Ceny nemovitostí mohou klesnout. Tady jsou důvody

Jan Traxler | rubrika: Komentář | 11. 2. 2022 | 137 komentářů
Dost možná přicházejí zásadní demografické změny, které mohou do budoucna výrazně proměnit vývoj na realitních trzích.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 2. 2022 9:13, Milan K.

Úvaha o obratu trendu a převaze prodávajích z obavy o pokles ceny by platila u akcií, ale ne u bytů. Pokud mám investiční byt a jeho cena přestane růst, nebudu se ho rychle zbavovat. Výnos z nájmu je stálý a tam lze spíše očekávat nárůst poptávky i ceny. V Praze pokles cen bytů o 30% opravdu nehrozí. Při jakémkoliv menším poklesu by stoupla poptávka od těch, kteří si už současné ceny nemohli dovolit a jsou vytlačování za město nebo do pronájmu. Takže tu je velká zadržená rezerva poptávajících.

+52
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 2. 2022 9:35, Donald Trump

Bohatí jako já si koupí vždycky co chtějí a chudí že na to nemají, to mě netrápí.

-100
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 137 komentářů)

12. 2. 2022 11:39 | Pavel

Furt si může založit firmu a tu nemovitost provozovat, přes firmu a ještě využívat více daňových výhod co mají právnické osoby oproti fyzickým osobám
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 2. 2022 11:35 | Pavel

Něco co se vůbec nediskutuje je, že v ČR není žádná kultůra domovní mobility. Většinou si rodina koupí to co potřebuje v dané situaci a pak to nikdy neplánují prodat, sleduji to hlavně v mém okolí. Třeba mojí rodiče žijí v domku 5+kk sami cca 5 let a planují tam snad i dožít dalších 20-30 let. Sice je hezké, když jsou vánoce atd. že se má kde sejít celá rodina, protože mají 3 pokoje pro hosty co se využivají cca 2x za rok, ale bylo by lepší pro všechny, kdyby jejich domek prodali mladé rodině co potřebuje tento typ bydlení a našli si přizemní domek 3+kk kde by furt měli jeden pokoj pro hosty a hlavně menší náklady + rychlejší úklid domku a zahrady teď, když je jim 50 tak to neřeší, protože mají dost síly a peněz, ale důchod je pomalu za rohem. Hlavně by měli cca 1-2 miliony na investovaní, kdyby se přestěhovali do měnšího a to by jim hodně pomohlo do důchodu. Další příklad jsou mí prarodiče co sami bydlí ve velkém domě na vesnici a teď si stěžují jak je všechno drahé a že většinu dne běhají kolem domu a všechno mají daleko, ale vůbec nechtějí slyšel o tom, že se mají přestěhovat do bytu 2+kk nebo 3+kk ve městě co je cca 7 km daleko taky by jim po přestěhování zůstali 2-3 miliony co by použit na dožití pěkného důchodu nebo to investovat do dividendových akcii a žít z dividend. Moji sousedi jsou též důchodci co bydlí sami ve velkých domech co nechtějí prodat a jít do menšího klidně i domku nemusí to být za každou cenu byt, ale v ČR prostě není žádná mobilita a hlavně minimální finanční vzdělání každý sice ví, že je základ mít vlastní bydlení do důchodu, ale nikdo neřeší se můžou mít pěkný důchod tím, že prodají svoje velké nemovitosti ve kterých vychovali svoje děti a jít do měnšího a investovat zisk co zůstane do firem co plati dividendu 4-5% (34k-42,5k ročně po daních za každý milion co se investuje) nebo ho postupně projíst a mít pěkný důchod.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 2. 2022 11:26 | Marek

A co když tě vláda zisk z pronájmu zdání sociálním a zdravotním.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 2. 2022 10:59 | jfp

pokud nebudou lidi, vynos z najmu opravdu staly bude, bude nulovy
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 2. 2022 10:14 | deprese

