Osobní finance a MLM

Multi-level marketing je tématem často a vášnivě diskutovaným. Tento systém distribuce je někdy uplatňován i v oblasti osobních financí. Je vhodné využívat MLM pro distribuci finančních produktů? Je vůbec možné touto formou poskytovat finanční poradenství?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 8. 2004 18:52, Hana

Je vidět, že kritizovat umí každý "trouba", ale udělat něco pro sebe a ostaní ve své rodině chce opravdu hodně odvahy a inteligece, která vám zřejmě chybí. Ta parta lidí kterou jmenujete na svých stránkách dělá něco pro své okolí a společnost ve které žijí. Čím se živíte vy? Jak mnoho přispíváte této společnosti? Hlavně kritikou. Tím ještě nikdo nic nezískal. Bohužel nejste ani k politování, jste "chudák".

Zobrazit celé vlákno

+41
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 12. 2004 22:47, Zvídálek

Mohl by se někdo informovaný vyjádřit v jakém stádiu se nachází akce HELVAG? Před 2 lety proběhla bouřlivá diskuze zastánců a odpůrců OVB na toto téma. Zastánci tvrdili, že teprve v roce 2004, kdy vyprší 7 leté investiční období, bude jasné, zda je Helvag prodělkem či nikoliv. Proto by mě zajímalo, jaká je skutečnost. A případně, kde je možné se dobrat bližších informací.

-21
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 273 komentářů)

3. 4. 2004 10:24 | Dan Lukeš

Pane Šafránku, přeji hezký den. Nelíbí se Vám "poplatek" osmi kontaktů u Trimana, ale OVB jich chce dokonce deset (ono je to jedno, dát i jediný kontakt jako "platbu" mi přijde zvrácené samo o sobě). Nemyslíte ale, že je trochu nefér za to kritizovat konkurenta, aniž byste přiznal, že stejně postupuje i "Vaše" firma, respektive naprostá většina jejich zástupců? Co jste udělal pro to, aby OVB přišla s jiným konceptem - a možná ještě lépe: myslíte si, že by začínající zástupci mohli bez kontaktů fungovat? Já myslím, že ne, dokud si nevybudují klientelu a nezískají renomé, tak v podstatě nemají jinou možnost.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2004 10:16

Pane doktore, porozhlédněte se, prosím, po stránkách www.triman.cz a posuďte sám, jak dalece "přiznává barvu" pan Zachrdla (aniž bych se ho chtěl osobně jakkoliv dotknout) ....
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2004 10:12

Pane Zachrdlo, ve vší úctě (a to myslím vážně a upřímně), nalijme si čistého vína. Společnost TriMan skutečně není čistě poradenská firma. A samozřejmě OVB též není čistě poradenská firma. Vy nejste čistokrevný finanční poradce, ani já nejsem čistokrevný finanční poradce. Oba totiž nabízíme i realizaci navrženého řešení v provizním systému. Vy nabízíte analýzu za 3.700 (nebo zdarma, pokud bude výsledek s Vámi realizován nebo dostanete 8 doporučení). Já nabízím analýzu vždy zdarma. TriMan nepoužívá pro strukturu spolupracovníků systém MLM, OVB v jisté modifikaci ano. Z pohledu klienta ovšem nabízíme téměř totožnou službu!!! U Vás si klient může koupit pouze analýzu a plán za 3.700 nebo za kontakt na 8 známých, což je jistě fajn (ten poplatek beru, ty vynucené kontakty již méně). Buďte teď ale upřímný - kolik klientů si u Vás kupuje samotnou analýzu a plán bez realizace? Podle mého názoru je to minimum, neboť pro toto "čistokrevné" poradenství prostě není zatím na trhu v ČR takový prostor, aby se jím dalo uživit. Navíc platba bohužel není vůbec zárukou kvality a realizovatelnosti (to teď nemyslím osobně na Vás, ale obecně). Jsem proto přesvědčen o tom, že ve většině případů navržený plán i realizujete v provizním systému. V ten okamžik děláme z pohledu klienta naprosto totéž! A pokud chcete opravdu odborné vysvětlení rozdílu mezi poradenstvím a zprostředkováním, doporučuji, stejně jako pan Gardavský, adresu http://www.ariz.cz/index2.php?clanek=17
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2004 10:04 | Harpagon

