Osobní finance a MLM

Multi-level marketing je tématem často a vášnivě diskutovaným. Tento systém distribuce je někdy uplatňován i v oblasti osobních financí. Je vhodné využívat MLM pro distribuci finančních produktů? Je vůbec možné touto formou poskytovat finanční poradenství?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 8. 2004 18:52, Hana

Je vidět, že kritizovat umí každý "trouba", ale udělat něco pro sebe a ostaní ve své rodině chce opravdu hodně odvahy a inteligece, která vám zřejmě chybí. Ta parta lidí kterou jmenujete na svých stránkách dělá něco pro své okolí a společnost ve které žijí. Čím se živíte vy? Jak mnoho přispíváte této společnosti? Hlavně kritikou. Tím ještě nikdo nic nezískal. Bohužel nejste ani k politování, jste "chudák".

Zobrazit celé vlákno

+41
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 12. 2004 22:47, Zvídálek

Mohl by se někdo informovaný vyjádřit v jakém stádiu se nachází akce HELVAG? Před 2 lety proběhla bouřlivá diskuze zastánců a odpůrců OVB na toto téma. Zastánci tvrdili, že teprve v roce 2004, kdy vyprší 7 leté investiční období, bude jasné, zda je Helvag prodělkem či nikoliv. Proto by mě zajímalo, jaká je skutečnost. A případně, kde je možné se dobrat bližších informací.

-21
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 273 komentářů)

3. 4. 2004 15:24 | Martin Kasík

Dokud se PPF pohybovala v podstatě jen v pojišťovnictví a v bankovnictví, bylo to relativně OK. Jenže dnes - s tím, jak se PPF rozkračuje a proniká do stále nových oborů - už vůbec není jasné, který článek v Euru je "doopravdy" a který jen předběžně komunikuje nebo zohledňuje zájem PPF v daném oboru. Mne osobně to už přestalo bavit a tak jsem se raději vrátil ke kombinaci Týden a Ekonom (i když ten není tak zábavný jako Euro, na druhou stranu relevantních informací je v něm víc).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2004 15:24 | Moody

Hezké odpoledne, jak se píše na webu www.kajmany.cz, "Lepší vrabec v hrsti, než kajman na střeše." Jenže doména už je zadaná a logo je moc povedené, ovšem pro ARIZ asi trochu nevhodné :-))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2004 15:05 | Harpagon

Pane Gardavský, uvařil jsem svoji specialitu: vepřové žebírko ala Eurest s rýží. Bylo to vynikající! Kunderu jsem četl v 60.-70. letech. Ale s těmi dobrými mravy soutěže to není plácnutí do vody. Zatím se to moc nesoudí, ale po vstupu do EU, kdo ví. Budou nové zákony, třeba se "ukáže" i nový komisař. Mne poněkud dráždí obehraná písnička: článek o finančním poradenství, napsaný reprezentantem poradenské firmy, v lepším případě vychválí své produkty, v horším pohaní konkurenci, načež se na sebe vrhnout diskutéři z konkurujících si firem a začnou si navzájem vyčítat to, co sami dělají (ale jinak). Propere se AFP, ARIZ, OVB a spol. a jede se dál. Pak další článek ... Já bych skutečně uvítal, kdyby se podařilo uveřejnit článek NEZÁVISLÉHO odborníka na hospodářskou soutěž, jak to vlastně s těmi poradci/zprostředkovali/prodej cifinančních produktů je; např. provize versus placené poradenství (je možné inkasovat obojí), která reklama je klamavá ("nezavislý" poradce, který je dealerem); jak je to s odpovědností firmy za její dealery. Nebo třeba širší záběr: série článků o nové právní úpravě finančních trhů, kolektivního investování a jejich dopadu na drobné investory. Dobré zažití! Tehle server mám taky rád.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2004 14:04 | Martin Gardavský

