Život v osobním bankrotu: Těžce vykoupená úleva pro dlužníky

Dlužníci, kterým přerostly půjčky přes hlavu, se mohou dluhů zbavit v institutu tzv. osobního bankrotu. Psychická úleva a šance na nový začátek je vykoupena pětiletým životem v chudobě.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 3. 2010 16:20, anonym

Škoda, že stejně klidně nemůže spát věřitel když přijde o 70% pohledávky. A nemusí předtím ani nic nikomu půjčovat - třeba mu je nájemník k nezaplatí za vodu kterou spotřeboval. On zaplatit dodavateli musí hned. Nejen, že na peníze bude čekat několik let, ale ještě bude třeba víc jak půlku částky tratit. Pohledávka přitom mohla vzniknout klidně v době kdy "osobní bankrot" neexistoval. Pokud stát chtěl uzákonit osobní bankrot, měl myslet i na věřitele a rozdíl třeba uhradit za dlužníka (třeba tím, že vznikne pojišťovací fond do kterého budou povinně přispívat dlužníci po splatnosti).

+209
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 2. 2013 8:10, Karel

NEVÍM, PROČ MÁTE NEGATIVNÍ OHLASY. PLNĚ S vÁMI SOUHLASÍM, ŽE SPOLEČNOSTI PŘÍMO VNUCUJÍ RŮZNÉ PŮJČKY A KARTY S TÍM, ŽE ČLOVĚKA MÍNÍ OKRÁST. A ŽÁDNÉ NEGATIVNÍ OHLASY NA TOM NIC NEZMĚNÍ !!!

-62
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 159 komentářů)

2. 9. 2012 11:14 | Petr Fiedler

To není celá pravda. Ve většině případů to tak může být, ale ne vždy. Já osobně jsem do osobního bankrotu chtěl jít proto, abych z dluhu asi 150 000,-- Kč neměl dluh přes půl milionu. Exekutoři atd. Např. kvůli jednomu dluhu 1400,-- Kč mi přišel dopis od advokáta věřitele za který si naúčtoval 8220,-- Kč. Jsem inv. důchodce bez práce a dostávám od státu 5200,-- Kč. Po zaplacení nájmu mi zbyde 1000,-- Kč. Co bych tedy podle vás měl teď dělat? Dívat se, jak mi naskakují nehorázné penále. Na jednom mém dluhu je to 3000,-- Kč/měsíc. To je podle vás správné? Já přiznávám, že tyto dluhy vznikly moji nezodpovědností, ale změnil jsem smýšlení a chci dát vše do pořádku. Nechci, aby mi soud prominul většinu dluhu. Zřejmě by to udělal, ale rozhodl jsem se, že věřitelům bych stejně vrátil to, co jim náleží. A u těch nehorázných penále bych si to promyslel. Tohle je podle mě z mé strany správný postoj i řešení, ale možná mi poradíte něco lepšího a ctnostnějšího?
Ve svém příspěvku mluvíte Marku o nezodpovědných hlupácíhch a arogantních hamounech. Chci se vás zeptat na tohle: vy jste vždy a každých okolností zodpovědný, moudrý, pokorný a štědrý? Pokud ne, tak proč soudíte druhé? Pokud ano, tak doufám, že pro svou štědrost mi pomůžete.
Mějte se dobře, Petr Fiedler
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 9. 2012 18:08 | babi

řeknu to tak.Většina lidí si ani na ten bankrot nedošáhne,protože prostě nemají práci.Nebo to jsou důchodci,oblíbená to skupina lidí pro exekutory a podobné darebáky.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 9. 2012 13:02 | Kvído