To máte marné, pane Zachrdlo, ten multi-level marketing OVB (aj. podobných firem) a jeho "finančně-poradenské" rychlokvašky prostě nemohou přiznat barvu. Jsou to prodejci, někteří slušní, jiní ne, ale nic víc. Ten článek ťal do živého. Bude zajímavé sledovat, co s tímto byznysem udělá rekodifikace finančního trhu.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2004 9:53 | Leontýn

Dobré nedělní ráno, dovolte jeden komentář k oné "nechvalné známosti" (pro úplnost dodávám, že jsem řadu let pracoval v PR agentuře, tak snad o tématu něco málo vím). Vždy záleží na typu média. Odborná média třeba včetně Peníze.CZ si mohou dovolit dělat testy, mohou dávat prostor detailnímu popisu zkušeností s různými firmami (ať už to byly zážitky s OVB nebo třeba s investováním na poště). Tato média pak nepotřebují různé "zkratky". Naproti tomu ČTK a obecná média takovou rychlou zkratku potřebují a obraty jako "nechvalně známá" fungují dobře, neboť dávají jinak nudné zprávě o jakési nové MLM síti alespoň trochu emotivní náboj. Navíc je třeba si uvědomit, že v povědomí neodborné novinářské obce je OVB něco podobně špatného jako Provident Financial. Obě firmy jsou apriori zapsány jako podvodníci, kteří se snaží oškubat ty, kteří nemají šanci se bránit. Prosím nekamenujte mne, jen konstatuji realitu všedního dne. Na webech jako je tento se daří lidem jako je pan Šafránek obraz OVB korigovat tím, že připomíná, že je to o konkrétních lidech a ne (až tak) o firmách, i když i ty hrají důležitou roli díky školením a reagováním nebo nereagováním na stížnosti klientů (s čímž pokud vím měla OVB docela problémy). Ale dokud se OVB nezačne oficiálně své mediální strategii věnovat, zůstane nechvalně známá napořád. A už jen poznámka na okraj pro pana Gardavského - zatímco v ČTK ten přídavek "nechvalně známá" chápu, v Euru by mne to ještě před rokem překvapilo. V současném stavu redakce a při tom, jak začínají někteří redaktoři fungovat, mne už nepřekvapuje ani to. Je škoda, že se PPF tento projekt nepodařilo udržet.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2004 6:48 | Zachrdla - TriMan

Položím druhou otázku. Společnost OVB se prezentuje jako poradenská společnost. Vy, ve svém úvodním vstupu uvádíte: „Skutečného poradenství je totiž jak šafránu …“. Má být toto Vaše vyjádření chápáno tak, že spolupracovníků OVB je jak šafránu a nebo tak, že se domníváte, že společnost OVB nepřesně informuje o rozsahu svých služeb?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2004 6:20 | Zachrdla - TriMan

O.K. Vynechejme podtexty a pojďme věcně diskutovat. Rád bych si především ujasnil Váš názor na finanční poradenství (můj názor byl publikován ve FP 2003/02 – na Peníze.cz dosud nevyšel). Ve svém úvodním vstupu uvádíte: „Vždyť ani Vaše mateřská společnost není skutečně poradenská. Jen se tak nazýváte!“. Má být toto Vaše vyjádření chápáno tak, že TriMan poradenskou firmou není ale jiní ano, nebo tak, že vlastně žádné finanční poradenství neexistuje a všichni jsme jen zprostředkovatelé? Co Vy osobně si pod pojmem finanční poradenství představujete, čím se toto poradenství odlišuje od zprostředkování a kdo, podle Vás, tyto představy splňuje?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 4. 2004 18:39 | Jan Kolda von Žampach

Jak vidím, zase je tu tlačenice na to, KDO bude porcovat medvěda, který zatím ještě běhá po lese ! Tím medvědem je potenciální klient. Mým názorem je, je jemu je úplně jedno, zda-li "to" koupí od zvonkaře z multilevelu, nebo od nějaké lépe se tváříci zprostředkovatelské a tzv. akreditované kanceláře či z přepážky finanční skupiny "toho a toho". V přítupu ke klientovi to je totiž úplně a úplně jedno : hlavně ho ukecat, dejte provizi a nashledanou. Jó, jó, ten trh tu bude brzo pro mnohé móóóc malý...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 4. 2004 17:17 | Quido

