Ertrag und Sicherheit: výnos a solidní nejistota

Aleš Tůma | rubrika: Komentář | 23. 5. 2011 | 221 komentářů
Prodejní argumenty poradců společnosti Ertrag & Sicherheit (v překladu výnos a jistota) jsou... opravdu neotřelé. Méně eufemisticky: klientovi nepokrytě lžou.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 12. 2012 22:27, Ondřej Hašek

Autor článku se dotýká problematiky ceny investičních produktů (fondů Franklin Templeton) a tvrdí, že fondy distribuované ES jsou dražší než od Conseq a Atlantik (Partners jsou distributoři Conseq a Atlantik). K tomuto závěru došel porovnáním vstupních poplatků (distributorovi) a ážií (jsou to vstupní poplatky fondu).

Poplatková struktura u Conseq a Atlantik je mnohem složitější, nejenže tam máme vstupní poplatky, ale také poplatky za správu a další poplatky. Je tomu tak proto, že se nejedná jako u ES o přímou investici, ale o polopřímou. Klient posílá peníze společnosti Conseq, nebo Atlantik, a ty to přeposílají na sběrný účet u investiční společnosti. Průběžně si odečítají poplatky z peněz, které vybrali od klientů, ale i z naspořených prostředků. Mohou tak činit, protože majiteli těchto sběrných účtů jsou ony.

Problematika ážia je mnohem složitější. Ážio je vstupní poplatek fondu, který platí každý investor přímo fondu. Nejedná se o poplatek distributorovi. Na druhou stranu je pravda, že ážio fondů zprostředovaných ES je vyšší. Je tomu tak proto, že ES na základě exkluzivní spolupráce s Franklin Templeton se také podílí na řízení investice (poradenstvím a administrativou) a za to jí náleží odměna. Proto část ážia vyplácí společnosti ES.

Takže u ES je to tak, že klient zaplatí vstupní poplatek (poplatek za otevření depozita a poradenství) předem a dál, protože je to přímá investice, kromě poplatků fondu nic neplatí. Mezi poplatky fondu řadíme zmíněné ážio a TER, jehož součástí je i manažerský poplatek.

Aby to nebylo jednoduché, každý fond je rozdělen do podfondů. Poznáme je podle koncovky. ES zprostředkovává podfondy určené pro fyzické osoby (koncovka A acc), které mají lepší podmínky (zhodnocení). Conseq i Atlantik musí využívat podfondy pro korporace, které nemají toto zvýhodnění.

Porovnáme-li celkovou nákladovost investice, vychází nám i přes vyšší vstupní poplatek ES výrazně levnější než zmíněná konkurence (tento rozdíl se v čase prohlubuje).

Cena za službu ale není pro klienta hlavní kritérium, nejdůležitější je výnos, který klient může dosáhnout. A to hlavně záleží na kvalitě poradenství a šíři doprovodných služeb (možností) té které zprostředkovatelské firmy.

+5804
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 10. 2013 14:27, Petr Kovář

Dobrý den,
všem potencionálním zájemcům o investování u ES, tedy potažmo JUNG a tedy potažmo Franklin Templeton to DŮRAZNĚ nedoporučuji. Moje osobní zkušenost je strašná.V červenci jsem zaslal celkem nemalou investiční částku, uhradil nemalou částku na poplatcích nenažraných zprostředkovatelů a dnes na pokraji listopadu i přes všemožné urgence nemám přístup ke svým penězům, nevím, co se s penězi děje a slyším jen samé výmluvy a nezájem. Tak takhle se chová ES, JUNF a FT vážení- zaplať a dál už neotravuj! Ruce od těchto společností pryč.

-280
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 221 komentářů)

26. 1. 2012 12:12 | FCBman

Základní jednorázový poplatek je nevratný a na začátku je to jasně pojmenováno.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 1. 2012 2:56 | FCBman

To jsou všude jenom kecy o tom, jak se platí x-násobné poplatky atd. Prostě akorát slovíčkaření. Mě, jako potenciálního klienta zajímá daleko víc, kolik nakonec zaplatím u dané společnosti v porovnání s konkurencí a ne tady takové prázdné tlachy.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2012 23:40 | Pavel

Ano, hlupák. Správně jste se kvalifikoval. P
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2011 18:59 | Tamifl

Dám vám dobrou radu, vykašlete se na celý ES + na další pseudoporadce a poohledněte se i po jiných třídách aktiv než jsou akciové podílové fondy. Možná zjistíte, že existují inštrumenty, které nabízejí vyšší výnos a zároveň menší riziko než podílové fondy.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 11. 2011 21:02

Melete nesmysly.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 11. 2011 9:36 | rádce

