RegioJet prodal první dluhopisy, nakoupí nové vlaky

pk | rubrika: Aktuality | 18. 6. 2019

Soukromý dopravce RegioJet oznámil, že úspěšně prodal emisi zajištěných dluhopisů v celkové výši 921 milionů korun se splatností pět let. Koupili si je jak takzvaní institucionální investoři, tak klienti privátního bankovnictví. Manažerem emise byla Česká spořitelna.

Šestiměsíční pohyblivý kupon nabízí výnos čtyři procentní body nad sazbu PRIBOR, v současnosti tedy kolem šesti procent. „Emise bude obchodovaná na pražské burze,“ říká mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Získané peníze chce RegioJet využít hlavně pro nákup a modernizaci až stovky železničních vozů, část použije také na refinancování stávajících úvěrů.

„Po loňském zisku ve výši 102 milionů korun očekáváme v letošním roce další růst našeho zisku z aktivit ve vlakové dopravě,“ dodává Petr Kohoutek, finanční ředitel holdingu Student Agency, do kterého RegioJet spadá.

Vlaky RegioJetu zatím v Česku jezdí na takzvané komerční riziko mezi Prahou a Ostravskem (vybrané spoje až na Slovensko) a z Prahy přes Brno do Vídně nebo Bratislavy. Na Slovensku jezdí v takzvaném závazku veřejné služby (tedy s dotacemi) mezi Bratislavou a Komárnem. Od poloviny prosince začne RegioJet jezdit v závazku veřejné služby na prvních tratích v Česku - v Ústeckém kraji zajistí osobní vlaky, mezi Brnem a Bohumínem rychlíky.


Už to víte? RegioJet zruší stevardky ve většině žlutých autobusů

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

15. 7. 2024 | Petr Kučera

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

6. 6. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

Vývoj podílových fondů hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v květnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

9. 5. 2024 | Martin Mašát | 2 komentáře

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

Optimismus došel. Investoři přestávají věřit tomu, že se ve Spojených státech podaří brzy zamést s inflací a že klesnou úrokové sazby tamější centrální banky. Špatnou náladou se nechali... celý článek

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Parlament schválil novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services