Ano, tento postup je velmi podivný, ale není se co divit - spořitelna ušetří za provizi a kdyby byla hodně drsná, nabízí uzavření smlouvy online úplně bez poplatků. Zatím na to žádná neměla odvahu (sítě by ji sežraly), ale kdo ví jak to bude za pár měsíců či let...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 4. 2004 13:03 | Dan Lukeš

Přijímá se :-) Hezké odpoledne, DL
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 4. 2004 12:56

Omlouvám se, vámi doporučovaný odkaz se v mé rozohněné mysli spojil s jiným článkem, který srovnával penzijní připojištění a otevřené podílové fondy. Takže jsem reagoval nesmyslně já. Když už jsem v defenzivě - souhlasím, že přestupy mezi penzijními fondy jsou zbytečné.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2004 1:16 | Martin Gardavský, ARIZ ČR

Promiňte pane Zachrdlo, ale teď Vám nerozumím. Ve svém příspěvku jsem pouze vyjádřil svůj pocit, který jsem z Vašeho článku a zejména některých příspěvků dostal. Je to můj pocit, nemusí být správný a dovolte mně prosím si ho ponechat. Ke všemu, jak jsem si mohl přečíst, podobné pocity má více diskutujících. Vaše ujištění beru vážně, respektuji je a nebudu se k pocitům dále vracet. Nevím ovšem na základě čeho se domníváte, že nechápu či dokonce nechci pochopit rozdíl mezi prodejem produktů a uspořádáním osobních financí?Nemyslím, že jsem k tomu ve svém předchozím příspěvku mohl zadat podnět. Co se změnilo od konce ledna kdy jste mně (když už se zmiňujete o vzájemné korespondenci) napsal, že naše názory jsou velmi podobné a moje navíc snad i statečné neboť jak jste napsal: ne všichni členové ARIZu s nimi budou souhlasit? A vidíte, od členů ARIZu jsem se nesouhlasu prozatím nedočkal, od Vás ovšem ano. A netvrďte prosím, že něco pochopit nechci.Mé názory k problematice poradenství x zprostředkovatelství jsou zcela totožné s názory prezentovanými panem Ing. Šafránkem a toho jste mezi nechápavé doposud nezařadil. Domnívám se, že pokud si přečtete moje vyjádření několik měsíců dozadu, těžko najdete nějakou změnu. A že Vám uzavírám cestu do ARIZu? Proč? Copak jsem řekl tak špatného? Já nevidím nic problematického na tom, že získáváte provize z produktů, stejně jako nevidím nic špatného v tom, že Vám zákazníci platí za poradenství. Dokonce ani kombinace obou forem (za splnění jistých podmínek) není špatná. Nevidím nic problematického v tom, že nepracujete formou MLM stejně jako bych neviděl nic špatného kdyby jste touto formou pracovali. Důležitá je kvalita! Ať již kvalita MLM v podání pana Šafránka (a jistě není sám) tak třeba kvalita pana Zachrdly v jiném rámci. Pokud se zajímáte o názor ARIZu – už několik měsíců na našem webu visí oficiální stanovisko. Doposud jsem nezaznamenal k němu jediný negativní postoj. Uvažujete-li tedy o vstupu do naší asociace (a my Vás rádi uvítáme) – pak zde máte nejlepší způsob jak její názor poznat. Pochopte ovšem také, že ARIZ je tu vedle jiných úkolů (a není jich málo) i proto aby se zastal svých členů tehdy pokud je o nich hovořeno nekorektně. Myslím, že jako člen profesního sdružení by jste podobný postup, pokud by se Vám stalo něco podobného, uvítal také. Vím, že to není tak úplně Váš problém, ale z diskuse k Vašemu článku je zřejmé, že určitá nekorektnost tu prostě ve vzduchu je. A jen prosťáček by předpokládal, že nejde o jistou formu konkurenčního soupeření. A pokud ono „nechvalně známá“ (já to četl v EURU) pramení ze skutečnosti, že OVB prošla správním řízením Komise pro cenné papíry a skončila s jistou (byť malou) sankcí, pak bych doporučil tvůrci uvedeného obratu aby se podíval na stránky Komise a udělal si seznam renomovaných firem, které (pokud chce být nestranný) bude muset ve svých textech obdobně označovat také. Pokud to dělat nebude, pak ať se omluví nebo ať nosí svůj, z ostudy kabát!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 4. 2004 12:39 | Dan Lukeš

