Ertrag und Sicherheit: výnos a solidní nejistota

Aleš Tůma | rubrika: Komentář | 23. 5. 2011 | 221 komentářů
Prodejní argumenty poradců společnosti Ertrag & Sicherheit (v překladu výnos a jistota) jsou... opravdu neotřelé. Méně eufemisticky: klientovi nepokrytě lžou.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 12. 2012 22:27, Ondřej Hašek

Autor článku se dotýká problematiky ceny investičních produktů (fondů Franklin Templeton) a tvrdí, že fondy distribuované ES jsou dražší než od Conseq a Atlantik (Partners jsou distributoři Conseq a Atlantik). K tomuto závěru došel porovnáním vstupních poplatků (distributorovi) a ážií (jsou to vstupní poplatky fondu).

Poplatková struktura u Conseq a Atlantik je mnohem složitější, nejenže tam máme vstupní poplatky, ale také poplatky za správu a další poplatky. Je tomu tak proto, že se nejedná jako u ES o přímou investici, ale o polopřímou. Klient posílá peníze společnosti Conseq, nebo Atlantik, a ty to přeposílají na sběrný účet u investiční společnosti. Průběžně si odečítají poplatky z peněz, které vybrali od klientů, ale i z naspořených prostředků. Mohou tak činit, protože majiteli těchto sběrných účtů jsou ony.

Problematika ážia je mnohem složitější. Ážio je vstupní poplatek fondu, který platí každý investor přímo fondu. Nejedná se o poplatek distributorovi. Na druhou stranu je pravda, že ážio fondů zprostředovaných ES je vyšší. Je tomu tak proto, že ES na základě exkluzivní spolupráce s Franklin Templeton se také podílí na řízení investice (poradenstvím a administrativou) a za to jí náleží odměna. Proto část ážia vyplácí společnosti ES.

Takže u ES je to tak, že klient zaplatí vstupní poplatek (poplatek za otevření depozita a poradenství) předem a dál, protože je to přímá investice, kromě poplatků fondu nic neplatí. Mezi poplatky fondu řadíme zmíněné ážio a TER, jehož součástí je i manažerský poplatek.

Aby to nebylo jednoduché, každý fond je rozdělen do podfondů. Poznáme je podle koncovky. ES zprostředkovává podfondy určené pro fyzické osoby (koncovka A acc), které mají lepší podmínky (zhodnocení). Conseq i Atlantik musí využívat podfondy pro korporace, které nemají toto zvýhodnění.

Porovnáme-li celkovou nákladovost investice, vychází nám i přes vyšší vstupní poplatek ES výrazně levnější než zmíněná konkurence (tento rozdíl se v čase prohlubuje).

Cena za službu ale není pro klienta hlavní kritérium, nejdůležitější je výnos, který klient může dosáhnout. A to hlavně záleží na kvalitě poradenství a šíři doprovodných služeb (možností) té které zprostředkovatelské firmy.

+5804
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 10. 2013 14:27, Petr Kovář

Dobrý den,
všem potencionálním zájemcům o investování u ES, tedy potažmo JUNG a tedy potažmo Franklin Templeton to DŮRAZNĚ nedoporučuji. Moje osobní zkušenost je strašná.V červenci jsem zaslal celkem nemalou investiční částku, uhradil nemalou částku na poplatcích nenažraných zprostředkovatelů a dnes na pokraji listopadu i přes všemožné urgence nemám přístup ke svým penězům, nevím, co se s penězi děje a slyším jen samé výmluvy a nezájem. Tak takhle se chová ES, JUNF a FT vážení- zaplať a dál už neotravuj! Ruce od těchto společností pryč.

