Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 10. 6. 2024
Od července začnou platit nová pravidla pro státní příspěvek. Kdo chce včas změnit částku, kterou si na penzijní spoření posílá, měl by to nahlásit penzijní společnosti ještě v červnu. Letošních novinek je mnohem víc. Připravili jsme odpovědi na časté otázky.
Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

Zdroj: Pleska / Midjourney

Jak se mění podpora penzijního spoření a od kdy?

Letos se mění pravidla jak pro státní příspěvek, tak pro daňovou úlevu.

Státní příspěvek se změní od července 2024. Cílem je motivovat lidi, aby si pravidelně ukládali víc peněz. Kdo si ukládá málo, dostane nižší státní příspěvek než dosud – nebo dokonce žádný.

Odpočet od základu daně bude možné využít i na jiné způsoby zajištění na stáří než jen penzijko a životko – nově i na dlouhodobý investiční produkt (DIP) a pojištění dlouhodobé péče.

Obojí si podrobněji vysvětlíme v další části našeho přehledu.

Jak se změní státní příspěvek na penzijní spoření?

Lidé, kteří si na penzijní spoření posílají méně než 1150 korun měsíčně, dostanou od července 2024 nižší státní příspěvek než dosud. Naopak kdo si bude spořit víc, dostane od státu vyšší podporu.

Minimální částka, kterou si lidé musí ukládat pro nárok na státní příspěvek, stoupne na 500 korun měsíčně z dosavadních 300 korun. Stoupne i maximální částka, k níž lze příspěvek získat: na 1700 korun měsíčně z dosavadních 1000 korun.

Státní příspěvek bude nově dosahovat vždy 20 procent z ukládané částky. V praxi to znamená, že minimální příspěvek nově dosáhne 100 Kč, pokud si člověk ukládá aspoň 500 Kč měsíčně. Maximální příspěvek bude nově 340 Kč (při ukládání 1700 Kč měsíčně) místo dosavadních 230 Kč (při ukládání 1000 Kč měsíčně).

Přehledně to ukazuje následující tabulka:

Jak se změní státní příspěvek na penzijní spoření

kolik si uložíte měsíčněstátní příspěvek od července 2024státní příspěvek do června 2024
300 Kč0 Kč90 Kč
400 Kč0 Kč110 Kč
500 Kč100 Kč130 Kč
600 Kč120 Kč150 Kč
700 Kč140 Kč170 Kč
800 Kč160 Kč190 Kč
900 Kč180 Kč210 Kč
1000 Kč200 Kč230 Kč
1100 Kč220 Kč230 Kč
1200 Kč240 Kč230 Kč
1300 Kč260 Kč230 Kč
1400 Kč280 Kč230 Kč
1500 Kč300 Kč230 Kč
1600 Kč320 Kč230 Kč
1700 Kč340 Kč230 Kč
zdroj: výpočty Peníze.cz

Je pravda, že státní příspěvek na penzijko stoupne? Nebo ve skutečnosti klesne?

V poměru k ukládané částce státní příspěvek od července klesne. Nově totiž stát přispěje vždy jen 20 procent z ukládané částky. Dosud se příspěvek pohybuje od 30 procent (u nejnižší úložky) do 23 procent (u nejvyšší úložky), s výší vkladu se tedy postupně snižuje.

V nominální částce klesne státní příspěvek všem, kdo si posílají na penzijko méně než 1150 Kč měsíčně. Kdo si posílá víc, dostane od státu víc než dosud: maximální příspěvek bude nově 340 Kč (při ukládání 1700 Kč měsíčně) místo dosavadních 230 Kč (při ukládání 1000 Kč měsíčně).

Změní se státní příspěvek na penzijní spoření od července automaticky?

Ano, změní se automaticky. Když tedy neuděláte nic, dostanete příspěvek v nové výši podle toho, kolik si na penzijko posíláte. Přehledně to ukazuje tabulka o pár odstavců výš.

Chcete si i v penzi plnit sny? Poradíme!

Najděte si nejvýhodnější penzijní spoření a získejte státní příspěvky i slevy na dani. Podpořit vás může i zaměstnavatel.

Jestli si dosud posíláte méně než 500 korun měsíčně, o státní příspěvek od července přijdete. Jestli si posíláte od 500 do 1150 korun měsíčně, dostanete od státu méně než dosud.

Pozor: Když si chcete měsíčně ukládat víc, musíte to předem nahlásit penzijní společnosti.

Co musím udělat, aby mi státní příspěvek na penzijko od července neklesl?

Jednoduše řečeno: zvýšit si pravidelnou měsíční platbu. Nestačí ale jen začít si posílat víc. Je potřeba to také oznámit vaší penzijní společnosti – formálně jde o změnu smlouvy. Jinak by pro vás penzijní společnost nemohla dostat státní příspěvek.

Pozor: Změna smlouvy platí až od následujícího kalendářního měsíce. Jestli si tedy chcete posílat víc peněz na penzijko už od července a dostávat tak novou výši příspěvku hned od začátku, je potřeba změnit si smlouvu do konce června.

Penzijní společnosti už jsou naštěstí pružnější než před pár lety. Změnu můžete nahlásit nejen osobně, ale dá se to také telefonicky nebo jednoduše přes internet (klientský portál, případně internetové nebo mobilní bankovnictví stejné bankovní skupiny).

