Diskuze - Nový stavební zákon: více staveb bez ohlášení a st

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 273 komentářů)

27. 3. 2007 10:08

dobrý den Romane, jediné východisko z toho abyste nečekal na územní plán obce,je vymezit zastavěné území,to lze ale jen v určitých případech a konkrétním pozemku,tuto informaci Vám sdělí stavební úřad,mam to štěstí že můj pozemek je brán jako stavební proluka a tak vymezení nic nebrání do 60dnů tam mohu doufat o povolení na začátek stavby,je to paragraf 59nového stavebního zákona,starosta musí vymezit spolu se stavebním úřadem zastavěné území a po různých schvalovacích procesech přes dotčené orgány(životní,ele,plyn,vody)a žpo veřejné obecní zasedání je proces před schválením ze zákona to musí být nejdéle 60dní od dne kdy starosta vytýčil zastavěné území,mam štěstí jak na starostu ta ředitelku stavebního úřadu že se mnou spolupracují pro společný úspěch, tak přeju hodně štěstí,ať se daří s pozdravem Bohouš
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 3. 2007 8:15

Dobrý den, máme úplně ten stejný problém, bohužel s tím nelze dělat téměř nic. Pouze počkat, až obec pořídí územní plán (nám bylo řečeno, že obec na něj nemá fin. prostředky - 500 tis. Kč), takže to může trvat i 10 let. Takže se pokoušíme sehnat peníze na to, abychom sponzorovali obec :-(( nebo druhá možnost je počkat na novelu zákona, pokud nějaká bude?
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 3. 2007 7:59

Přeji dobrý den,
jsem v té samé situaci jako vy. Řešením není ani vytyčení zastavěného území. Včera jsem byl seznámen se stanoviskem k tomuto řešení a jsem v pr...i. Závazným je ten intravelán z r. 66 a to že máte povolené nebo realizované přípojky není důvodem pro zahrnutí pozemku do zastavěného území.
Pokud by jste přišel na nějaké jiné řešení dejte mi, prosím, vědět.
Roman
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 3. 2007 23:45 | Echinus

Vážený pane, těch usnadnění nový stavební zákon moc nemá. Troufám si tvrdit, že ve většině případech je tomu právě naopak. Nový stavební zákon zkomplikoval resp. komplikuje život nejen stavebníkům, ale také stavebním úřadům.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 3. 2007 23:39 | Echinus

Pane Míro, není to zase tak jak si myslíte. Jsou-li splněny zákonem stanovené podmínky, územní rozhodnutí ani územní souhlas nevyžadují. Jedná se zejména o stavby pro bydlení a rekreaci do 150 m2, nebo stavby do 30m2 výšky max. 10 a haly do 1000 m2 výšky max 15 m, s výjimkou staveb pro bydlení, avšak jako dočasné na dobu max. 3 let.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 3. 2007 23:22

Dobrý den. Takováto stavba vyžaduje ohlášení stavebnímu úřadu, pokud jsou naplněny podmínky stavebního zákona... Ve vašem případě bych podal na úřad územního plánování (stavební úřad) "žádost o územně plánovací informaci o podmínkách provedení jednoduchých staveb" včetně příloh. Stavební úřad Vám na podkladě této žádosti zejména sdělí, zda je možné tuto stavbu provést na podkladě ohlášení nebo může vydat opačné - zamítavé stanovisko. V opačném případě by bylo dle okolností možné požádat o "územní souhlas" případně územní rozhodnutí a následně požádat o stavební povolení, nebude-li v územním řízení od něj upuštěno. Bude však nejlepší, když předmětnou stavbu před podáním jakékoli žádosti projednáte s pracovníkem příslušného stavebního úřadu.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 3. 2007 22:59 | Echinus

Vážený pane Bohumile, bohužel stavební úřad má pravdu. Dle nového stavebního zákona, pokud obec nemá platný územní plán, v nezastavěném území obce rodinný dům umístit nelze. Výjimku není možné udělit. Řešením je, že obec nechá zpracovat územní plán obce (to je však "běh na dlouhou trať" - řádově měsíců až let) nebo požádá úřad územního plánování o vymezení zastavěného území obce, avšak Váš pozemek, na kterém hodláte realizovat rodinný dům, nemusí být do tohoto území začleněn.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 3. 2007 17:47 | Slávek