Milý pane, kdo tady mluví o podílových fondech? Nevkládejte mi do úst něco, co jsem neřekl, buďte taka laskav! Článek doktora Fejtka je o penzijních fondech, já mluvím o penzijních fondech. Tak kde jste vzal podílové fondy???
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 4. 2004 22:37 | Zachrdla - TriMan

Pane Gardavský, z počátku našich diskusí jsem se domníval, že rozdíl mezi prodejem produktů (zprostředkováním) a uspořádáním osobních financí (finančním poradenstvím) pouze nechápete. Nyní se stále více ukazuje, že tento rozdíl pochopit nechcete. Jedná-li se o oficiální postoj ARIZu (jehož jménem vystupujete), je to škoda, protože tím de facto uzavíráte cestu do tohoto sdružení nejen mě, ale i řadě obdobně smýšlejících lidí. Potvrzuje se tak můj názor, že jedna „všesdružující“ asociace není optimálním řešením. Osobně se mě ale dotýká, když mým článkům přisuzujete podtext, který neobsahují. Mohu Vás ujistit, že mnou publikovaná názory jsou myšleny jako podněty pro diskusi a nesledují žádné postranní úmysly. Mimo to, z naší vzájemné korespondence, jsou Vám známy údaje o naší společnosti, včetně té, že provize z produktů reprezentují nyní cca 40% našeho obratu a tento podíl má sestupný trend. Systémy MLM nejsou proto našim rozhodujícím konkurentem a nemáme potřebu je ani pohlavkovat. Zneužívání pojmu finančního poradenství poškozuje především seriózní prostředkovatele, kteří, pokud pravdivě informují o rozsahu svých služeb, jsou znevýhodněni. Vašemu příspěvku nepřisuzuji žádný nevyřčený podtext, nepovažuji jej ale ani za korektní.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 4. 2004 20:31 | Martin Gardavský, ARIZ ČR

Napsal jste pěkný článek pane Zachrdlo. Z edukativního hlediska určitě. Děkuji. Jen škoda, že slouží snad i jinému účelu. V diskusi píšete, že doposud nikdo nerozporoval teoretický názor, že MLM a FP jsou navzájem neslučitelné. Myslím, že ani není co rozporovat! Proč taky? Skutečného poradenství je totiž jak šafránu a tedy už z povahy věci máte svoji teorii dobře postavenu. MLM je hromadná záležitost. Vždyť ani Vaše mateřská společnost není skutečně poradenská. Jen se tak nazýváte! Čímž ovšem neříkám, že fungujete nekvalitně! Ale určitě z velké části jdou Vaše příjmy ze zprostředkování prodeje finančních produktů. Máte prostě jen jiný způsob prodeje než firmy užívající MLM. Z tohoto důvodu mám pocit, že někde (druhoplánově a možná i nevědomky) ve vaší argumentaci je zasunuta snaha dát malý pohlavek MLM konkurenci. Ostatně si myslím, že se nebudu příliš mýlit, když odhadnu, že nejméně 95% produktů (jejichž prodej tak či onak zajišťují tzv. nezávislí) je zákazníky nakoupeno prostřednictvím provizního systému. Jak je to s tou superextranezávislostí a obyčejným slušným poradenstvím v jistém rámci, Vám dobře vysvětlil v diskusi pan Šafránek, takže nebudu nosit dříví do lesa. A pro nové čtenáře peněz.cz na upřesnění přidávám edukativní link http://www.arizcr.cz/index2.php?clanek=17. Ona ještě navíc brzy nastane (vlastně již pomalu nastává) docela legrační situace. Zatímco většina nemultilevelových fyzických i právnických osob bude dál „radit“ na volnou živnost a tvrdit, že jsou pro případ špatných rad pojištěni, tak někteří z těch MLM (mající registraci §45a) budou muset např.: zavést kontrolní a bezpečnostní opatření pro evidenci a zpracování dat; systém vnitřní kontroly; způsob a pravidla pro informování zákazníka o podstatných skutečnostech souvisejících s poskytnutím investiční služby; s členy své sítě smluvně zabezpečit dodržování určitých pravidel a postupů a spoustu pravidel pro poskytování služby zákazníkům (opět edukativní link: http://www.sec.cz/script/web/Forum.asp). Troufám si tvrdit, že zkvalitnění pro oblast investic se projeví kvalitativně i u jiných produktů. Mimochodem, v místních diskusích to často „opěvované“ OVB je v přípravě na výše uvedené povinnosti už docela hodně daleko. Moc bych si přál (v zájmu široké investorské veřejnosti) aby jeho multi i nemulti konkurenti byli alespoň na jeho úrovni. Pro vysvětlení (mého tvrzení) OVB Allfinanz s.r.o. je členem ARIZ ČR.
A ještě si dovolím otázku pro pana Prouzu: Před několika měsíci to byl test u OVB, za kolik měsíců budete pokračovat u dalších MLM?
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 4. 2004 12:38 | Dan Lukeš