Mimochodem o jakém každoročním stěhování to píšeš? Když jsem stavěl dům, bydlel jsem v nájmu 3,5 roku Nebyl žádný problém, mohl bych tam bydlet třeba 10 let. Ale když je někdo neschopný a neumí si najít ani dlouhodobý nájem, to je pak těžké. Teď existuje bytů k pronájmu snad nejvíc za posledních 30 let.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 2. 2022 9:53 | deprese

Zbytek si musíš našetřit a bydlet v oblasti, kde na to budeš mít. Pokud na vlastní bydlení nemáš, budeš bydlet celý život v nájmu. Jednoduché.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 2. 2022 9:46 | deprese

To jsou zase hysterické kecy, pokud jsi sociální případ jsou různé podpory a dávky příspěvky k nájemnému, snažil jsem se ti vysvětlit, že nemáš jakýkoliv nárok na vlastní bydlení. Podporu by měli mít hlavně postižení nebo nějak znevýhodnění. Určitě ne VŠ vzdělaní, kterým stát platil studium 5 let. Prostě život není peříčko, čím dříve to pochopíš, tím lépe. Musíš zvednout tu línou prdel a to zázemí si sám vybudovat fňukálku a nečekat, že se o tebe bude někdo starat a ušlapávat ti cestu jako maminka.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 2. 2022 9:18 | Dragan

Čeká nas zhroucení realitního trhu, kdo si myslíte, že bude kupovat předražené byty? Když z ekonomického hlediska už to nemá smysl kupovat a následně pronajímat. V Praze už velcí kluci stavějí nové projekty rovnou na pronájem. Nové se prodat nepodaří za jidášské peníze a cenu pronájmu srazí nové projekty.Podnikavci,hold vám končí žně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 2. 2022 8:32 | Zdeněk

Bytů je dost,ale někteří lidé nemají žádný a jíní nekolik.Napr.v Chrudimi se postavili za poslednich cca 10-15 let 2 sídliště ale obyvatel je stejně méně.Vetsina se prodá na investice.Sam mám byt v Chrudimi, stavím RD za mestem a byt si nechám.Takovych jako ja je vice.V mem okoli znam lidi co zde maji 3 byty,1 bydli,zbytek pronajem a pak pro sve deti. Dost bytů je uzivanych jen cast roku např pres zimu, bydlí jinak na chalupach a chatách.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 2. 2022 0:30 | Votrok

Dost se tu píše o mladých lidech a o tom, jak si nemohou dovolit vlastní byt. Ale tak nějak nechápu, proč by každý měl nutně za každou cenu mít vlastní byt. Já jsem krátce po skončení VŠ. Přiznávám, že jsem dostal v rámci dědictví určitou podporu od rodiny, ale zdaleka ne dost na pořízení bytu - šlo o pár set tisíc, tak nějak na ten základ hypotéky. Loni jsem přemýšlel, že bych si nějaký byt koupil. Ale spočítal jsem si, že se mi to prostě nevyplatí. Našel jsem si místo toho v Praze hezký byt v pronájmu za 13k bez energií. Úplně stejné byty (jedná se o developerský projekt s velkým počtem srovnatelných bytů) se prodávají mezi 6-7 miliony. Za hypotéku na 30 let bych tak i při loňských úrocích platil o nějakých 8-10k měsíčně víc než platím za nájem. To raději budu platit nájem a těch 8-10k (plus těch pár set tisíc, které by při koupi bytu sloužily jako základ hypotéky) budu investovat a v dlouhém horizontu na tom s vysokou pravděpodobností budu finančně o dost lépe. Nájmy za poslední dekádu rostly pomaleji než platy, takže se zhoršila jen dostupnost vlastnického bydlení, ne nájemního. Obecně souhlasím s autorem článku, ale myslím, že pomíjí tu nejdůležitější demografickou věc - ročníky 1995-2005, které začínají vstupovat na trh s bydlením, jsou výrazně slabší než předchozí ročníky. Spolu s vyššími úroky, omezeními na hypotéky a mizerným investičním výnosem z nemovitostí proto v příštích letech očekávám stagnaci až pokles cen nemovitostí - to, že ceny nemovitostí půjdou jen nahoru je rozšířený mýtus. Pak si mi třeba i vyplatí si ten byt koupit. Ale pokud se mýlím a k poklesu nedojde, tak fajn, klidně budu pořád v nájmu a nevidím na tom nic špatného, nevím, proč bych si měl kupovat byt - ne proto, že bych si to nemohl dovolit, ale proto, že to prostě finančně nedává žádný smysl. Naopak kdybych vlastní byt měl, dnes bych ho pravděpodobně chtěl co nejrychleji prodat. PS. Někdo psal o tom, že hypotéky na výsledné ceny nemají vliv, protože lidé kupují byty za hotové. U části nákupů to tak jistě je, ale celkově toto tvrzení tak nějak pomíjí právě loňský rekordní objem hypoték ženoucí ceny nemovitostí nahoru.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 2. 2022 23:00 | Milan