Osobní bankrot je podvod na všechny slušné občany. Ze svých daní nepřímo zaplatí dluhy těch, kteří si musel pořizovat nová auta, televize, dovolené atd. přičemž na to neměli, jenom chtěli mít něco lepšího než mají druzí. Je to blbost každého, když nedokáže hospodařit. Těch, co k tomu přišli "jak slepí k houslím" je minimum, vím že občas je nutné něco pořídit, ale je rozdíl mezi nezbytně nutnou věcí a blbostí. Dojímá mne "chudák" ženská, které zbyly dluhy a děti na krku, protože chlap, který léta vydělával na její rozmary, zatímco ona se válela doma a děti vychovávala stylem, že jsou z nich spratkové, kteří jsou schopni staré babičce pro pětikorunu schopni vrazit kudlu do zad, ale v TV o tom mluví v značkových hadrech před luxusní vilou a brečí jaký je chudák. LŽI, LŽI a LŽI... NIC VÍC.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 8. 2012 15:21 | BiG G

jen bych rád připoměl kdo jsou ti lidé (společnosti) co poskytují pujčky. v drtivé většině případů to nejsou ti "živitelé od rodin" na kterých by zavisela ta konkretní pujčka. Lidé by si měli uvědomit, že pujčit je vlastně investovat. Mam firmu a nakoupím nová auta proto abych mohl odvezd více nakladů. ale firma pro kterou budeme jezdit se dostane do problémů a ja budu po firmě chcit aby mi zaplatila ty auta protože jsem je kupoval k tomu aby jsme pro ně mohli jezdit.... zda se vam to divné? ale takhle to dělají banky... dostanete se do problemů a oni Vás dobijou k zemi jen pro svoje penize... V mem případěmi zbudou auta a spousta problemů. proto auta prodám a budud se snažit snížit ztratu z té investice... proč banka nemuže řích jo byla to špatná investice tomu člověku už nepujčíme :o)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 8. 2012 20:57 | Hana

Dobry vecer ,nyni jsem nasla clanky o oddluzneni .Dcera si nadelala plno dluhu,nevedeli jsme o nich .Neplati nic ,je svobodna matka .Vse se tahne od roku 2008 .Chtela by si dat oddluzneni a splacet .Jenze je na materske dovolene a z techto penez asi nemuze nic splacet .Ja se jako matka dostala k doktorovi ,nemohu spat a nevim kdy ji vse seberou ,jelikoz vse kupujeme s manzelem .Ma tri deti na dve nedostava ani alimenty.Poradte mi prosim co mam delat . Je mi lito vnoucat Dekuji Hana
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 8. 2012 15:53 | Marek Vaca

Osobní bankrot je dvousečný meč. Nezodpovědnému hlupákovi, či arogantnímu hamounovi pomůže zbavit se zodpovědnosti a povinnosti zalatit staticíce korun, které třeba bezohledně prohýřil/-a a připravil tím o celé jmění a přivede do úpadku někoho jiného, kdo třeba celý život tvrdě a s úporným odříkáním pracoval a na kom je závislá rodina či nemohoucí osoba/-y a může na něm být závislá skupna zaměstnanců, živitelů rodin atd. Zákon v mnoha případech pomáhá viníkovi a okrádá poctivé lidi.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 8. 2012 13:12 | Petr Fiedler

Jsou to lháři a darebáci. Nedávno jsem zkontaktoval slečnu Romanovou od nich. Ta mě pozvala do soukromého bytu jejich právničky a ta mi řekla, ať jednám co nejrychleji. Prý mi může exekutor dát penále až 500 Kč/den. Ptal jsem se na to známé, která pracuje na exekutorském úřadu a ta mi řekla, že to není pravda. Tak jsem napsal slečně Romanové a poprosil jsem jí, aby napsala té advokátce, aby mi napsala číslo toho zákona, podle kterého má exekutor právo udělovat penále. Najednou se začla slečna Romanová vykrucovat a řekla mi, že si to budu muset zjistit sám a odebrala si mě ze Skypu. Před chvílí jsem mluvil s jednou právničkou a ta mi řekla, že exekutor vám žádné penále dát nemůže. Jen pokud by to stanovil soud a nebo pokud by to bylo součástí smlouvy. Exekutor si může naúčtovat jen náklady (poštovné, benzín atd ...) Pro Abivii pracují hyeny. Jen chtěly, abych využil jejich služeb za POUHÝCH 18 300,-- Kč. Utečte od nich rychle a daleko. Mimochodem, ta advokátka mi řekla, že jsou právníci, kteří to dělají asi tak za tři tisíce. A jsou i instituce, které to dělají grátis.
Tož tak, Petr Fiedler, Brno
PS: četl jsem tu jeden doporučující článek, který vychvaloval Abivii. To jak byl napsaný mi silně připomínalo přesvědčující argumenty sl. Romanové. Moc bych za to nedal, že to napsal někdo od nich.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 8. 2012 15:55 | Karel Javůrek

