Zvýšit minimální mzdu na 12 tisíc! Úplně ji zrušit! Sepište svá přání, budou se plnit

Sněmovna rozpuštěna a vypuštěna, kapříci odplavali, a my ostatní můžeme s nadějí (nebo děsem) v očích vyhlížet nové rozložení sil na parlamentním hřišti, novou vládní skvadru. Zkrátka a dobře, znovu je čas si sáhnout do svědomí. A rozhodnout se. Čí trikot oblékneme? Kteří „my“ vlastně jsme? Připravit ke startu, pozor… A první testovací otázka je tu: co vy a minimální mzda?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 8. 2013 12:04, pavel Sokolovsko

zvýšit, to je jasné, pořád budou vykukové, co budou tvrdit, že je nedonutí nic a nikdo, aby vám či nám zvyšovali mzdu, proto je potřeba stanovit jasnou hranici min. mzdy, dále by se měla zvyšovat o inflaci, i to je jasné, proč by měli mít výhody na jednu stranu poslanci /to jen příklad/, ti zvyšlovali mzdy pořád, a na druhou stranu proč by měli lidi dělat za mzdu či plat, který nepokryje ani základní lidské potřeby, prostě zvýšit a hotovo..............

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 8. 2013 6:45, Jarkan

minimální mzda by měla být asi tak 1 000,- euro.

-102
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 78 komentářů)

23. 8. 2013 9:58 | jp

Pavla: Lidé nejsou ideální? To je pravda, ale každý musí začít sám u sebe. Ne všichni se snaží s každým ..., jak píšete. Rozumný člověk se dvakrát napálit nenechá. Spotřebitelé mají moc položit jakoukoliv firmu, pokud nebudou kupovat její výrobky. Zamyslete se také nad tímto: Socialisté slibují vysoké mzdy a nízké ceny. Člověk nemusí být ekonom, aby pochopil, o jaký jde protimluv. Žádná plánovací komise nerozhodne lépe, než lidé samotní účastni trhu, jaké ceny a mzdy by měly být. Existence minimální mzdy a její zvyšování někomu prospěje, jinému uškodí, tak jako u všech vládních zásahů, které nemusí být v souladu s trhem (rozhodnutími jednotlivých lidí). Zvýší-li se min. mzda na 12000 Kč, někdo si polepší, někdo o práci přijde a další ji vůbec nedostane (v posledních dvou případech na to zaměstnavatel jednoduše mít nebude). K minimální mzdě je třeba připočíst sociální a zdravotní pojištění placené zaměstnavatelem 34 % z hrubé mzdy, tzn., že náklady zaměstnavatele na jednoho zaměstnance s minimální mzdou jsou 16080 Kč. A to jsou jen osobní náklady, zaměstnavatel platí další daně a režie, náklady obětované administrativě apod. Ne každý zaměstnavatel to utáhne...
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2013 23:47 | Pavla

Jak píšete, má dobře posloužit jeden druhému, ale bohužel, lidé nejsou ideální, takže všelijak se snaží s těmi druhými nějak vydrbat. Zaměstnavatel chce platit co nejnižší mzdu, zaměstnanec chce pracovat minimálně za co nejvíc peněz. Když nabídka pracovní síly vysoce převyšuje poptávku, tak zaměstnavatelé vědí, že budou lidi chtít pracovat i za míň, a využijou toho, či zneužijou. Bez minimální mzdy by to pak vedlo k téměř zotročení lidí, zatímco tato zajišťuje, nebo by měla zajišťovat, alespoň nějaký důstojný životní standard.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2013 21:34 | Fredy

Svobodní Petra Macha jsou asi jediným řešením k tomu, co požaduji. U jiných stran jsem to nenašel. Co mi ale vadí je jistý vliv V.Klause a pak neznám nikoho, kdo je prezentuje. Tedy kromě pana Macha. Asi máte pravdu, je třeba jim dát šanci.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2013 21:19

