Ptejte se Bohuslava Sobotky!

Kategorické ne školnému a platbám u lékaře. Průměrná mzda nejméně 26 500 Kč. Porodné na první dítě 60 000 Kč, na druhé 90 000 Kč a na třetí 120 000 Kč, rodičovský příspěvek přes 10 000 Kč a vznik rodinných slevových karet. Pravidelné zvyšování důchodů nad rámec povinné valorizace a zachování průběžného důchodového systému. Majetkové daně i současná výše daňové kvóty zůstanou, ke snížení daňové zátěže tedy nedojde. S těmito a spoustou dalších slibů přichází před voliče ČSSD. Ministr financí čeká na vaše dotazy!

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 4. 2006 18:15, X P

Pane Sobotko
co bude ČSSD dělat s nízkými důchody.Bude pokračovat stejný způsob valorizace ? To je přidávat těm,co již mají vyšší důchody více a těm co doplatili na tvrdost zákona a mají malé důchody méně.Nebo plánuje vaše strana jiný způsob.Při vašich slibech průměrných platů se lidé s nízkými důchody dostanou na hranici bídy.Co vy na to jako sociální demokrat?A povolíte možnost pracovat důchodcům v předčasném důchodu nebo je budete i nadále diskriminovat?
Díky za reakci.

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 5. 2006 15:11, jirka

Víte o tom, že máme odlišná DPH na stavební práce a DPH k převodům nových nemovitostí. Jak chcete přes definování sociálního bydlení ochránit 70% bytových nemovitostí, když žádná stavební či řemeslná firma kvalifikovaně nebude moci rozhodnou, kam objekt zařadí, zda do 5% nebo 19%. A kdo by za to nesl následky před FÚ. Vždyť to je úplně nesmyslné.

-18
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 58 komentářů)

28. 4. 2006 11:39 | Jarmila

Dva dotazy? Proč nejsou vězni využíváni pro práce pro státní správu, např. výroba nábytku, stavební výroba, stavba silnic a jiných potřebných zařízení, čištění kanalizací, apod.? Opravdu je musíme živit z daní? Dát cca 20.000,- Kč měsíčně na ubytování a stravování vězně je luxus, který nemají ani důchodci, zvláště pokud je to vězeň doživotní. Proč dělají tyto práce cizinci za dumpingové ceny a my z daní živíme nepracující vězně?
Má být schválen zákon, podle něhož bude výživné na děti platit stát a výživné bude následně státem vymáháno na neplatícím rodiči. Jsme tedy opravdu právní stát nebo stát v tomto případě zcela rezignoval na vymahatelnost práva a výživné zaplatí tím, že zašátrá svou nenasytnou rukou v kapsách daňových poplatníků a následně vyplatí rodičům? Rodiče nepotřebují výživné od státu, ale zvýšit vymahatelnost práva. Tím by děti dostaly, co jim patří, stát by tak nemusel suplovat roli nesvědomitého rodiče. Už dnes dostává rodina dávky do výše životního minima, ale v situaci, kdy je právo prakticky nevymožitelné nebo za hodně dlouho, je mnoho rodin pro státní neschopnost (protože Policie, soudy i vězeňská zařízení jsou státní. Neuznávám tzv. nezávislý soud v situaci, kdy je tento placen státem) doslova nuceno žít na úrovni životního minima, za což se dlouhodobě žít nedá. Jak zvýšíte vymahatelnost práva v těchto případech? Víte, že kriminalita se u neplacení výživného od r. 1994 (starší údaje nemám k dispozici) zvýšila do r. 2004 o celých 47 %? Pokud stát neplatícího rodiče zavře do vězení (v r. 1994 = 3.332 osob, v r. 2004 už 7.7512 osob, tedy nárůst o 227 %), že tím řeší pouze svůj problém, ale dítěti ani rodiči, starajícího se o děti, naprosto nepomůže, protože osoba ve výkonu trestu nemá povinost pracovat? Jak chce Vaše strana tento problém řešit? Nemáte pocit, že malá vymahatelnost práva je také jednou z příčin nízké porodnosti?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 4. 2006 10:29 | Občan

Za 1. republiky byli tradičními voliči ČSSD malí podnikatelé - živnostníci. KSČ byla jejich úhlavním nepřítelem. Myslíte, že se tak situace vyvine do budoucnosti?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 4. 2006 10:25 | Pacient

Můžete reformy které pan ministr Ráth provádí vyjmenovat? Domnívám se, že pouze přesouvá finance.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 4. 2006 10:21 | J. Neumann