Vážení, myslím, že snad už většina alespoň průměrně inteligentních lidí poznala, že přispívat do těchto diskusí je zcela zbytečná věc. Docela rád naštvu ostatní "poradce" a řeknu, že mi je zcela jedno, jak pomlouvají jinou společnost, která holt může na českém trhu působit a je prostě úspěšná. Tak to ve světě chodí. A myslím, že sami dělají medvědí službu některým českým poradenským či investičním společnostem. Než jsem využil služeb Ertragu, snažil jsem se zjistit řadu informací a rovněž jsem korespondoval PŘÍMO se společností Franklin Templeton, do jejichž fondů jsem chtěl investovat. A to všechno mě prostě přivedlo k jednoznačnému rozhodnutí využít služeb rakouské spol. Ertrag und Sicherheit aniž bych už dál řešil nějaké rozdíly v úvodních poplatcích, následných, průběžných a já nevím v jakých ještě. Každopádně bych všem, kteří uvažují vstoupit do podílových fondů, poradil snažit se o tom malinko něco dozvědět, vyslechnout si různé nabídky a možnosti a chtít pak i odpovědi na několik otázek, které souvisejí s provozovem daného fondu. Takže vykašlete se na další pomluvy, stejně vám to nepomůže. A hlavně rovněž neroznášejte nepravdy o Ertragu. Ať si každá firma pracuje podle svých zkušeností a pravidel a my si jen prostě můžeme vybrat. Pojďme raději něco dělat, než se tady zdržovat zbytečnými tzv. články a rozčilovat se nad hloupostí a možná i neschopností někoho jiného. Všechny vás moc zdravím a přeji úspěšné investování.
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 11. 2011 13:49 | poradce

Je fascinující, jak tady zástupci Ertragu pořád dokola opakují ty samé stokrát vyvrácené lži viz - "takže člověk je přímo MAJITELEM depozitního účtu u FT a ne věřitelem u některých společností mohu být jen věřitelem". MAJITELEM podílových listů je klient vždy, to že evidenci majetku nevede přímo investiční společnost je úplně jedno, majetek klientů a např. Consequ je prostě a jednoduše oddělený, tečka. Teď už to snad pochopí i vymyté mozky nebo to sem aspoň přestanou stále dokola tapetovat:)
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 11. 2011 18:47 | Martin

Jako poradce jsem u společnosti Ertrag und Sicherheit skončil a můžu napsat jediné : nikdo přes tuto společnost neinvestujte ,protože je to jen spolek rychlokvašáků,kteří nemají žádné zkušenosti v oblasti fin.poradenství. Vetšina poradců,kteří běhají po této republice má udělané zkoušky, tak že projdou školením a test je udělán za pomocí jejich nadřízených. Pak už jsou vysláni do terénu a tam vykladájí lidem jen pár postřehů co pochytily od nadřízených.Takže dostanete mylné informace,které vedou jen ke ztrátě vašich financí. Poku Vám bude někdo slibovat,že se o Vás postará i v budoucnu,že to co je na internetu je věc konkurence,tak sami poznáte že jen opět papouškuje svého nadřízeného. Jelikož nadřízení pracovníci jsou již v tuto dobu na pozicích ,že berou 8-30.000 EUR měsíčně z poplatků,které jim nosí měsíčně každý klient s touto společností spoří. Nedělejte si žádné mylné zavěry, že podle tabulek a minulého vývoje budete milionáři..je to jen hra čísel a o co jde každému poradci je jen to aby jste spořil než umřete. Protože jen takto si on bude dlouhá léta užívat vašich financí. Další moje zkušenost je v ukončení jednoho z jejich produktu a následné žádosti o vrácení handlingu ...pokud Vám budou tvrdit ,že vše v případě vašeho odstoupení vrátí na váš účet , opět se potážete se lží a nic vám nikdo nevrátí. Osobně řeším tento případ již rok a stále peníze na účte nemám. Tak to jen tak ,at už není více hlupáku jako já. Martin
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 11. 2011 16:36

Ahoj som už 2 roky klientom Ertrag und Sicherheit a som maxilalne spokojny
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2011 11:05 | mates

Přeji všem dobrý den, mohu jen konstatovat, že jsem zcela zmaten. Prosím Vás, nachází se někdo na příjmu, kdo má opravdu objektivní letité zkušenosti v investování do podílovvých fondů přes Conseq a Ertrag und Sicherheit? Mám na mysli objektivně zjištěné poplatky, služby, možnost kdykoliv přestat na určitou dobu platit a třeba i poplatky za výběr financí z fondů po určité době? Něco sice o tom vím, ale každý poradce řekne něco jiného nebo přesněji neřekne občas všechno.
Děkuju vám
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 10. 2011 23:33 | aneta

