Ptejte se daňové poradkyně!

Daňový silvestr už stojí doslova za dveřmi. Dosud si nevíte rady s některými problémy? Pak neváhejte a využijte jedinečné možnosti: zeptejte se daňové a účetní expertky Jaroslavy Voharčíkové na Peníze.CZ!

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 3. 2007 15:30, misabu

Dobrý den,

ráda bych se zeptala, zda je možné uplatnit odečet úroků z hypotéky v následujícím případě:
- podáváme s manželem přiznání společného zadnění manželů
- trvalé bydliště máme každý jinde, ale společnou domácnost vedeme v bytě, kde mám trvalé bydliště já, můj syn a moji rodiče - na tento byt mám hypotéku já
- manžel má trvalé bydliště vedeno v domě, který rekonstruujeme pro bytové potřeby naší rodiny, má na tuto rekonstrukci hypotéku, kolaudace ještě nebyla provedena
Můžeme si odečíst úroky z obou hypoték?
Děkuji předem za odpověď,
Michaela

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 4. 2006 15:49

Prosím o zodpovězení těchto otázek:
1) Je POVINNOST mít ŽL pokud si vydělává měsíčně víc jak 5 tisíc? A nebo to
lze řešit také srážkovou daní, pokud ten člověk ŽL nechce?
2)A teď srážková daň.
Těch 15% se vypočítá ať si člověk vydělá měsíčně 300, nebo do těch 5000 Kč
včetně, zapisuje na jakýsi formulář, který pravděp.dostanu na finančním,
nebo možná v papírnic.,na jeden papír napíši měsíčně všechny srážky od
všech, nechám si od všech podepsat výdajový doklad, kde bude kolik jim
platím a kolik za ně platím státu a celk.sumu srážkových daní zašlu vždy
počátkem následujícího měsíce na účet FU.Nebo do 8-ho?
Je to tak všechno v pořádku?
3)Myslíte,že bude stačit,když toto strhávání začnu od dubna,nebo musím
zpětně od začátku roku?
Děkuji Jaroslav

-22
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 148 komentářů)

18. 3. 2005 15:05

Dobrý den,
V roce 2003 jsem koupil starší automobil za cenu 80.000,-, který zahrnul do daňově odečitatelných položek-je tedy zřejmě firemním majetkem. Za rok 2004 již nechci uplatňovat daňový odpočet ceny automobilu, nechci aby vůz figuroval v majetku firmy. Je to možné, případně jaké formality musím učinit? Je možné ho tedy vyjmout z firemního majetku a uplatnit dále náklady v podobě amortizace vozidla a průměrné ceny pohonných hmot vsoučinu s ujetými kilometry? Jak se tecnicky toto provádí?
Velice děkuji za odpověď
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 3. 2005 15:04

Nic tomu nebrání. Pokud spolupracujete, mimo své podnikání, s manželem a manžel na Vás bude rozdělovat příjmy a výdaje, bude postupovat dle § 13 ZDP. To, že jste sama OSVČ není podstatné. Vy zahrnete do svého DPFO za rok 2004 podíl výdajů a příjmů, které na Vás manžel rozdělil.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 3. 2005 11:28 | Tyšler

Elektronické daňové přiznání na Vašem portálu umožňuje odečíst celou strátu, tzn. podporuje tezi pana Janouška.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 3. 2005 10:44 | tysler

Dobrý den, jsem OSVČ a mám daňový základ 103 000,- Kč. Můžu si uplatnit (odečíst) celou daňovou ztrátu 20 000,- Kč z minulých let ? V MF Dnes pan Janoušek (FÚ ředitelství Praha) říká, že lze uplatnit celou ztrátu, ale v některém článku na PENIZE.CZ jsme četl, že mohu odečíst pouze částku do minimálního daňového základu, tzn. pouze 2000,- Kč. Kde je pravda ??? Děkuji J. Tyšler
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 3. 2005 10:41 | radimovo