-280
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 221 komentářů)

27. 5. 2011 15:49 | stas

Pane ANALYTIKU ! Agio je jednorazovy vstupni poplatek fondu za umisteni investice !!!!!! A toto agio se NEOPAKUJE !! V tomto pripade si myslim ze diskuze konci , protoze o tom vubec nic nevite a pouze nekde a neco jste rychlokvasne pochytil!!! A pokud by "vase" agio bylo kazdorocni, tak to byste byli skutecne velci loupeznici! :-///////////////////
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 5. 2011 14:35 | poradce

To je sice moc všechno hezké, ale tím, že to budete opakovat pořád dokola se z toho nestane pravda. To vaše "agio" je prostě klasický průběžný poplatek, který se klientům strhává každý měsíc. Conseq žádný "depozitní poplatek" neúčtuje, to je opět lež. Měnovou konverzi při investici do nekorunového fondu provádí za tržní kurz také (pokud jsou nějaké odchylky v kurzech, tak to bude zanedbatelný rozdíl). Úplně stejný článek o ES visí na Investujeme.cz už dva roky a právníci ES s ním zjevně nic neudělali, protože u soudu by tyhle nesmysly neobstály. A ČNB se to jednou bude vysvětlovat taky dost blbě:)
A když už se oháníte cizími slovy a zkratkami, aspoň si zjistěte, co znamenají. SICAV je právní forma fondu, to nemá nic společného s tím, přes koho si ho kupujete. U Consequ je to prostě úplně stejný lucemburský fond Franklin Templeton se stejnými poplatky - jenom až o 51 tisíc jednorázově levnější:) (A pokud je něco levnější o jednorázový poplatek a potom to stojí stejně, tak se fakt naučte počítat, protože těch 400000 navíc je naprostý nesmysl, pokud se bavíme o stejných fondech pouze přes jiného distributora).
"MIFID" není úřad, ale evropská směrnice, že které vyplývají některé povinnosti finančních zprostředkovatelů při jednání se zákazníkem.
Ale naprosto chápu že neznalý zákazník vám na ty vaše cizí termity, bohužel pro něj, skočí.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 5. 2011 21:34 | mirek

Pracuji ve finančním sektoru asi cca5 let, nic moc, ale přece jen. Přišel jsem do kontaktu s nabídkou ES, a mám ponětí že pan autor od partners míchá jabka s hruškami. Setkal jsem se se spoutou poradců od různých zprostředkovatelských společností, ale nikdy mě nedorazili tak, jak PORADCI z Partners. Bohužel i jejich "objektivně a nezávisle psané články". Nj... jsme partners:-D
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 5. 2011 19:26 | Aleš Tůma

Pokud otázka směřovala na mně - vstupní poplatky nesené klientem v případě investice do zde zmiňovaných fondů Franklin Templeton (a dalších) jsou tady: https://www.conseq.cz/fund_fee.asp Společnost Partners jako investiční zprostředkovatel klientovi neúčtuje žádné další poplatky. Pokud je mi známo, tak to nedělá ani nikdo z konkurentů našeho typu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2011 11:24 | František Koudelka

A vy nevíte, že fondy které nabízíte mají management fee, pane řediteli direkce E und S?:-)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2011 9:28 | Martin

A kolik to stojí u Vás???? Příklad:chci si odkládat 2000kč měsíčně na 30 let a můj bratr 3000kč na 30 let.Kolik to bude stát v korunách.Díky
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 5. 2011 9:25 | Martin

A kolik to stojí u Vás?????
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 5. 2011 8:34 | Aleš Tůma

Moc děkuji! Hezky ilustrujete to, co píšu v článku - naučené lži opakované pořád dokola. Jen v tomhle příspěvku jsem jich napočítal tucet. Například to, že je klient něčím "věřitelem" je nesmysl vyvrácený v textu. Možná to byl pokus o humor...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2011 8:19 | chk

ten tvuj servisni poplatek 3% je poplatek za nakup, kterej platej vsichni kdo kupujou fond. je zajimavy, ze ja investoval pres nekoho jinyho nez ES, a dokonce se osobne se mnou setkava madarskej zastupce franklinu, a resi moje dotazy. a pritom podle tebe ja figutuju jako veritel banky:)). je to stale dokola. jste obelhavany, jednoduse s vami manipuluji. bohuzel i s klienty. nejde o fondy FT, ty jsou celkem dobry, jde o lhani klientum
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 5. 2011 10:57 | stas