U ES člověk zaplatí poplatek max 2100euro což je strop. Po té se už další poplatky neplatí, ani nikdo z rodiny žijící na jedné adrese. ES nabízí spoustu otevřených fondů, fondů fondů a pravidelně vypisuje uzavřené fondy Schedlin, které jsou velice zajímavé pro investice do zemí, které mají velký potenciál. Smlouva je podepsaná přímo s Franklin Templeton, BNP Paribas nebo Rothschild, takže člověk je přímo MAJITELEM depozitníhoo účtu u FT a ne věřitelem u některých společností mohu být jen věřitelem a účet obhospodařuje makléřská společnost, která má peníze půjčené a pak se rozdělí o případný zisk. Ertrag je zde pouze odbytovou společností pro Franklin Templeton a BNP Paribas Rothschild, ale v exkluzivním zastoupení. Velký rozdíl je ve zhodnocení, Conseq dynamický průměrně 2,09 procent za 8 let, u wiof sfm group je zhodnocení latinské ameriky za poslední rok minus 24,5 procent delší údaj neuvádí, Latinská Amerika přímo ve Franklin Templeton je za 8 let průměrně zisk 39,5 a za rok zhodnocení 18.

A v tom je ten rozdíl milý finanční poradci, co se tu rozčilujete nad konkurencí
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 10. 2011 0:04 | kamarád

Konstatuji, že obchodní zástupce s obchodním ředitelem EaS podávají účelové a mylné informace jen aby "ulovili" klienta. Mám kamaráda, který má resp.měl prostředky, ale investování nerozumí. Dostal však nabídku od zástupce EaS na investování se zhodnocením kapitálu ve výši od 15%pa i více. Protože kamarád investicím opravdu nerozumí, ale na nabídku zhodnocení úspor 15% slyšel, projevil zájem o druhou schůzku. A vzhledem k tomu, že se mělo jednat o spoření či investování až 5-ti místné částky, na druhé setkání přišel i pan ředitel EaS. Služba EaS měla spočívat v zajištění měsíčního spoření v zahraničí s úrokem i vyšším než 15%pa. O rizicích vůbec nebyla řeč!!! Diverzifikace kapitálu, seriózní zkušené západní země ve finančnictví, atd..., to byla slova pánů z EaS. Připravené grafy a čísla potvrzovaly jejich tvrzení. Tak se můj klient rozhodl "spořit". A v tom se objevilo "B", aby uhradil jakousi vstupní částku 50tis.Kč, která je ta nejvyšší, protože nic není přeci zadarmo, ale co to je, když 15% z 1mil.Kč je přeci 150tis.Kč... Tak můj klient oněch 50tis.Kč zaplatil. Následně pak spořil rok, z každé uspořené měsíční splátky platil 5% jakousi provizi. Dnes zjistil, že přišel jak o oněch 50tis. na začátku, tak ještě o 10% z pravidelně ukládaných peněz... Mezi tím pochopil, že se jedná o fondy, tak se na další spoření s reálným -10% úrokem po roce vykašlal. Chyba je, že pánové z EaS neřeknou po "A" to "B" a "C" atd. Neznalým lidem neřeknou o rizicích. Na doporučení kamaráda jsem se s jeho obchodním zástupcem z EaS sešel jako potencionální zájemce. Slyšel jsem jen samá pozitiva, úrok na úrok, ale co opravdu nechápu je onen vstupní poplatek až do max. výše 55tis.který se počítá procentuelně ze spořené sumy. Přitom bych měl platit cca.5% z uložené částky tzv.Agio? a další 2% za rok správa účtu. Možná se dá vydělat, ale náklady s tím jsou jisté a nemalé a ze zkušenosti mého kamaráda se dá spíš velice dobře někoho prolepovat...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 9. 2011 10:26 | poradce

Že by pan poradce zadal do kalkulačky výnos 10%?:) To znamená před management fee fondu 12% p.a.? Good luck...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 9. 2011 12:09 | spokojený zákazník

koukám,že je tu každý ,,poradce".jsem sice JEN zákazník,ale mám za sebou zkušenosti s Partners i Conseq. Všude to na začátku vypadá báječně,ale časem se člověk nestačí divit.Jen u Ertragu mi řekli vše srozumitelně a jasně hned na začátku!!!! i včetně toho Vašeho agia.jen mi vysvětlete,jak je možné,že v Consequ mi cílová částka při stejných datech vyšla 5 800 000 a u Ertragu 7 600 000.?!?!?!Zkoušel jsem i provést výběr a přišlo vše jak mělo.jen to zkuste jinde a uvidíte,jak se budete divit z rozdílu!!! Investici mám skoro 2 roky a vše je v pořádku.Oceňuji také starost mého poradce.Takhle si to představuji.
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 8. 2011 22:19