Nově založená firma s.r.o. měla v prvním roce větší náklady než příjmy. Dal jsem jí půjčku jako soukromá osoba, aby byla schopna plnit závazky. Kde se tato půjčka objeví v účetnictví firmy? Je to jako příjem? Ten by bylo nutno danit. A jak se mi potom vrátí účetně peníze zpět. Děkuji za odpověď.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 3. 2005 9:14 | Jirka

No nevím jestli někdo uzná montérky za (řekněme) 5000, které si nechám šít na míru u krejčího. To by pak to kvádro mohli rovnou uznat jako ochranný oděv, protože chrání nositele před opařením, když se pobryndá kávou. :-) Ale jak už jsem uvedl dříve, ničemu bych se nedivil. Co se týče daňových švindlů, jsme zemí neomezených možností. Ameriko, jdi se bodnout!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 3. 2005 9:13

Dobrý den Chystám se koupit nemovitost kterou chci zaplatit z části hotovostí a z části formou úvěru ze stavebního spoření.Jedná se o obytný dům se zahradou a stodolou.Stodolu a část zahrady chci využít k podnikání a chtěl bych se dozvědět, jakou formou si tuto část nemovitosti vložit do nákladů. Stačí mi znalecký odhad části zahrady a stodoly a tuto část vložit do podnikání jako majetek mé firmy? Děkuji za odpověd
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 3. 2005 7:03

Dobrý den. Mám jeden značně atypický dotaz: Za rok 2004 tvořily veškeré moje příjmy pouze výhry z kurzového sázení, provozovaného dle zákona ČNR 202/1990 Sb. Rád bych věděl, zda musím: 1) podávat daňové přiznání, byť jsou tyto příjmy dle Zákona o daních z příjmu (§10, odst.3, bod b)) od daně osvobozeny 2) odvádět za toto období platby do systému sociálního pojištění Děkuji za odpověď.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 3. 2005 22:20 | jezevec

Poslanec to je něco jinýho. Ten dostává na reprezentaci PAUŠÁLNÍ náhrady a nemusí je nikam vyúčtovávat ani nic prokazovat - vždyť jeden bývalý železničář si rozkulačením všelijakých náhrad takto přišel na více než milion korun, které pak investoval do bazénu, jak bezelstně byl přiznal. Jinak (jedny) montérky před berňákem obhájíte i na válení-se pod autem v případě výměny pneu, i když chodíte v obleku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 3. 2005 21:33

Dobry den, prosim o radu, zda mohu byt jako spolupracujici osoba u manzela, kdyz jsem tez SVOC a jsem platcem DPH a manzel platcem neni. Oba podnikame na ZL a vedeme jen danovou evidenci.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 3. 2005 20:18

Obecně k úrokům: FO bude zdaňovat daní z příjmů až skutečně přijaté (uhrazené) úroky. Právnická osoba bude o úrocích účtovat průběžně, ale budou daňově neúčinné. Základ daně (snížení ZD) bude u PO ovlivněn až skutečným vyplacením úroků FO.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 3. 2005 20:12

Ano. Adresa:www.businessinfo.cz v diskusním fóru.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 3. 2005 20:07

Nemůžete si uplatnit žádnou odpočitatelnou položku na manželku, jelikož měla za za zd. období vlastní příjmy vyšší než 38040,00 Kč. Za vlastní příjmy manželky se nepovažuje čistá vyplacená mzda, ale hrubý příjem nesnížený o daň a SP sražené zaměstnavatelem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 3. 2005 20:02

Ztrátu lze odečíst na ř. 38 max. však do výše částky na ř. 36. Nezapomeňte ale na odečitatelné položky dle § 15 = odečtěte si pouze tolik ztráty, aby Vám zůstal základ daně na ř. 39 ve výši odečitatelných položek. Zůstatek ztráty z r. 2002 můžete ještě uplatnit až do r. 2009.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 3. 2005 19:51

Příjmy z pronájmu = § 9 zákona o dani z příjmu. Zdanění plynoucí manželům v bezpodílovém vlastnictví = § 9 odst. 2 ZDP. Výdaje ve výši 20 % = § 9 odst. 4 ZDP.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 3. 2005 18:09