No normálně bych řekl, že co si kdo spíská, ať si taky sám vyřeší, ale ten nárůst už asi fakt neni normální: http://superpr.cz/rekordni-narust-poctu-osobnich-bankrotu-v-cesku-az-o-dve-tretiny-oproti-roku-2011
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 8. 2012 2:42 | Jindřiška

...vůbec nechápu,jak můžete napsat, že stát dostává lidi do dluhů naschvál. Tím,že vám umožnil si koupit byt za 700 000,- Kč? Tak proč jste ho kupovala,vždyť jste se mohla přestěhovat do nájmu.Já bych si to s vámi ráda vyměnila. Protože já a celá spousta jiných to štěstí neměla,že bych bydlela ve státním a za tak směšnou cenu si mohla byt odkoupit.Já si vzala hypotéku na byt, ale mně ten byt stál mnohem více,protože nebyl státní.Já musela zaplatit ještě jednou tolik.A jaký je rozdíl mezi mnou a vámi,proč vy máte tu možnost a já ne?Taky by jste si na to mohla takhle odpovědět a neříkat,že za vaším dluhem stojí stát.Tak nehořekujte a buďte ráda,protože jiní to štěstí neměli a nemají.Dnes už není doba,že všechno je všech, kdo nekrade okrádá rodinu a státu je povinnost se o mně postarat.....holt budete muset taky přiložit ruku k dílu.Ale tak to v životě chodí.A kdo se neumí vypořádat s dluhy, nemá si je dělat. A když je má,tak je splácet,protože tím,že neplatíte své dluhy způsobujete potíže svým věřitelům,kteří se díky vám,mohou dostat do stejné situace, jako jste vy.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 8. 2012 22:56 | Miloslav Sochor

Dobrý den, tady v republice nic nefunguje -podvodníci a lumpové mají zalenou vždy jsem vše uhradil bez problému a díky tomu , že kamarád mi nevrátil vypůjčené peníze a najednou operace a nemoc a už se to na mě valilo a osmý rok čekám na soud.A do toho začala marodit manželka a přednost na placení mělo léčení a výsledek oba jsme v invalidním důchodu ani se nedá popsat co jsme všechno prožili než nám schválili osobní bankrot. A nikoho nezajímá , že Vám někdo dluží pět krát víc než my. Exekutoři si naúčtují nehorázné peníze.Mohl bych pokračovat, ale po osobních skutečnostech - když nemáte peníze nedovoláte se svých práv a to už tu bylo.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 8. 2012 17:55 | Martin

Dobrý den.V tomhle s Vámi naprosto souhlasím.Nejen že si musí člověk koupit byt ale také to neustálé státní zdražování?Co má vlastně člověk platit dřív?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 7. 2012 16:37 | Jana

Já půjčky dělám a vím, že 90% klientů se do problému dostalo samo. Chcete snad říci, že vás stát nutil všechny si brát úvěry na zbytečbné dovoleném, dárky, automaty apod. Každý svéprávný a plnoletý člověk musí uvažovat zda to je či není nutné si brát úvěr a zmda to zvládne splácet i při nemocenské apod. Když slyší od klienta, že chtěl úvěr 50 tisíc a na poplatcích předem už dal 65 tisíc opravdu pochybuji o jeho zdravím rozumu! Pokud těch 65 tisíc měl proč si chtěl 50 tisíc půjčit a hlavně proč se nechal 12 krát okrást. Jednou to snad stačí! navíc dnes už každý ví, že platit předem nikomu nemá a volat na 900.. také ne a musíte si číst smlouvy. jak to, že p. Vilemíně napíše, že nevědomky ručí svým domem? To podepsala v kómatu nebo jak?
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 7. 2012 16:18 | Věra Marková

nejhorší na tom je to,že stát dostává naschvál lidi do dluhů,já si musela koupit státní byt,kde jsem bydlela a platila nájem .Protože jsou tak užasné zákony,že kdybych ho nekoupila,tak by mi tak zdražovali nájem,že bych se na tak vysokou čáatku stejně dostala.Byt splatím za 20 let,půjčila jsem si 700 000,bance dám jednou tolik.Nesmím onemocnět,musím pořád chodit do práce a 16000 dávat na bydlení.To mi nepřijde normální,proč jste ze slušných lidí udělali dlužníky?Naschvál.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 7. 2012 7:17 | Monika

