U exekuce lze žádat odklad, u oddlužení snížení splátek

jih | rubrika: Aktuality | 27. 3. 2020 | 4 komentáře

Zadlužení lidé v exekucích nebo v osobním bankrotu, kterým opatření proti šíření koronaviru dále zhoršují situaci, mohou požádat o odklad exekuce nebo u oddlužení o snížení měsíčních splátek či přerušení splácení. Upozornilo na to ministerstvo spravedlnosti, které také pro tyto situace připravilo formuláře (exekuce, oddlužení).

Návrh na odklad podávají dlužníci exekutorovi, který jejich exekuci provádí. Dokud exekutor o návrhu nerozhodne, nemůže exekuci provádět.

„To neplatí v případě, že se jedná o návrh, který je svévolným nebo zřejmě bezúspěšným uplatňováním nebo bráněním práva, nebo pokud jde o návrh, ve kterém účastník řízení uplatnil stejné okolnosti, o kterých již bylo rozhodnuto,“ říká Vladimír Řepka, mluvčí ministerstva.

Když k odkladu dojde, nekoná exekutor po jeho dobu žádné úkony směřující k provedení exekuce. Po uplynutí doby odkladu exekuce pokračuje.

„Exekutor může na návrh odložit provedení exekuce. To v případě, kdy se dlužník bez své viny přechodně ocitl v takovém postavení, že by pro něj nebo jeho rodinu mohlo okamžité provedení exekuce znamenat zvlášť nepříznivé následky. Současně však ani věřitel nesmí být tímto odkladem vážně poškozen,“ říká Řepka.

Lidé s povoleným osobním bankrotem zase mohou v současné mimořádné situaci požádat o snížení výše měsíčních splátek nebo přerušení splácení. S žádostí je potřeba se obrátit na insolvenční soud, pod který dlužník spadá.

Konkrétní postup se pak liší podle toho, jestli se o úpadku rozhodlo před před účinností oddlužovací novely, nebo po ní. Přístup se tedy dělí podle toho, zda oddlužení začalo do konce května 2019, nebo až později. V prvním případě lze zažádat jen o snížení splátek, ve druhém i o přerušení placení.

V těžké době by dlužníkům měla pomoci i další opatření, která společně chystají vládní a opoziční poslanci. Informuje o nich deník E15. Jde třeba o zastavení marných nebo bagatelních exekucí, které vznikly kvůli dluhům do 1500 korun. Je možné, že i u starších oddlužení zmizí podmínka splatit aspoň 30 procent dluhů. A řeší se také ochrana spotřebitelů a živnostníků před nebankovními poskytovateli půjček, kteří zneužívají pandemie koronaviru.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+56
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

A tohle už jste četli?

Změny v osobním bankrotu jsou tu. Oddlužení bude kratší

24. 7. 2024 | Kateřina Hovorková

Změny v osobním bankrotu jsou tu. Oddlužení bude kratší

Novela insolvenčního zákona zkracuje dobu oddlužení z pěti na tři roky. Současně však zpřísňuje některá pravidla, což zhorší podmínky pro starobní a invalidní důchodce.

Kde žije nejvíc dlužníků v Česku? Podrobná mapa exekucí

17. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Kde žije nejvíc dlužníků v Česku? Podrobná mapa exekucí

Podívejte se, kolik lidí má v jednotlivých obcích exekuce nebo prochází oddlužením.

Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

9. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

Senátoři budou zítra hlasovat o novele insolvenčního zákona, která zásadně mění způsob oddlužení. Více jsme o novele psali zde: Oddlužení se zkrátí. Změny v osobním bankrotu schválili... celý článek

Oddlužení se zkrátí. Změny v osobním bankrotu schválili poslanci

22. 5. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Oddlužení se zkrátí. Změny v osobním bankrotu schválili poslanci

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Zásadní změnou je zkrácení doby osobního bankrotu ze současných pěti let na tři roky. Současně se však zpřísní některá... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

21. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Poslanci definitivně schválili oddlužovací akci, která lidem odpustí část dluhů na zdravotním pojištění. Odmítli ale návrh senátorů, kteří chtěli původně schválené podmínky rozšířit... celý článek

Partners Financial Services