Dobrý den, v § 96 odst. 3 - přílohy k vydání územního souhlasu se v části d) píše : jednoduchý technický popis s příslušnými výkresy. Co se tím myslí? Každý úředník na to může mít jiný názor. Stejně v § 86 odst. 2 žatadel o vydání stavebního povolení předloží dle odst. d) dokumentaci záměru. Co to je? Dále v odst. 6) Obsahové náležitosti žádosto o vydání územního rozhodnutí a jejich příloh stanoví prováděcí právní předpis. Který? K těmto otázkám mě vede několik skutečností. 1) Byl jsem na školení pořádaném renovovanou agentůrou společně s lidmi ze stavebních úřadů. Poplatek byl 1300,-Kč. Výklad probíhal právničkou, která možná měla zákon nastudovaný, ale neuměla vůbec nic vysvětlit. Pouhý výčet § a co se pod nimi píše. Kdyby raději vzala příklad např. RD jako nejběžnější záležitost! V druhé polovině již všichni rezignovali. 2) Pracuji jako projektant a zkusil jsem přesně podle vyhlášky č. 499/2006 příl.1 ( rozsah projektové dokumenttace pro ohlášení stavby) postupovat v případě RD. Nakonec jsem měl více papírů popsaných několikrát se opakujícími údaji např. o vlivu stavby RD na životní prostředí než výkresové části. Musel to dělat nějaký diletant protože chce na jednu stranu výkresy v měřítku 1:100 ( 1:200) do nichž se nedá v podstatě nic zakreslit, ale na druhé straně potvrdit, že navržená konstrukce nebude mít větší než přípustné deformace , což je v podstatě další stupeň statického výpočtu, který beztak žádný z úředníků neumí zkontrolovat. A když už se s tím pracně spočítáte , tak přijde Franta, který umí číst jen málo a s tím, že jinde to dělali takle to udělá posvém. Prostě nesmyslně sestavené požadavky. Pokud není nařízena realizační dokumentace považuje stavebník projekt pouze jako nutné zlo, aby mu dal úředník souhlas a razítko na povolení. Jsem zvědav na kontroly úředníků na stavbách. To bude komedie. Pokud si toto přečte některý z úředníků, ať si zkusí vzít vyhl. 499/2006 příl. 1 - Projektová dokumentace pro ohlášení stavby a alikovat ji např. na zřízení septiku.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 3. 2007 17:43

Dobrý den pane Karle. Bohužel Vám nebudu odpovídat na Váš dotaz, spíše budu chtít Vaši odpověď já. Máme naprosto shodný problém s naší seusedkou, která si postavila chalupu ve stylu vily pro 3 rodiny, bydlí ve Francii, na chalupu dojíždí 2x za rok, ale jelikož je zde vedena na trvalém bydlišti je jedna ze sousedů, kterí mají do naší stavby co mluvit. Již 3x nám také bylo vráceno rozhodnutí o st. povolení. Nebudujeme naví nic nového, chceme přistavit patro u manželovo rodičů.Budou na baráku změny, ale pouze v charakteru střechy. Byla vyhotovena i světelná studie na její žádost, kterou jsme samozřejmně financovali my, a i když jí stavební úřad vyhodnotil jako vyhovující v posledním odvolání uvedla, že dojde k podstatnému snížení úrovně pohody bydlení v jejím domě.Zjistil jste jestli zákon pamatuje na takové sousedy a nebo jste přišel na něco sám? Poskytuji Vám svou adresu a budu moc ráda, jestli se s námi podělíte o vaše informace. Když zákony nemyslí na nebohé stavebníky, musíme držet spolu proti všem a všemu, co znemožňuje realizovat naše plány. Děkuji
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 3. 2007 12:28 | mira1

Reaguji na Váš článek ,,Nový stavební zákon: více staveb bez ohlášení a stavebního povolení,,. To co píšete je sice hezké a lákavé, ale opomínáte, že téměř jakékoli stavbě musíte podat žádost o umístění stavby. Toto se týká prakticky i psí boudy a pod. Lidé si sice myslí, že nepotřebují stavební povolení ani ohlášení, ale pokud nemají umístění stavby, hrozí stejná pokuta jako když nemají ohlášení nebo povolení. Pokud je to jinak, dejte mi někdo radu, peru se se stavebním úřadem. Míra
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 3. 2007 16:28 | Karel

V roce 1992 mi bylo vydáno st povolení na rodinný domek ve staré řadové zástavbě. Čtyřikrát bylo napadeno ze strany jednoho souseda. Každé odvolání přes KÚ v Brně trvalo jeden rok. V loňském roce po čtvrtém kolečku řízení až na zásah ombudsmana / státní úředníci nedovedli rozhodnout/ jsem provedl demolici starého domu a začal stavět základy. V září opět soused napadl práce na stavbě a stavba byla zastavena. Pamatuje nový stavební zákon na takové případy starého paranoidního souseda, který znemožňuje donekonečna mladým lidem realizovat stavbu? Děkuji.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 3. 2007 10:41

Dobrý den, nový zákon vítám, protože doufám, že vše usnadni. Doufám, že už se nestane to, že se ve vašem případě dva měsíce nebude nic dít, protože si vaše paní inženýrka stěhuje kancelář!!!Dále vás na přelomu roku někomu předá, který o tom ani neví.Zažívám naprosté hrůzy, kdy na úřadě nikdo nic neví!!!Státní zaměstnanci placení z mých daní!!!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 3. 2007 21:34