Dobrý den pane ministře. Asi týden před tím, než jste uzavřeli IPB jsem vybral úspory a nakoupil asi za 40 tis. v RMS akcie této banky. Předpokládal jsem, že v případě potíží stát bance pomůže jako ostatním bankám. Tisk v té době agitoval, aby obyčejní lidé začali investovat. Mám nějakou naději alespoň částečně tyto peníze dostat zpět? Děkuji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 4. 2006 9:22 | Hammer

Dobrý den, nechtěla by ČSSD zavést jakésy "nucené práce" pro nezaměstnané? Sbírali by odpadky, uklízeli po psech.. nebo dělali jakoukoliv jinou práci. I když by jeden kopal díry a ten druhý by je zasypával bylo by to účelné, protože by meněli pocit, že peníze z podpory dostaly za nic. Takto akorát stát vychovává nemakače, kteří parazitují na často těžce pracujících lidech.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 4. 2006 9:13 | Hammer

Dobrý den, neuvažujete o zavedení školného pro zahraniční studenty? Nechápu proč má stát vychovávat inteligenci jinému národu. Jestli by se toto školné vymáhalo buď na jedincích nebo onom státu by už bylo jedno.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 4. 2006 11:29 | Jirka

Dobrý den pane ministře, všiml jsem si, že mezi Vaše záliby patří sci-fi literatura. Dovoluji si konstatovat, že jste nejen jejím vášnivým čtenářem, ale též skvělým vypravěčem. Co mám na mysli?
1) Chcete podpořit státu prospěšnou vzdělanost, ale odmítáte školné. Stát bude tedy platit vzdělání komukoli, kdo chce studovat na VŠ, včetně těch, kteří s nabytými vědomostmi odejdou plnit státní kasu jiného státu nebo těch, kteří vystudují jiný obor, než ve kterém pak naleznou pracovní uplatnění a vzdělání tak zahodí.
2) Chcete podpořit zaměstnanost investičními pobídkami. Většinu nově vytvořených pracovních míst ale pokrývají cizinci.
3) Chováte si ČEZ jako zdroj financí pro podporu sociálního programu. ČEZ dá státu dividendy. Ale stát vlastní pouze něco přes polovinu akcií. Část dividend, tedy peněz, které daňoví poplatníci zaplatí jako odběratelé elektřiny, získají ostatní akcionáři, převážně zahraniční.
4) Chcete podpořit porodnost, aby bylo více danových poplatníků pro plnění důchodového účtu. Ti opravdu pracující budou muset kromě státního dluhu na hlavu (nyní téměř 67 tisíc) splatit také porodné v průměru 90 tisíc, mateřský příspěvek, dětské přídavky, slevy na dani poskytnuté rodičům za děti, školné, pastelkovné kolegy Škromacha, náklady na zdravotní péči do dospělosti, toto vše i za ty děti, které pracovat nebudou a celý úhrn ještě zvýšený o úroky ze státního dluhu, který takto vytvoříte. Nehledě na výpadek v daních a odvodech rodičů. Začnou-li státu odvádět daně a pojistné v 18-25 letech, myslíte, že stihnout pomoci plnit PAYG postižený za 30 let vlnou důchodců, nebo jen vytvoří další vlnu, aby si i politici za 70 let přišli na své?
Všechny tyto body (nejen zde uvedené) mají společného jmenovatele: Část státních výdajů odteče do ciziny nebo se prostě promarní. Co se ale změní? ad 1) Student z chudé rodiny nedostuduje stejně, protože zdarma bude mít jen školu. Ne kolej, stravu, dopravu, učební pomůcky... BTW: Toto zmínil v TV pan Zaorálek.:-) ad 2) Nezaměstnanost téměř neklesá. Tedy alespoň ne v ČR. ad 3) Roste cena energií, sociálně slabí dostanou příspěvek z části dividend, které nestačí. Zdražíte tedy elektřinu a spirála se roztáčí dál. BTW: Pan Zaorálek se opět nechal slyšet. Tentokrát garantoval, že ČSSD nebude proti vůli občanů otevírat nové doly. Čím bude ČEZ topit? ad 4) Kéž má vize zůstane pouze v oblasti sci-fi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 4. 2006 11:23

Dobrý den pane ministře,
kdy už něco navrhnete pro občany ve středním věku. Mám pocit, že myslíte jen na mladé lidi a nebo jen důchodce. Kde se Vám vytratila střední věková hranice? Co nabízíte nám, pracujícím.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 4. 2006 10:50 | Živnostník

