Ani paraziti, ani sůl země. Ať živnostníci platí podobně jako zaměstnanci

Populistické recepty ODS ani ČSSD nefungují. Možnou cestou k narovnání pokřivených pravidel je zrušit živnostníkům výdajové paušály a naopak dovolit úlevy i zaměstnancům.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 3. 2013 19:32, boris

Vážený pane, pletete si peníze, které platí firma za to, že máte práci (to je jádro pudla, o co jde). Tato daň přidaná ke mzdě, kterou musí firma zaplatit, protože Vám dala výplatu, je svinstvo, které ovšem bude na věky, protože stát rozhazuje, takovým způsobem, že se bez této zlodějiny neobejde. No a , protože jediní, které je možno ješte okrádat (aspoň si to rudí myslí), jsou OSVČ. Pokud by byla jen z 50% pravda o výhodách OSVČ, tak už všichni byli dávno podnikatelé. Jenže je jich stále méně.Bohužel. Vysvětlím to, OSVČ je mnohem levnější, než firma, té tudíž, při využití jejich služeb, zůstane více peněz na inovaci, mzdy atd. Pro stát je OSVČ nejlevnější obyvatel. Nečerpá sociálky, nemocenskou, nechodí zbytečně do nemocnice (kdo by ho živil), ale platí stejně sociální a zdravotní pojištění, jako Vy pane zaměstnanče, který můžete marodit,dovolenkovat,čerpat socíální poplatky a těšit se na důchod a ztěžovat si jak je hrozné, když máte pracovat v sobotu. OSVČ drží hubu a modlí se, aby dostal zaplaceno a nevtáhl rodinu do dluhů.Mám spoustu známých z okruhu zaměstnanců i OSVČ. Zaměstnanci mají úplně zkreslené představy o vytváření zisku, o neprospaných nocích se jim ani nezdá. Vše platí zaměstnavatel a je toho plně zneužívano.Já dělám v IT jako OSVČ, platby mám paušálně, a jestli projedu benzín za 4000,- nebo 15000,- je firmě jedno, hlavně musím být okamžitě na místě, jedno zda v ČR, či PL. Pokud se mi to nelíbí, jsou další, ochotni podepsat ortel. Ne, ne nemáte vůbec šajnu o životě OSVČ (těch normálních).

+2439
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 3. 2013 10:28, RZ

souhlasím absolutně s Mládkem , mrzí mne, že odvolal . rozdíl mezi OSVČ a zaměstnancem je nemravý , z toho plyne že jsou to parazité !!! Stav takové extrémní daňóvé nerovnosti je prostě nemravný a všichni OSVČ být nemohou ....

-446
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 248 komentářů)

30. 3. 2013 22:40

Jitko,chtěla jste tím snad říct,že se OSVČ má lépe než Vy-zaměstnaná? Tak tedy dovolte: Já i manžel jsme OSVČ,na oboru nezáleží.Téměř neznáme víkendy,na dovolené jsme byli loni po pěti letech.Dceru si beru s sebou do práce-mateřskou mi holt nikdo nezaplatí.Permanentně žijeme ve stresu,zda dostaneme zaplaceno za práci,kterou jsme odvedli,a zda zaplatíme zaměstnance,pokud platby nepřijdou včas.Vy máte stanovený termín výplaty mzdy,my se čekáme na platby faktur třeba 40 dní po splatnosti... Vy máte 4 týdny dovolenou,já pracuji i na štědrý den.Vy máte nemocenskou,já si nemohu dovolit nebýt on line,když jsem nemocná.Vy máte mateřskou,já jela na první procházku s dcerou v kočárku do firmy.Férově Vám nabízím,pojďte si to se mnou na měsíc vyměnit!Sama uvidíte jaké to je,garantovat mzdu a práci někomu jinému!
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 3. 2013 22:28 | Pavel

Po přečtení této diskuze jsem ztratil veškeré iluze o OSVČ, případně jejich zastáncích. Jsou to obyčejní hlupáci, sobci a lidé co si o sobě myslí, že bez nich by zaměstnaci nepřežili ani den. Takové názory co mají, to je děs. Veškeré inteligentní příspěvky obhajující zaměstnance mají mraky mínusů a hloupé příspěvky obhajující OSVČ mají zase mraky plusů.
-12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 3. 2013 22:26 | sunic