Pavlo, to byste si také možná mohla přečíst knihu Liberalismus od Ludwiga von Misese. Čistý kapitalismus znamená dobře sloužit jeden druhému. Úspěšní jsou ti, co slouží lépe - vyrábí kvalitněji a/nebo levněji. Kapitalismus znamená masovou výrobu, ale pro masy - díky tomu se lidé začali mít lépe, než-li dříve vladaři. Věci, které byly z počátku luxusem, se stávaly standardem. Stávky dělníků... - život je změna, z povahy je dynamický. Kdybyste zakonzervovala tehdejší stav, nedošlo by k žádnému pokroku. Ničení strojů... - můžete dát třeba stavbařům místo bagrů lopaty, ale zřejmě si budete muset na dům/byt počkat v pořadníku a nedoplatíte se. Kapitál se tvoří z úspor. Kdyby se vždy spotřebovalo vše, co se vyrobí, k žádnému pokroku by také nedošlo. Marx byl mimochodem rozhazovačný a neschopný flink, který žil celý život z darů a půjček. Lidi dokázal ale zblbnout dobře. I dnes se lépe prodává "něco dostanete" než "musíte makat a šetřit".
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2013 19:05 | Pavla

Všem doporučuji studium dějepisu. Čistý kapitalismus už tu byl v 19. století - nebyly minimální mzdy, nebyly ani jiné sociální výhody. Dělníci makali od nevidím do nevidím, 16 hodin denně, za pár šupů. Rodina dřela bídu s nouzí, pracovaly i děti. K čemu to vedlo? Stávky dělníků, ničení strojů, bouřlivé revoluce, zrod marxistické filosofie, zrod sociálních hnutí, z kterých vzniklo i tak proklínané hnutí komunistické. Čistý kapitalismus je úplně stejná blbost (nebo, chcete-li, ideál) jako čistý komunismus. Proč Velká Británie jako prakticky jediná země v Evropě neprožívala revoluce první poloviny 19. století? Protože včas dělala sociální reformy.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 8. 2013 18:39 | T

Jednoznačně stanovit min. mzdu na úrovni 12500 kč a sociální dávky ponechat ve stejné výši jako dosud - pak se vyplatí pracovat. Normálně bych řekl "zrušit", ale pracuji ve vedení firmy a mám blízko k mnoha tzv. majitelopodnikatelů a vím co jsou zač - i když dost vydělávbají tak by klidně pracovnákům zaplatily 6. táců a hotovo a vzhledem k tomu, že jsou v regionu domluvení tak by zaměstnanci neměli jinou možnost kam jít - a věřte vím o čem mluvím. Toto co se zde zavedlo není podnikání, ale otrokářství.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 8. 2013 17:59 | Kuzma

Bohužel u nás se dělá za pár korun, nebo načerno. Takže podnikatel dál min. mzdu a zbytek na ruku, nebo děláme pro nadnárodní firmy levnou pracovní sílu. Je zajímavé že vyšší minlmální mzdu než mi májí kromě Rumunska a Bulaharska skoro v celé EU, Slovácí mají 8800,-- Poláci skoro 12000,-- a Slovinci 21000,-- !!! a kupodivu jsou na tom Slovinci lépe a firmy tam kvůli vysoká min. mzdě nezkrachovali jak argumentují podnikatelé u nás když se po letech rozhodnou politici přidat směšných 500,-- Kč. No a v Lucembursku dělá uklizečka min. za 48000,--.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 8. 2013 17:46 | B.B.

Minimální mzda by se měla zrušit!Pracující člověk by si měl vydělat tolik,aby měl na slušný život.Lidé,kteří berou podporu,jsou na tom mnohdy líp.Z malého výdělku musíte platit veškeré poplatky,ale ti na podpoře neplatí nic.Hlavně cigáni si umí vydobýt tolik,že mají víc jak pracující.Mají na taxíky,do heren.A hlavně hodně děcek.naši lidé tak po jednom.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 8. 2013 17:16

