Diskuze - Nový stavební zákon: více staveb bez ohlášení a st

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 273 komentářů)

10. 1. 2007 16:44

Dobry den neporadil by nekdo co ma clovek delat kdyz na vesnici(primestska cast) bez cisel popisnych chce soused stavet 7 radovych RODINYCH DOMU vedle me parcely(3m) na ktery stoji samostatne stijici r.d. jakozto vsude v okolni zastavbe stoji pouze samostatne stojici rodine domy na pozemcich pres 1000m.Bohuzel(pro me) projektovou dokumentaci spracovava arch. mesta a proto bylo povoleni zatim jen k deleni pozemku vydano proti kteremu jsem se odvolal.Jak se clovek muze branit v takovem pripade??Diky
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 1. 2007 13:37 | Fína

Dobrý den, bude postačovat ohlášení pokud je návrh v souladu s obecnými požadavky na výstavbu, s územně plánovací informací, je RD umístěn v zastavěném území nebo zastavitelné ploše, poměry v území se podstatně nemění a nevyžaduje nárok na dopravní a technickou infrastrukturu. Doporučuji požádat na příslušném stavebním úřadě o územně plánovací informaci, ve které Vám bude vše sděleno.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 1. 2007 23:19

Nechci polemizovat o stavebnim zakonu . Sam na vlastni kuži jsem zažil jak to chodí. Mam pozemek v chko Beskidy. Na sousední parcele se stavi. Zˇadal jsem taky o rosptylenou vystavbu.Obec souhlas prostě vušde v pohodě., problem chkao.Nějaky hajzel nevím jestli je to ten správny vyraz,my jsmy používli vždy daloko tvrdší slovník,hajzl je to nejměkčí ale on by si zaslouži i ten zbytek ,a jetě by to bylo málo! Cˇesky grinpís mi začal povídat.Ja jsem si vždy myslel,je slušne se přectavi ,pozdravit ,buhužel,není to tak. On si muže klidně hodit parkovat na cizím pozemku ato bylo za stáátní peníze on se oněj ani nebál,povolení neměl,měl ochranku pani z chko stou jsem,mluvil přetím telefonem taky celkem v pohodě,akorat měla pripominky k umístění stavby. ja si vtedy myslel nějaky kompromis se da udělat. Jenže bohužel ten hajzl měl,rˇeči,nějaky pták,nevím už ani co všcko,ja se díva kde ten ptak spíva,slyšim,jen ten bagr na vedléjší stavbě asi se schoval bagristovi do lžice,pred tim hajzlem ja se mu nedivím,jeto jenom pták! ATˇˇ mi někdo ješ skusi něco mluvi o pravním statě já nejsem ptak!!!!!!!! nebudu psat další a další žadosti a čekat co kdyby hajzl???audělam to jako tá pani co manžel je policajt, sice vím že žiju ve statě kde pcenčni pravo nekzistuje,mam čekat až mi ty razitka dají,to zase ceny budou někde jinde,co ja si potom vemu na hajzlovi ktery nema ani auto.Odškodní mě stat a to je zase větší dluh na hlavu pri aji na moju!!!!!!! to jsme snat vseci PTÁCI ?????
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 1. 2007 22:03 | David S.

Prosím o radu. Koupili jsme pozemek, v současnosti orná půda, a máme v ruce souhlas obce se zařazením do územního plánu jako zony pro individuální bytovou výstavbu a souhlas s rozdělením velké parcely na menší stavební. Nestihli jsme bohužel podat na SÚ do konce roku. Dnes jsem byl na SÚ a tam mi řekli, že můžu přijít, až bude mít obec schválený územní plán. Na obci jsem se dozvěděl, že to bude cca srpen-září.
Existuje nějaká cesta, jak začít dříve? Mohu alespoň udělat plot, přípojky, garáž, příjezdovou cestu než se schválí územní plán??
Děkuji za informace
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 1. 2007 16:30 | Stavební úřad

