Analýza: e-Finance Dluhopisy

PR článek | rubrika: FINEXPO | 12. 8. 2024
Koncern e-Finance, a.s., významný hráč na českém realitním trhu, nabízí zajištěné dluhopisy nemovitostmi i akciemi se zajímavým zhodnocením.
Analýza: e-Finance Dluhopisy

Zdroj: e-Finance

Komerční spolupráce

Koncern e-Finance, a.s., se po více než dvou dekádách úspěšné činnosti etabloval jako významný hráč na investičním realitním trhu v České republice. Od svého založení v roce 2001 se koncern soustředí na investování do atraktivních nemovitostí napříč Českou republikou, včetně obchodních a administrativních budov, hotelů a rezidenčních nemovitostí. 

Při činnosti využívá dluhopisové financování nabízené občanům i firmám, spolupracuje s bankami. 

Velmi zajímavou skutečností pro hodnocení a rozhodování investorů je to, že e-Finance vydává dluhopisy zajištěné nemovitým majetkem nebo akciemi společnosti, která vlastní 100% podíly v provozovaných hotelích. 

Proč investovat do dluhopisů e-Finance?

Investování se společností e-Finance, je v porovnání se společnostmi nevlastnícími nemovitosti konzervativnější, protože zajištění investice je spojeno s vlastnictvím nemovitostí. e-Finance vlastní a spravuje portfolio funkčních a provozovaných nemovitostí s hodnotou dle posudků znalců ve výši již přes 1,7 miliardy korun. Ze zdrojů, které e-Finance využívá na pořízení nemovitostí, jsou čisté cizí zdroje ve výši 67 % tzn. LTV je 67 %. 

Celé nemovitostní portfolio a jeho ocenění e-Finance zveřejňuje a pravidelně aktualizuje na adrese zde.

Zdroj: e-Finance

Investiční portfolio e-Finance tvoří komerční nemovitosti a bytová výstavba

Nižší LTV je bezpečnější

Nižší LTV znamená, že dlužník si půjčil menší částku ve vztahu k hodnotě zajištění. To znamená nižší riziko pro věřitele i pro dlužníka, což může vést k lepším úrokovým sazbám.

Typické hodnoty: V mnoha zemích se považuje za zdravé LTV ratio kolem 80 % nebo méně. To znamená, že cizí zdroje nepřesahují 80 % hodnoty nemovitosti.

Zajištění dluhopisů e-Finance

e-Finance emituje několik druhů dluhopisů s různými splatnostmi.

Nejžádanějšími dluhopisy jsou e-Finance dluhopisy přímo zajištěné akciemi hotelové skupiny EFI Hotels & Properties, a.s. disponující nemovitostmi v hodnotě přes 1,2 miliardy korun a vlastním kapitálem přes 800 mil. Kč. V dluhopisovém prospektu těchto emisí se e-Finance zavazuje, že úhrn těchto zajištěných dluhopisů nepřesáhne 400 milionů korun, což je do 50 % hodnoty vlastního kapitálu EFI Hotels & Properties, a.s. Popis a možnost objednání těchto zajištěných dluhopisů najdete na stránkách e-Finance Dluhopisy.

Mezi hotely a nemovitosti, které patří do hotelové skupiny EFI Hotels & Properties, a.s., spadají  exkluzivní hotel EFI SPA Hotel a EFI Palace Hotel. Jedná se o významné brněnské hotely této skupiny, jejichž nabízené služby lze nalézt na jejich webu www.efihotel.cz.

Skupina EFI Hotels & Properties, a.s. vlastní i další nemovitost v centru Jihlavy s bytovými, kancelářskými a obchodními plochami, EFI Obchodní galerie.

Další zajištěná emise je kryta zámeckými budovami a zámeckým areálem v Račicích u Vyškova. Recenze a hodnocení investorů ukazují na vysoký zájem o tuto emisi, která je téměř vždy vyprodaná. Přednostní investiční příležitost do této emise dostávají stávající investoři.

Zdroj: e-Finance

Jednou z prémiových investic skupiny e-Finance je renesanční zámek Račice na Vyškovsku

Závěrečná recenze e-Finance Dluhopisů

Plusy: 

  1. e-Finance vydává dluhopisy zajištěné nemovitostmi a akciemi nemovitostní skupiny
  2. Čisté cizí zdroje 67 %, tzn. LTV (Loan to Value Ratio) je 67 %
  3. Velmi zajímavou skutečností pro hodnocení a rozhodování investorů je to, že e-Finance vydává zajištěné dluhopisy nemovitým majetkem nebo akciemi společnosti, která vlastní 100% podíly v provozovaných hotelích.
  4. Hodnota celého portfolia nemovitostí e-Finance přesahuje částku 1,7 mld.
  5. e-Finance má historii již 23 let
  6. Majetek je tvořený rezidenčními a komerčními nemovitostmi
  7. Možnost splacení dluhopisu před datem jeho výročí

 Mínusy:

  1.  Při předčasném splacení je účtován poplatek za předčasné splacení
  2. Nižší úrok než u nezajištěných emisí dluhopisů na trhu 

Více o e-Finance Dluhopisech najdete zde.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Ani technologické akcie nerostou do nebe. Kolik vydělaly podílové fondy v červenci?

12. 8. 2024 | Martin Mašát

Ani technologické akcie nerostou do nebe. Kolik vydělaly podílové fondy v červenci?

Vývoj podílových fondů hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v červenci, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

15. 7. 2024 | Petr Kučera | 14 komentářů

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

6. 6. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

Vývoj podílových fondů hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v květnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

9. 5. 2024 | Martin Mašát | 2 komentáře

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

Optimismus došel. Investoři přestávají věřit tomu, že se ve Spojených státech podaří brzy zamést s inflací a že klesnou úrokové sazby tamější centrální banky. Špatnou náladou se nechali... celý článek

Partners Financial Services