Muž, který mluví s investory: Na udržitelnost zatím neslyšíme

Michal Král | rubrika: BrandInsight | 26. 12. 2021 | 5 komentářů
Dobrá investice je jistě investice, která přináší zisk. To sousloví ale může mít ještě jeden význam. Totiž: na Západě je populární investovat do firem, jejichž podnikání nemá negativní dopady. Stojí o takové investice i čeští klienti?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 5 komentářů)

3. 1. 2022 17:32

Conseq nedporucuji je to slaby podprumer..
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 1. 2022 10:48

Oceňuji první část článku, historický exkurz. Boužel musím rozporovat druhou část článku. Nemohu tvrdit, že to tak nikde nefunguje, ale racionální správce aktiv nenechá portfolio manažera odedřít práci na celé fundamentální analýze, aby v posledním kroku zlomyslně investici do nějaké firmy (akcií nebo dluhopisů) odmítl kvůli ESG. Filtorvání kvůli nízkému ESG skore i z jiných důvodů probíhá hned v prvním kole investinčího procesu. My u nás v BNPP AM vyřazujeme 10% firem s nejnižším ESG skore v každém sektoru. Můžeme ale vyřadit firmy i kvůli jiným důvodům, například příliš nízká likvidita nebo tržní kapitalizace. Považuji za téměř vyloučené, že by o zařazení nebo nezařazení velké automobilky rozhodovaly stojany pro kola. Mrzí mě, že se autor snížil k takové bagatelizaci ESG, i kdyby ta historka byla v nějakém hraničním případě pravdivá. Občas se nepravděpodobné věci stávají, ale nejsou typické.
Na vyřazení spodních 10%, jak říkám na školeních, těch nejzlobivějších kluků ve třídě, nevidím nic špatného. Je to o risk managementu, v pilíři G nás toto opatření chránilo před držením Wirecardu, v pilíři E zase může přdejít držení firmy s vysokým rizikem pokut za znečišťování životního prostředí. Prostě pravidlo risk managementu. Zbylých 90% firem přiřadíme ESG skore, jsou pro nás investovatelné, ale ty s nízkým skore asi v menší míře.
Jeden náš tým říká na slidu o ESG “Naše definice udržitelnosti zachycuje finanční, ekonomické a ESG pohledy.“ Zajímá nás odolný business model, chceme, aby firma neškodila svému okolí, ale také aby měla dloubhodobě udržitelné konkureční výhody , nějakou jediněčnou USP, bariéru vstupu, kteru někteří znáte pod anglickým slovem Moat.
ESG asi nepůjde do háje, ten tlak na zlepšování nefinančních parametrů firem je "here to stay". A zcela určitě to nebude kvůli tomu, že by přestalo svítit a foukat, protože ESG má mnohem širší záběr, než jen zelená energetika. ESG je to relativní proces, zlobivý kluk se může zlepšit a posunout do středu pole či do horních pater sektorového pořadí, naopak jiná firma se může pasivitou propadnout do oblastí, kde ji bude muset PM prodat. C est la vie.
Prosím o minimálně ideologickou dikuzi na toto téma. Odmítat ESG je totéž jako odmítat risk management a s auty bez brzd se obvykle jezdit nevyplácí.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 1. 2022 7:44 | Dušan

Conseq je jednička. Ať se vám vše daří i nadále.
1*
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 12. 2021 17:06 | Youda

Ja ESG firmy nemusim. Je ESG facebook co spolecnosti skodi neuveritelne? Nechci firmu co misto kvalifikace resi u kandidatu aby byly mensinove orientace, vyznani apod. ESG fondy nechci a nektere parametry ESG nechci podporovat. Ale treba s ekologii problem nemam takze ETF clean energy mam v portfoliu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 12. 2021 11:39 | Maio

..az prestane vyrazne foukat a vzduch se zacne kazit a slunecni svit bude snizen a fotovoltaika neponese dostatek energie, cele ESG pujde do haje. Jako lidstvo s mnoha potrebami, hlavne tech rozmarnych, nikdy nemuzeme byt naprosto eko, jak si tady nekteri eu sarlatani mysli... Ale snad to ESG bude dobre aspon k tomu, aby zacalo tam, kde by zatim nikdo nekopl, ale osobne se domnivam, ze diky extremnim pozadovanym vydelkum pro investory za soucasneho setupu, nebude ta spravna cesta.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

David Eder

podnikatel, Exclusive Tours

Renata Vesecká

bývalá nejvyšší státní zástupkyně

David Eder
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Renata Vesecká
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services