Podle toho, co píšete, by se ve Vašem případě mohlo jednat buď o stavební úpravy nevyžadující povolení ani ohlášení, pokud se jimi nezasahuje do nosných konstrukcí, nemění se vzhled stavby ani způsob užívání stavby nebo její části, nevyžadují posouzení vlivu na životní prostředí a neovlivní negativně požární bezpečnost. Nesplňujete-li některou z těchto podmínek, budou Vaše stavební úpravy vyžadovat - podle velikosti rodinného domu - buď ohlášení dle § 104 odst. 2 písm a) stavebního zákona včetně povinných náležitostí a projektové dokumentace stanovené vyhláškou 499/2006 Sb., nebo stavební povolení, je-li dům větší než 150 m čtverečních.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 1. 2007 16:06 | zuzana.stetkova@seznam.cz

Prosím o pomoc a radu. Jakým způsobem mám chránit svá prava na zachování pohody bydlení když naproti našemu domku hrozí stavba pohostinství. Původní záměr investora v roce 2002 o stavbu pohostinství s ubytováním byl zrušen až krajským úřadem. městský úřad i tehdy stavbu povolil a okresní úřad ji posvětil a odvolání zamítl. Teprve krajský úřad uznal nedostatečné podklady pro posouzení technických požadavlů na stavbu (nedostatečný prostor k parkování, velmi malé odstupy od okolních staveb (uličky mají šířku 6 metrů) a jsou bez chodníků. Návštěvníci restaurace tak vstupují při východu z hospody přímo do vozovky. Hlukovou studii tehdy investor padělal a nová byla do spisu zařazena až po vydání rozhodnutí OHS. Ta požadovala další podklady, kterými podmiňovala souhlas sae stavbou. Městský stav. úřad si již tyto podklady nikdy nevyžádal a se stavbou souhlasil. (Když jsem městský stavební úřad upozornila na padělanou hlukovou studii, dostala jsem vynadáno od úředníků, proč do toho šťourám, že jim jen přidělávám práci a chudák investor přijde o státní dotace na poddporu podnikání.) Po této zkušenosti dnes investor staví rodinný dům, na který má povolení, ale dispozičně je to jasná hospoda se zadním zásobováním. Pokud jsem dobře pochopila nový stavební zákon, je pouze na uvážení stavebního úřadu, zda stačí jen ohlašení změny užívání stavby pokud se nemění dispozice budovy a i při otevření řízení o změně užívání nejsou sousedé účastníci řízení?
Jak mám dnes hájit své právo na ochranu životního prostředí, zvýšených emisí ze stavby, ke kterým patří i hluk? Na koho se můžu dnes obrátit? Jak dnes mohu kontrolovat postup dotčených orgánů státní správy při jejich vyjádření? Jsou tam stejní lidé jako před 4 lety. Jak mohu věřit, že nyní si vyžádají skutečně všechny důležité podklady pro své rozhodnutí? Díky za pomoc Zuzka P.s. Pokud chcete znát můj názor na nový stavební zákon, snad by nebyl špatný, kdyby člověk mohl věřit, že oorgány státní správy poctivě a nestranně hájí zájmy všech obyvatel města a ne jen investorů - podnikatelů, kteří do městské pokladny přinášejí peníze. Že to zvyšuje korupční prostředí je jasné. Je přece jasné, že se najdou investoři - majitelé, kteří bydlí úplně jinde a předmět podnikání mají v oblasti určené k bydlení. Těm je pak jedno zda zhorší pohodu bydlení ostatním hlavně když stavba vydělává.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 1. 2007 20:36 | Martin

Dobrý den, chtěl bych se zaptat, zda budu potřebovat stavební povolení při stavbě rodinného domu, jehož součástí je garáž a je do 150m čtverečních, nebo bude stačit ohlášení? Stavět se bude na pozemku, kde IS jsou na jeho hranici. Pozemky byly připraveny obcí k výstavbě rodinných domků.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 1. 2007 16:28 | JITKA L.

dobrý den,prosíme o radu.Máme byt v osobním vlastnictví 2+1v domě o pěti vchodech s jedním společenstvím vlastníků.Náš byt se nachází v posledním podlaží tj,že nad námi je pouze půdní prostor o výšce 220 cm.Upřesnění ,náš byt je v prvním krajovém vchodě. Pro zvětšení našeho bydlení bychom si rádi zrekonstruovali půdní prostor nad naším bytem.Stavební povolení musíme mít na tuto rekonstrukci? Povolení od všech vlastníků celého domu tj.všech pěti vchodů,nebo postačí pouze vchod náš ve kterém bydlíme a nad kterým by se ten půdní prostor zrekonstruoval? Předem děkuji za radu a vaši odpověd´ J.L
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 1. 2007 10:20 | Stavební úřad

