Osobní finance a MLM

Multi-level marketing je tématem často a vášnivě diskutovaným. Tento systém distribuce je někdy uplatňován i v oblasti osobních financí. Je vhodné využívat MLM pro distribuci finančních produktů? Je vůbec možné touto formou poskytovat finanční poradenství?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 8. 2004 18:52, Hana

Je vidět, že kritizovat umí každý "trouba", ale udělat něco pro sebe a ostaní ve své rodině chce opravdu hodně odvahy a inteligece, která vám zřejmě chybí. Ta parta lidí kterou jmenujete na svých stránkách dělá něco pro své okolí a společnost ve které žijí. Čím se živíte vy? Jak mnoho přispíváte této společnosti? Hlavně kritikou. Tím ještě nikdo nic nezískal. Bohužel nejste ani k politování, jste "chudák".

Zobrazit celé vlákno

+41
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 12. 2004 22:47, Zvídálek

Mohl by se někdo informovaný vyjádřit v jakém stádiu se nachází akce HELVAG? Před 2 lety proběhla bouřlivá diskuze zastánců a odpůrců OVB na toto téma. Zastánci tvrdili, že teprve v roce 2004, kdy vyprší 7 leté investiční období, bude jasné, zda je Helvag prodělkem či nikoliv. Proto by mě zajímalo, jaká je skutečnost. A případně, kde je možné se dobrat bližších informací.

-21
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 273 komentářů)

2. 4. 2004 9:29 | Dan Lukeš

Podle podrážděné reakce pána z OVB (?) je vidět, že pan Zachrdla uhodil hřebíček na hlavičku. Osobně si myslím, že jde o jeden z nejlepších a nejobjektivnějších článků o MLM, jaké jsem kdy četl. A o to je to možná pro lidi z MLM horší, protože pravda bolí. Pane Zachrdlo, máte můj dík a gratuluji Vám. Na rozdíl od "diskutujícího" pána, který se nezmůže na věcné argumenty a místo toho se snaží jednotlivé lidi napadat osobně, jste dokázal udržet vysokou laťku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 4. 2004 9:20 | Dan Lukeš

Milý pane, škoda, že nevíte, o čem mluvíte. Žádný finanční server nedealuje produkty po domácnostech, nerve se lidem do kuchyní a necpe jim životní pojistky a neruší stávající produkty, jen aby získal vyšší provizi. U všech serverů jde o NABÍDKU produktů - chceš-li, kup si. Odborněji řečeno, jde o pasivní prodej, nikoliv o prodej aktivní, který provozují sítě. A v tom je ten rozdíl. Je to úplně stejné, jako když třeba portály prodávají připojení k internetu, IT weby mají online obchody s výpočetní technikou a podobně. Jde o rozšiřování služeb uživatelům - pokud je něco zaujme a SAMI TO CHTĚJÍ, tak ať si to mohou i koupit. Není to o přesvědčování, o nějaké masáži ve stylu "rozhodně musíte mít Dynamik", to si žádný z těchto webů nemůže dovolit a pokud by to někdy začal dělat, tak brzy skončí - čtenáři totiž nejsou hloupí...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 4. 2004 9:12 | Pepa z depa

Pane Šafránku, a proč bych měl ještě veřejně napsat, že mne kontaktovala paní Mařenka Vonásková z Horního Dolní? Ona toho má takhle dost, chudák pracně shání zákazníky, blekotá cosi o pozvání české vlády a jedinečnosti na trhu, poradit neumí, o řadě věcí nemá ani potuchy, že vůbec existují a já ji mám ještě veřejně zostudit? Vždyť by pak v tom Horním Dolním nemohla ani půl roku na náves, jakou by měla ostudu! Ale pokud Vám jde o jméno a špatnou radu, pak se zeptejte pana Pavla Horáka, tuším, že to je dnes regionální ředitel v Plzni a má na starosti také Pardubicko, proč mi radil zrušit u klienta tři roky staré kapitálové životní pojištění, uzavřené u Kooperativy a uzavřít "lepší". To by bylo u Credit Suisse. Podle věku a pohlaví klienta vyšlo na stejnou pojistnou částku a na stejnou měsíční platbu. V čem tedy bylo toto nové pojištění pro klienta lepší? Proč neřekl, že zrušením by byl poškozen klient (to tam nikde nezaznělo!!), zatímco jemu samému by plynula po nějakých 18 let provize z KŽP? Klient to ale radikálně zamítl, že Kooperativu v žádném případě nezruší, že jí věří. To bylo před rokem. Já jsem v té době začínal a skutečnost, že klient je tímto jednáním poškozen, jsem se dozvěděl až o něco později a jinde, stejně jako řadu dalších věcí. Chtěl jste jméno, máte ho mít. Ale já raději zůstanu v anonymitě, nechci mít doma vymlácená okna.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 4. 2004 9:11 | TGP

