Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

Senátoři budou zítra hlasovat o novele insolvenčního zákona, která zásadně mění způsob oddlužení. Více jsme o novele psali zde: Oddlužení se zkrátí. Změny v osobním bankrotu schválili poslanci.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 3 komentářů)

9. 7. 2024 21:25 | Marek456

Zde se (už 20 let) předstírá že systém exekucí je jakoby v pořádku. Realita je taková že je extrémně drakonický zlodějský a nespravedlivý. Něco takového nemá na světě obdoby. Tak si zde nehrajme na to že je vše OK a že je to jen chyba dlužníků. Veškeré návrhy na jeho zlepšení např. to, že banky a úvěrové společnosti by musely odvádět určitá procenta (cca 3-5 %) ze svých obrovských zisků do konsolidačního fondu ze kterého by byly hrazeny nevymahatelné dluhy jsou ignorovány. (to by akcionářům zahraničních společností snižovalo zisky a to se jim nelíbí) Nezabavitelné minimum by mělo být odhadem ve výši cca mezi 13 - 14 tis Kč. Nikoliv ve výši cca 12700 ,- Kč. Takový výpočet je zcela nesprávný a chybný. To už tady bylo a věřitelé začali kvičet. Tak tedy pokud někdo uvažuje na minimálních exekučních srážkách, tak to pouze v případě adekvátního navýšení nezabavitelného minima (cca mezi 13 - 14 tis. Kč) V některých evropských zemích nelze obstavit mzdu a účet současně. Lze jenom jedno nebo druhé. U nás se aplikuje tzv. generální inhibitorium. Něco takového je zcela nepřípustné a nepřijatelné. Administrativa okolo tzv. chráněného účtu je příliš složitá a komplikovaná. Jednodušší by bylo pokud jsou (pravidelně) prováděny srážky ze mzdy/z důchodu neobstavovat účet a nechat ho normálně fungovat, což dlužníkům sníží náklady.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 7. 2024 21:10 | Marek456

Neuvěřitelná drzost a chucpe ze strany zákonodárců kteří nedělají nic jiného než jdou na ruku exekutorům a jejich finančním zájmům. Co si pamatuji tak nezabavitelná srážka ze mzdy ve výši cca 12 tisíc (a nějaké drobné) zde byla už cca před 10-ti lety!!! Zde přeci vůbec nejde o to zda někdo exekuce má nebo nemá ale zda ten systém je alespoň trochu spravedlivý, nákladově přiměřený a efektivní (což zdaleka není). Minimální srážka ze mzdy není nic jiného než pokus o prolomení nezabavitelného minima jehož výše naprosto nereflektuje obrovský nárůst cen všeho co vidíme okolo sebe. V případě minimální srážky ze mzdy/ z důchodu nezabavitelné minimum ztrácí smysl. V podstatě by nemělo smysl obstavovat účet, a všechny příjmy by bylo možné vyplácet v plné výši bez omezení s tím, že by se akorát strhla minimální částka.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 7. 2024 18:10 | Vorel56

Exekuce, exekuce.... Fascinuje mně, kolik lidí u nás má exekuce. Jistě, chápu, když někomu spadna barák na hlavu, je zadluženej a najednou nestíhá splácet, že se až k té exekuci může dostat. Ale většina exekucí je způsobena vlastní blbostí exekuovaných. I u těch důchodců. To je půjčka na dovolenou, půjčka na nový boty, na novej televizor, na novej (cokoliv), počty neovládají (píšu úmyslně počty, protože matematika je až od šesté třídy ZŠ), pak vytloukají půjčku půjčkou.... HNUS! Takže já za sebe hlasuji pro zavedení oné minimální srážky. Když jsou blbí, tak ať na to doplácí. Jo, je mi osmašedesát, v životě jsem měl několik úvěrů - a některé dost velké - ale nikdy by mně nenapdalo si půjčit peníze bez detailního rozpočtu svých (rodinných) příjmů a posouzení, jestli jsem schopen splácet. A kdybych se náhodou dostal do finančních problémů, třeba kvůli ztrátě zaměstnání, tak jednak budu komunikovat s bankou a hledat řešení, jednak striktně omezím spotřebu a budu se cpát třeba jen suchým chlebem, ale navzal bych si další půjčku, dokud tu původní nebudu mít umořenou. MINIMÁLNÍ SRÁŽKU U EXEKUCÍ SCHVALUJI!!!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Roman Janoušek

lobbista, podnikatel a kriminálník

Michael Kocáb

hudebník a politik

Roman Janoušek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů
×
Michael Kocáb
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services