Lidí, kteří spoří v penzijních fondech, po šesti letech přibylo

pk | rubrika: Aktuality | 20. 5. 2019

Penzijní spoření mělo ke konci letošního března sjednáno 4 442 424 lidí, což je o 5500 víc než na konci roku 2018. Celkový počet stoupl poprvé od roku 2013, kdy skončila možnost vstupovat do původního penzijního připojištění. Oznámila to Asociace penzijních společností ČR.

Počet klientů nových fondů (takzvaných účastnických, které jsou otevřené právě od roku 2013) překonal v prvním čtvrtletí poprvé hranici jednoho milionu, během ledna až března přibylo skoro 50 tisíc lidí.

„Penzijním společnostem se v prvním čtvrtletí také dařilo dobře zhodnocovat peníze v účastnických fondech. Ty vymazaly ztráty za celý loňský rok,“ říká mluvčí asociace Jan Sedláček. 

Už máte našetřeno?

Ani jeden ze „starých“ fondů loni neporazil inflaci. Jenom jediný se dostal aspoň nad hranici jednoho procenta. Přesto poprvé v posledních pěti letech výnosy rostly.

Kolik vydělalo vaše penzijní připojištění? Známe výsledky fondů


Po dvou letech půstu se fondy doplňkového penzijního spoření nadechují k růstu. Projděte si, jak zhodnotily vklady během letošního prvního čtvrtletí.

Nové penzijní fondy konečně zase rostou. Kolik vynášejí?

Zaměstnavatel přispívá do nových fondů doplňkového penzijního spoření 232 tisícům lidem, průměrná výše příspěvku je 914 korun měsíčně. V nových fondech můžou spořit i lidé mladší osmnácti let – ke konci čtvrtletí jich bylo už přes 48 tisíc.

Víc lidí dál zůstává ve starých fondech (bývalém penzijním připojištění – takzvaných transformovaných fondech, do nichž od roku 2013 už nemůžou vstupovat noví zájemci). Spoří si v nich 3 425 736 lidí, ale postupně jich ubývá – za leden až březen odešlo 44 290 lidí buď do penze, nebo do nových fondů.

Do starých fondů přispívá zaměstnavatel téměř 804 tisícům lidem, průměrný příspěvek dosahuje 831 korun.

„Po období úbytku klientů jsme se dostali do bodu, kdy počet lidí v soukromém spoření na penzi se státním příspěvkem začal opět růst. Ukazuje to, že nové fondy dokázaly lidi přesvědčit o svých výhodách,“ říká Aleš Poklop, prezident Asociace penzijních společností ČR.

„Přestože vývoj fondů ukazuje, že hodnota prostředků může kolísat, účastnické fondy dlouhodobě dosahují zajímavého zhodnocení. Na rozdíl od transformovaných fondů mohou lidé v účastnických fondech tedy očekávat lepší zhodnocení. A právě zhodnocení prostředků je v dlouhodobém spoření faktorem, který ovlivňuje výslednou naspořenou částku více než příspěvek účastníka nebo státní příspěvek,“ dodává Poklop.

Objem příspěvků ve starých (transformovaných) fondech dosahuje skoro 410 miliard korun, v nových (účastnických) fondech 48 miliard.

Předdůchod z doplňkového penzijního spoření ke konci března pobíralo 2447 lidí, průměrná výše předdůchodu činila 10 100 korun.

Jak vylepšit takzvaný třetí pilíř? Lidé by do něj vstupovali automaticky, ve hře je i státní fond, říká šéfka penzijní komise Danuše Nerudová ve velkém rozhovoru pro Peníze.cz.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

26. 6. 2024 | Kateřina Hovorková, Olga Skalková | 1 komentář

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

Starobní důchodci od července nedostanou státní příspěvek k penzijnímu spoření. Řadě z nich se vyplatí snížit si měsíční vklad na minimum, ale na zrušení smlouvy by citelně prodělali. celý článek

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

19. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

Pojištění dlouhodobé péče od letoška dostalo daňové zvýhodnění. Pojišťovny přicházejí s prvními nabídkami – kromě pravidelné renty třeba i s garancí místa v takzvaném pobytovém zařízení.... celý článek

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

10. 6. 2024 | Petr Kučera

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

Od července začnou platit nová pravidla pro státní příspěvek. Kdo chce včas změnit částku, kterou si na penzijní spoření posílá, měl by to nahlásit penzijní společnosti ještě v červnu.... celý článek

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

7. 6. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

Bez zásadních změn bude státní důchodový systém neudržitelný, zdůrazňuje nová zpráva ministerstva práce a sociálních věcí. Stárnutí populace řeší i ostatní vyspělé státy.

Důchodci přijdou o příspěvek k penzijku. Nahradíme ho, slibují fondy

6. 6. 2024 | Olga Skalková | 1 komentář

Důchodci přijdou o příspěvek k penzijku. Nahradíme ho, slibují fondy

Pět z devíti penzijních společností nabízí, že ztracený příspěvek budou seniorům částečně kompenzovat. Prošli jsme jejich podmínky.

Partners Financial Services