Přesně tak. Jde o problém Pioneeru. Proč si jinak myslíte, že byl tak potichu odejít Fichtner, portfolio manažer Zahrádka odklizen do Irska a z rozhodovací struktur firmy postupně odveleni i někteří další? Jeden z mála, který to podvodné období Pioneeru přežil, byl Doubrava, který kdysi oslnivě vyprávěl, jak je ten Pioneer konzervativní a dnes sedí tiše v koutku a jen doufá, že se bez pohromy dožije důchodu...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 4. 2004 9:10 | Zachrdla - TriMan

Pokud jsem někoho pohanil, tak se omlouvám, nebylo to takto myšleno. Článek ale obsahuje argumenty na kterých svůj názor stavím (informační šumy při přenosu informací, kvalita produktu by měla být distribucí neovlivnitelná, omezená možnost personální práce centrály, omezená možnost kontroly ze strany centrály, odpovědnost za poskytnuté poradenství, …). Nepolemizujte prosím se Zachrdlou, polemizujte s jeho argumenty.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 4. 2004 9:06

Pane Zachrdlo, abyste mohl vyslovit tento "černobílý" soud, musíte nejprve definovat "finanční poradenství". Pokud si pod tímto pojmem představíme pouze placenou službu, při které klient platí za poskytnuté informace a poradce nemá nic společného s následnou realizací jím vytvořeného plánu, pak s Vámi souhlasím, že finanční poradenství nelze provozovat v systému MLM. Jaký pojem byste ovšem použil pro službu, kterou nabízím konkrétně já? To znamená, že s klientem důkladně proberu jeho situaci či potřebu a doporučím mu řešení v rámci nabídky produktů, které mám k dispozici. Tato nabídka jen sice určitým způsobem omezená, podle mého názoru však optimálně pokrývá potřeby cca 85% populace, navíc je to nabídka od vzájemně konkurenčních finančních domů, nikoliv od jednoho domu či jedné finanční skupiny a pokrývá všechny typy produktů v oblasti osobních financí. Pokud bych byl pouhý zprostředkovatel, vyložil bych u klienta nabídku produktů jako housky na krámě a poskytoval bych mu pouze informace k těmto produktům. Výběr bych nechal zcela na něm, nedělal bych mu žádnou analýzu jeho situace a nedoporučoval žádné řešení. Když by si vybral pro něho nevhodný produkt, byl bych zticha a byl bych rád, že prodám. A právě službu, která začíná analýzou, pokračuje poradenstvím (byť v rozsahu omezené nabídky produktů)a končí zprostředkováním doporučených produktů, lze velmi úspěšně provozovat systémem MLM. Poradenství je tak výraznou přidanou hodnotou, za kterou klient neplatí (provize, které následně obdržím, jsou stejné, jako bych žádné poradenství neposkytl a pouze "prodal" produkty). S tímto systémem práce je MLM slučitelný a já tvrdím, že v něm lze poskytnout kvalitní službu - stačí jen chtít! Závěrem mi dovolte malý příklad z praxe: Přišel za mnou klient se zaplaceným plánem, jak financovat bydlení pomocí úvěru s tím, že v několika bankách neuspěl. Za plán zaplatil, tuším, 3.000 Kč a byl mu k ničemu. Superextranezávislý poradce neznal podrobně požadavky bank na zástavy (chtěl dát do zástavy ideální podíl na nemovitosti, což je v praxi nepřípustné). Já jsem nakonec řešení našel a zaplacen jsem byl až v momentě, kdy klient podepsal schválené úvěrové smlouvy a zaplatil bance poplatek za úvěr, tedy měl svůj problém vyřešen. Kdybych udělal chybu a klient by úvěr nedostal, nedostal bych ani korunu. Se superextranezávislým finančním poradcem se nyní může klient soudit, ale kvůli 3.000 to při rychlosti našich soudů dělat nehodlá... Myslím, že jako starý (služebně) praktik byste se neměl pouštět do tak černobílých závěrů, jaký jste udělal v tomto příspěvku do diskuse!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 4. 2004 9:02