Pan komentátor zapomněl na několik zásadních věcí, které mají významný vliv na poptávku po bydlení. Za prvé je to rozvodovost, která rok za rokem stoupá a zatímco manželé potřebují jeden byt, tak rozvedení dva byty, což také významně přiživuje poptávku po bydlení i když celkový počet obyvatel výrazně neroste. A není to jen rozvodovost, také lidí, co žijí celý život singl neustále přibývá a to má stejný efekt jako rozvody. Pak tu máme velmi silné ročníky kolem roku 2005, kterým je dnes 15-18let a do cca 5-10let budou shánět bydlení. No a aby toho nebylo dost, tak jakmile definitivně skončí pandemie, začnou lidé opět masově cestovat a vzroste okamžitě poptávka po krátkodobých podnájmech rbmb. Růst počtu obyvatel migrací také není tak zanedbatelný, jak se autor tváří, protože těch 20-50tis migrujících ročně se nerozprostře rovnoměrně po celé ČR, ale většina skončí v několika největších městech a na prvním místě v Praze a míst, kde se dá ještě v Praze zahušťovat zástavba rychle ubývá, nehledě na to že ceny novostaveb jsou astronomické. Suma sumárum - pokles cen nemovitostí je spíš autorovo zbožné přání, než realita. V nejlepším případě dojde na několik let ke stagnaci či růstu v řádech jednotek % a pak ceny opět vystřelí vzhůru dvouciferným tempem ročně.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 2. 2022 22:51 | Spáči

Citace - Markéta / 11.02.2022 22:05

Jj stát Vám půjčí 2mega na pořízení domu. U bytu ještě míň a ten zbytek vezmete kde při dnešních cenách?

Na hypotéku ten zbytek ne, protože na tu by banka taky samozřejmě chtěla další nemovitost do zástavy. Uživatel deprese by ale radši shazoval otravné mladé lidi v "nahraditelných" profesích ze skály i s tou jejich bytovou potřebou, protože všichni jsou nahraditelní. Holky zmrazit vajíčka a ke strojům, kdepak zázemí pro rodinu před třicítkou. Jinak do nájmu, který v městském fondu téměř neexistuje, ale kde trh nabízí jedinečné příležitosti každoročního stěhování a to vše klidně i za polovinu něčí běžné výplaty. Jinak by to tady už zavánělo socialismem :D
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 2. 2022 22:05 | Markéta

Jj stát Vám půjčí 2mega na pořízení domu. U bytu ještě míň a ten zbytek vezmete kde při dnešních cenách?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 2. 2022 22:01 | deprese

Částečně máš pravdu v tom, že dnes hodně mladých ještě ve 30 letech nemají nic vybudováno, jsou nesamostatní, líní a jen se vymlouvají na špatnou dobu. Mají neomezené možnosti, ale jsou rozmazlení, opečovávaní, často jedináčci, kterým rodiče umetali cestičku, vychovávaní v bavlnce a pak tu srážku s realitou berou jako nespravedlnost. A pořídit si děti, to by je omezovalo. :D
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 2. 2022 21:53 | deprese

