Já rád jádro, ty rád jádro: dostavíme Temelín! Co si o tom myslíte?

Premiér Nečas se rozhodl odvolat generálního ředitele ČEZu Martina Romana. Novým králem české energetiky se stane současný výkonný ředitel Daniel Beneš. Jeho prioritou má být jádro. Především dostavba Temelína. Ekologům, Rakušanům, Jihočeským matkám i Němcům navzdory.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 9. 2011 21:49, Ladislav Janeček

Myslím si, že tady chybí informace. Vzpomenu li si na přednášku (je to již pár let) o energetice u nás na škole, vzpomínám si jak se aktivně diskutovalo o tom, jak nynější uhelné elektrárny dosluhují. Konkrétně jejich odsiřovací systém, a aby se splnila hladina SO2 a NOx v emisích, která je dané EU bude se muset obnovit odsiřovací systém u valné většiny uhelných elektráren, což je celkem nákladné. V podstatě je to nákladnější, než vybudovat a těžit z další(ch) jaderné/jaderných elektrárny/elektráren, jenž produkují více levnější a ekologičtější energie nežli uhelné. Tedy v podstatě, není o čem diskutovat a průměrné individuum jako já ví, že zde jaderné elektrárny budou a bude jich víc. Co se alternativ týče? Když budu brát v potaz pouze větrné a solární elektrárny, je to jako kapka v dešti při naší nynější a budoucí spotřebě.

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 9. 2011 16:08, Milos Mrkvicka

Dobry den,
je temer neuveritelne jak jsou rozdilne informace zverejnovane v Nemecku a v Cechach. Pri sile nemeckoho prumyslu a jejich desetkrat overenych informacich a pri sile Ceskeho prumyslu a vetsinou zcela zavadejicich nebo jednostrane upravenych informacich od urcitych skupin lobistu se mi ta otazka take jevi jednoznacne.
s pozdravem vsem soudruhum

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 30 komentářů)

15. 9. 2011 11:19 | Franta

Celý svět připravuje elektromobily, ale jaksi se nemluví o tom, z čeho budou brát energii. Takže pro nejbližších 50let rozhodně jádro, doplněné zelenou energií, domácnosti by měly používat (dotovaná)tepelná čerpadla.O
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 9. 2011 11:15 | Karel Nepraš

Smysluplný rozvoj obnovitelných zdrojů má být prioritou všech vlád, ať jsou liberální, konzervativní nebo zelené. Podpora výzkumu a vývoje v obnovitelných zdrojích a úsporách energií je ekonomicky návratná a s velkou pravděpodobností může přispět k decentralizaci energetiky a postupnému osamostatnění od konečných zdrojů fosilních paliv. Jádro mezi obnovitelné zdroje rozhodně nepatří a svými riziky přesahuje horizonty současných generací. Problematika provozu jaderných elektráren a zejména likvidace jaderného odpadu je mimořádně finančně i společensky náročnou záležitostí dodnes uspokojivě nevyřešenou a ukládání "sudů" do skály s tím, že "ti po nás to nějak zvládnou" představuje do nebe volající alibismus vycházející z idylistické představy kontinuálního vývoje a bohatnutí lidstva. Stejně tak vážně je třeba brát byť pravděpodobnostně minimální riziko jaderné havárie při provozu elektrárny. Existuje totiž při pohledu do historie jenom posledních sta let jistota, že bude budoucí vývoj mírový a klidně plynoucí? Nikoli. Řekl bych, že spíš existuje téměř jistota, že tomu tak nebude. Proto, pokud máme dostatek respektu k budoucím generacím, musíme omezovat jejich zatížení vážnými riziky, která vycházejí z našeho pohodlí a sobectví, aby skutečné krize, které mohou nastat dokázaly přestát. Proto je podle mne správné podporovat rozvoj úspor a obnovitelné a decentralizované energetiky a usilovat o utlumování jádra. Že existují zájmové skupiny, kterým takový rozvoj nehraje do karet je na bíle dni, že jsou finančně i politicky mimořádně silné jakbysmet. Skutečný vývoj, který v energetice naší zemi a naší Zemi čeká je proto zatím ve hvězdách.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 9. 2011 10:51 | Luboš

Samozřejmě kvalitní a dobře chráněné JE ano ! Jinak pitomá červená Karkulka Merkelová je pomsta Němcům za jejich fašizmus a za Hitlera. To je jistě mnoha občanům EU jasné.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 9. 2011 9:26 | ZS

Jádro - hlavní, zelená - doplněk.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 9. 2011 9:23 | Gabriel Pleska

Jen jestli ten článek není spíš tendenčně přečtený :)
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 9. 2011 9:22 | r

proti jaderné energii nic nemám, Temelín vidím raději než pole fotovoltaik (a mám ho opravdu na dohled). Přesto se mi zdá, že si někdo opět buduje koryto. To zas budou praskat kapsy našich politiků za přiklepnutí státních zakázek. Vyměnila se garnitura u vesla a není ještě dostatečně "zajištěna", tak je třeba tomu nějak pomoct. Fotovoltaika je díky našim politiků jadna z nejdražších energií, tak proč nezdražit i tu jadernou. Ve finále to zaplatíme zase všichni. Kdyby stát místo toho raději podpořil alternativní zelené zdroje vytápění (tepelná čerpadla, sluneční kolektory) pro rodiny. Uspořila by se spousta energie, ušetřily naše lesy a především ovzduší, protože velké množství domácností přechází zpět na tuhá paliva díky cenám lektřiny a plynu.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 9. 2011 9:07 | j. fišer, třebíč

zelená energie určitě ano, ale s rozvahou nahradit jaderky fotovoltaikou je špatný sen když zhasne slunce a přestane foukat vítr, budeme potřebovat stejně velkou náhradu v jaderkách budeme muset mít dvojnásobný instalovaný výkon snižování spotřeby je ovšem neekonomické, nebude vývar kolik jenom se vyváží odpadků na skládky - co kdyby skončil přístup "obal prodává" - to by bylo ušetřené energie taky rozvoj ekonomiky je založen na extenzivním využívání energie chce to komplexní přístup, ne jen hloupé jaderky kontra zelená energie
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 9. 2011 9:03

Ty, Pavle – a proč by měl porovnávat ty reaktory, já ti nějak nerozumim...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 9. 2011 8:36 | pavelhek

Pane Vlnasi, prosím, než zase budete psát o jaderné energetice, doplňte si znalosti. Porovnejte typ reaktoru v Černobylu, Fukušimě a Temelínu. Pak kritizujte, tímto článkem, který jste vyplodil, klesáte na úroveň bulváru.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 9. 2011 7:15 | vladimír

príma tendenčně napsaný článek. jestlipak se autor zamyslel nad skutečností, že až paní Merkelová postaví na severu Německa deset tisíc větrníků (to tam bude vypadat) musí postavit vedení tisíc kilometrů dlouhá aby tu energii dostala do průmyslových oblastí. každá lidská činnost je spojena s nebezpečím. jestlipak autor dovede setavit statistiku kolik lidí zemřelo v posledních dvaceti letech na následky pracovních úrazů v průmyslu (nemluvě o dopravních nehodách) a srovnat ji s počtem lidí, kteří zemřeli na následky jaderných katastrof? A nakonec - ji po odstavení těch několika jderek se Německo stalo z exportéra energie čistým dovozcem. Jsem opravdu zvědav, jak si v této bilanci povede dál a kde bude brát energii po definitibním odstavení jádra.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Martin Kasa

podnikatel a investor, Ticketon.cz

Petr Čech

fotbalová legenda a investor

Martin Kasa
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Petr Čech
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services