Vedlejšákům odzvonilo?

Škromachův návrh omezit počet odpracovaných hodin z hlavního a vedlejšího úvazku na společných 40 týdně v sobě nese ušlechtilou myšlenku: zabezpečit lidem více volného času na odpočinek. Nejde ale spíš o snížení rodinných rozpočtů, házení klacků pod nohy malým firmám či živnou půdu pro "melouchy"?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 10. 2003 13:52, Petr Novák

Vždy platilo, že politické strany které na svých rudých vlajkách zposvátňují slovo "práce", ve skutečnosti vždy považovaly práci za to nejstrašnější, co může člověka potkat. Nebojují za práci, bojují za to, aby jejich voliči pracovat nemuseli. Aby mohli co nejvíce "zaslouženě odpočívat", nejlépe u piva a buřtů, které zaplatí někdo jiný.
Mně práce vcelku baví a rozhodně to nezmění skutečnost, že se jí pan Škromach štítí.

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 10. 2003 9:14, Petr

Snížení daní je snížení příjmů do státního rozpočtu. Zároveň je třeba taky snížit výdaje. A do toho se nikomu nechce.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 29 komentářů)

8. 10. 2003 13:14 | fmarek

Moje odpověď va Vaši poznámku je delší, tak bude na více vstupech.
Petře, nemáte úplně pravdu. A takto, bohužel, uvažuje celá vláda a vládní úředníci. Je třeba se podívat, jak vypadá současný stav. Teď to velice zjednoduším. Dejme tomu, že jste majitel firmy (zaměstnavatel) a máte roční zakázku, kde je dohodnutá hodinová sazba 150 Kč s měsíčním objemem 200 hod. Můžete fakturovat 150x200 = 30.000 Kč/měs. Pro zjednodušení nepočítám DPH ani další doprovodné náklady. Na to potřebujete někoho, kdo Vám tu práci udělá. Požadavek od všech je minimálně 15.000 Kč v čisté mzdě (odměně, fakturaci apod.) Pro Vás by to bylo zajímavé, když Vám zůstane alespoň 8.000 Kč Máte na výběr několik legální, pololegálních a nelegálních variant.
1. Varianta (dejme tomu vládní) s vlastním zaměstnancem. Na 15.000 ČM (čistá mzda) potřebujete 19.800 HM (hrubá mzda) a z důvodu daní a odvodů musíte počítat s 26.730 THM (teoretická hrubá mzda). Tato varianta obnáší 11.790 ODS (odvody státu – daň, sociální, nemocenské a zdravotní poj. zaměstnance a firmy). Což je 44% z THM. Základ daně 30.000 – 26.730 = 3.270 Kč. Pokud tomuto zaměstnanci budete nucen platit cestovné, stravně, pracovní ochranné prostředky, podíl na dovolené, tak se dostanete do ztráty. Takto byste to patrně neřešil, že? Ale zakázka je to zajímavá, tak jak to řešit?
2. Varianta (dejme tomu dost běžná) také s vlastním zaměstnancem. Na jeho čistý příjem 15.000 Kč použijete HM – 6.000, THM – 8.100, ČM – 5.000, ODS – 3.165 Kč, což je 39% z THM. K 5.000 ČM mu přidáte 10.000 ze zisku po zdanění. Na to potřebujete základ daně 14.493 Kč (daň 31%). Celá tato sranda Vás bude stát 8.100 + 14.493 = 22.593 Kč, PO. Oproti minulé variantě jste 4.137 ušetřil a stát si přišel „jen“ na 7.658 Kč. Ekonomika zakázky se zlepšila 30.000 – 22.593 = 7.407 Kč. Je to lepší, ale ještě by se to dalo vylepšit. Pro zaměstnance to není výhodné. Nízká ČM má vliv na nemocenskou, dovolenou, důchod a bonitu. Tak zkusíme další variantu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 10. 2003 11:20 | Jan Koucký

Ono to neplatí úplně přímou úměrou (při snížení daní obvykle vzroste počet plátců, kterým daně už nepřijdou tak vysoké, aby museli podvádět), ale zhruba ano. A musím říct, že by bylo jen dobře, aby výdaje klesly.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 10. 2003 11:09 | jdpoli