To jste tomu bezradnému investorovi pomohl! Vyrval jste ho z tlamy ještěrkám a vehnal do tlamy lvů ve světě financí! Jen počkejte, loupeživý rytíř ze Žampachů si na Vás smlsne! Váš oblíbený autor bude asi pan Kundera. Tolik skepse po sobotním obědě! A ještě jste postrašil polovinu finančně poradenské komunity a máváte plameným mečem rozporů s dobrými mravy.... Tipuji to na něco tradičního,těžkého třebas knedlo vepřo zelo. Vážněji: nebuďte nespravedlivý k tomuto webu. Jednoznačně je nejlepší (nebo jednooký mezi...)už z hlediska diskuzí, které na něm probíhají. Myslím, že Váš bezradný investor se tu dozví tolik pro něj potřebných věcí (a to i díky Vám), které se pomohou k lepší orientaci v bažinách a džunglích finančního safari. A že není absolutně neutrální? To přece ve světě financí nejde nikdy! A když jsme u té reklamy, kam Vám mám poslat info o některých našich bohulibých aktivitách? Nebo čtete náš web? Na závěr prosbička: hledáme si maskota - kajman, krokodýl nebo aligátor?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2004 13:13 | Dan Lukeš

Máte pravdu, je to na zamyšlení - nebo na gratulaci tomu, kdo docela dobře odhadl českou psychiku a snahu vyjít druhému vstříc. Kamarádi, kteří mne "doporučili", to obvykle zdůvodňovali tím, že pán z OVB jim pomohl zařídit to či ono, tak by se mu chtěli revanšovat. Vůbec jim nedocházelo, že za "laskavé zařízení" nějakého produktu mají tu více, tu méně zajímavou provizi a že tedy už dostali zaplaceno. Věřím, že se to s postupným vzděláváním lidí změní, ale nějakou dobu to bude ještě trvat a "šikovní" z toho budou těžit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2004 13:12 | Hana Šimková

Společnosti fungující MLM jsou samozřejmě potřebné, ale velmi pochybuji, že při fin. poradenství je to zrovna ta nejšťastnější volba. Všichni víme jak to funguje. Ráda si koupím výrobek touto formou, ale službu? Na druhou stranu pánové co vám OVB provedlo ??? Kdykoliv je řeč o poradenství skončí u OVB, které z tohoto nikdy nevyjde s čistým štítem (např. již zmiňovaný článek v Euru). Že by zášť na toho nejsilnějšího. Nejsem zastánce této společnosti, to v žádném případě. Ale vypadá to, že máme na trhu jen jednu takto zaměřenou společnost a nebo jen jednu špatnou společnost,ostatní jako by zde na trhu nefungovaly.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 4. 2004 13:09 | Dan Lukeš

Pokud mohu, spíše bych se Vás jako erudovaného právníka zeptal na jinou věc, která se zde objevila včera v diskusi a bohužel zapadla. Co říkáte na následující: "Co si myslíte o stavebních spořitelnách, které nabízí možnost uzavření na vlastních stránkách za poloviční poplatek? Několikrát se mi stalo, že jsem klientovi vysvětlil, co a proč a jak - a on mi poté řekl Fajn, rozumím, líbí se mi to, tak já si smlouvu uzavřu u té spořitelny online, protože tím ušetřím. Já pro spořitelnu, kterou nabízím, udělal všechnu práci a získal jí klienta, ale díky ní z toho nemám vůbec nic? Není spíš tohle nekalá soutěž a zneužití postavení, které ta stavební spořitelna má?" Snad jenom dodám, že stavební spořitelny svým distributorům zakazují nabízet slevu na vstupním poplatku, ale samy to dělají...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2004 13:08