Vážený stavební úřade. Neustále zdůrazňujete nutnost územního rozhodnutí. Avšak když mám požádáno o jeho změnu, jaká je lhůta pro příslušný úřad, k jeho vyřízení ? Čekám už rok a po dotazu na příslušném úřadě mě bylo sděleno, že věc bude vyřízena nejdříve ještě za rok. 2 roky , na vyřízení žádosti je až mnoho. Pro informaci, chtěl bych stavět rodinný dům, v zastavěné oblasti rodinnými domy. Okolní domy zde stojí více jak dvacet let, ale i tyto jsou územně v průmyslové oblasti. Já stále čekám abych zde mohl také stavět a bydlet. Poradíte ?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 3. 2007 10:18

dobrý den, žádám o radu ohledně možnosti stavby domu do 150m.Koupil jsem pozemek,který je kompletně zasíťovaný a je jedním z posledních ještě nezastavěných(loni na podzim).Vybral si firmu,která mi zpracovala projekt(únor 2007) a s dobrou vírou šel na stavební úřad. Když mi úřednice řekla,že se nacházim mimo itravelán obce(promiňte mi ten název nejsem odborník)a obec nemá územní plán,takže nemohu stavět,byl jsem zdrcen. Mam již vyřízenou hypotéku a s firmou domluveno,že stavba proběhne v létě letošního roku,jelikož jsem nepředpokládal takový problém.Před koupí pozemku jsem vše konzultoval s místním starostou,který mi řekl,že není problém a když jsem viděl kompletní sítě,silnici i veřejné osvětlení u pozemku,nenapadlo mne,že by mohlo něco podobného nastat. Hledám radu,zda je možné začít stavět,když jsem si jednoznačně jist,že až obec bude mít finance,bude území spadat do zastavěné plochy obce. Jsem opravdu ve složité a komplikované věci a jako laik nechápu jak je možné nestavět tam,kde již je zasíťováno,tedy povolení od úřadu již jednou muselo být vydáno.Existuje nějaká vyjímka,či možnost stavbu zrealizovat?Popřípadě udělat alespoň desku pod dům než obec vše vyřeší?Opravdu mě to vše nemyle překvapilo a doufam,že kdo vymyslel zákon pamatuje i na takové unikátní situace,ve které se momentálně nacházím.Předem děkuji za odpověď,s přáním hezkého dne a nekonečné naděje Bohouš.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 2. 2007 17:46 | Michal

Jak se vymanit z toho zakona o oploceni 180 cm kdyz sousedime z kouskem zatravneneho obecniho pozemku a kousek neuvedeneho chodniku v katasralnich mapkach?Pouze chceme oplotit nas pozemek abychom meli soukromi na zahrade(pozemek ktery jsme odkoupili od obce)?Zda se nam to dost byrokraticke a komplikovane i casove nakladne kdyz chceme jen oploceni.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 2. 2007 21:24 | pája

dobrý večer .Tento týden jsem nesl formulář tzv.ohlášení drobné stavby na stavební úřad v dobré víře nic nezanedbat.Jednalo se o přístřešek na uhlí k rodinému domu.K mému překvapení to ale nestačilo a od úřednice jsem dostal další 9stránkový tiskopis ve kterém se takřka neviznám a mám pocit že nestavým přístřešek nýbrž uhelné sklady gigantických rozměrů!Můžete mi prosím někdo poradit jak s kolotoče různých povolení ven aniž bych musel stavět na černo?A i když se tak stane jaké sankce mě mohou čekat.Můj názor na nový zákon je že se bude o 90%stavět výce bez ohlášení.AT ŽIJE BIROKRACIE!!!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 2. 2007 13:40

dobrý den. Chtěl bych na svém pozemku postavit malý kiosek pro zpracování a prodej polotovar o celkové výměře 24m2.Je třeba st.povolení?Nemohu se ve st.zákoně zorientovat. Děkuji
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 2. 2007 6:53

Dobrý den, na příslušném stavebním úřadě si požádejte o územně plánovací informaci, ve které by Vám mělo být sdělen další postup při realizaci stavby. Pokud obec, ve které chcete stavět nemá územní plán nebo vymezené zastavěné území, nic zatím nepostavíte. To není výmlsl úředníků, ale zákonodárců. Úředník je pouze ten, kdo zákony musí dodržovat.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 2. 2007 19:01

Fíno, to je jako si stěžovat ,když doktor něco zvoře!Prostě je to banda co drží při sobě proti občanovi.Jenom bývalých estébáků,policajtů,eventuelně lidí z radnice těch se bojí a hýčká si je .
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 2. 2007 18:59

To je paradox,nám na chalupě dělala nesktutečný dusno nechutná pracovnice ze stav. úřadu aby prosadila,že telekomunikace povedou kabel podél,těsně u našeho plotu.Měli by pak ochranný pásmo na našem pozemku a mi by jsme si museli žádat o povol. kdyby jsme cokoliv dělali u plotu.Nic jsme nepovolii dvě hodiny lhali,přesvědčovali pak už jsem se jim smál zmetků do ksiftu.Prostě to zkoušeli a pracovnice st.úř. hájila zájmy tlelkomu taková to byl bestie.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Koblic

ředitel Burzy cenných papírů Praha

Ilona Klímová

podnikatelka, Aspius

Petr Koblic
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Ilona Klímová
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services