No, to samozřejmě záleží na definici, že? Loni (tedy za rok 2002) byl ABN na 7.-8. místě s výnosem 3,5 %. PF KB 4,6 %, ČSOB Progres 4,3 %. Na konci tabulky extrém ČPPF s 2,3 %, před tím ale ČSOB Stabilita se 3 %.
Pokud tedy pomineme již zaniklý ČPPF, tak na konec tabulky váš slavný ABN Amro ztrácel pouhé půl procento, ale na ten nejlepší více než celé procento.
Kdo by radil klientovi, aby vystoupil z jednoho ze stabilně a dlouhodobě nejlepších fondů a přestoupil do fondu dlouhodobě (pod)průměrného, tak ho okrádá o spoustu peněz. Na tom trvám. Řeči o kompletní správě klienta jsou jen řeči a zástěrka pro to, jak si před svým svědomím obhájit, že chci klienta odřít o peníze a získat provizi. Penzijní fondy totiž nejsou na správu nijak náročné, takže se nic neděje, když daný fond v portfoliu "poradce" není.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 4. 2004 12:31 | TGP

Dobrý den, článek Finanční poradenství od finančních institucí? vyšel koncem ledna i u nás, najdete jej na adrese http://www.penize.cz/info/zpravy/zprava.asp?NewsID=2698
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 4. 2004 12:29

Ale pozor, vy tady neříkáte pravdu. Mluvilo se o fondu ABN Amro a ten rozhodně nepřináší "dlouhodobě podprůměrné výnosy", jak uvádíte. Další vaše poznámka je rovněž od věci - byla řeč o přestupu z jednoho fondu do druhého, a vy hovoříte o srovnání otevřených podílových fondů s penzijním připojištěním. To jako že by bylo vhodné penzijní připojištění zrušit a nahradit ho investicí do fondu? To jsou nesmysly. Omlouvám se, pokud jste laik, v tom případě bych k vám byl shovívavější.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 4. 2004 12:20 | Frolík

Rozumím, je to stále o nejednotné definici pojmů. Mimochodem váš článek o "finančním poradenství" od finančních institucí, který vyšel před časem v časopise FP, byl výborný. Chápu, že nezaujatí čtenáři čtou i diskutovaný článek o MLM jinou optikou než já:-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 4. 2004 11:41 | Zachrdla - TriMan

Finanční trh je velmi široký a jednotlivé služby mohou vedle sebe bez problému fungovat, pokud se nebudou vydávat za něco jiného, než ve skutečnosti jsou. Já jsem kategoricky zpochybnil pouze vhodnost MLM pro poradenství (pro přenos jednotné filosofie na uspořádání financí). Vůči distribuci finančních produktů prostřednictvím MLM můj názor nijak vyhraněný není (viz článek) a myslím si, že některé finanční produkty lze bez obav touto cestou úspěšně a velmi racionálně distribuovat.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vladimír Pikora

ekonom

Jan Keller

sociolog

Vladimír Pikora
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Jan Keller
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services