Ministerstvo chystá novou regulaci firemních dluhopisů

pk | rubrika: Aktuality | 13. 8. 2019

Přehled zvažovaných legislativních opatření, které mají regulovat trh s firemními dluhopisy, zveřejnilo ministerstvo financí. Materiál rozvíjí Koncepci rozvoje kapitálového trhu v ČR, schválenou vládou letos na jaře. Odborná veřejnost může posílat připomínky do 16. září.

„Mezi podstatnými změnami, které ministerstvo chystá, je vytvoření webového rozcestníku informací o cenných papírech a jejich emitentech. Má soustředit informace o aktuálních tržních cenách, denních objemech obchodů, dluhopisové prospekty, účetní závěrky, výroční zprávy a odkazy na důvěryhodné zdroje informací,“ říká Eliška Skřivanová z webu RizikovéDluhopisy.cz, který na rizikové emitenty dlouhodobě upozorňuje.

Dalším zásadním opatřením by mělo být zavedení dvoustránkového miniprospektu. „Ten přehledně zobrazí veškeré podstatné informace o emitentovi, včetně subjektů, prostřednictvím kterých byla emise distribuována. Pro investory do dluhopisů jde o zásadní dokument, který zde léta chyběl. Zpracování dokumentu přitom nebude pro emitenty představovat větší administrativní zátěž,“ upřesňuje Skřivanová.

Miniprospekt podle ní zároveň usnadní monitoring nedůsledných podnikatelů, kteří nezveřejňují účetní výkazy, ač jim to ukládá zákon. V sekci nazvané Dostupnost dalších dokumentů bude totiž možné zatrhnout, které z výkazů jsou ve Sbírce listin aktuálně dostupné. Měly by měly být k dispozici alespoň za tři předchozí účetní období, aby si mohl investor udělat dostatečný obrázek o hospodaření emitenta.

Třeba budou lákat i vás...

Vysoký výnos a nízké riziko. O tom možná sníte, když uvažujete o investici do firemních dluhopisů. Poradíme, co dělat, aby se ze snu nestala noční můra.

Jedinečná šance, nebo past? Jak poznat rizikový dluhopis

Ministerstvo plánuje také regulaci dluhopisových platforem. „Česká národní banka v současnosti rozlišuje tři typy – dvě naplňují znaky poskytování investičních služeb, třetí je pouze inzertním portálem, tedy neregulovaným subjektem ČNB. Dokument navrhuje, aby inzertní platformy měly na webech výslovně uvedeno, že nespadají do prvních dvou skupin, tedy nejsou oprávněny poskytovat investiční služby. Právě plnění této povinnosti bude ČNB dozorovat a platformy evidovat. Ministerstvo financí počítá rovněž s regulací reklamy na investiční nástroje,“ dodává Skřivanová.

Součástí rozsáhlého balíčku je třeba i snaha o standardizaci investičních dotazníků, zvýšení státní podpory penzijního spoření nebo rozšíření daňových úlev i na další spořicí a investiční produkty.

Web RizikovéDluhopisy.cz připomíná, že už v březnu publikovala ČNB dokument nazvaný Dohledový benchmark č. 2/2019, který zakazuje nabízet korporátní dluhopisy drobným nezkušeným investorům. Opatření se ale týká pouze investičních poradců, obchodníků s cennými papíry a obhospodařovatelů fondů kolektivního investování, tedy bankou regulovaných subjektů. Na emitenty a inzertní dluhopisové portály se paradoxně vůbec nevztahuje.

Ministerstvo financí vydalo čtvrt rokem přehled nazvaný Scorecard korporátních dluhopisů pro nezkušené a konzervativní investory, který má spotřebitelům pomoci odhadnout rizikovost emitenta.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

15. 7. 2024 | Petr Kučera

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

6. 6. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

Vývoj podílových fondů hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v květnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

9. 5. 2024 | Martin Mašát | 2 komentáře

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

Optimismus došel. Investoři přestávají věřit tomu, že se ve Spojených státech podaří brzy zamést s inflací a že klesnou úrokové sazby tamější centrální banky. Špatnou náladou se nechali... celý článek

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Parlament schválil novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services