Ani paraziti, ani sůl země. Ať živnostníci platí podobně jako zaměstnanci

Populistické recepty ODS ani ČSSD nefungují. Možnou cestou k narovnání pokřivených pravidel je zrušit živnostníkům výdajové paušály a naopak dovolit úlevy i zaměstnancům.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 3. 2013 19:32, boris

Vážený pane, pletete si peníze, které platí firma za to, že máte práci (to je jádro pudla, o co jde). Tato daň přidaná ke mzdě, kterou musí firma zaplatit, protože Vám dala výplatu, je svinstvo, které ovšem bude na věky, protože stát rozhazuje, takovým způsobem, že se bez této zlodějiny neobejde. No a , protože jediní, které je možno ješte okrádat (aspoň si to rudí myslí), jsou OSVČ. Pokud by byla jen z 50% pravda o výhodách OSVČ, tak už všichni byli dávno podnikatelé. Jenže je jich stále méně.Bohužel. Vysvětlím to, OSVČ je mnohem levnější, než firma, té tudíž, při využití jejich služeb, zůstane více peněz na inovaci, mzdy atd. Pro stát je OSVČ nejlevnější obyvatel. Nečerpá sociálky, nemocenskou, nechodí zbytečně do nemocnice (kdo by ho živil), ale platí stejně sociální a zdravotní pojištění, jako Vy pane zaměstnanče, který můžete marodit,dovolenkovat,čerpat socíální poplatky a těšit se na důchod a ztěžovat si jak je hrozné, když máte pracovat v sobotu. OSVČ drží hubu a modlí se, aby dostal zaplaceno a nevtáhl rodinu do dluhů.Mám spoustu známých z okruhu zaměstnanců i OSVČ. Zaměstnanci mají úplně zkreslené představy o vytváření zisku, o neprospaných nocích se jim ani nezdá. Vše platí zaměstnavatel a je toho plně zneužívano.Já dělám v IT jako OSVČ, platby mám paušálně, a jestli projedu benzín za 4000,- nebo 15000,- je firmě jedno, hlavně musím být okamžitě na místě, jedno zda v ČR, či PL. Pokud se mi to nelíbí, jsou další, ochotni podepsat ortel. Ne, ne nemáte vůbec šajnu o životě OSVČ (těch normálních).

+2439
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 3. 2013 10:28, RZ

souhlasím absolutně s Mládkem , mrzí mne, že odvolal . rozdíl mezi OSVČ a zaměstnancem je nemravý , z toho plyne že jsou to parazité !!! Stav takové extrémní daňóvé nerovnosti je prostě nemravný a všichni OSVČ být nemohou ....

-446
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 248 komentářů)

31. 3. 2013 10:17 | Zamestnanci proti OSVC,kdo bude dalsi?

Vrazet kliny mezi lidi,rozestvat je a pak jim hezky vladnout.Tak se chovaji nasi politici a my jim to vsechno porad zerme... Dal se rozepisovat snat ani neni treba.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 3. 2013 10:13 | Milan Stošek

Pisatel článků asi za svůj názor nemůže. Jestli se ve svém životě setkal většinou jen s OSVČ jak říká nacucaných z dotací na solární elektrárny a pod. není se co divit. Pravda je ovšem někde jinde. Nezažil asi ty stresy když máte zaměstnance a nemáte práci. Nezná ten problém, jak účtovat za práci, aby jste mohli soutěžit s konkurencí o zakázky a přitom mít na paměti, že kromě těch všech odvodů, pojistek, silničních daní, výdajů za školení svářečů, tech.prohlídky vozidel atd. měli na paměti, že každý zaměstnanec kromě své mzdy má i 20 dnů řádné dovolené a čím dál víc placených svátků. To už dělá ročně víc jak sto tisíc na osobu. Názor o tom, že větší zodpovědnost má lékař, učitel a pod. kteří nemají nikde zastání je blábol. Právě když něco špatně udělá živnostník tak nemá nikde zastání. Nebo už jste se setkali s tím, že po výbuchu zemního plynu, který svařoval živnostník by se ho zastala nějaká organizace jako je lékařská komora. A ve stavebnictví je průserů dost. A nemusí to být jen vinou OSVČ, která bere na sebe zodpovědnost i za špatný projekt. Nedělám z OSVČ svatoušky, ale nadzvedne mě když má někdo radost z názorů jaký má většina zaměstnanců, že každý podnikatel je zloděj. Přitom se nikomu nebrání, aby si to sám vyzkoušel místo pindání po hospodách.
+48
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 3. 2013 10:09 | Jaromír