Tohle je totálně tendenční článek proti živnostníkům.. jak může někdo vyplodit něco tak laciného se spoustou nepravd? Já jako živnostník, když pojedu na dovolenou, tak mi nikde v práci neběží plat, prostě pokud nedělám, nic nevydělám. Dál si pán plete, tržby a zisk-samozřejmě očištěný od nákladů, kdy z tržeb těžko můžu nakupovat stravenky, nebo samozřejmě, jak pán píše, můžu si jich nakoupit ranec, ale bude-li to z tržeb, pak se může stát, že nebudu mít na zaplacení nákladů na své podnikání, když budu například truhlář a musím nakupovat materiál abych měl z čeho zákazníkům vyrábět. Dál ano, i zaměstnanec musí zainvestovat do vzdělání aby byl na trhu práce zajímavý, ale nastoupí-li už někam, práci pro něj zajišťuje zaměstnavatel a ten pokud mu jí nesežene, tak i tak ho ještě musí držet v zaměstnání, minimálně 3 měsíce, nebo poklud ho propustí, zaměstnanec dostane odstupné. To živnostník, nejen že musí, stejně jako zaměstnanec pracovat, ale navíc musí papírovat, shánět si zakázky, jinak bude bez práce a to klidně ze dne na den, a bez žádného odstupného, tedy nějakého balíku peněz, na p=řeklenutí, než sežene práci novou. A tak bych mohl pokračovat dál a dál.. a není to o tom, že mám něco proti zaměstnanci, to absolutně ne, protože vlastně zaměstná-li živnostník/majitel firmy zaměstnance, tak i díky němu vydělává. Ale zase, nebudou-li živnostníci, firmy, tedy zaměstnavatelé, nebude práce ani pro ty zaměstnance.. jsou to prostě naprosto spojené nádoby, a lži typu, co tu předvedl autor, jsou totálně mimo a hodno komančům ve čtyřicátým osmým. No fuj, takhle už mě něco dlouho nevytočilo... :-/
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 3. 2013 22:09 | M

Já jsem po 8 letech na ŽL začala pracovat jako zaměstnanec. A i přes menší plat hádejte, proč zůstávám zaměstnancem? :-)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 3. 2013 20:56 | O-O

To je velmi jednoduché s důchodem. Pokud Vám přijde, že platíte málo na svoje důchodové zabezpečení, tedy že budete mít nízký důchod až přijde čas, nic nebrání tomu aby jste si stanovil vyšší vyměřovací základ a tedy i platil více, což se následně projeví ve výpočtu Vašeho důchodu. Je evidentně vidět, že vůbec netušíte jak se věci mají, co s tím udělat.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 3. 2013 20:49 | Pavel

*jistého nic
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 3. 2013 20:38 | gumagumič

Já fakt nechápu ten boj proti paušálům - při malých obratech, zejména u neplátců DPH (což jsou čučkaři s malým obratem, tak jako já), je ta úleva od papírování opravdu jedno z mála pozitiv... A ta autorova představa, že po roce vyndám účtenky z krabice a za 15 min spočtu - sorry, zcela směšná představa... Papírování jsem si užil dřív než dost a proto prostě nevěřím, že jen pan autor je skutečně živá OSVČ, jak se podepsal... Autorův návrh na zrušení paušálů považuji za kombinaci hluboké neznalosti věci a závisti.
+72
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 3. 2013 21:49 | mates212

Vy jako zaměstnanec máte minimální částku zdravotního pojištění 1080 a OSČV má minimální částku 1748.A čím víc vidělá tím více odvede.OSČV si musí sehnat sám práci aby mohl žít a má pno starostí okolo toho narozdíl od zaměstanců co dostanou práci až pod nos a hlavně ráno nastoupí do pracovního procesu a po 8,5hod. pracovní době jde domu s čistou hlavou.Zatím co OSČV je ještě pracovně vytížen a to i v sobotu a v neděli co u některých zaměstnaneckých profesí neexistuje.A hlavně zaměstnanec dostává stálý příjem narozdíl od OSČV.Zaměstnanec má placenou dovolenou zatím co OSČV nemá.Zaměstnanec má nárok na stravenky a pracovní pomůcky zatím co OSČV si to musí sám koupit.Pracovní nářadí dostane zaměstnanec zatím co OSČV si to musí koupit.Materiál dostane zaměstnanec a může dělat zatím co OSČV musí obvolávat své dodavatele a pokud to nemají tak shánět u jiného dodavatele,aby jsi mohl OSČV vydělat.Tak mi odpovězte kdo je na tom lépe zda zaměstnanec nebo OSČV.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 3. 2013 21:44 | Mia