Dal jsem si tu praci a porovnal dva nakupy u Jung, DMS, Cie a Conseq. U JUNG dostanu k podpisu zadost primo k Franklin Templeton pro otevreni uctu. Pro jednorazovou castku platim 3% servis + Agio u FT, tyto poplatky jsou jednorazove a nic nikdy uz neplatim po celou dobu trvani smlouvy a pritom mam moznost svou investici u FT switchovat mezi vsemi fondy FT bezplatne. dale tam jsou podle prospektu management fee . Dalsi nezanedbatelny bezplatny servis je prevod z korun na investicni menu bez poplatku bance za centralni kurz a i zpetne vyuctovani na muj komercni ucet. a zaujalo mne i vedeni depozitniho uctu v Luxemburgu podle SICAV na ktery se cesky urednik nema moznost dostat.....ze mam dalsi moznost bezplatnych sluzeb v oblasti uzavrenych fondu je dalsi vyhoda. U Consequ mne nauctuji 4% agio, depozitni poplatel 0,75% rocne z objemu / a jak vime to v case dela hodne penizku..../, poplatek do Garancniho fondu, mam poducet u Consequ a nedostavam primou smlouvu s FT, ale s Conseqem, coz znamena, ze pripadne exekutor dosahne na me investice. V pripade krachu Consequ sice o cenne papiry neprijdu, ale vyplata bude problematicka do rozhodnuti soudu, nemam online pristup na svuj ucet, ale musim se ptat slecny v Consequ atd. a kdyz jsem si dal do tabulky stejnou investici se stejnym vynosem u obou obchodniku, tak vysledek u sporeni na 10000 mesicne na 20 let , byl ze investice pres JUNG mne vynese o 430 000 Kc vic nez kdybych byl u Consequ. Conseq ma zanedbatelnou vyhodu v tom, ze je na zacatku "lacinejsi o par stovek, ale vse ostatni uz neni tak jak to tady analytik od Partners popisuje. Navic JUNG / ES je s nim v holdingu/ je starsi firma nez tento stat a jestli se mu dari tak dlouho lhat MIFID, FMI a jinym financnim institucim, tak to musi byt lepsi nez David Cooperfield.......Takze sesumiruji clanek : Je to paskvil, kde si analytic Partners nedal zadnou praci s overovanim faktu a obvinil firmu ES z podvodu a lzi, prestoze nema s akciemi nic spolecneho, jen to ze je v holdingu s JUNG a velice bych se divil, jestli tento clanek pravnici firmy ES nechaji na pokoji a nebudou zalovat autora za urazku a pomluvu s penezni satifakci a verejnou omluvou ve vesech mediich!! Informace byly cerpany z www.conseq.cz, www.franklintempleton.com,www.jungdms.at
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2011 22:52 | poradce

Mýlíte se, u koupi pouze jednotlivých fondů si Conseq management fee neúčtuje, těch 0,5% je za modelová portfolia (Active Invest). Pojištění je volitelná služba, takže irelevantní pro srovnání poplatků s ES. Poplatek GFO je 2% z POPLATKU, takže max. 0,1% investice.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2011 22:28 | stas

chk, neprijdes,majitelem si dal, ale nez rozhodne soud , tak ji mas blokovanou.....vlastne dokonce pojistenou az do vyse 20000 EUR. A jak je to kdyz bych chtel svou investici prevezt do jineho fondu? Kolik budu platit?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 5. 2011 22:19 | chk

zase dalsi z ES, kterej vubec netusi ktera bije. mozna to bude pro tebe prekvapeni, ale kdyz koupim FT pres Conseq a Conseq skonci/zkrachuje, s mymi fondy FT se nestane nic hroznyho, majitelem budu dal. vim, ze to je pro vas hochy z ES nepredstavitelny, ale je to tak. tusis vubec co je depozitni ucet? asi ne, protoze jinak bys ty ani ostatni s takovouto stupiditou neoperoval. takze jeste jednou a pro mene chapavy P-O-M-A-L-U: pri krachu Consequ o investici NEPRIJDU.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2011 21:58 | stas

Agio u FT je az 5,25%, Conseq si uctuje az 5% vstupnich polatku, potom su uctuje 0,5% management fee, , potom se plati za pojisteni, potom plati do garancniho fondu a to proto, ze nakup podilu spravuje na svem depozitnim uctu a klient ma jen bankovni ucet a tedy muze o vse prijit kdyz bude mit conseq problemy, protoze neni majitelem sveho depozitniho uctu.....pekne dekuji, ale nechci
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 5. 2011 21:39 | mirek

ale mají management fee.Někto si tady z vás zřejmě dělá šoufky.... Před týdnem jsem měl schůzku s poradcem ES a na prospektu mi to i ukazoval!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2011 7:45 | Stas

