostní, hygienické (ochrana zdraví), normy pro obytné budovy, nedodržení technologických postupů... Kvalitu této "stavby" ovšem zjišťujete, když už je pozdě. Zákon Vás neochrání před praktikami takové podvodné společnosti a zůstanou Vám oči pro pláč. Rozhodně doporučuji kontaktovat klieny, kteří si od daného developera koupili byt před Vámi a bydlí v něm, a zjistit do čeho se chcete pustit. Více na mailu s možností přesvědčit se na vlastní oči!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 1. 2005 17:57

Jenze tu modernizaci ve svem delam pro sebe a zustava to moje. U najemniho bytu by se musel majitel chtit spolupodilet a tomu moc neverim. Takze mnou provedene upravy by zhodnotily jeho majetek. Samozrejme, ze zaplatime treba 100tis. za modernizaci, ale tu bych neprovadel, pokud by to nebylo moje, bydlet by se v tom byte dalo i tak.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 1. 2005 15:46 | jirka

Při koupi bytu do vlastnictví, nikdy nevíte, kolik vás bude stát. Vedle naplánovaných splátek hypo, máte platby spoluvlastnické na opravy a údržbu spol. částí a náklady spojené s údržbou a modernizací uvnitř bytu. Co se může porouchat se i porouchá, takže o překvapení není nouze. Majetek je starost. U nájmu to víte zcela přesně. Porovnávat úhradu hypo s nájmem je velmi nepřesné, zkreslující a při reálném propočtu je jistě výsledek opačný, než jak jste jej vypočetl .
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2005 13:03 | Marek

Je dobre, ze takove clanky vznikaji, aby si lide udelali ucelenou predstavu o obou moznostech. Ja osobne jsem zvolil hypoteku, protoze za 4000 mesicne najem v Brne nesezenu, alespon ne solidni a primerene velky (do garsonky nepujdu). Je to taky o tom, zda se chce clovek stehovat od rodicu do sveho kvuli rodine a to svoje si chce prizpusobit, coz je u najemniho bytu casto problem. Najemni bydleni nesvazuje, ale musite mit stesti na solidniho majitele najemniho bytu, nehlede na to, ze kdyz vas z nej bude chtit majitel dostat, povede se mu to, nehlede na nejake zakony. Osobne jsem pro vlastni bydleni a nevidim jinou moznost nez hypoteku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2005 11:03 | kacer

musím uznat, že máte bohužel pravdu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2005 12:21 | Dr. Martin Dvořák

Nechci se toliko věnovat ekonomickému rozměru koupě na hypotéku. Chci k tématu upozornit na rozměr psychologický. Pod tíhou úvěru se mnohdy zcela zásadně mění chování, lidé jsou daleko méně schopni měnit zásadnějším způsobem svůj životní rytmus i tehdy, pokud by to bylo potřeba. Dlužníci žijí v mnohem větším stresu, problém se dostává do kořenů fungování rodiny, často obtěžuje i okolí. S nárůstem úvěrových klientů se prohlubuje problém celospolečensky. Velmi dobře problém popisuje článek v LN na titulní straně MUDr. Moos.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 12. 2004 11:05 | Vojtěch Jasný

Kaštane, vy jste článek vůbec nepochopil. Což je škoda. Asi je takových mnoho, proto více přemýšlejte, než se rozhodnete investovat. Pokazíte to sobě a možná i těm okolo vás. Neinformovaných a nesolventních vlastníků realit přibývá a je to nebezpečné. Nic osobně proti vám, ale přečtěte si znovu článek i váš příspěvek. V každém případě se nůžky mezi nájmem a platbami úvěru, fondu oprav a údržby ještě rozevřou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 12. 2004 10:59 | Vojtěch Jasný

Vlastní bydlení má hlavně přínos v užitku "bydlet". Jako investice funguje velmi konzervativně ( pokud nejste před cenovým boomem). Výnosy z nájmu nejsou nikterak vysoké. Myslet si, že koupě na úvěr přinese finanční užitek je naivita. Přínosy hledejte jinde. O tom asi článek i je.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 12. 2004 16:45

Kdyby vlastnictví bylo ekonomičtější, proč tedy nikdo z investorů nestaví nájemní bydlení, proč banky odmítají na projekty s nájemním bydlením půjčovat?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 12. 2004 15:47 | Jaroslav Slabý