Jestli platíte "pologramotnému" instalatérovi 500 kč na hodinu, tak asi není pologramota ten instalatér. Neznám osvč řemeslníka, co by mohl mít 500 kč na hodinu a někdo - drobný zákazník - mu to zaplatil. Pohybuji se v oboru jako účetní. Jestli jste to platil vy, to jste si tedy pěkně naběhl, příště vybírejte lépe, a ne pologramotu za 500,- ,nehledě k tomu, že jste opravdu mimo, asi nevíte, že dneska kdo podniká v instalatéřině a chce být něco víc než jen vyměňovatelem těsnění a kohoutků, musí se taktéž vzdělávát, jsou nové materiály, nové technologie, musíte absolovat různá školení, udělat a platit zkoušky např. na plyn, certifikace na provádění prací s vodoměry, svářečské průkazy atp. atd. Další věc je, když si pozvete na domácí opravu větší firmu, musíte si uvědomit, že ta má také svou režii, nájmy, techniku, prostě její hodina je dražší, logicky.Ale to už se nebavíme o vašem pologramotném instalatérovi.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 3. 2013 21:28 | Boža

Velmi neprofesionální a zejména nevyvážený, tendenční článek napsaný amatérem, kterému bych za něj nedal korunu. Proboha! Nejste bulvár! K tématu samotnému. Zažil jsem si statisícovou pohádku se služebním autem, manažerskou smlouvou a vším luxusem, který k tomu patří. Potom jsem se rozhodl, že budu "parazit" a rozjel vlastní firmu od nuly. Pisálka bych chtěl mít vedle sebe, aby viděl ten rozdíl. Odpovídat za vlastní chleba nebo chleba dalších lidí. Je rozdíl hledat zakázky pro velkou firmu nebo novou, která začíná. Všichni tito pisálci a ČSSD by si měli uvědomit, že bez podnikatelů by jaksi nebylo zaměstnanců. Srovnávat nadnárodní společnosti s daňovou ulevou, dotacema a nevím čím s domácím podnikatelem, kterému nikdo nic nedá je minimálně nefér. Nebyt podnikatelů, tak by jaksi neměl ani ČSSD politik z čeho žít, protože žije z hodnot vytvořených v podnikatelské sféře.
+99
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 3. 2013 21:27 | hmm

Zkuste následující: zajděte za svým zaměstnavatelem a oznamte mu, že s okamžitou platností nechcete proplácet ani čerpat dovolenou, že si budete sám hradit nemocenskou, že si rušíte odstupné, stravenky, přestávky, že netrváte na pravidelném zasílání mzdy, v období bez zakázek nechcete mzdu vůbec, všechny školení BOZ, školení řidičů, pracovní pomůcky, ochranné pomůcky atd. atd. atd. a uvidíte, že vám ty vaše náklady na dopravu rád bude kompenzovat. Wake up!
+267
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 3. 2013 21:16 | mirin

Vím přesně,jak se věci mají,ale nevím,proč spekulovat.Pravidla mají být přesně stanovena.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 3. 2013 21:14 | roman

sežeňte mi prosím takovou zakázku-předem dík
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 3. 2013 21:03 | Martin

A Ty běž makat k soukromníkovi jako zaměstnanec, žádné výhody, žádné příplatky, obava o práci a moc si nevyskakovat. Zkus to a nevydržíš ani týden.....
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 3. 2013 20:36 | Pavel

Většina pojišťováků má tak málo, že bys za to ani nedělal. A ještě 3 roky vracíš prachy... Jen tam běž do pojišťovny, ať si to zkusíš..
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 3. 2013 20:32 | mirin

Osobně si myslím,že stanovené paušály od tzv.krize(80%)jsou příliš vysoké.Živnostník si tímto ve skutečnosti neplatí nic na důchod atd.Jsem OSVČ a plně si to uvědomuji.Využívám paušál a jsem pro snížení na původní výši před onou krizí.Někdy mne napadne,jestli takto vysoký paušál není stanoven záměrně.Za pár let se toto státu bohatě vrátí,protože těmto živnostníkům,kteří využívají paušál,nebude vyplácen skoro žádný důchod.Zde je vidět,že vlády dlouhodobé perspektivy nezajímají.Bylo by zajímavé pro všechny ministry financí,kdyby se všechny OSVČ přihlásili na pracák.Na měsíc,na dva.To by byly schodky v rozpočtu!!!A balíčky by byly v ... Ať od socanů nebo ODS.
+46
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 3. 2013 20:32 | Pavel