Souhlas, meli by to vsechno zakazat, vzdyt je to skandal, ty supermarkety a ty nadnarodni poradenske koncerny:-)))))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 4. 2004 8:56 | František Mareš

A nepřemýšlel jste někdy nad tím, proč OVB vyvolává takové emoce, zatímco firmy, které fungují podobně (třeba AWD) nebo ještě hůř (ZFP) tolik emocí nevyvolávají? Je to jenom tím, že v OVB je příliš velký obrat lidí, kteří udělají pár zákazníků a pak jdou pryč nebo i něčím jiným? Já osobně třeba firmu, jejíž dealer mi radí, abych zrušil penzijko u PF KB a založil si ho u ABN Amro, protože je důvěryhodnější, považuji za podvodníka. Navíc to bylo v listopadu loňského roku, kdy už PF ABN vlastnila Česká pojišťovna, což je pro mne mnohem méně důvěryhodné než skupina Société Générale - a ten dealer to buďto vůbec nevěděl nebo mi lhal, že neví... Nedivte se, že po takovém setkání o OVB už nikdy neřeknu nic dobrého...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 4. 2004 8:49 | Jan Frolík hopfrog@centrum.cz

Pane Zachrdlo, vaše tvrzení chápu. Působíte ve firmě, která to dělá jinak - a pochopitelně se snažíte svou cestu prosazovat. Kupříkladu haněním konkurence. V tom máte plnou podporu serveru Penize.cz, pro který je OVB rovněž konkurencí. Vyslal jste do světa tezi, že systém MLM je s poradenstvím neslučitelný, a na tom stavíte svou argumentaci. Realita je jiná. Ten systém funguje v Evropě, funguje v USA. Zasekl jste se na tom, že "skutečné" poradenství je jedině to vaše. Je to jako by majitel večerky teoretizoval o supermatketech. Mnozí mu dáme za pravdu, ale tak nějak všichni víme, že v kapitalismu se obvykle prosadí ten nejefektivnější systém.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 4. 2004 8:14

Používáte termín "recenze"? Máte na mysli "objektivní" článek publikovaný na webu Penize.cz, který je zároveň online prodejcem finančních produktů - a tedy přímým konkurentem OVB na trhu? Možná by měla OVB provést podobné testování konkurenčních firem a publikovat "recenze" na svém webu...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 4. 2004 8:10 | Zachrdla - TriMan

Zdá se, že celá diskuse nám sklouzla k napadání a obhajování OVB. V článku ale byl vysloven pouze teoretický názor, že MLM a finanční poradenství jsou vzájemně neslučitelné. Tuto myšlenku, z dosavadních cca 80ti diskutujících, nikdo nerozporoval. V tom případě mi veškeré útoky na OVB připadají poněkud nadbytečné. OVB (a jí podobné společnosti) nejsou poradenskými firmami protože pracují systémem MLM, který je s finančním poradenstvím neslučitelný. Pokud se vydávají za poradenské firmy, vědomě klamou své klienty. Toto jejich neetické počínání nelze v žádném případě ospravedlnit poukazováním na skutečnost, že obdobně neeticky jednají i další (stavební spořitelny, pojišťovny, …).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 4. 2004 1:55

