Diskuze - Nový stavební zákon: více staveb bez ohlášení a st

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 273 komentářů)

31. 10. 2006 8:58

Koupil jsem rozestavěnou hospodářskou stavbu (vzhledově spíše rodinný dům) a při žádosti o změnu stavby před dokončením jsem narazil na problém se světlou výškou v přízemí (216 cm). V přízemí mám umístěnou chodbu (8m2), koupelnu s toaletou (16m2)a kuchyň (22m2). Na první pokus mi bylo oznámeno, že stavba nevyhovuje ve výškách a to ve všech třech případech. Po ústním jednání a úhradě právního zástupce mi bylo pro změnu oznámeno, že nevyhovuje jen prostor kuchyně, i přes to, že dle mého názoru je kuchyň jen příslušenství (pokud nesplňuje parametry obytné místnosti). Doufám, že po změně stavebního zákona budu moc stavbu dokončit jako rodinný dům a po 2 letech začít využívat. V tomto stádiu si nemůžu vyřídit ani potřebnou hypotéku na dokončení.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 10. 2006 19:22

Bydlíme v domě o 6 bytech,jsme spoluvlastníky a chtěly by jsme si na půdě udělat pokoj propojený s bytem.Zajímá mě zda od nového roku bude stačit jen ohláška.Do konstrukce střechy se zasahovat nebude.Děkuji za odpověd.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 8. 2006 15:24 | Pavlína.

V družstevním domě máme vlastní výměníkovou stanici z dálkového topení.Stanice je zastaralá a neodpovídá bezpečnosti.Máme zpracovánu projektovou dokumentaci na plynovou kotelnu ,schválenou plynárnami.Na statice ,ani venkovní fasádě není jediný zásah. Stavební úřad vyžaduje dále vyjádření Hasičského záchraného sboru(máme),vyjádření Tepláren a.s.,vyjádření odboru tech.sítí m.Brna,vyjádření odboru životního prostředí,vyjádření Státní energetické inspekce ČR a na toto nám dává 60 dnů . Co vy na to ? Pokud vše zajistíme . tak v listopadu můžeme zahájit práce na kotelně.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 8. 2006 19:22

Rozhodně by neměly podléhat pouhému ohlášení stavby stavební úpravy bytových jader a bytů v bytovém domě. Ze zákona u ohlášky nemá společenství vlastníků možnost kontrolovat,zda stavebník dodržel podmínky projektu,zda nezasahoval do rozvodů,které patří do správy a majetku celého společenství.Zkušenost,kdy vlastník vyfrézoval do hlavního nosného panelu 50 cm vysoko a cca 15 cm hluboko drážku v délce celého panelu, kterou vede veškeré rozvody, a společenství se o tom doví náhodou, je dost otřesná.Takové jednání (mimochodem mělo proběhnout stavební řízení včetně posouzení statika) ohrozilo regeneraci celého domu, protože při zateplování si onen suverén vyhradil,že se nemá na tento panel přivrtávat polystyrén ( a co norma ?). Buď budou stavební odbory důsledně kontrolovat takovéto úpravy, nebo je nutné v bytových domech zvolit odlišný režim - vždy stavební řízení a společenství ze zákona účastníkem! Myslím,že je rozdíl mezi stavbou rodinného domu a budovou,která patří do vlastnictví mnoha desítek osob.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 8. 2006 18:05

Vitam novy zakon, bohuzel neverim, ze to bude v praxi tak pruzne, jak se to zda. My cekame na stavebni povoleni (rekolaudujeme chatu na r.d.) a jiz od brezna a patrne marne. Stale nam ruzne urady hazi klacky pod nohy. Stavebni urad v Kamenici je opravdu neskutecnym dukazem, ze na nekterych mistech se od doby hluboke totality moc nezmenilo. Bohuzel potrebujeme pujcku a tak je st. povoleni podminkou pro banku. Myslim, ze nezbyva, nez cekat a nezblaznit se z toho. Zajimalo by me, jak bude fungovat kolaudace pristi rok, kdyz bude nase stavba zahajena v roce 2006 radnym st. povolenim. Bude kolaudacni rizeni v tomto pripade probihat jiz po novem ? Diky L. Hruskova
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 8. 2006 10:31 | Rozsival