Fredy, zřejmě máte na mysli Svobodné. Myslím, že si šanci zaslouží. Jako jediní požadují snížení role státu, daní, více ekonomické (a tím i politické) svobody. Doufám, že se najde dost lidí, kteří jim dají svůj hlas. Vyhozený hlas je spíše volit ODS/TOP09 (pak si člověk nemůže stěžovat), kteří se zvyšováním daní vůbec neliší od levice.
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2013 16:32 | Fredy

Her švec zase jsem zapomněl na nick .... výše od Fredy
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2013 16:30 | Jára

Nechápu ty mínusy ??? Ty příklady prací za minimální mzdu nejsou můj výmysl - toto jsou oficiální příklady k stupnici minimální zaručené mzdy - viz http://www.amsp.cz/minimalni- mzda-neni-pro-vsechny-profese- stejna-zjistete Takže pokud to někoho z Vás pohoršuje, tak by Vás spíše mělo pohoršovat to, kolik kvalifikovaných zaměstnanců je zaměstnavatelem ohodnoceno nejnižší možnou minimální mzdou!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2013 16:30

Mirku, tu hranici nikdy nikdo nestanoví lépe a poctivěji, než trh samotný.
Pokud se nepletu, tak například v Evropě není min. mzda stanovena v Itálii, Dánsku, Švédsku, Finsku, Norsku, Islandu, Švýcarsku, Lichtenštejnsku a Německu ..... a ve světe třeba Singapur, Hongkong, Spojené Arabské Emiráty, Katar, Saudská Arábie, Brunei, Bahrain, Maledivy.... a že by tam byly nízké mzdy, tak to ani náhodou.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2013 15:08 | Jean Laroux

Tak s tím Mirku souhlasím. Naprosto. Vymýšlet "geniální" plány buď doleva nebo doprava je snadné. Vždy je někdo komu se dá populistickým opatřením zavděčit a vydělat na tom politik může také velmi slušně viz. stav naší politiky. Najít ale rovnováhu, která umožní plynulý růst je už těžší. Pokud se má někam vykročit je třeba najít rovnováhu. Volbu oranžové populistické bandy vnímám v dnešní době stejně nebezpečnou jako byla volba té modré bandy v minulosti. Oni neumí jít jinak než od extrému k extrému a neuvědomí si, že jejich geniality způsobí, že to začne haprovat na druhé straně. S Fredym se shodnu na hledání nové strany podle jím nastavených kritérií. Obávám se ale, že tu nic takového zatím "neroste".
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2013 14:41 | Mirek

Problém žádný .
Naprostý souhlas ,ale je to vždy dvousečná zbraň . Stanovit tu hranici příjmu tak ,aby se na jedné straně vyplatilo pracovat a na straně druhé někoho zaměstnávat je / myslím si / hodně těžké.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2013 14:31 | Jean Laroux

Mirku natahovat ruku, když něco uděláte je přeci normální ne? Odměna za práci se tomu říká. My se tady nebavíme o sociálních dávkách a občanech, kteří jsou líní a dožadují se dávek. Bavíme se tady o tom dělníkovi, který maká jako šroub a chce za to dostat alespoň takový plat, který umožní aby jeho rodinka nechcípla hlady. Opravdu mne silně dojímá když zejména někteří lidé, kteří nic netvoří a žijí z kšeftování (parazitování na práci jiných) - tím nemyslím Vás .. mluví o těžce pracujících lidech, kteří prý natahují ruku. Oni pracují a dovolí si za to chtít peníze !! No totok !! V celé debatě nejde o nic jiného než o to, aby stát ZARUČIL, že člověk dostane za svou PRÁCI !!! (ne válení se) odměnu v takové výši, aby přežil - resp. slušně přežil. Je v tom nějaký problém?
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2013 14:23 | Jean Laroux