Nachází-li se Váš pozemek v tzv. nezastavěném území, lze na něm umisťovat stavby pouze pro zemědělství, lesnictví, vodní hospodářství, ochranu přírody a krajiny, veřejnou dopravní a technickou infrastrukturu atd. - viz § 18 odst. 5 zák.č. 183/06 Sb. (nový stavební zákon). Z toho vyplývá, že stavby pro bydlení tam lze umístit až poté, co bude pozemek územním plánem zahrnut do zastavěného území, a to jako "plochy bydlení". Definici nezastavěného území najdete v novém stavebním zákoně v §2. Domnívám se, že v současnosti nemůžete dělat celkem nic.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 12. 2006 0:20 | Chce se mně blejt

Máte recht, kašlete na nějaké zákony, pokud je ten pozemek Váš, tak žádný zákon nemá co kecat do toho, co si na tom pozemku budete dělat. Přesně takhle se vyjádřila jistá dáma u soudu, u kterého se octla poté, co se zjistilo, že staví bez povolení barák v ochranném pásmu telekomunikačního zařízení.
Soud jí stavbu zakázal, ale dáma byla stejně statečná jako Vy, měla základy, za 14 dní přijel návěs s jeřábem a na ty základy se postavila montovaná vrchní stavba.
Soud pokračoval. takže dáma měla v rukou právoplatný rozsudek stavbu zbourat. Naštěstí máme tu demográcii, a žádné bolševické rozhodování, takže se dáma na nějaký rozsudek vysr..., do baráku se nastěhovala a bydlí v něm dodnes.
Jo, když si tak pročítám, co jsem zde napsal, tak mně nějak vypadlo, že druh oné dámy, nyní již manžel, byl vysoký policejní důstojník, mající co do čunění s ochranou ústavních čunitelů... Kurva, taková náhoda, co???
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 12. 2006 21:22

Vážený pane Ježku! Sdílím s Vámi stejný názor o tom,že když se znelíbíte úřednici ze stavebního odboru tak s Vámi tak zatočí ,že se nestačíte divit což teď zažíváme s manželkou na vlastní kůži. Taková úřednice,které byla dána neomezená pravomoc s Vámi dokáže tak pomocí zákonů,keré si ona sama vybere tak zatočit,že se nestačíte divit. A když si podáte stížnost na její nadřízené tak dostanete odpověď,že se ničeho nedopustila. Proto že tyto nadřízení s touto úředníci spolupracujou dlouhou dobu a moc dobře se znají. Nedejte na některé názotry ,které jdou proi Vám. Z cela s Vámi soucítím.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 12. 2006 7:39 | Jirka Produced@seznam.cz

Dobrý den,mám otázku, ve svém rodiném domku si chci přistavět půdní vestavbu , střecha zůstane a práce budou probíhat jen ve vnitřní části půdy. Postačí jen ohlášení ? děkuji za odpověď.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 12. 2006 8:49

Vážený pane ! Nebuďte naivní . I stavby ,které se nemusí ohlašovat podle nového stav, zákona musíte na stavební odbor oznámit, poslat jednoduchý nákres a souhlas sousedů.Stavební odbor potom rozhode Tak,že odpadlo sloco ohlašování a objevilo se slovo oznámení. Měl by jstese pánovi ,kterému jste odpovídal omluvit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 12. 2006 7:10 | Stavební úřad

K tomu lze jen dodat, že pro všechny stavby bez rozdílu platí ustanovení § 76 odst. 1, které říká, že umisťovat stavby nebo zařízení, jejich změny atd. lze jen na základě územního rozhodnutí nebo územního souhlasu, nestanoví-li zákon jinak. Bez územního rozhodnutí nebo souhlasu se obejdou pouze stavby uvedené v § 79 odst. 3 a v § 104 odst. 2 písm. a -d. Všechny ostatní musí mít územní rozhodnutí či souhlas. Po jeho vydání se ovšem stavby uvedené v § 103 již dále neohlašují ani nepovolují, v tom máte pravdu. Doporučuji absolvovat některý z kurzů či školení k novému zákonu, nabízených akreditovanými vzdělávacími agenturami.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 1. 2007 20:59

podle nového zákona platného od 1.1 2007 stačí ohláška jedná se o část čtvrtou stavebního řádu §104
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 1. 2007 15:26 | Stavební úřad