Ještě doplním: Jaký je rozdíl mezi tím, když se zaměstnanec unaví trochu víc prací přesčas a případem, kdy přijde do práce utahaný, protože si opravoval střechu na vlastní chatě, sledoval fotbalový zápas, který dávali kolem půlnoci atd.? Důsledek je vždy stejný: není schopen vykonávat svou práci na plný výkon.
Je také třeba rozlišovat druh práce a činností ve volném čase. Úředník, který ponocoval bude méně výkonný a může udělat administrativní chybu, nevyspalý řidič může zabít sebe, další lidi a způsobit velké materiální škody. Dělník po pěší tůře na tom bude hůře, než sedavý zaměstnanec, který se po té štrece lépe vyspal zdravým hlubokým spánkem. Jak již naznačil kolega níže, měl by se o stav zaměstnanců zajímat (a odpovídat za něj) především jejich zaměstnavatel a případně jeho zákazníci. Jak chce stát kontrolovat, zda mi nepřišel opravovat dům zedník, který se sotva drží na nohou? Na druhou stranu - co se dělá pro to, aby zaměstnanci neusínali díky špatně organizované monotónní práci? V takových případech je dlouhá i doba do povinné přestávky na jídlo a oddech.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 10. 2003 10:58 | so

sakra, nejakeho Arnolda by to chtelo, ale bohuzel nejsme v Kalifornii :(
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 10. 2003 10:33 | jdpoli

Pan ministr argumentuje - kromě přibližování naší legislativy EU - tím, že pracovat příliš je nezdravé. Nenechal by se prý operovat od chirurga, který už o 48 hodin přetahuje šichtu. Na jednu stranu je na tom cosi rozumného. Jen nám zapomněl poradit, kde máme vzít na operaci v cizině. Resort jeho kolegině, která rovněž nebezpečně často srší podobnými nápady, nám totiž dává na výběr pouze přetaženého chirurga, nebo nic. Pokud by návrh prošel, nebudeme mít na výběr už vůbec. Chytil vás slepák v sobotu nad ránem? Jo pane to máte smůlu, my máme pohotovosti zakázaný. To vite, nejsou lidi. Tak ledovat, ledovat, ať nám vydržíte do pondělka!
Omezení pracovní doby zákonem bude málo platné. Když máme u nás tolik zaměstnaných načerno a melouchářů? Legální zaměstnávání je pro spoustu podnikatelů neúnosně drahé a minimální mzda sotva poklesne. Dočkáme se někdy toho, že naši politici přestanou střílet od boku a začnou hledat jádro problémů?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 10. 2003 9:24

Primární otázka je, co je nějakému Škromachovi do toho, kolik hodin v týdnu pracuju. Není to náhodou POUZE věc mého zaměstnavatele a moje???
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 10. 2003 9:14 | Petr

Snížení daní je snížení příjmů do státního rozpočtu. Zároveň je třeba taky snížit výdaje. A do toho se nikomu nechce.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 10. 2003 8:57 | Fredy

Bohužel máte pravdu. Pak se můžete klidně dočíst o tom, že polovina národa žije na hranici chudoby. Přitom jsem u nás, kromě pár výjimek, žádné chudáky neviděl. Pan ministr Škromach to možná posuzuje z pohledu jeho bývalé profese elektrikáře. Rád bych se dočkal toho, že někdo z ministrů bude ekonomem z praxí a že pochopí ale i prosadí radikální snížení daní, včetně dalších odvodů. V tom je totiž zakopaný pes.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 10. 2003 5:58 | Igor Vedlejšák

Se mnou žs o této situaci můj "vedlejší" zaměstnavatel mluvil. On potřebuje mě a já zase jeho. Na HPP mám oficiálne asi 10500 čistého, na VPP mám oficiálně 5500 čistého a dalších 5000 dostávám "bokem". Pokud nastanou tyto změny, tak budu dostávat na VPP bokem všechno z "černých" fondů mého zaměstnavatele. To bude výhodnější jak pro něj, tak i pro mě. On ušetří za sociální, zdravotní a daně, já ušetřím daně, naopak mi bude doplácet sociálka (3 děti) a peníze přitom budou v rodině. Že to píšu tak otevřeně? Už jsem se totiž naučil (po nádherné státní dotaci bankám) jedno heslo: Kdo neokrádá stát, okrádá svoji rodinu. Takže já osobně se na změnu už "těším".
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Hudeček

politik, primátor Prahy

Milan Jančík

politik a podnikatel

Tomáš Hudeček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Milan Jančík
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services