Velmi přesně popsané kvality článku i autora.Zjevně o tématu ví z vyprávění.Píše i naprosté nesmysly např.že při výdělku 25 000Kč platí OSVČ stále min.odvody na soc.pojištění. Nezbývá než mu doporučit jako všem ať si to zkusí. Zjevně ani néví,že i zaměstnanci si od svého základu už léta mohou svoje vzdělávání odečíst.Névím zda za ten blábol dostal zaplaceno,ale já bych za takto odvedenou práci zaplaceno nedostal.
+56
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2013 9:38 | kazal

Jsem OSVC a dám vám jeden příklad z této zimy. Jsem řemeslník se sezónním řemeslem a proto jsem se rozhodl sehnat si firmu, která by mi dala práci přes zimu. Po vytvoření party čítající dva zaměstnance a dva OSVC, jsme vyrazili mimo naše domovy. Hned na začátku majitel firmy rozdělil kolik za metr. Práce byla v úkolu. Sice zaměstnanci dostali podle koeficientu méně než my,už na začátku jsem si uvědomoval, že ve výsledku dostanou více peněz než já, proč? Oni dostal 140000,- a my 175000,- 1- veškeré ochranné pomůcky jsme si museli zaplatit sami- 4200,- 2- Oni dostávali za každý den 151,- diety...tj 8872,-...my nic. 3- Jejich průměr na dovolenou se dostal na 1800,- za den.(tudíž- 20 krát 1800,- je 36000,-) 4- a 1000,-za nemocenskou. 5 -pozor! mají zaplacenou zdravotní a sociální a daně. Takže ten,kdosi to sečte zjistí, jak je realita mezi zaměstnancem a OSVC zcela někde jinde. Již z této zkušenosti jsem si uvědomil, že takovou blbost nesmím udělat a když jo, tak dělat s rovným- OSVC+OSVC a zaměstnance dělat pospolu. Do tohoto rizika jsem přesto šel.Mam OSVC postavené na řemesla takže mam 80% odpočtu, což jestli čssd zruší, jsem zvědav, jak se o mě postará,protože chci dělat mé profese. Baví mě a ovládám je. V demokratickém světě přeci nemůžou živnostníkům házet klacky pod nohy, to se ani ve světě nedělá, protože i já dávám práci těm lidem, co jsou bez práce. Ukažte mi zaměstnance,který dává někomu práci
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 3. 2013 9:33 | Retro

Jo, to je právě ono, že stát se sokromníkem je pro 50+ co přijdou o práci mnohdy poslední šancí jak se uživit. Ale to právě by stálo za zamyšlení proč tomu tak je, popř. co s tím dělat, jak např. motivovat zaměstnavatelé aby zkušených využívali!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2013 8:48 | Bedřich Sakov

Ze zkušenosti,a nejen vlastních vím,že velká část OSVČ shání různé účty apod, s cílem zvýšit výdajovou stránku.Opravuji auta a mám se dobře.ˇUčet chce po mně málokdo a některé díly mám též bez dokladu.Tak mi nezbývá néž s Mládkem souhlásit.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 3. 2013 5:44 | Tom

V podstatě o nic nejde. Skáknul jsem na tyto stránky jenom parkrát (jsou/byly pro mě nové) a již nikdy více. Taková snůška blábolů od nějakého pseudoautora se hned tak nevidí.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 3. 2013 5:13 | Honza

