Penzijní fondy letos vydělávají. Za pololetí jsou všechny v plusu

jih | rubrika: Aktuality | 27. 8. 2019 | 4 komentáře

V prvním pololetí roku 2019 mírně vzrostl počet lidí, kteří si s podporou státu spoří na stáří u penzijních společností. Jde o první pololetní růst od roku 2013. Na konci června mělo penzijní připojištění nebo doplňkové penzijní spoření přes 4,45 milionu lidí. Nová data zveřejnila Asociace penzijních společností ČR. Na konci roku 2018 si v penzijních společnostech na důchod spořilo 4,44 milionu účastníků.

V doplňkovém penzijním spoření bylo v půlce roku přes 1,06 milionu lidí. Na konci loňského roku to bylo 967 tisíc lidí. Rostla také celková naspořená částka – Češi mají na stáří připraveno 468 miliard Kč. Na konci roku 2018 to bylo 447 miliard.

V doplňkovém penzijním spoření se podařilo všem fondům zhodnotit úspory klientů. Za první pololetí roku zhodnotily konzervativní fondy v průměru o 1,9 %, vyvážené o 5,5 % a dynamické o 9,5 %. Proti loňské kumulované ztrátě 900 milionů tak stojí zisk za první polovinu roku ve výši 1,9 miliardy.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

„Potvrzuje se, že v dlouhodobém horizontu se spoření v účastnických fondech klientům vyplácí,“ říká Aleš Poklop, prezident Asociace penzijních společností ČR.

V průměru bylo ke konci června na jedné smlouvě v doplňkovém penzijním spoření (smlouvy uzavřené od roku 2013) zhruba 50 tisíc korun, na penzijním připojištění (smlouvy do roku 2013) pak 122 tisíc. Průměr u účastníků, kteří si spoří alespoň 10 let dělal 157 a 176 tisíc korun.

V doplňkovém penzijním spoření dostává 23 % lidí příspěvky od zaměstnavatele. Když odečteme lidi nad 60 let a dětské smlouvy, jde o 42 %. „U ekonomicky aktivních účastníků je tak zapojení zaměstnavatelů skoro dvojnásobné oproti celkovému průměru,“ říká mluvčí asociace Jan Sedláček.

Nové statistiky také ukazují, že mladší střadatelé volí mezi „novými“ fondy jiné než povinně konzeravtivní - 89 % prostředků v doplňkovém penzijním spoření lidí pod 50 let věku je ve fondech mimo povinný konzervativní fond

„Neplatí tedy, že by mladší účastnící v doplňkovém penzijním spoření spořili konzervativně a nevyužívali nabídku vyvážených a dynamických fondů,“ říká Sedláček.

Už jste to četli?

Nová podpora spoření: Stát chce zvýhodnit nejen penzijko

Penzijní fondy fungují špatně, říká úřad. Jak se změní?

Tak dobré zhodnocení tu dlouho nebylo. Nové porovnání stavebního spoření

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

A tohle už jste četli?

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

26. 6. 2024 | Kateřina Hovorková, Olga Skalková | 1 komentář

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

Starobní důchodci od července nedostanou státní příspěvek k penzijnímu spoření. Řadě z nich se vyplatí snížit si měsíční vklad na minimum, ale na zrušení smlouvy by citelně prodělali. celý článek

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

19. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

Pojištění dlouhodobé péče od letoška dostalo daňové zvýhodnění. Pojišťovny přicházejí s prvními nabídkami – kromě pravidelné renty třeba i s garancí místa v takzvaném pobytovém zařízení.... celý článek

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

10. 6. 2024 | Petr Kučera

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

Od července začnou platit nová pravidla pro státní příspěvek. Kdo chce včas změnit částku, kterou si na penzijní spoření posílá, měl by to nahlásit penzijní společnosti ještě v červnu.... celý článek

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

7. 6. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

Bez zásadních změn bude státní důchodový systém neudržitelný, zdůrazňuje nová zpráva ministerstva práce a sociálních věcí. Stárnutí populace řeší i ostatní vyspělé státy.

Důchodci přijdou o příspěvek k penzijku. Nahradíme ho, slibují fondy

6. 6. 2024 | Olga Skalková | 1 komentář

Důchodci přijdou o příspěvek k penzijku. Nahradíme ho, slibují fondy

Pět z devíti penzijních společností nabízí, že ztracený příspěvek budou seniorům částečně kompenzovat. Prošli jsme jejich podmínky.

Partners Financial Services