Tak to jste měl tedy opravdu smůlu! Když se podívám do oficiální metodiky OVB, tak možnost (nikoliv povinnost!) žádat o doporučení je v metodice až za provedeným poradenstvím (včetně zprostředkování), tedy opravdu až na závěr. Mohu Vás ujistit o tom, že postup "nic Vám neřeknu, dokud nedostanu kontakty" není oficiálním postupem OVB, nemohu však vyloučit, že ho někdo používá či dokonce školí. Poněkud mne ale překvapuje, že mu to funguje. To je tady tolik lidí ochotných rozdávat kontakty na své známé aniž by ještě věděli proč? Jestli ano, pak to stojí za zamyšlení - ovšem nikoliv nad OVB...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2004 13:07 | Dan Lukeš

Harpagone Harpagone, Vám opravdu sobota nesvědčí. Už i Vy začínáte být paranoidní a vidíte reklamu za každou větou? Že takové bláboly pravidelně vypadávají od lídí jako je otrava Žampach se svou obehranou písničkou bych chápal, ale od Vás? Mně přijde přirozené, že si pan Šafránek hájí svůj model podnikání a pan Zachrdla zase svůj a pan Gardavský hájí své členy. To je přece přirozené, nemyslíte? A buďme rádi, že se podepisují, alespoň všichni víme, o co jde. Reklamou by jistě bylo, kdyby se zde objevovaly "názory" jako Nejlepší životní pojištění XY, chránící i proti mrakům u dovolené u moře, stačí zavolat na číslo XXX. Ale doufám, že podobné reklamní příspěvky by se v diskusi příliš dlouho neohřály.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2004 12:57 | Harpagon

Přiznám se, že jsem ten příspěvek pana Šafránka četl až následně. Pokud (by pan Šafránek mohl prokázat, že) si Triman nechá platit za poradenství a ještě bere provize za prodej doporučených finančních produktů, pak je to v rozporu s dobrými mravy soutěže. Jenže pan Š. ani pan G. koho žalovat nebudou, protože vrána vráně oči nevyklove. Z těch diskuzí o finančním pseudoporadenství tady na webu mám pocit, že mezi vámi všemi, vážení pánové, je rozdíl asi jako mezi kajmanem, krokodýlem a aligátorem :o) . Bezradnému investorovi bych doporučil, aby vynechal poradce/prodejce a šel raději do nějaké banky. Tam mu bude jasné, že mu budou cpát balíčky a jiné produkty své finanční skupiny, ale alespoň bude vědět, na čem je. Určitě mu nedoporučí něco jako Helvag. Ale vůbec nejlepší je, jak to dělám já, sehnat si literaturu a vyhodnocovat si informace a sám investovat. Mimochodem začínám mít pocit, že tento web začíná sloužit z části jako reklama a z části jako kolbiště konkurenčních finančních poradců/prodejců. P.S. Dobře jsem se vyspal a právě jsem po dobrém obědě. :o)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2004 12:50 | Jan Majer majer@europortal.cz

Pokud zpráva ČTK (tedy pokud ta zpráva skutečně vzešla z produkce ČTK) obsahuje uvedené hodnocení firmy, je to porušení etických pravidel agenturního zpravodajství. A je to také velký prohřešek proti vnitřním předpisům. Ty jsou shrnuty v interním manuálu, který je zaměstnanci i vedením označován jako "Bible". Hodnocení typu "nechvalně známá firma" může zaznít výhradně v přímé řeči při citaci konkrétní osoby. Podobných chyb se v ČTK dopouštějí nováčci, nemělo by to ale projít přes editora, který má zprávu před vysláním do oběhu zbavit všeho nepatřičného. Tedy někdo neodvedl dobře svoji práci. To jen reaguji na komentář pana Leontýna. Podobnou "rychlou zkratku" nejen že ČTK nepotřebuje, ona ji přímo zakazuje. A je lhostejné, zda jde o zprávu o poradenských firmách nebo o zprávu z politiky. Spojení "zakladatel nechvalně známé ČSSD" by vás, předpokládám, v agenturní zprávě překvapilo.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2004 12:49