Kdy jste bral pana Kohouta vážně? Když dělal poradce vašemu ministru Sobotkovi?
Jenže pan Kohout je, kromě jiného, i chápavý člověk. Proto, když pochopil, že nápady pana Sobotky vedou naší republiku do Afriky, tak vycouval.
Za to si ho vážím.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 4. 2006 10:46 | Živnostník

Pane Sobotko, máte svědomí?
Cítíte alespoň nějakou zodpovědnost za morální stav společnosti, který se vám podařilo za 8 let "vybudovat"? Myslím to, že, i díky vám, se stalo slovo podnikatel sprostým, že podnikatel je nepřítel pracujícího lidu a tak je třeba jej postupně zlikvidovat. Podnikatel (hlavně živnostník) je člověk soběstačný a tím pádem pro ČSSD nebezpečný. Proto jste na ně uvalil minimální základ daně a "zdokonalil" byrokracii na tolik, že se v ní už nevyznají daňoví poradci a ani vaši úředníci. Chlubíte se tím, že snižujete daně, ale potajmu zvyšujete, díky minimální mzdě, ostatní odvody. Proč se neustále zvyšuje den daňové svobody?
PS: Doposud jsem byl voličem ČSSD, protože jsem doufal, že vaše strana bude podporovat, kromě pracujících a nemakačenků i nás, drobné živnostníky. My nejsme pro ODS zajímaví. Ale vy jste nás zklamal.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 4. 2006 8:55

Pane ministře, chtěl bych se zeptat na to proč se ČSSD nezastává více ministra Ratha při obhajování jeho reforem, zejména proti zkreslujícímu pohledu většiny medií. Media, zejména tzv veřejnoprávní ČT prezentují situaci tak jako by proti ministrovým opatřením byli všichni lékaři, ale ono to tak není. S opatřeními MUDr Ratha souhlasí Lékařská komora jako vrcholný orgán všech lékařů, Lékařský odborový klub, významní světově známí specialisté jako např. prof. Pafko, lékaři z velkých nemocnic a další skupiny. Proti jsou doktoři Jelínek, Chudoba, Šmatlák a Pekárek se svými skupinami a tito byli už proti Rathovi ještě před tím než byl ministrem. Také by mně zajímalo proč se nestalo veřejnou informací, že při slučování nemocnic V Chebu, Sokolově a v Karlových Varech do jedné soukromé a.s. byl do vedení zvolen jeden rakouský lékař, který krátce po svém zvolení poskytl rakouským novinám interwiev v němž tvrdil že po dokončení privatizace a slučování těchto nemocnic bude takto nově vytvořená velká nemocnice odkoupena rakouským investorem. Vznikl z toho lokální skandál a rakouský lékař byl odvolán z funkce. Je to přesně ten scénář kterého se bojí střední a chudší vrstvy a na který ČSSD upozorňuje. Děkuji za odpověˇ. Černý
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 4. 2006 8:51 | Jan Kroa

Dobrý den pane ministře, mám prosím na Vás několik otázek. 1)První otázka je směřována k valorizaci daňových pásem. Proč se nemění každý rok nebo dva např. o inflaci a ne jednou za pět nebo šest let (přesně nevím kdy to bylo naposledy, když nepočítám letošní rok). 2)Druhá otázka je směřována k možnosti odpočtu za vyživovanou manželku nebo manžela. Neměla by se částka zvýšit z dnešních 38 040 Kč např. na 60 000 Kč za rok? 3) Poslední otázka je směřována na slevi na dani. Počítáte s postupným zvýšením všech slev na dani nebo jen některých, případně v jaké výši? Předem děkuji za odpovědi na mé otázky
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 4. 2006 8:21 | Josef

O to snad v tuhle chvíli nejde, nemyslíte? Byl bych rád, aby se ministr financí k tomu jasně vyjádřil, tedy jestli ta čísla sedí. Pravda je, že zblbá média pořád papouškují a skloňují HDP ve všech pádech, ovšem o HNP nikde neslyšíte - a to je přitom ukazatel s možná mnohem větší vypovídací schopností.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 4. 2006 8:18 | klm

Dobrý den, ve volebním programu ČSSD chybí problematika státní správy, hodláte v této oblasti prosazovat nějaké změny -např. uvést v život služební zákon, o kterém se mluví již deset let?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 4. 2006 8:16 | Karel

Vážený pane ministře, jak hodláte prosazovat zájmy zaměstnanců, především s platy v intervalu 1.0-1.5 průměru, tradičními voliči ČSSD? Děkuji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 4. 2006 8:11 | klm