Znovu jsem si overoval jak je to vlastne s poplatky a Franklin Templeton. Fond ma cca 300 fondovych spolecnosti, cast se jich prodava i pres burzu, kde ji nakupuji bezne financni instituce a pres svoji sit ji prodaji komikoliv za nejakych podnminek. kazdy fond ma svuj vstupni poplatek agio, ES neprodava zadne podily ve otevrenych podilovych fondech !! ES pracuje s fondovou spolecnosti Shedlin s uzavrenymi podilovymi fondy. Zkousel jsem napr. Partners zda mne pripravi smlouvu primo s FT, ale tohoto oni nejsou schopni, muzou napr jen pres Conseq apod. kde mam smlouvu s s nimi, ale ne s fondem, nemam vlastni depozitni ucet, ale je to na uctu obchodnika s cennymi papiry, tedy jsem pravne majitelem, ale fyzicky to nemam moznost ovladat, jsem tedy veritelem banky nebo obchodnika. Pri smlouve s FT mam ale svuj vlastni ucet v Luxemburgu a jsem tedy majitelem.... jestlize zaplatim servisni poplatek 3% za zajisteni prime smlouvy s FT a jsem majitelem a muzu mit vlastni investicni strategii, tak je to podstatne vyhodnejsi nez platit o zlomek vic nez za servis od jinych zprostredkovatelu a byt veritelem a nemit moznost nic vytvaret. Pro porovnani: pri smlouve s FT mam online pristup na svuj ucet, pri smlouve s obchodnikem se ho musim ptat jak to vypada s mymi investicemi-------------da se to vyzkouset velmi jednoduse! Majitel podilu ve FT muze zavolat primo do fondu a fond s nimi koresponduje protoze je u nich registrovan, kdezto nakupy zprostredkovane pres nejakeho bezneho obchodnika znamenaji, ze s udajnym majitelem fond nekomunikuje, protoze NENI u fondu registrovan !! A jestlize firma JUNG,DMS,Cie , ktera ma licenci CNB a exklusivne i nektere fondy primo od FT, tak je to potvrzeni toho, ze ji fond veri tak moc, ze ostatni si muzou stekat jak chteji, ale k fondu Franklin Templeton jim to moc nepomuze. Asi budou muset vic pracovat a ukazat fondu ze jsou velmi seriozni a zkuseny partner. Vypoustenim nejakych polopravd radoby nekterych analytiku, si serioznost nikdy nevybuduji. Vsechny informace lze najit na webu a potvrdit si skutecnost na financnim trhu . A pokud nekdo neco chce psat o ES a neumi je oslovit primo v Grazu nebo pobocce v Brne a zjistit si skutecnosti, nemel by se ohanet titulem "ANALYTIK" .......
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2011 21:42 | Aleš Tůma

Nebojte, já si to před napsáním článku ověřoval důkladně, takže mě opravdu nemá co mrzet. Ertrag prodává stejné fondy Franklin Templeton, které jsou běžně v distribuci v ČR. Takže nevím co jste myslel tím "nevi za kolik delaji fondovy manazeri v Templetonu v ruznych regionech".
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2011 21:36 | poradce

Byla řeč o management fee FONDŮ.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2011 21:20 | Karlos

Souhlasim s panem Zdenkem.Nejdrive se pane Tumo informujte o tom co pisete a pak neco piste!!Vubec nevite a pomlouvat konkurenci se nevyplaci...Aby jste se za neaky cas za sve pomluvy nestydel.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2011 21:05 | Karlos

Nadherne receno souhlasim na plne čaře.Partners se tady vykrucujii ale skovanych poplatku maji vic nez dost!!!za což u EaS ukazuji pravdu a vsechny poplatky.Vzdit partners ani nevi za kolik delaji fondovy manazeri v Templetonu v ruznych regionech a budou se tady necim ohanet:D:D
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Světlík

podnikatel, Vítkovice Holding

Jaroslav Hřebík

trenér a podnikatel

Jan Světlík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jaroslav Hřebík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services