Očima expertů: Mělo by se zakázat kouření v restauracích?

Komplikují vám ve vaší oblíbené restauraci život kuřáci? Brzo budou mít možná s kouřením šlus. Přečtěte si, jaký názor na protikuřácký zákon mají právník Tomáš Sokol, ekonom Lukáš Kovnada, šéf svobodných Petr Mach, žurnalista Miroslav Motejlek a další osobnosti.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 1. 2012 22:27, miro

Každý kuřák se ohání svými právy na svobodnou volbu,práva činit si se svým zdravím co chce.A já jako nekuřák snad nemám právo na čistý vzduch,na nezapáchající prostředí?Mám snad taky svá práva.Demokracie a svoboda neznamená že si každý může dělat to své,ale jeho práva končí tam,kde začínají práva druhého.Proto chci uplatnit své právo na čistý vzduch a prostředí.A to se vztahuje i na retaurace které nejsou soukromým prostorem,ale chce li někdo podnikat v tomto oboru,musí se smířit s tím ,že jeho restaurace je veřejným prostorem,kde lze zákonem zajistit práva ostatních lidí.

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 1. 2012 4:43, Mirek

Bylo zde uvedeno několik názorů expertů na to, zda zakázat kouření plošně. Je zde několik nesouhlasných názorů které vychází z předpokladu, že host si již dnes může vybrat, zda jít do kuřácké nebo nekuřácké restaurace (David Ondráčka, Petr Mach, Tomio Okamura, Lukáš Kovanda). Je vidět, že tito "experti" jsou tak trochu vytrženi z reality. Jejich názor o svobodném rozhodnutí zákazníka může možná platit v Praze, Brně a jiných velkých městech. Ale co na vesnicích? Ano, i tam si můžu vybrat. Zajedu si zkrátka do 20 km vzdáleného většího města.
Další zvláštní pojem, který zazněl, je, zakázat kouření pouze tam, kde se vaří. Hospodský, který bude nabízet teplé párky přece nevaří, on jenom ohřívá. Ale podává jídlo. Takže mu řekneme: "Chceš mít kuřáckou hospodu? Nesmíš párky nabízet." A bude zase křik o omezování podnikání.

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 25 komentářů)

6. 1. 2012 8:30 | comment

Citace - Mirek / 06.01.2012 04:43

Jejich názor o svobodném rozhodnutí zákazníka může možná platit v Praze, Brně a jiných velkých městech. Ale co na vesnicích? Ano, i tam si můžu vybrat. Zajedu si zkrátka do 20 km vzdáleného většího města.

Pravda, pravda. Co když žiju na vesnici, kde je jen jedna hospoda, a její majitel se zrovna rozhodne, že chce kouření povolit? Pak rozhodně nemám na výběr a musím jit do kuřácké, takže tím trpí moje svoboda, bude nutné ty nekuřácké hospody nařídit zákonem. A co kdyby to ten svi*ák hostinský třeba dokonce zavřel?! Kam bych chodil potom? Mělo by se určitě zákonem nařídit taky aby v každé vesnici byla hospoda, že? A co kdybych třeba chtěl jít do nekuřáckého kina kina nebo do nekuřáckého divadla, to by v naší vsi mělo učitě být taky, zkrátka prostor pro novou legislativu neomezený...
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 1. 2012 8:30 | pepa_u

Kdyz mi radnice zakaze vjizdet autem co casti mesta, protoze tam zridi pesi zonu, taky mi narizenim omezi svobodu. Ale o uzitecnosti pesi zony v nekterych castech mest malokdo pochybuje. Co je zleho na zakazu koureni v restauracich? V cem je to jine? V tolika zemich sveta to funguje, proc ne v CR? Jit na obed do hospody a nesmrdet jako vypalena trafika je prece prima, nebo ne?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 1. 2012 6:31 | olly

To jsou ale moudra! A co takhle zakázat výrobu a prodej tabákových výrobků? Čí práva se poruší? Kdo na tom vydělá, kdo na tom prodělá?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 1. 2012 4:43 | Mirek

Bylo zde uvedeno několik názorů expertů na to, zda zakázat kouření plošně. Je zde několik nesouhlasných názorů které vychází z předpokladu, že host si již dnes může vybrat, zda jít do kuřácké nebo nekuřácké restaurace (David Ondráčka, Petr Mach, Tomio Okamura, Lukáš Kovanda). Je vidět, že tito "experti" jsou tak trochu vytrženi z reality. Jejich názor o svobodném rozhodnutí zákazníka může možná platit v Praze, Brně a jiných velkých městech. Ale co na vesnicích? Ano, i tam si můžu vybrat. Zajedu si zkrátka do 20 km vzdáleného většího města. Další zvláštní pojem, který zazněl, je, zakázat kouření pouze tam, kde se vaří. Hospodský, který bude nabízet teplé párky přece nevaří, on jenom ohřívá. Ale podává jídlo. Takže mu řekneme: "Chceš mít kuřáckou hospodu? Nesmíš párky nabízet." A bude zase křik o omezování podnikání.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 1. 2012 3:55 | Jasan - a co zaměstnanci kuřáckých prostor?

Ohánění se právy podnikatelů na svobodu rozhodnutí o kouření považuji za "ohrané klišé" bez vidění hlubších souvislostí a orientací opět na co, na zisk chudáků podnikatelů. Problém nevidím v omezování svobody podnikatelů, ale v ohrožování zdraví zaměstnanců, kteří v zakouřených prostorech musí pracovat a pasivně kouřit. No co, koneckonců majitel kuřácké restaurace se tam až tak moc zdržovat nemusí. Právo na zdraví je dle mého názoru silnější než to, jestli nějaký podnikatel bude omezen tím, že nebude mít kuřáckou restauraci a nebude si moci namastit své kapsy na pochybném aktu jako je kouření, u kterého je stoprocentně prokázáno, že má negativní a závažný vliv na zdraví. To, zda zákazník vstoupí do kuřáckého smradlavého prostoru, je na jeho rozhodnutí. Zdaleka to ale neplatí o zaměstnancích, prostě potřebují práci a peníze, lecos tedy skousnou. Neuvědomuju si, že by stát nějak bránil právo lidí nepřijmout práci v kuřáckých prostorech. Vezměme si třeba servírky, kolik kilometrů nachodí v kuřáckých prostorech, více se zadýchají a co dýchají - odporný hnus vypouštěný lidmi, kteří si neváží vlastního zdraví. A kvalitní klimatizace taky nic moc neřeší, prostě tomu kouři se nevyhnete. V mém městě jsou dvě nekuřácké restaurace a navštěvuji jen ty. Nicméně do jedné z nich stejně musím vstoupit přes kuřácký prostor, oblečení je za krátkou dobu přechodu tak nechutně načichlé, že to snad ani není možné. Klidně ať si kuřáci hulí na chodnících, obejdu je, můžu se vyhnout. Zastávám se zdraví zaměstnanců. Vemte si, sedíte v restauraci, návštěvníci nekouří. Přijde tam jeden, začne hulit a svým kouřením opruzuje všechny, většinu návštěvníků. Kouření je závislost, kdo obhajuje tyto závislé, měl by se zamyslet nad tím, co vlastně obhajuje.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Leoš Novotný

podnikatel, Leo Express

Ilona Klímová

podnikatelka, Aspius

Leoš Novotný
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Ilona Klímová
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services