Pana Kohouta nemůžete brát vážně. Není nezávislým analytikem, ale zastupuje zájmy 1.PPF a současně je poradcem ODS! Koho zájmy hájí, co myslíte?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 4. 2006 8:00 | zamestnanec

Chtel bych vas pozadat o radu.
V ramci restituci jsem do svem dedovi ziskal rodinny dum s dvema obsazenymi byty (tzn. za regulovane najemne). Ze ziskaneho najemneho hradim jen nejnutnejsi opravy (cast fasady, natery, havarijni oprava stresni krytiny, kanalizace apod.). Regulovane najemne jsem v minulych letech zvysoval o maximalni moznou castku, nyni cini celkem cca 1300 Kc nesicne dohromady za oba byty + prislusenstvi (proste samostatny rodinny dum). Na udrzbu a rekonstrukci domu jsem vsak dosud vydal vice prostredku a to presto, ze opravy tohoto domu pro bydleni cizich lidi provadim svepomoci ve dnech sve dovolene a o vikendech sam (lezu po strese, kopu kanalizaci a pod.). Vice financnich prostredku na zajisteni oprav dodavatelsky proste nemam. Stale vsak nevim z ceho budu hradit novou strechu a kompletni rekonstruci topeni! Uver na opravu domu mi pri teto vysi najemneho zadna banka neposkytne, navic bych nemel cim tento uver zajistit vzhledem k jeho soucasnemu stavu (vysi trzniho odhadu). Predpokladana investice byla v roce 2004 kalkulovana na min. 420.000 Kc. Z tohoto najemneho uhradit proste nelze. Potreba rekonstrukce je navic velmi akutni. Mam rodinu, dve male deti. Ve srovnani s mym domem nyni obavame srovnatelne 1/2 toho co nucene pronajimam dvema samotnym důchodcum (2+1 a 3+1 + dalsi prislusenstvi). Navic hrozi, ze nekonecny najemni vztah jednoduse vyuziji vnuci soucasnych najemniku.
Sve bydleni jsem nedavno musel vyresit koupi nemovitosti na venkove, mesicne splacime pres 10000 Kc. Mj. na porizeni sveho bydleni jsem zadny statni program vyuzit nemohl, protoze jsem vzdy nesplnoval podminku nevlastnit nemovitost k bydleni (prestoze v mem, zdedenem dome bydlet nemohu)!
Odpovite mi kdy se to zmeni a ... 1/ od kdy mi najemnici budou platit (za vetsi bydleni nez mam ja) alespon to co platim ja - tedy ctrnactinasobek? 2/ kdy jim budu moci dat vypoved z jejich nekonecneho najemneho vztahu abych mohl bydlet ve svem dome ja?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 4. 2006 1:15 | Liška

Dovolím si citovat názor Pavla Kohouta z diskuzního fóra u jiného článku zde na Peníze.CZ:
citace:
Tak především, ekonomika neroste 6% tempem. Kdo si dá tu práci a nastuduje metodiku výpočtu deflátoru HDP, zjistí s úžasem, že rostoucí ceny dovozů (zejména ropy) zvyšují hodnotu HDP, protože exporty se "deflují" podle exportního cenového indexu a importy podle svého cenového indexu. Výsledkem je, že zhoršování směnných relací zahraničního obchodu vede k optickému navýšení HDP.
Ve skutečnosti rostlo HDP tempem někde kolem 4 %, což odpovídá i nárůstu reálných příjmů obyvatelstva. Těch slavných šest procent je jen virtuální realita vytvořená metodickými zvláštnostmi výpočtu deflátoru.
Pak tu máme rozdíl mezi HDP a HNP. V roce 2006 byly repatriovány dividendy zahraničním investorům v celkové hodnotě asi 60 miliard, jestli mě paměť moc neklame. To máme 2 % HDP. Pro životní úroveň a zaměstnanost je ovšem důležitější hrubý národní produkt, HNP, který je kupodivu mnohem méně často publikovaný. Jeho růst je nutné od repatriace dividend zahraničních společností očistit.
Takže to shrňme: - oficiálně vykázaný růst HDP za rok 2005 = 6 % - růst HDP s realistickým deflátorem = cca 4 % - růst HNP = cca 2 %
/citace
Pane ministře, můžete se prosím k výše uvedenému vyjádřit?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Kočka

podnikatel

Michael Tretter

podnikatel, Tretter’s Bar

Jan Kočka
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Michael Tretter
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services