Dalsi tendencni clanek, radyby smirlivy a objektivi, ale opet se stejnou retorikou jako p.Mladek.
Jedna se preci o uplne jine riziko, nez osobni odpovednost profesi majici odpovednost za sverene osoby (doktor, ucitel, ridic). Riziko souvisi se zajistenim prace a vydelku.
Navic misto aby opravdu obejktivne srovnaval stejne profese vykonavane na HPP a OSVC (marketingový konzultant, doktor nebo skolitel na HPP/OSVC) dava libive,tendencni srovnani primo ocernujici OSVC.
Z teto casti je jiz zjevne, ze se nejedna o prehlednuti ale bud naproste nepochopeni situace, ale daleko spise tendencni clanek majici za ukol ocernit OSVC. Ba co vic, pripada mi to jako PR clanek. Uz proto ze byl na serveru aktualne.centrum.cz bez souvisejici diskuse a jenom s odkazem na tento puvodni.
Celkove bych to vyjadril tak, ze Nesouhlasim s clankem - autor zamerne srovnava hrusky a auta, aby zamerne dale staval cast populace proti OSVC. Kdyz to dela hlupak ktery nechape souvislosti, je to smutne, kdyz to dela inteligentni clovek, ktery souvislosti chape ale zamerne je prekrucuje, je to ohavne. Doufam ze se mu to v osobnim zivote vrati.
+38
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 3. 2013 4:46 | milo hurrikane

jinde zde hodnotím analytické schopnosti populace, záporné reakce na tento naprosto přesný rozbor ukazuje, že to je s IQ všeobecně bída
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2013 4:42 | milo hurrikane

Dalo by se s autorem i souhlasit, ale hovoří pouze o jisté třídě OSVČ, patrně je jejím příslušníkem. Zcela jinak je to ve skutečnosti u OSVČ, které jsou placené za produkty a nikoliv za žvanění, mám na mysli zedníky, tesaře, truhláře, pokrývače, kováře, zámečníky, programátory, soukromé lékaře, všeobecně lidi, kteří se živí skutečnou prací
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 3. 2013 4:34 | milo hurrikane

je to trošku kecání, ti co u nás skutečně vytvážejí ve firmách výrobky a tím jsou ekonomickým přínosem, jsou zase jenom zaměstnanci soukromých firem, tento příspěvek je pravdivý pouze u státní správy a kanceláří, tedy bez tvorby hodnot. Dle množství kliků je zřejmé, že analytické schopnosti populace jsou mizivé
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2013 4:21 | Petr

Jenže mnohdy je založení živnosti poslední možností, jak se nestát nezaměstnaným. Znám lidi na vesnicích, kteří mají krámek v garáži a prodávají tam sušenky, cigarety a podobné drobnosti. Vydělají si tím třeba jen 5 tisíc měsíčně, ale po propuštění z fabriky jim v jejich 50 letech už nic jiného nezbývá. Nikdo už je nezaměstná, na rekvalifikaci už nejsou dost přizpůsobiví a učenliví a do důchodu daleko.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2013 3:32 | Michal

No viděl bych to tak, že autor toho článku nepochopil jednu věc. Politici aby se dostali do závětří, tak vráží klíny mezi jednotlivé skupiny lidí a štvou je proti sobě. Lékaře proti pacientům, zaměstnance proti OSVČ, státní zaměstnance proti všem atd. atd.
Dělal jsem v obou režimech, ale ten OSVČ je náročnější a rizikovější.
Bohužel taky nepochopil, že na OSVČ je spousta lidí, kteří by byli rádi zaměstnáni, pokud by bylo kde a žijí na hraně, kdy ještě neberou podporu. Stačí málo a jsou čistými příjemci pomoci, na kterou budou muset ti zaměstnanci vydělat. ?
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 3. 2013 1:08 | Karel

A kdo by pak asi vsechny ty zamestnance zamestnal...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2013 0:39 | Tomas Hlavacek

Mně se především nezdá autorovo šermování se slovem "spravedlivý", "spravedlivější" a "nejspravedlivější". Ono udělat daně "spravedlivé" je totiž dost netriviální úkol, neboť když si někdo cizí bere, co si vyděláte, tak je to krádež. Když si to bere stát, tak je to nemlich totéž, jen se tomu říká daně.
Navíc když už jsme si teoreticky všichni rovni před zákonem, před úředním orgánem i jeden před druhým, tak mi nepřipadá moc spravedlivé, že jeden platí daní v absolutní hodnotě 1000 měsíčně, druhý 10 tis. a třetí třeba nic a ještě dostává podporu. Podle mého, když se všichni sejdeme v jedné čekárně u doktora a nebo v jedné frontě na úřadu, tak bysme měli platit za tyhle služby všichni stejně, aby to bylo spravedlivé.
Že to nejde...? Dobře, chápu, že né každý by měl na to financovat naše skvělé zdravotnictví a všemi-milované úřady rovným dílem. Ale pak bych si vyprosil mluvit v souvislosti s daněmi o jakékoliv spravedlnosti.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 3. 2013 23:48 | jluks