Dělal jsem obojí. OSVČ je šíleně riskantní. Stát po vás ale chce každý měsíc minimálně nevratitelné zálohy na sociální a zdravotní 4000 Kč. Je to fakt hrůza vybojovat nějaký flek. Raději pracuji za nízkou mzdu na hlavní pracovní poměr. Mám klídek, peníze mi pravidělně chodí.. Také asi záleží na odvětví, ale ten nesmysl s tím taxikářem, to může myslet jenom idiot. Nějaké rádio a menší rita... Tady jde o to sehnat dneska vůbec zákazníka, když každý škudlí. Na co vám bude ten taxík, když lidi radši pojedou na černo MHD? Dělal jsem v jiném oboru, ale opakuju, že se nadají sehnat zákazníci. Navíc já OSVČ dělal výhradně pro jednu velkou firmu, takže jsem měl nevýhody OSVČ plus nevýhody zaměstnance - nejistého nic, jenom provize a velké maléry.
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 3. 2013 20:29 | Jirka

Autor píše o tématu, o němž neví zhola nic. Já jako OSVČ dávám už 23 let práci 3 až 5-ti zaměstnancům, které řádně zaměstnávám a cítím za ně i určitou odpovědnost. Mají rodiny, půjčky .... a spoléhají na mne. Bylo dost náročné, než jsem si je naučil dělat odbornou práci tak, jak je třeba, a než začali pro firmu přinášet nějaký užitek a na svoji mzdu si vydělávat. Když není občas práce, nebo nedostanu včas zaplaceno (ano, je mojí vinou že se mi ji nepodařilo sehnat ale věřte, že to není snadné), zaměstnanci mají na výplatu nárok a vždy ji dostali, já ne. Když onemocní, úkoly které měli splnit, doháním to já po nocích a platím jim mimo první tři dny náhradu za dalších tři týdny, což je nejčastější případ, delší nemoc jsem tu měl za ta léta jen asi 3x, když onemocním já, nejen že nedostanu tři týdny nic ale výrazně mi poklesne výkonnost na firmě, neboť moje práce chybí. Ano, proplácím jim stravenky, neboť to patří ke vnímaným "výhodám", nicméně mi s tím narůstá administrativa, platím nesmyslné poplatky firmě, jež stravenky zprostředkovává a kdybych jim dal příslušnou částku do mzdy (ve stejné výši v čistém), byl bych na tom lépe a oni stejně ale taky bych byl ten, kdo nedopřeje zaměstnancům výhody. Dovolené jim dopřávám 5 týdnů, já si dovolím vybrat týden v zimě a 12 dní v létě a placenou ji nemám, naopak jako u mojí nemoci moje práce chybí, nebo ji musím naddělat před a dohnat potom. Mají standardní pracovní dobu (pohyblivou) a pokud je to třeba pro splnění úkolu a zůstanou déle, vyberou si posléze náhradní volno a dostanou prémie. Já pracovní dobu nemám, respektive nepracuji když spím, v oněch krátkých dovolených a v neděli, jež se mi podařilo před časem z práce vynechat a odpočívám, neboť už mám jistý věk a nepřetržitá práce mne zmáhala. Ostatně odkud myslíte, že píšu? Právě jsem něco dodělal a než odejdu domů mrkl na net na zprávy a tento článek mě vytočil a donutil reagovat. Jaksi je toho už počínaje tím Mládkem a pokračujíc komentáři "znalců" dost. Platím za sebe, zaměstnance i firmu pravidelně daně, zdravotní, sociální, školení, profesní a všechny ostatní poplatky, pojištění, nájmy, energie, telefony, dopravu, a já nevím co ještě, za loňský rok jsem na přímé platbě (DPH + Daně z mezd a příjmů + sociální + zdravotní) poslal "státu" přímým převodem z bankovního účtu 1.800.000,-Kč - je to málo? Ty peníze jsem napřed musel vydělat společně s mými kolegy v tržbách. Když mi stát zhorší podmínky, budu třeba nucen zaměstnance propustit, ať si s nimi "stát" poradí, já zredukuji přiměřeně činnost, bude se mi lépe dýchat a rozhodně se uživím.
Nebo snad si to chce někdo, kdo je tak chytrej, se mnou vyměnit? Nejsem fanda žádné politické strany ale když se socdemáci "kašou" jak podpoří vznik pracovních míst, tak avizovanými kroky jež tak "koncepčně" představili po konferenci zlikvidují nás drobné zaměstnavatele a zjistěte si, kolika lidem dáváme práci. To jen tak na okraj.
+103
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 3. 2013 20:23 | bazi

Soudruzi, když tak závidíte, běžte podnikat. Autorovi článku bych to přál také (aspoň na 3 měsíce), aby věděl o čem píše. Tydýt
+97
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 3. 2013 20:07 | bazi

Máčo iq tykve
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Zdeněk Grondol

podnikatel, Czech International

Miroslav Jakubec

podnikatel, Servis Climax

Zdeněk Grondol
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Miroslav Jakubec
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services