Reforma penzí podle KSČM: nerespektuje pravidla

Martin Zika | | 2. 7. 2004 | 26 komentářů
Návrh komunistické strany u našich analytiků propadl na celé čáře. Podle nich totiž nerespektuje fakta a ekonomická pravidla a v podstatě není řešením problému. Jediná "pozitivní" stránka návrhu je ta, že se bude nejvíce líbit tradičním voličům KSČM, tvrdí odborníci.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 7. 2004 15:21, ondra

Jsem pesimista: vyhraje ODS ponechá status quo. :-( Já si fakt neumím představit,že by tahle strana byla schopna přijít a provést privatizaci škol, nemocnic, zrušit minimálně půlku sociálního systému, vyházet 50% zaměstnaců... Jejich plán na snižování daní vypadal trošku jako předpověď počasí (dlouhé povídání o tom, co bylo a tipování, jak to asi bude vypadat): obsahoval velkou restrukturalizaci daní a tak okrajově se zmínil, že by se časem mohly snižovat i výdaje.
Bohužel, ostatní strany jsou ještě horší. Tak nevím.

Zobrazit celé vlákno

+51
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 7. 2004 18:56, Rozumbrada

Máte trochu černobílý pohled na svět. Podle Vás jsou zástupci státu blbečci, které lze snadno přečůrat. Ale jste na omylu, musí skončit přihlouplý klientizmus jednotlivých stran a NKU bude muset mít právo kontrolovat tyto polostátní firmy a v případě nesrovnalostí půjde management hned od válu s povinnosti nahradit škodu. Klientelismus tu zavedl Havel, jím jmenovaný Tošovský, ministři a i soudci tu zavedli pořádky, kdy vykrást banku byla skoro bankéřova povinnost. Už se těším, jak teď Klausem jmenovaná vláda bude provádět tzv. nepopulární opatření a postižena většina národa bude za 2 roky volit komunisty. Už vidím Klause jak se bude kroutit, když bude jmenovat Grebeníčka premiérem.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 26 komentářů)

2. 7. 2004 14:44 | Rozubrada

Blábolíme všichni a nejvíce naši tzv. analytici. Stát si měl jako další zdroj přijmů ponechat většinu v tzv. strukturálních podnicích s přirozeným monopolem a taky podíl v několika bankách. Pak by takové 9 mld. zisky ČSOB neodtekly do zahraničí, ale 2/3 mohly třeba zůstat doma. Totéž platí např. o plynárenských, vodárenských a některých chemických firmách. Neni třeba zestátňovat, ale pozastavit přihlouplé privatizace třeba energetických a těžebních firem a zpětně třeba po kapkách, třeba i násilně(zákonem) navýšit jmění ve firmách a získat majoritu. Vždyť řízení těchto firem může zůstat v rukou privátních vlastníků a stát si třeba 1x do roka odsouhlasí zisky, kterých musí firma dosáhnout.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 7. 2004 13:55 | Martina

No, "měli prácu", ale za ni peníze, nestáli frontu na úřadu práce a necucali podpory v nezaměstnanosti. Nezaměstnanost je cca 10%. Zkuste každý měsíc vyhodit 10% platu do kanálu a tvářit se, že Vám ještě zbylo dost! Jak dlouho to budete dělat? Podpora v nezaměstnanosti je poskytována 1 rok a je malá, pak může jít na sociální dávky, ale ty dostane jen tehdy, když prodá vše tzv. "zbytné". Tedy auto, vybavení bytu a nakonec i ten byt. Protože bydlí na vesnici, kam nejezdí autobus, bez auta se nikam nedostane. Bydlet nemůže, nedostal by sociální dávky. vybavit nemá co. Onen nezaměstnaný si tudíž téměř nic nekoupí (resp. jen to, co musí,aby přežil, tedy nejlevnější potraviny, možná malý nájem, vodu, elektřinu, plyn, ale nekoupí si boty, skříň ani ledničku, to mu stačí ojeté z bazaru). Tím roztočíte spirálu směrem dolů, ale to už je pak zákeřná past, ze které se bez pomoci těžko vyhrabe.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 7. 2004 11:19 | Eric

Ano, každý systém funguje - každý funguje špatně. Není dobrého systému - kdyby byl tak dobrý, asi už by ho někdo používal. Rozhodně chytří kapitalisté musíme být, když se nám nic na minulých systémech nelíbí. Vyjímku jsem zatím nezjistil. Vládu renomovaných ekonomů nemáme (snad Bohu díky), ale sdělovací prostředky jsou plné jejich keců. Mnozí jim věří, nevím proč - komunisté měli také renomované ekonomy - jen to jaksi viděli z jiného úhlu (nemám pocit, že výrazně horšího). Důchodová past se neodvíjí od zdanění, ale od rozdělování - dnešní systém rozděluje více a hůře. Při desetiprocentní nezaměstnanosti a Bůhvíjaké skryté polozaměstnanosti si myslím, že naštvaných je více, neboť komunistický systém byl ve svém zájmu logicky založen na umlčování ať už ranami nebo pivem. Víme? Názor, že demokracie je nám k ničemu, když není práce slýchám velmi a až příliš často nato, abych ho mohl nereprodukovat (byť s ním nesouhlasím). Zkuste vyrazit do českých gubernií (tedy mimo Prahu) a poslouchat, co lidé říkají, eventuelně se nad tím zamyslet. ono dělat pro německou firmu šroubky nebo kablíky(ó ta investice!) za šest sedm tisíc káčé není zas až takové blaho a důvod ke spokojenosti. Ještě menší důvod je s tím vyjít do konce měsíce... Dnes chci provokovat, protože se stále všichni tváří, že nás čekají výhradně světlé zířky - nečekají, pokud se nepřičiníme.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 7. 2004 10:59

Když odhlédnu od toho, že se skutečně jedná o provokativní názor, tak mám pár poznámek. - Každý systém nějak funguje i třeba ten na Kubě či KLDR. - Opravdu jsme dnes chytří kapitalisté? - Myslíte si, že máme vládu renomovaných ekonomů? - Myslíte si, že "důchodová past" je stejná při 95% zdanění za komoušů a nyní? - Víte kolik lidí je naštvaných a proč? A zda jsou to zastánci bývalých pořádků?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 7. 2004 9:41 | Eric

Nu, neodpustím si provokativní názor: za vlády KSČ důchody fungovaly a ostatně všechno nějak fungovalo. Nefungovalo to dobře, ale ruku na srdce, když jsme dnes tak chytří kapitalisté - funguje nám to dnes pod vládou "renomovaných ekonomů" lépe? Vždyť jsme prakticky ve stejné pasti jako byli komunisté... Jen mám pocit, že je více lidí naštvaných...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 7. 2004 9:07 | volové

KSČM jsou zločinci, proč by tohle měl kdokoli brát vážně? Leda z nostalgie "dřív měli všichni prácu" :)))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Zdeněk Pohlreich

restauratér a podnikatel

Andrej Babiš

podnikatel, Agrofert

Zdeněk Pohlreich
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Andrej Babiš
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services