No jistě, že tím důvodem k stanovení min. mzdy je právě toto Fredy :) Tady nelze co odhalovat. To jsou fakta. Já si ale opravdu nemyslím, že by zrušení min. mzdy něco nastartovalo bez toho, aby na tom tratili zaměstnanci se všemi souvisejícími dopady. Váš popisovaný efekt má v extrému určitě opodstatnění. Pokud mi zákon umožní najímat zaměstnance a platit jim 2000,- Kč měsíčně za souvisejících podmínek, že nebude existovat žádná podpora v nezaměstnanosti a jiné sociální dávky a zloději se budou střílet na místě, pak samozřejmě začnu podnikat protože mám jistotu, že někoho najmu .... protože pořád jsou lepší 2000 než nula a smrt hlady nebo zastřelením :) I těch 1000 bude lepších než smrt. Mí zaměstnanci si postaví v lese stan a za 2000 měsíčně zaplatí majiteli lesa 1000 za to, že tam mohou sbírat houby. Zbude jim 1000 z čehož bude 500 zdravotní pojištění a nějakých 200 rohlíků po 2,50 Kč. To je nějakých 6 a půl rohlíků na den z čehož slušně a dietně vyžije trojčlenná rodinka. V zimě mohou sbírat třeba přejeté kočky. Taková přejetá kočka v zimě hned zmrzne a maso vydrží čerstvé poměrně dlouho :)
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2013 14:18 | Mirek

Ano . Opravdu není proč lhát ! Politika ODS mně oslovovala proto, že člověk se má nejdřív pokusit postarat o sebe sám a teprve pak má natahovat ruku .Všechno v životě něco stojí a nic není ani nikdy nebylo zadarmo .To,že se za socialismu za některé věci neplatilo ještě neznamená,že to bylo zadarmo .Vždycky to někdo zaplatit musel / musí a bude muset / .
Když budete dělat charitu a budete chtít rozdávat chudým polévku "zdarma " ,tak zaplatíte přinejmenším suroviny ,energie a něčí /nebo vlastní / práci . Uděláte šlechetný čin, ale stejně se ti chudí ,kterým to dáváte "zdarma " ,časem začnou ptát po mase a domáhat se ho ... Na dobré se zvyká velmi lehce ,ale znova opakuji ,NIC není zadarmo . / jen ten úsměv /
A když už není "obyčejný dělník " ten, kdo pracuje 40 let v třísměnném provozu ,tak mi prozraďte kdo ? Třeba se opravdu pletu.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2013 14:11 | Michal Kolesa

kontrola příchodu a odchodu osob
Představa, že takto nekvalifikovaný zaměstnanec s nízkým platem si při příchodu do recepce opisuje čísla občanských průkazů, jména a trvalá bydliště
a aby si přivydělal tak to někomu "přeprodává" je fakt lákavá.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2013 14:10 | Jean Laroux

Od toho jsou platové tarify http://business.center.cz/business/pravo/zakony/plat/cast2.aspx . Min. mzda je o něčem "trochu" jiném. Jde o státem garantovanou minimální hladinu příjmu http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zakprace/cast2h4.aspx#par111 ... Měl jste možná na mysli nahrazení tzv. minimální mzdy závazným ustanovením platových tarifů pro každý pracovní poměr. Nastoupím do zaměstnání a povinností zaměstnavatele je zařadit mne do stanovených tabulek se zákonem garantovaným příjmem. Mělo by se to asi týkat i brigád, VPP atp. Na vše tabulky. Tak jste to myslel ? Dnes je při operativní úpravě tabulek platových tarifů závazná min. mzda. Po zrušení by se mohly stanoveným koeficientem plošně valorizovat všechny tabulky nebo jen vybrané tabulky. Tak nějak ?
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2013 14:06 | Jára

Příklady prací za které náleží minimální mzda 8.500 Kč/měsíc (50,60 Kč/hod): - pomocné práce při výrobě jídel (sběr, mytí nádobí) - ruční manipulace s předměty do 15 kg hmotnosti - jednoduché strojní šití, drobné šicí práce - přípravné a dílčí práce v obchodním provozu, výkup lahví - základní služby hotelovým hostům včetně manipulace se zavazadly a vydávání klíčů od pokojů - běžný úklid, vynášení odpadků, luxování - doručování různých druhů zásilek - kontrola příchodu a odchodu osob, příjezdů a odjezdů vozidel, výdej klíčů
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Senta Čermáková

manažerka

Michal David

hudebník a podnikatel

Senta Čermáková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Michal David
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services