Nakup/prodej akcii v cizich menach a danovy zisk/ztrata. (fyzicka osoba, nepodnikatel, nevede ucetnictvi) Jakym zpusobem provadet prepocet na cizi meny pri nakupu a prodeji akcii jako fyzicka osoba nepodnikatel - pro danove ucely? Priklad: v roce 2001 nakup akcii $100 za kus, 2004 prodej akcii $100 kus. Prakticky vsak byla realizovana ztrata zpusobena zmenou kurzu dolaru, kterou bych v nasledujich letech rad uplatni. Situace se komplikuje, pokud nakup nebo prodej nebyl fyzicky spojen s prevodem USD/CZK, ale byl pouzit devizovy ucet. Mam aplikovat kurzy dle obecneho pokynu MF pro prislusna danova obdobi, napr. D - 277 pro rok 2004 (prodej) a prislusny kurz pro rok 2001 (nakup), nebo mam nejakym zpusobem evidovat "skutecne" kurzy - napriklad dle banky u ktere je veden devizovy ucet z nejz byly prevedeny prostredky pro danou transakci? Predem dekuji za pomoc.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 3. 2005 17:48 | brozdab

Dobrý den, jsme zaměstnancem, k tomu však mám menší příležitostné příjmy (Dohoda o provedení práce), ze kterých je většinou odváděna srážková daň, některé však překračují 5000 Kč. Mám tyto příjmy rovněž zahrnovat do daňového přiznání? děkujio
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 3. 2005 16:18

Prosím o stanovisko k tomuto daňovému problému:
Jako fyzická osoba, nepodnikatel, která je daňovým rezidentem v České republice, jsem v lednu 2005 poskytl půjčku české právnické osobě.
Tato půjčka nese úrok a je poskytnuta ve formě tzv. 14-denního revolvingu, tj. pokud jedna ze smluvních stran nevypoví smlouvu, je po uplynutí 14 dnů jistina automaticky navýšena o úrok za předchozích 14 dnů a takto je znovu poskytnuta a úročena po dobu dalších 14 dnů. Tento proces se opakuje až do vypovězení smlouvy jednou ze smluvních stran. Při tomto „otočení“ půjčky nedochází k jakémukoliv převodu hotovosti z dlužníka na věřitele.
1. S ohledem na výše uvedenou situaci bych Vás chtěl požádat o stanovisko, zda v případě, kdy tato půjčka bude obnovována až do roku 2006 (popřípadě do pozdějšího roku), bude úrok za rok 2005 z výše uvedené půjčky představovat můj zdanitelný příjem již v roce 2005, nebo až v roce, kdy dojde k ukončení této revolvingové půjčky a připsání hotovosti na můj účet.
2. Dále bych Vás chtěl požádat o stanovisko ohledně časového rámce nutnosti danit v situaci, jestliže v r. 2005 dojde po vzájemné dohodě obou stran ke změnám parametrů výše uvedené půjčky (% výše úroku, změna délky úrokového období, navýšení či zvýšení jistiny) aniž by byly vybírány „naběhlé“ úroky (v hotovosti či připsány na můj účet) za období od počátku původní půjčky do data změny. Po datu změny parametrů půjčky se předpokládá fungování půjčky na stejném, výše uvedeném principu.
Děkuji za odpověď.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 3. 2005 16:03

lllllllllllll
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 3. 2005 15:46

Dobry den, vlastnim byt ke kteremu patri i podil na prijmu z nebytovych prostor. V lonskem roce vsak tyto prijmy z najmu nepokryly ani naklady Spolecenstvi vlastniku, tj. vznikla mi ztrata. Musim i v tomto pripade vyplnovat danove prohlaseni B? Zadne dalsi prijmy mimo hlavni pracovni pomer nemam. Dekuji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Michal Mejstřík

ekonom

Jaroslav Starka

podnikatel, 1.FK Příbram

Michal Mejstřík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jaroslav Starka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services