Diskuze - Když je pánem vaší domácnosti exekutor... a ani ne

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 132 komentářů)

26. 6. 2006 10:22 | Eric

Pokud kvůli dluhům a exekuci zemřel jediný člověk je nutné půjčování i exekutory neprodleně zakázat. Je to nebezpečný hazard - něco jako ruská ruleta. Je pravdou, že dlužník upadne do průšvihu sám, ale není každý právníkem či ekonomem, nemá každý štěstí a nemluvě o tom, že prakticky neexistuje mediální protiváha nabídkám na půjčky. Půjčkám se podléhá stejně jako alkoholu, drogám, forbesům a ruletě. Důsledky jsou hrozné. Půjčky jsou návyková látka s exelentním oficiálním PR. Jsou-li cigarety prodávány s napomenutím na krabičce je nutno takto prodávat i půjčky. Nebo je rovnou zakázat.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 6. 2006 9:32 | Petr

Taky si myslím, že za posledních 16 let kapitalismu bylo dostatek času se adaptovat, případně se i spálit, aby dneska lidi na jedné straně byli plně zodpovědni za své činy (v tomto případě podepisování pochybných kupních smluv, či nesmyslného půjčování peněz na blbosti) a na druhé straně pochopili, že nic není zadarmo a každá výhodná cena má nějaký háček.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 6. 2006 9:24 | Jana

Každý soudný člověk by měl procitnout a zavětřit okamžitě, když ho někdo zve na výlet a oběd spojený s vystoupením "umělce" a jen tak mimochodem také s prezentací výrobků, to celé za pouhých 100 Kč. Snad každý ví, že nic není zadarmo. To, že jistí prodejci porušují právo např. tím, že nedodržují ustanovení o spotřebitelských smlouvách, je problém, který lze vyřešit bezplatným právním poradenstvím pro spotřebitele (což existuje). Ale to, že nějakými citovými nátlakovými praktikami přimějí někoho, aby si od nich koupil předražené výrobky, je čistě problém těch, kteří se nechají nalákat. Dospělí lidé jsou snad svéprávní a pokud ne, má jim soud odebrat způsobilost k právním úkonům.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 6. 2006 8:52 | MoB

To máte těžké. Věřím tomu, že se člověk může do těchto problémů dostat i nevinně, i když moc častý případ to asi nebude. Spíš mi vadí, že exekutor je opravdu v okamžiku exekuce tak říkajíc "nad právem". Představa, že mi vleze někdo do bytu, mává papírem a zabavuje na co jeho oko padne mi osobně splývá s představou vyloupení bytu. Ale samozřejmě, dluhy se musí platit. Jenom ten kupující často přečasto tahá za kratší konec provazu...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 6. 2006 8:45 | RR

Vetsina smluv ( ktere byly v clanku zminovany) se da oznacit jako nemravnych a zneuzivajicich pravni neznalosti. Prumerny obcan nema sanci takovou smlouvu prokouknout, nemluve o seniorech a lidech s nizsi inteligenci.. Jsem zvedavej az zoufalstvi nekoho prekroci vsechny meze a pujde se opasan trhavinou podivat na obchodniky s nadobim osobne :-(
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 6. 2006 8:15 | Věřitel

Nedělejme z dlužníků neviňátka, vždyť jim nikdo ruku nedržel při podpisu smlouvy.Možná že exekutoři mají velké pravomoce, ale je to jen spravedlivé nahrazení našich zkorumpovaných soudů, které se téměř vždy přikloní na stranu dlužníka. Navíc dlužník advokát, na toho je díky našim soudům krátký i exekutor.Takže dluhy platme a bude klid.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 6. 2006 7:06 | Pavel F.

Je to jednoduché. Exekutoři mají na KÚ páku v podobě správní pokuty a KÚ jsou zodpovědné za blokaci. V případě, že by exekutor poslal blokaci na nemovitost a po doručení blokace by třeba dlužník nemovitost prodal, tak je KÚ odpovědné za způsobenou škodu. Takže proto je to tak rychlé. Kdežto občan může jen urgovat... :-(
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 6. 2006 7:02 | Pavel F.