Tak to se pak musí OSVČ stát zaměstnancem ,když je to tak hrozné být OSVČ :-D. Moc nechápu tyto stížnosti.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 3. 2013 23:39

Docela by mě zajímalo,kolik si někteří OSVČ platí sociální a zdravotní pojištění,že si potom stěžují,že nedostanou mateřskou nebo nemocenskou ?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 3. 2013 23:05 | Karbon

Dle meho si pan autor trochu plete pojmy a dojmy. Je OSVC jako freelancer, ktery fakturuje vylozene odvedenou praci hodinove, tj. pokud bude 14 dni nemocny, nebude mit ani na najem a OSVC jako autor (dohoda o provedeni prace, smlouva o dilo), ktera je placena za odvedenou praci, takze pokud bude platce 14 dni nemocen, ale dilo odevzda vcas a v pozadovane kvalite, tak dostane domluvenou mzdu. Doporucoval bych aby si autor (zcela zjevne placen za clanek a ne jako freelancer) neco zjistil nez zacne psat tyhle levicove propagandy
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 3. 2013 23:03 | Pavel

Milí OSVČ. Uvědomte si, že zaměstnavatel, který zaměstnává zaměstnance ty peníze netahá z rukávu. On je musí vydělat. Jak je vydělá? Tak, že shání zakázky a pak je realizuje. A kdo ty zakázky shání a realizuje? Ti zaměstnanci. OSVČ a firma funguje naprosto stejně, jen OSVČ si ty zakázky shání a realizuje sám. Kdežto ve firmě jedni zakázky shání a druzí je realizují. Ze zisku vydělaného zaměstnanci se pak nakupují stroje, nářadí, PC, ochrané pomůcky, proplácí dovolená zaměstnancům, proplácí stravenky, ... Naprosto totožné jako OSVČ. Ve firmě se riziko ztráty a naopak i tučného zisku pouze rosprostírá na všechny zaměstnance, schopné i neschopné.
+668
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 3. 2013 22:57 | Jonax

Nepíši komentáře často, ale tohle se nedá okomentovat
1. Blábol - .... ale o těch x %, které odvede za zaměstnance na daních tomu zaměstnanci zaplatí nižší hrubou mzdu. Mzdový náklad je pouze jeden, pouze se dělí mezi hrubou mzdu, daň odvedenou zaměstnancem a daň odvedenou zaměstnavatelem za zaměstnance.
Základem daně (dílčím základem daně), tzv. superhrubá mzda, je příjem ze závislé činnosti a funkční požitky, snížené o sražené nebo zaměstnancem uhrazené částky pojistného na sociální a zdravotní zabezpečení a navýšený o částky na sociální a zdravotní pojištění, které zaměstnavatel zaplatí za zaměstnance.
2. Blábol - Stejně tak je to i s často zmiňovanými stravenkami
Za stravenky si zaměstnance platí pouze určitou (předem smluvně dohodnutou) část její hodnoty, zbytek (hradí zaměstnavatel) je pro zaměstnance tím bonusem.
3. Blábol - ...či dovolenou. Ano, zaměstnanec na to má nárok, ale také má o to nižší mzdu, protože zaměstnavatel mu to jen tak z dobročinnosti nedaruje (a byl by hlupák, kdyby to dělal).
Nižší mzda za dovolenou - kde jste to viděl . Náhrada za dovolenou je z vypočteného PPÚ. Samozřejmostí je, že za dobu co je zaměstnance na dovolené nepobírá mzdu (nepracuje), ale právě náhradu za dovolenou, která může (a často i bývá) být dokonce vyšší než by byla jeho mzda .
-322
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Roman Vaněk

kuchař a podnikatel

Miroslav Motejlek

ekonomický žurnalista

Roman Vaněk
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Miroslav Motejlek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services