Záleží na tom, zda je Váš pozemek v zastavěném území obce, které je určeno buď územním plánem, nebo hranicí intravilánu z r. 1966, případně postupem podle nového stavebního zákona. Potom by pro stavbu rodinného domu do 150m zastavěné plochy postačilo ohlášení podle § 104 stavebního zákona, na přípojky a oplocení se vydává územní souhlas. Bude - li však závazné stanovisko dotčeného orgánu obsahovat podmínky, musí být na přípojky i oplocení územní rozhodnutí. Samostatně stojící garáž vyžaduje posouzení vlivu na životní prostředí (EIA) podle zák.č. 100/2001 Sb., územní rozhodnutí a stavební povolení. Jestliže je Váš pozemek mimo zastavěné území obce, rodinný dům na něm nepostavíte.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 1. 2007 23:16

Dobry den, resime po dnesnim jednani na stavebni urade stejny problem jako predchozi tazatel. Nas pozemek se nachazi v jiz zastavene casti. Nektere domy jiz na pozemcich stoji, jinde jsou zaklady domu. Je mozne, ze v nasem pripade staci podat zadost o uzemni souhlas?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 1. 2007 14:44 | stavební úřad

Změny v užívání stavby řeší § 126 a 127 nového stavebního zákona. Změna v užívání musí být v souladu s územním plánem a veřejnými zájmy chráněnými zákonem a zvláštními právními předpisy. Změna užívání, která se obejde bez nutnosti provedení stavebních úprav, se pouze oznamuje stavebnímu úřadu, který může s navrženou změnou buď souhlasit, potom zašle oznamovateli písemný souhlas nebo nereaguje a po 30 dnech je souhlas udělen mlčky, nebo nesouhlasit, potom vydá rozhodnutí, kterým změnu v užívání zakáže. Udělení souhlasu není správním řízením, nejsou zde žádní účastníci řízení tudíž ani právo podat námitky, odvolat se proti rozhodnutí apod. Avšak změny ve způsobu užívání stavby, které podstatně mění nároky stavby na okolí, vždy vyžadují územní rozhodnutí o změně stavby a o změně vlivu stavby na využití území ( § 81 nového stav. zákona). V tomto územním řízení buď budete jeho účastníky, nebo můžete vznést připomínky při veřejném ústním projednání, které je ze zákona povinné. Účastníkem řízení je i obec, která má chránit zájmy obce a občanů obce. Účastníkem řízení může být občanské sdružení. O konání veřejného ústního jednání se dozvíte z veřejné vyhlášky na úřední desce nebo z informace o záměru, kterou je stavebník povinen vyvěsit na místě určeném stavebním úřadem nebo jiném vhodném veřejně přístupném místě u pozemku. Změna v užívání rodinného domu na restauraci bezesporu podstatně mění nároky stavby na okolí, takže doporučuji trvat na konání územního řízení, případně se obrátit na příslušný krajský úřad se stížností na postup stavebního úřadu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 1. 2007 8:55

Co jeto právní stát a co bič. Jestli stavební v pohodě a proti nesouhlasu jednho se nejde osoby se nemuže člověk ani odvolat tak se nediv že člověk pochybuje, toje ten bič. Demokraciji si určitě zasloužíme,je prostě takova jací jsme my.Ja jsem měl rad Tigrida,pohuže,špičky,ktere,za vedly,článek5 do ustavy a ti co jej udržovali. Malem hrdinéve.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2007 21:24

Doplneni k predchoyimu dotazu. samozrejme ne bez cisel popisnych ale nejsou zde pojmenovany ulice coz stejne nehraje roli.Pozemky maji byt rozdeleny cca 250m ctverecnich na kterych maji stat tyto radove domy.jedna se o posledni ulici v teto lokalite a proto se mi zda nelogicke proc by se zde meli tyto domy stat kdyz zde neni stisneny prostor jako ve mestech .
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Sokol

advokát

Zbyněk Frolik

podnikatel, Linet

Tomáš Sokol
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Zbyněk Frolik
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services