Autorce asi někdo šlápnul na kuří oko. Čekal jsem článek s fakty a argumenty, ale tohle spíše takové brečení nad rozlitým mlékem, všichni jsou samí chudácí (chudák spotřebitel, co si musel půjčit 100.000,- na plazmu, chudák důchodce, nemaje na drahé hrnce Zepter, chudáci ručitelé, kteří kamarádovi z hospody podepsali ručení na úvěr), exekutoři jsou jen zlí, co všem berou a vůbec, měli by se vyhubit. V článku je plno omylů a překroucených faktů... Někdo zmínil onen občanský soudní řád, já třeba zmíním splátky nad smlouvou. kde prodejce nedodal zboží. Pokud prodejce nedodal zboží, dochází k závažnému porušení kupní smlouvy mezi kupujícím a prodávajícím a proto dochází k jejímu zrušení, jehož důsledkem je i nezaplacení kupní ceny, případně vrácení částky kupujícímu. Ještě k smotnému článku, a co práva věřitelů? Nebo zastáváte paní autorko názor, že vracet peníze je nemorální, protože věřitelé jsou vlastně "za vodou", když mohou půjčovat peníze? Konečně totiž se dlužníci bojí, protože do doby vzniku soukromých exekutorů, byl boj s dlužníky prohrávající. Menší příklad... Dnes sourkomý exekutor má právo se dotázat všech bank, jestli tam dlužník nemá peníze. Pokud ano, peníze ihned může zablokovat, poté sebere a vrátí věřiteli. A dělá to většinou hodně rychle, protože je z těchto dlužníkovo peněz i placen. Dříve jste jako věřitel si musel jako detektiv zjistit, jestli dlužník používá nějaký účet, tento účet nahlásit soudu a po nějaké době (když už třeba dlužník zjistil, že o účtu víte, tak peníze přesunul někam jinam) soudní exekutor (ne ten soukromý, ale "státní" při soudu) se pokusil zablokovat účet, ale mnohdy už bezúspěšně. Až budete věřitelem, budete rádi za soukromé exekutory. Souhlasím ale s tím, že některá pravidla se musí ještě upravit. Ale řešením určitě není to, že soukromé exekutory zrušíme.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 6. 2006 6:37 | Petr Šafránek

V této souvislosti jedna poznámka - je velmi pozoruhodné, jakým způsobem vycházejí vstříc exekutorům údajně "přetížené" katastrální úřady, konkrétně KÚ pro hlavní město Prahu. Podle zákona má být poznámka o exekuci zapsána neprodleně - a světe div se, KÚ to skutečně zvládá většinou v ten samý den, kdy je žádost doručena!!! Když ovšem například zdědíte nemovitost, má být záznam na základě usnesení soudu o dědictví proveden do 30ti dnů. A na to KÚ zvysoka kašlou - vyznačí plombu a nechají to tak několik měsíců!!!! Exekutoři tedy mají právo na dodržení zákona, běžný občan nikoliv! Přitom požadavků exekutorů je denně podstatně více než ostatních záznamů!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 6. 2006 4:14

Nejlepší článek jaký jsem zde četl. Popisuje hrůzy, které umožňuje naše demokracie lumpům všeho druhu. Za komoušů byly zlaté časy. K takovým drastickým situacím nedocházelo. A proto komouši zase na hrad.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 6. 2006 2:37 | Matěj Šuster

Tak, přečetl jsem si to ještě jednou a je to opravdu nejhorší článek (co do kvality a věcnosti), který jsem na tomto serveru četl.
Jeden příklad za všechny - autorka píše:
"Exekutor však respektuje pouze svůj exekuční řád (...), který dokonce v § 66 uvádí, že exekutor nemusí respektovat Občanský soudní řád."
Exekutor samozřejmě musí respektovat občanský soudní řád - s výjimkou případů, kdy exekuční řád obsahuje odchylné právní normy. V ust. § 66 exekučního řádu není nic, z čeho by šlo dovodit, že "exekutor nemusí respektovat Občanský soudní řád".
Viz: http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/701/.cmd/ad/.c/313/.ce/10821/.p/8411/_s.155/701?PC_8411_p=66&PC_8411_l=120/2001&PC_8411_ps=10#10821
Naopak ust. § 52 odst. 1 exekučního řádu jasně říká:
"Nestanoví-li tento zákon jinak, použijí se pro exekuční řízení přiměřeně ustanovení občanského soudního řádu."
Toto je zkrátka článek vhodný tak maximálně pro Blesk či jiný druh bulváru... jakkoli autorka měla nepochybně veskrze ušlechtilé úmysly. :-))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 6. 2006 2:08 | Matěj Šuster, matej.suster@seznam.cz

Opravdu nechápu, z jakého důvodů má tento server zapotřebí publikovat takovéto emotivní články, která víceméně nemají hlavu ani patu a jsou plné nepřesností.
BTW: Tím nechci říci, že by v praxi exekutorů nebyly ty či ony problémy ; souhlasím i s tím, že by zřejmě měly být přijaty některé změny v právních předpisech upravujících exekuci...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Stránka 7/7

7

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ivana Šachová

podnikatelka, Silex

Dara Rolins

zpěvačka a podnikatelka

Ivana  Šachová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Dara Rolins
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services