Joudo zkusim ti to vysvětlit trochu jinak. ES: Akciový fond Latinská Amerika LU0128526570 3000/měs na 15 let Vstupní poplatek pro ES: 42000,- Poplatek fondu: 5,25% z kazdé investice= 157,5 kč x 12 měs x 15 let= 28350,- Každopádně vstupní poplatky = 70.350 mangment fee: 1,4% A další poplatky za výpisy atd. Opravdu je neznam všechny u rakouskeho obchodnika s cennymi papiry Jung, DMS a Cie Depozitní banka je myslim v Lucembursku.
Conseq: Není to stejný fond, ale podobně složený s velmi podobnou výkonností. ING (L) Invest Latin America LU0113302664 Vstupni poplatek pro Conseq = 0!! Poplatek fondu 5% z kazdé investice= 150 kč x 12 měs x 15 let= 27000,- Každopádně vstupní poplatky: 27000,- managment fee: max 2% Depozitní banka: Brown Brothers Harriman (Luxembourg) S.C.A., 2-8 avenue Charles de Gaulle, L-1653 Luxembourg poplatky za výpisy na celou dobu 675 kč
Očividný rozdíl na vstupu je 43.000,- a nevěřím, že managment fee toto znuluje.
Ale pojďme se podívat na variantu, že si přeplatíte vstupní poplatek ihned na začátku. Sleva na vstupním poplatku. Vstupní poplatek jsou 4% a ne jak z každé investované částky 5% Což je 20769,-
A stale a stale nechapu proč bych měl dávat 42.000,- někomu z ES!!!!!!!! Mimochodem ještě jsem nepochopil tvrzení ES, že přes Conseq nejsem majitelem podílových listů! To je opravdová LEŽ!!!!!!!!!!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 8. 2011 21:41

Joudo!! Ty si fakt Jouda!!!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 8. 2011 21:36 | Milan

Nedalo mi to a jednoho z Ertrag a Sicherheit jsem si pozval na prezentaci. A nestačil jsem se divit.... a můžu jenom říci. Tupec uvěří, logicky uvažující člověk nekompromisně odmítne.
Snad jen drobnou poznámku o tom, že společnost Ertrag a Sicherheit nemá k poskytování investičních služeb v ČR licenci a její zástupci tak nabízejí své služby jakožto vázaní zástupci rakouského obchodníka s cennými papíry Jung, DMS a Cie
Což už asi vysvětluje proč chtějí vstupní poplatek a ještě standartní poplatek fondu. Prostě musí se "nažrat" dva!!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 8. 2011 12:28 | Milan

Už by ses z toho snu měl probudit. Nebo ti tak vymyli hlavu?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 8. 2011 13:20 | xxxxx

A jaké byly argumenty pro zrušení? To je fakt něco chlubit se na anonymní diskusi kolik jsem zrušil smluv :-DDDD
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 8. 2011 16:38 | poradce

Achjo, stejný příspěvek je v diskuzích i na Měšci a na Finexpertu, ale dejme tomu že jste skutečně klient, který je vtom nevinně.
Chyb ve výpočtu máte několik, především u Consequ máte vstupní poplatek hned 3x. Termín "agio" zavedli šejdíři z Ertragu, aby klienta zmátli a zamlžili svoje dvojité poplatky. Takže u Consequ není žádných 147+140 Kč měsíčně, ale pouze jedněch 140 Kč. Potom ale jde o PRŮBĚŽNÝ POPLATEK a ŽÁDNÝ jednorázový předplacený poplatek za otevření účtu neplatíte. Nebo naopak můžete zaplatit přeplacený poplatek a pak už neplatit průběžný. Při investici přes Ertrag platíte OBA tyto poplatky, předplacený i průběžný, tudíž zákonitě nikdy nemůže vyjít výhodněji. Tak jak je napsáno v článku.
A ještě jednou, znova a naposledy, aby to pochopili i pánové z Ertragu a nepsali to sem pořád dokola ještě sto let: při investici 2800 měsíčně do akciového fondu s předplaceným poplatkem je u Consequ sazba 3,5%. Z toho snadno spočítáme, že při investici delší než (přibližně) 34 let to odpovídá tomu 14-násobku ročního vkladu. Jenže u Ertragu celých těch 34 let ještě budete platit vstupní poplatek, u Consequ už nic (s výjimkou poplatku za výpis, ev. rozdílového poplatku při navýšení investice). Q.E.D.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Skřivánek

podnikatel, agentura Skřivánek

Pavel Baudiš

podnikatel, Avast

Pavel Skřivánek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Pavel Baudiš
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services