Podívejte se na http://www.triman.cz/free/smlouva/2/cenik.htm a čtěte pozorně i to, co je drobným písmem! A popřemýšlejte o tom, zda v případě komplexní služby (poradenství + zprostředkování) náhodou TriMan "neshrábne" provize a ještě platbu navíc a zda v tomto případě není platba pouze trik, jak vypadat "nezávisle".... Navíc tento "trik" klienta, který využije celou službu, stojí docela dost peněz, nemyslíte? Chtít za plán financování bydlení 0.7 % záměru min 7.000,- a pak zaplatit přibližně totéž bance za poskytnutí úvěru a navíc TriManovi ještě 0.2% min 2.000,-, nevím, nevím...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2004 12:23 | Martin Gardavský

Harpagone milý, nestárnete trochu? Vždyť Vám to už Šafránek popsal víc než dost! Nahoře a pak i dole, Tam dole, to byl přímo skvost!
Dovolil jsem si napsat neumělý verš. To proto, že jste se evidentně špatně vyspal Harpagone a já bych Vám rád zvedl náladu. Obvykle kladete sofistikovanější otázky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2004 11:16

Myslím si, že můj vliv v OVB výrazně přeceňujete, pan ředitel Gramlich si váží toho, že mi nečiní problém se za OVB veřejně a neanonymně postavit, ale to je asi tak vše, pokud jde o můj "vliv". A teď k Vaší otázce - máte pravdu, že začínající spolupracovník se neobejde bez kontaktů, ovšem obejde se bez VYNUCENÝCH (nebo jak Vy píšete "povinně odevzdaných") kontaktů. Já osobně doporučení vnímám jako dobrovolnou odměnu klienta za dobře odvedenou práci. Pokud si můj začínající spolupracovník dokáže vybudovat klientelu ze svých známých a s mojí pomocí tam odvede kvalitní práci, dostává pak doporučení, aniž by si je musel vynucovat. Problém je v tom, že tato cesta nevede k rychlým penězům. A přiznejme si to - většina lidí na jednu stranu nadává na všechny strany, že každý chce jen každého "odrbat", ale jakmile začnete hledat spolupracovníky a nedovedete je k rychlým penězům, máte vážný problém! Věřte, že vím, o čem mluvím - nabízet dnes solidní uplatnění s velice solidní odměnou, ale ne hned, je velký problém! A profese finančního konzultanta - zprostředkovatele je běh na dlouhou trať. A na tu je bohužel málokdo ochoten se vydat...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2004 10:56 | Dan Lukeš

Hezký argument :-) Ale teď vážně - ve strukturách OVB jste velmi vlivný člověk, pokud vím, tak pan Gramlich si Vás považuje a Váš názor má tedy větší váhu než řady jiných uvnitř OVB. Věřím tomu, že Vy kontakty žádat nemusíte - pokud by se mne někdo ptal na tip na poradce, pan Šafránek by rozhodně byl na poměrně krátkém seznamu čtyř až pěti jmen, které bych vyslovil. Ale o to přece nejde, Vaše kvality nikdo nezpochybňuje. Má otázka směřovala jinam - může vůbec začátečník a nebo obecně někdo, kdo není nijak známý, v MLM síti obejít bez povinného odevzdávání kontaktů klienty. Umíte si představit jiný způsob získávání kontaktů?
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2004 12:09 | Martin Gardavský