Vloni na podzim mi doslova ze dne na den spadla střecha garáže, která byla spolu s RD kolaudována v roce 1997. Soudní znalec prokázal nekvalitní práci firmy, použití neautorizovaných materiálů, atd. , my jsme avizovali škodu způsobenou tíhou a pádem velkého množství sněhu z hlavní střechy. Tehdy už byla zima na krku, konec listopadu a já jsem ohlásil rekonstrukci Stavebnímu úřadu. Přišlo mi lejstro, které jsem měl vyplnit, poslat zpět a oni by do 30 dnů rozhodli. To se mi samozřejmě nelíbilo, musel jsem začít stavět, než začne pršet. To ovšem úředního šimla nezajímalo. Naštval jsem se tedy, střechu jsem nechal opravit ihned a podal jsem primátorovi stížnost na činnost tohoto úřadu. Poté byl klid a už mně nikdo neotravoval. Člověk se někdy musí opravdu bránit!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 7. 2006 14:27 | FilipK

Mam takovy specialni dotaz - prevadime si druzstevni byt do osobniho vlastnictvi a druzstvo vyzaduje kolaudaci, pokud doslo v historii k nejakym zmenam, ktere podlehaji staveb.povoleni. Cca v 60tych letech doslo v byte ke zmene, ktera byla "na cerno" - vymenila se kuchyn za jednu z obytnych mistnosti (2x zmena uzivani) a zmensila se koupelna (cast pripadla sousednimu bytu). Podle soucasneho zakona bychom museli zazadat o zpetne stavebni povoleni, provest revize elektriny a plynu (podle jakych norem, kdyz se zmeny v byte odehraly cca pred 50ti lety??), nechat vyrobit tech.dokumentaci a zazadat o kolaudaci. Je nejaka sance, ze se tenhle konkretni problem obejde bez stavebniho povoleni (tedy bude stacit napr. ohlaseni), az vejde novy zakon od ledna v platnost?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 7. 2006 16:56 | Jarmila

V článku je nepřesnost. Autorka píše, že stavební práce, které nevyžadují ani stavební povolení ani ohlášení jsou instalace. My jsme na jaře ohlašovali úpravy a stavební úřad nám sdělil, že pokud děláme vodo- a elektroinstalace tam, kde ještě nejsou, i kdyby to bylo 10 cm, je to nikoli na ohlášení, ale na stavební povolení. Takže jsme jen opravovali stávající s tím, že kde není žalobce, není ani soudce a našich nových pár zásuvek by se povolením poněkud zdražilo. Podobná legrace byla se střešními okny: instalace = vyžaduje se povolení (placené, na rozdíl od ohlášení), osazení = stačí ohlášení, i když dáváte nová okna tam, kde nikdy nebyla. Ale protože nezasahujete vo vnějšího vzhledu budovy, můžete to jen ohlásit. Je v tom neskutečný bordel, ale mám obavy, aby tam s platností zákona nebyl větší, protože pak bude stavět každý co a kde ho napadne.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 7. 2006 10:40 | Vohradník

Tam bohužel píšou stávájící (mimochodem velice zdlouhavou) proceduru při povolování studní. Já bych potřeboval vědět, zda se to po 1.1.2007 nějak změní .
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 7. 2006 10:26 | K. Boušová

Vzájemné odstupy staveb neřeší samotný zákon, ale vyhláška. V současné době je to vyhláška MMR č. 137/1998 Sb., o obecných technických požadavcích na výstavbu (platnost na území ČR s výjimkou území hl. m. Prahy). Ovšem zatím se mi nepodařilo zjistit, zda tato vyhláška zůstává v platnosti i pro nový stavební zákon, či bude do 1. 1. 2007 ještě aktualizována.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 7. 2006 10:13 | Petr

http://www.vodnizdroje.cz/studna.htm
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 7. 2006 10:07 | Aleš

Je v novém zákoně vymezena vzdálenost staveb od hranic okolních pozemků a to jaká je minimální vzdalenost?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 7. 2006 9:03 | Vohradník

Chystám se provést na zahradě vrtanou studnu - nevíte někdo, jak se změní povolování takovéto stavby ? Děkuji za odpověď
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Stránka 14/14

14

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ivo Lukačovič

podnikatel, Seznam.cz

Pavel Juříček

podnikatel, Brano Group

Ivo Lukačovič
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Pavel Juříček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services