Znám ze svého okolí 3 osoby v osobním bankrotu.Chápu to, že potom již vytloukají půjčku ,půjčkou s velkými úroky.A zde se najdou společnosti, které mají nehorázné úroky a pokuty.Ale jak zjistí soud,když povoluje odlužení a jedná se o milionové dluhy, zda si dotyčný neřekl,když už jdu do os.bankrotu, tak si půjčím třeba ještě 300 tisíc a ty si doma schovám?Je již jedno zda mám dluh 2 miliony či 2 500 000Kč.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 7. 2012 20:13 | jagulina

Dobrý den paní Jarko,prosím vás mohla byste mě kontaktovat na email:jagulina@seznam.cz jsem v hrozné situaci a nevím co dál a co mám dělat.Děkuji
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 7. 2012 15:47 | Milan Klimeš

Dobrý den. Můžete prosím se se mnou podělit o dobrou zkušenost ? Předem děkuji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 7. 2012 1:31 | Slávka

poradila bych vám, známá má dobrou zkušenost s konkrétní společností, kde se to dá zařídit, napište mi na mail: xxxxdata zavináč centrum tečka cz takhle to nechci a asi ani nemohu zveřejňovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 6. 2012 12:57 | romana

Dobry den chtela bych se zeptat jsme s msnzelem v insolvenci mame tri deti on pobira pouze 14000kc zivotni minimum me ted propustily z prace chtela bych vedet jestli mame narok na nake davky ze socialky jestli se mu ten prijem zapocita cely co si vydela nebo jenom to co dostava na ucet tech 14000kc dekuji
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 6. 2012 22:45 | Mirka Vilimovská

Dobrý den, mohu vás poprosit o podrobnější info? děkuji Mirka
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 6. 2012 14:37 | Milan Z

Zdravíme všechny, já jsem zase pro změnu udělal velkou zakázku po důvěře prvních plateb minulý rok, pak klient tak nějak přestal platit a tento rok mám též drsný - soudy jsou pomalé, po legislativách to pěkně komplikují a já mám pouhých 14 dní na to, abych též srovnal nemalý mínus. Pro malou firmu je čtvrt milionu též drastické a řekl bych, ať zde, v našem slavném státě, začně platit jediné: nezaplacení fa na základě objednáky = trestní čin - jako v Německu. A bude pokoj a malé firmy mají alespoň nějakou šanci se domoci peněz od darebáků. Jinak hrozí ztráta práce, ale zato neplacená práce ohledně sledování a reagování na úřední tiskopisy. Takže mě napadá jedno, zmizet z jedné banánové republiky do jiné, ale zatím stále nevím, do jaké - západ - tam nás nikdo nečeká, východ - toho jsme asi rádi, že jsme se zbavili, ikdyž je Praha a Karlovy Vary obsazená. Jih - tam se to začíná všechno rvat a na severu, tam je zima. Takže co zbývá, na výběr snad jen MAGYAR, a tam se zase nedomluvíme. Takže asi nejlépe zemljanka, hodně hluboká - zrušit telefony, internet a v neposlední řadě i TV, protože Vás asi vystopují i podle digitálního signálu.
Co na to říct? Hodní strejdové a lidé, kteří rádi pracují to tady prostě pomalu ale jistě, přestávají dávat.
S pozdravem pozorný čtenář, který už se brzy asi ani nepřipojí. Mějte se a přeji pevné nervy s bojem proti státnímu a velrybářskému deliktu a nepochopení.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Hudeček

politik, primátor Prahy

Šárka Grossová

podnikatelka

Tomáš Hudeček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Šárka Grossová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services