To je hodně zjednodušené vnímání. Přečtěte si to znovu. 1) tržní nájmy klesají a klesat ještě budou 2) hypotéky porostou s úroky ( rostou poplatky) 3) za 15 let budete mít starý byt před potřebou provedení celkové modernizace ( další náklad) 4) při platbě nájmu spolehlivě víte, kolik vás bydlení stojí a stát bude; při vlastnictví toto nikdy nevíte ( kdo vlastní, ví o čem píši) 5) vycházíte pouze z předpokladu , že ceny bytů porostou; to je ovšem hluboké nepochopení ekonomických zákonitostí (viz. zkušenosti ze světa, současnost u nás) 6) nespornou výhodou nájmu je flexibilita, u hypotéky je to přesně naopak ( nebo utrpíte značnou ztrátu) Pochopil jsem článek tak, že nic není černé nebo bílé. Vidět věci bez širších souvislostí může způsobit značný problém. Propaganda ze všech stran bere mnohdy vůli přemýšlet. Napsat něco proti proudu a ještě to srozumitelně obhájit je dobré. Výhody vlastnit jsou nesporné, při koupi na dluh však ty ekonomické vyndejte !!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 12. 2004 10:19

autor článku tady zapomněl hodně podstatnou věc a to, že když srovnává něco tak by to měl dotáhnout do konce. dle výpočtů budeme při splátkách hypoték platit cca 22 000,při pronájmu podobného bytu cca 13 000. to je sice pravda, ale když pan autor píše , že v případě nájmu bytu za ty roky našetříme cca 1, 7 mil. tak by taky měl říct , že za 15 let splácení hypotéky budeme vlastnit byt v hodnotě minimálně 3 mil. Takže když ten byt prodáme tak budeme mít nejméně 2x tolik jako kdybychom platili nájem byt tak co je lepší ???????? Pro mě je to jednoznačně hypotéka. Dále zde také není uveden fakt , že za 10 let už budou mít peníze jinou hodnotu a když se dobře povede tak 22 000 tisíc nebude třeba tak velká částka jako dnes.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2004 17:29 | Kateřina

Navíc je to znehybní, protože prodat byt zatížený hypotékou je nadlidský výkon. Místo aby byli mobilní, dokud jsou mladí. Potřebují dostupné nájemní bydlení a ne vlastní nemovitost. Takže budeme zavádět novomanželské půjčky na pořízení prvního bydlení. Ach jo.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 11. 2004 17:05

Vždyť to je v článku docela srozumitelné. Vaše náklady s vlastnictvím jsou : cena peněz (vašich, úvěrových), náklady spojené s provozem společných částí domu, se správou, účetnictvím, daněmi,pojištěním. Dále opravy, modernizace, výměny zařizovacích prostředků v bytě. Pokud na to nebudete spořit ( vytvářet si společný a svůj vlastní bytový fond) budou vám peníze v budoucnu chybět. Něco přijde dříve a něco třeba později. Pokud to jen odložíte ( to společné asi nebudete moci, tak jen to vlastní) budete bydlet za pár let ve vybydleném bytě. Co takhle doplácet na neseriózní vlastníky, co neplatí. Těch nákladů je celá řada, nedají se všechny předem postihnout. U nájmu máte jasno, platíte nájem. Když vám bydlení přestane vyhovovat , změníte byt. Vzhledem k poklesu nájmu ušetříte. Kupte si co potřebujete a jak chcete. Za pár let napište, jak to vychází. Jestli to bude na úvěr , takm vám to můžeme napsat rovnou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2004 17:02

mohu pozadat o nejaky sumar toho, s cim vsim by mel ten kupec pocitat? Budu kupovat byt a at to beru z jake chci stranky, proti najmu mi to vychazi mnohem vyhodneji. Dekuji
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2004 17:02

mohu pozadat o nejaky sumar toho, s cim vsim by mel ten kupec pocitat? Budu kupovat byt a at to beru z jake chci stranky, proti najmu mi to vychazi mnohem vyhodneji. Dekuji
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2004 16:52

Podcenění dalších nákladů na provoz nemovitosti je velkou chybou mnoha kupců bytů. Je dobře o tom psát i mluvit. Navíc úvahy některých českých realitních "odborníků" o trvalém růstu cen o deset a více procent jsou pro znalého směšné a neznalého nebezpečné!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 11. 2004 15:21 | Jakub

Vážený angel.bratovanov@email.cz, jsi chytrý jako jelen, ale bohužel vždy jen skovaný za touto adresou. Co bys napsal, kdyby jsi se musel podepsat?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 11. 2004 15:19 | Jakub

To bude legrace na realitním trhu, až se začnou na veřejnost dostávat info, jak to je nyní s cenami bytů doopravdy. Co pak s hypo na předražené byty? Odnesou to drobní investoři co koupili od Central Group nebo více hypobanky, tak jako v USA či Švýcarsku?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Janis Sidovský

manažer a podnikatel

Patrik Nacher

podnikatel a ekonom

Janis Sidovský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Patrik Nacher
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services