Daňová sleva pro pracující důchodce: jak o ni nepřijít a nedostat se do maléru

Po měsíci se vracíme k tématu základní daňové slevy, kterou novela zákona o dani z příjmů odepřela pracujícím důchodcům. V prosinci jsme upozornili na to, jak je možné o slevu nepřijít. Totiž na krátký čas přerušit pobírání důchodu, stát se z pracujícího důchodce jen pracujícím a později se o důchod zase přihlásit. Stát se ovšem nechal slyšet, že pokud někdo přestane pobírat důchod na jediný den, je to podle něj obcházení zákona, které bude trestat.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 2. 2014 9:13, lela

Nepochopim, jsem naštětstí mladá a už teď si zařizuji žití mimo tento stát... ale moji rodiče zde žijí a pracují již přes 45, můj tatínek šel oficelně do důchodu loni v březnu, ale aby utáhli s maminkou domácnost ze zaměstnání neodešel (a není to zrovna zaměstnání kde by seděl jen v kanceláři a popíjel kávu)... nemocen nikdy extra nebyl... maminka je v důchodu dříve (bohužel v předčasném) v bance kde pracovala 38 let a vykonávala 5 funkcí z toho tři vedoucí, ji po změně vedení banky nabídli odchod do předčasného důchodu nebo klasického padáka - také nepochopím (mamince v té době do důchodu zbývalo 2,5 r - zkoušela najít práci, marně odešla do předčasného důchodu)... zpět tedy k tématu, jsou lidé který celý život práci viděli jen když kolem ní prošli a nežijí si vůbec špatně... pobírají dávky a ne malé!(sestra pracuje na úřadě a tak bohužel vím)a pak jsou lidé jako moji rodiče, pracující odvádějící řádně daně a sociální pojištění...na ty se stát prostě a jednoduše vy***e (pardon)... ale nepřijde mi to normální. Jestli si zde stát myslí, že pracující důchodce je prostě špatně a nechce mu uplatnit slevu ani na té pi***é dani, tak ať zařídí, aby jistí spoluobčané (a to jakékoliv barvy pleti!) jdou konečně makat a řádně odvádí daně, pak by se možná mohla změnit i důchodová reforma a důchodci by mohli poté pracovat jen proto, aby se nenudili (což mám pocit, že je to tak státem vnímáno, jinak si tyhle výmysly nelze vysvětlit). "milá" VLÁDO ti lidé nemají na žití a proto pracují místo aby šli žebrat na úřad o příspěvky na bydlení a pod... napadlo vás to vůbec? Já už to totiž tatínkovi poradila - pokud odejde z práce, dosáhnou s maminkou na spoustu příspěvků... ale pro mě naštěstí (jako dobrý vzor) je můj tatínek příliš hrdý a poctivý...pro tenhle stát je ho škoda...

nakonec bych ráda uvedla, že ani jeden člen naší rodiny tuto vládu nevolil - jen abych rovnou předešla případným poznámkám...

+78
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 2. 2013 19:33, Petr

Stále se mluví o tom, že se pracujícímu důchodci sníží roční příjem o nějakých 25 tis., když přijde o daňový odpočet. Řada důchodců se domnívá, že se jejích čistý roční příjem o tuto částku sníží. Podle mne to je ale omyl. O těch 25 tis. za rok se jim pouze zvýší daňový základ, tudíž budou odvádět více na dani a tím se jim sníží čistý příjem. V žádném případě ale tato ztráta nebude činit 25 tis. čistého za rok. Nebo se mýlím? Chtělo by to nějaký propočet třeba na průměrnou mzdu.

-71
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 22 komentářů)

31. 1. 2013 11:52 | Tom

Zákon je jednoznačný a nějací kašpaři na úřadech to nezmění. Co si napsali, to mají. Úředníci mají rozhodovat podle platných zákonů. Když, tak jsou tu ještě soudy.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 1. 2013 9:50 | prduch

Pokud důchodce pracuje legálně, odvádí sociální, zdravotní a daně, jako každý , legálně pracující občan tohoto státu, takže čtvrtá anketní otázka je holý nesmysl. Pouze pracujícímu důchodci je odepřena odečitatelná položka 2070,- Kč ale veškeré odvody hradí !!! Co vy nato právníci ???
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vlastimil Tlustý

politik

Petr Brůna

podnikatel, Husky

Vlastimil Tlustý
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů
×
Petr Brůna
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services