Ale stát poskytuje půjčky na bydlení pro mladé z programu Vlastní bydlení, takže nějaká podpora je, ale je to jen myslím pro manželé. To taky zase někdo nezvládne si najít ani partnera a zorganizovat svatbu apod., když je ta špatná doba, že? :DDD
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 2. 2022 21:37 | deprese

Pokud jsi výjimečný například lékař dostaneš na určitých místech pobídky vybavení ordinace byt zdarma, vysoký plat. Ale pokud tě nikdo nepotřebuje a jsi lehce nahraditelný migrantem, tak proč by tě měl někdo motivovat tady zůstávat. To si myslíš, že tě bude někdo platit ze společných daní, abys tady byl a třeba se množil? :D Socialismus už skončil a postarat se o sebe musíš sám, pokud nejsi sociální případ.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 2. 2022 21:22 | Spáči

Citace - deprese / 11.02.2022 20:21

Psal jsem to jako jednu z možností, když nechceš bydlet v nájmu. Druhá je třeba vystudovat lukrativní VŠ obor a vydělat si v ČR. Nebo máš představu, že uklizečka s minimální mzdou si vydělá na byt v Praze? 20% lidí nemá vlastní bydlení ani teď.
Uklízečka 50+ u nás v ČR paradoxně bydlí ve svém s vyšší pravděpodobností než 30+ člověk s VŠ, protože ona se narodila ve správnou dobu, aby stihla privatizaci městského bytového fondu.:D K tomu tu celou dobu směřuju. Chápu, trh s nemovitostmi tu byl privatizací zdeformován. Ale jaká podpora státu tedy směřuje ke dnešní nastupující generaci, aby ji motivoval k tomu, aby zůstávali v ČR a uplatnili svůj potenciál tady?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 2. 2022 20:44 | Nemilan

To Tomáš. Ve financích trochu pracuji. Jestli vykazuje pronájem na IČO dle parag. 9 zák DP. Pak to máte jako bonus navíc. Optimalizujete si danovy základ. Snizujete dan. Přičemž cashflow máte kladné díky nájemci. Pro deprese uvádím že nebrecim kuli tomu že ziju v nájmu.. VŠ mám a kapitál taky.Prostě mi vadí jak se tady vzájemně okradame. Dravci a sobci se jen tak nezmění..individualismus vlastní prospěch to jsou bohužel hodnoty dnesni doby.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 2. 2022 20:21 | deprese

Psal jsem to jako jednu z možností, když nechceš bydlet v nájmu. Druhá je třeba vystudovat lukrativní VŠ obor a vydělat si v ČR. Nebo máš představu, že uklizečka s minimální mzdou si vydělá na byt v Praze? 20% lidí nemá vlastní bydlení ani teď.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 2. 2022 20:15 | Spáči

Citace - deprese / 11.02.2022 20:06

Jak zdrhat do zahraničí, tam získáš zkušenosti, naučíš jazyk, je tam vyšší mzda i životní standard, takže je to dobrá zkušenost. A pokud tam někdo zůstane a je spokojený a šťastný, tak je to snad jeho věc. V zahraničí snad nemůže bydlet a pracovat podle svých představ? Ty máš byt a děláš si starosti o ostatní, jestli se o sebe dokážou postarat a budou mít kde bydlet? Úsměvné.
Pro někoho to asi může být šokující, ale jsou tu mezi námi i lidé, co nemyslí pouze na sebe. Dokonce i na penize.cz :D Jinak proti zkušenostem mimo ČR nic nemám, každého to může jen obohatit. Ale mít to jako tu jedinou možnost pro zlepšení svého života? To by pak trochu znamenalo, že ty podmínky v ČR jsou obecně spíš na h***, ne? :))
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Martin Dvořák

manažer a podnikatel

Milan Zemánek

podnikatel, Miton

Martin Dvořák
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Milan Zemánek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services