Skupina Premiot nesplatila část závazků z dluhopisů

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 1. 2. 2023
Skupina Premiot nesplatila část závazků z dluhopisů
Ilustrační foto.
Zdroj: Shutterstock

Investiční skupina Premiot Group podnikatele Ondreje Spodniaka je v prodlení s úhradou přinejmenším části svých závazků z vydaných dluhopisů. Upozornil na to Martin Dočekal, provozovatel webu Dluhopisář.cz.

„Podle několika zdrojů našeho serveru skupina Premiot již delší dobu nevyplácí kupóny u svých dluhopisů. Nedošlo ani k výplatě jistin u dluhopisů, které byly splatné na konci roku. Interně pak má být ve firmě mnoho dílčích problémů, které aktuálně řeší,“ píše Dočekal. „Pokud se tento stav nezmění, půjde o největší dluhopisovou kauzu u nás,“ dodává.

Zpoždění s výplatou potvrdili někteří investoři také webu Seznam Zprávy. „Na konci prosince měly firmy ze skupiny Premiot splatit několik emisí dluhopisů. To se však podle informací SZ Byznys zatím nestalo. Místo jistiny zatím věřitelé dostali jen úroky,“ píše web.

V součtu mají firmy z holdingu vydané dluhopisy za stovky milionů až nižší jednotky miliard korun. Kauza by mohla zasáhnout tisíce drobných i větších investorů. Aktuální problém se však týká jen menší sumy z těchto souhrnných částek, zdůrazňují Seznam Zprávy.

Podle informací deníku E15 se zpoždění se splacením jistiny týká přinejmenším dvou emisí dluhopisů: Europa Investment Property CZ 8/22 a o Premium Data Systems 8/22 III. Jedná se o relativně menší emise. 

Premiot Group se zabývá byznysem s nemovitostmi, vlastní také důl na břidlici a lomy na žulu. Skupinu tvoří množství firem, řada z nich vydávala dluhopisy samostatně, připomínají Seznam Zprávy.

Na otázky obou médií neodpověděli zástupci skupiny ani v prodlouženém termínu a po urgencích.

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

15. 7. 2024 | Petr Kučera

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

6. 6. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

Vývoj podílových fondů hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v květnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

9. 5. 2024 | Martin Mašát | 2 komentáře

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

Optimismus došel. Investoři přestávají věřit tomu, že se ve Spojených státech podaří brzy zamést s inflací a že klesnou úrokové sazby tamější centrální banky. Špatnou náladou se nechali... celý článek

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Parlament schválil novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services