Problematika nekalé soutěže opravdu není jednoduchá. Obviňovat však paušálně finanční servery z nekalosoutěžního jednání bez konkrétních důkazů a potažmo bez pravomocného rozhodnutí soudu, také není možné. Praxe ukazuje, že žádný server finančně nevydržel zůstat absolutně nezávislý. Ono to v praxi asi možné ani není - nemusíte ani prodávat produkty, stačí nabízet reklamu finančních institucí (a bez té žádný finanční server nepřežije) a už můžete být obviněn ze závislosti.... Já osobně vidím největší přínos těchto serverů v možnosti necenzurované diskuse k jednotlivým příspěvkům. Ta je také přirozeným korektivem případných "úletů" v článcích, což je obrovská výhoda internetových médií oproti tištěným médiím, rozhlasu či televizi! Ostatně pokud by např. Peníze.cz byly cenzurovány majoritním akcionářem, právě tento článek pana Zachrdly by asi nevyšel - vždyť pan Krištofovič svoji firmu AFS vybudoval na MLM distribuci produktů formou bezplatného poradenství a je dost pravděpodobné, že většina kapitálu, která mu umožnila akvizici Peníze.cz, pochází z MLM! Navíc jeho MLM firma si oficiálně na Slovensku říká "nezávislý finančný poradca", z čehož pan doktor "Harpagon" jistě nadskakuje nejméně metr nad zem...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 4. 2004 23:49 | NoSpam

Ano, pracuji. A to docela nedlouho. Nez jsem do ni "vstoupil", tak jsem to docela peclive zvazoval. A serie starsich clanku i komentaru zde (i jinde) me malem odradily. Nakonec jsem si rekl, ze to proste zkusim a uvidim (zatim me to moc bavi :o).
Kritiky bych nasel spoustu, ale to neni podstatne. BTW - podle Vasi logiky ("někdo zevnitř MLM neumí napsat kritiku na MLM") je moje "kritika" pana Zachrdly a Trimanu opravnena - ja jsem z MLM a tak mohu "objektivne" kritizovat ne-MLM instituce :o)
Uz je to trosku off-topic - muj prvni prispevek byl myslen jako kritika testovani serveru. Co se mi nelibilo na clanku pana Zachrdly vcelku dobre vystihl pan Safranek. Je to proste o lidech a ne o MLM siti..
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 4. 2004 19:49

Milý Pepo z depa, absolvoval jsem mnoho desítek školení a seminářů OVB, a to jak "před katedrou" tak i za ní. Žádné z nich se ani náznakem nepodobalo tomu, co zde popisujete. Je zajímavé, že veškeré výpady proti OVB vždy píší anonymové (to bych snad ještě pochopil), ale v anonymitě ponechávají i údajného spolupracovníka OVB, se kterým měli jimi popisovanou negativní zkušenost. To již v žádném případě nechápu a považuji to za nástroj, jak napsat o komkoliv cokoliv bez možnosti jakkoliv ověřit zveřejňovaná "fakta"....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 4. 2004 19:37 | Harp.

Na tak složitý problém skutečně nemám čas. :o)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 4. 2004 19:32 | Martin Gardavský

Byl bych Vám osobně velmi vděčný vážený pane za podrobnější výklad k tomu "hájení" před úřady. Možná by to zaujalo i další čtenáře.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 4. 2004 19:22

Měl jsem na srdci jinou věc. Jak to formulovat... Nejde mi až tak o právnický výklad. Ale nechme to plavat. Z vaší odpovědi jsem vyrozuměl, že se touto otázkou, jakkoli mi přijde logická, nechcete zabývat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 4. 2004 19:03

http://www.fichtnerhofrichter.com
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 4. 2004 18:57

Pane Horníku, při prodeji fondů PIONEER byly používány výhradně oficiální marketingové materiály Pioneer česká investiční společnost a.s. a samozřejmě oficiální Statut fondu Pioneer Trust. OVB neměla žádný vlastní oficiální marketingový materiál k tomuto fondu, není ji tedy za co žalovat. Pokud se domníváte, že v oficiálních dokumentech investiční společnosti byly nepravdivé informace o portfoliu fondu, případná odpovědnost jde plně za investiční společností, nikoliv za OVB.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 4. 2004 18:54 | Harp.

Jak už jsem uvedl níže, právo nekalé soutěže je právem soudcovským. Nechť "jiný soutěžitel" podá žalobu na penize.cz, fincentrum atd. a uvidí. Ale musí unést, jak pan Šafránek správně upozorňuje, důkazní břemeno.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jaromír Drábek

politik

Petr Nečas

politik

Jaromír Drábek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Petr Nečas
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services