Pane Zachrdlo, vy přece moje názory detailně znáte. Nevím co mám ještě dodat. Snad jen připomenout text, který jste ode mne obdržel 29.1.2004:
„Když se tak zamyslím tak opravdu jde asi o nepochopení. Musím přiznat, že vystoupení TriManu z AFPZ jsem nezaregistroval. Nevadilo mně, že společnost TriMan byla členem AFPZ a nevadí mně ani, že členem již není. Nemám vůči AFPZ nijak vyhraněný vztah, na poli poradenství a zprostředkovatelství je práce pro několik takových organizací jako je ARIZ i AFPZ. Váš článek nebyl špatný. Nedostatky v práci finančních institucí jste popsal velmi dobře. Tolik k faktům. A teď k pocitům. Můj pocit z článku byl : zase jeden poradce, který se snaží přesvědčit veřejnost, že jedině placené finanční poradenství je to pravé pro klienta. A to navíc v situaci, kdy to vlastně jako fee only vůbec nedělá! Myslím si a z mých příspěvků to doufám vyplývá, že na trhu „poradenství“ musí vedle sebe fungovat jak agenti institucí tak nezávislí zprostředkovatelé tak i poradci. Oni vytvářejí široký vějíř možností pro různě majetkově, intelektuálně a jinak situované a rozvrstvené klienty. Je to přesně jako v automobilovém průmyslu. Pět lidí ze sta má na to (a potřebuje) aby si koupili mercedes, 10 jich má peuegota, 25 octavii, 40 Felícií a zbytek starou škodovku. Stejně tak je to ve světě financí. Špatné ovšem je, když někdo potenciálního klienta přesvědčuje, že ta felda, kterou mu nabízí je vlastně mercedes! Tady u nás se mu to samozřejmě nepovede, v autech se všichni vyznáme. Pokud by tak postupoval mezi křováky v Africe, pak by jistě při troše šikovnosti mohl uspět. Předpokládám totiž, že obyvatelé pouště Kalahari se v autech moc nevyznají. No a obyvatelé české republiky se zase moc nevyznají ve financích. Suma sumárum, pane Zachrdlo, v našich postojích asi žádný rozdíl nebude. Já opravdu zastupuji masovou organizaci ve které jsou většinou zprostředkovatelé ale jsou tam i plnohodnotní poradci. Těch je ovšem samozřejmě menšina. Opravdových poradců však bude menšina vždy! Podle toho co píšete tak součástí té menšiny budete brzy také (tedy pokud tam již nejste i nyní) i vy. Buďte proto i ve svých článcích tolerantní s vědomím, že ne každý potřebuje (a je schopen zaplatit) mercedes. Co se týká spolupráce, tu velmi vítáme. Některé problémy potřebujeme konzultovat i mimo naše členy“.
Z Vaší odpovědi a z předchozí korespondence jsem měl pocit, že jsme se tehdy pochopili. Doufám, že se chápeme i nyní. Odpověděl jsem Vám na obě Vaše otázky dostatečně?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2004 11:54 | Harpagon

Tak jsem si juknul na web Triman. Nabízejí tam nějaký rodinný finanční plán za 3 700,- Kč. A za co jste placen vy?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2004 11:50 | Dan Lukeš

Proč má člověk vždycky smůlu? Třikrát v životě se mi pokusili něco prodat prodejci OVB - a vždy to prezentovali tak, že aby mi řekli výsledky analýzy, musím jim PŘEDTÍM dát těch deset kontaktů. Ne až potom, co zjistím, jestli je jejich nabídka dobrá, ale předem. To je přece někdo musí školit, někdo jim musí říkat "toto je správný postup". Pro upřesnění, vždy šlo o lidi v Praze.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2004 11:38 | Martin Gardavský

Souhlasím v ČTK mě to nepřekvapilo stejně jako Vás. I když jsem si dlouho myslel, že jsou tu právě kvůli těm nudným zprávám. V EURU mně to překvapilo dost. Vaši lítost, pokud je to tak jak říkáte, sdílím také. Již několik let v pondělí ráno čtu EURO a Týden a spolu s Ekonomem mně to dávalo dostatečný základ pro slušnou orientaci v mé zájmové sféře.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2004 10:45

Pane Lukeši, požadování kontaktů "na tvrdo" já osobně neuplatňuji a neškolím to ani mé spolupracovnky. Na Vaši otázku, co jsem udělal... Vám odpovím obdobně "relevantní" otázkou: Co jste udělal proto, aby na světě byli samí poctiví a slušní lidé?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Martin Pomothy

podnikatel, ČSFD.cz

Ondřej Trojan

producent

Martin Pomothy
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Ondřej Trojan
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services