Týkají se změny ve státním příspěvku na penzijko i smluv sjednaných do poloviny roku 2024?

Ano, změny se dotknou i dříve sjednaných smluv, pokud jsou stále aktivní. Ovšem samozřejmě jen příspěvků zasílaných od července 2024, ne dřívějších.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Nic se tedy nebude přepočítávat zpětně. Kdo si doteď ukládal třeba jenom minimální částku 300 Kč měsíčně, nebude muset vracet dosavadní státní podporu. K novým vkladům ji ale bude dostávat jen tehdy, když si začne ukládat aspoň 500 Kč.

Skončí státní příspěvek k penzijku pro lidi, kteří už jsou ve starobním důchodu?

Ano. Státní příspěvky od července 2024 už nebudou dostávat lidé, kteří čerpají starobní důchod. To je zpřísnění oproti dosavadnímu stavu, dotkne se i dříve sjednaných smluv.

Příspěvek budou dál dostávat jen lidé, kterým ještě nebyl přiznán důchod z důchodového pojištění.

O změně jsme psali podrobně: Příspěvek k penzijku nahradíme, slibují fondy. Prozkoumali jsme nabídky

Jak se změní daňový odpočet za penzijní spoření a od kdy?

Zvýšení maximální „úložky“ pro nárok na státní příspěvek zároveň znamená, že daňově zvýhodněné budou až částky nad 1700 korun měsíčně, ne nad 1000 korun jako dosud. Od základu daně se totiž nedají odečítat částky, k nimž lze dostat státní příspěvek.

Zároveň lze od letoška využít společný limit 48 tisíc ročně pro odpočet od základu daně pro všechny státem podporované produkty zajištění na stáří. Doteď byl limit maximálně 24 tisíc korun ročně za penzijní spoření a dalších až 24 tisíc za životní pojištění (pokud obsahuje spořicí složku nazývanou jako investiční, kapitálová či důchodová, tedy s výjimkou čistě rizikového pojištění)..

Stejnou daňovou výhodu nově dostaly investice do akcií, dluhopisů nebo podílových fondů, případně i konzervativní spoření na vkladových účtech – když si je založíte v rámci dlouhodobého investičního produktu (DIP). A daňovou úlevu nově získalo také zaplacené pojistné na pojištění dlouhodobé péče.

Zatímco dříve se limit 24 tisíc korun počítal u každého z produktů (penzijko a životko) zvlášť, nově vznikla společná hranice 48 tisíc korun (pro penzijko, životko, DIP a pojištění dlouhodobé péče). Bude záležet na každém člověku, jak ji v praxi využije. Lidem, kteří neuplatňují životní pojištění, se tak může odpočet příspěvků na penzijní spoření zdvojnásobit.

Zvýšení celkového limitu odpočtu vládní koalice odmítla – navzdory růstu mezd a inflaci. Lidé si tedy dál budou moct odečíst maximálně 48 tisíc ročně, což znamená výslednou úsporu na dani 7200 korun (při 15% daňové sazbě).

V praxi si tak polepší lidé, kteří do penzijních fondů posílají víc peněz, nebo kteří investují – jestliže zároveň nevyužívají maximální odpočty na životní pojištění.

Nová pravidla pro daňový odpočet lze využít za celý rok 2024 – tedy i pro peníze, které jste si na zmíněné produkty poslali v první polovině roku. V praxi se odpočet projeví až na začátku roku 2025 – po ročním zúčtování daně u zaměstnavatele nebo po podání daňového přiznání za předchozí rok.

Jak se změní pravidla pro předčasný výběr penzijního spoření?

Dosud platilo pravidlo 60+60, tedy že smlouvu nelze vypovědět dřív než v 60 letech věku a zároveň ne dřív než 60 měsíců od založení. Na smlouvách podepsaných do konce roku 2023 se už na tom nic nezmění.

Nově – pro smlouvy od začátku roku 2024 – se minimální délka spoření prodlužuje z 60 na 120 měsíců, tedy z pěti na deset let. Kdo si vybere úspory předčasně, přijde o státní příspěvky a bude muset doplatit daň.

Musím rušit staré penzijko (penzijní připojištění) a nahradit ho novým?

Nemusíte. Dál si můžete posílat peníze do starého systému penzijního připojištění.

Nový systém – doplňkové penzijní spoření – může přinést vyšší zhodnocení uložených peněz. Čím odvážnější strategii zvolíte, tím můžete získat – zároveň je ale i rizikovější. Dosavadní čísla ale zatím ukazují, že nový systém je výhodnější (až na výjimky, například když už máte těsně před důchodem).

Teď se dá vyzkoušet obojí: od letošního roku si můžete posílat peníze do některého z nových („účastnických“) fondů bez toho, abyste současně museli skončit ve starém („transformovaném“) fondu. Státní příspěvek ale dostanete jen na jednu ze smluv.

Psali jsme podrobně: Zkuste nové penzijko, staré rušit nemusíte. Stát umožní obojí

Podporu nově získal i dlouhodobý investiční produkt (DIP) – co je to?

Na státní podporu – formou odpočtu od základu daně – od roku 2024 nově dosáhnou i lidé, kteří se snaží finančně zajistit na stáří některými jinými způsoby: především investicemi do podílových fondů, do jednotlivých akcií, některých dluhopisů nebo třeba některých vkladových produktů.

Nově podporovaná skupina produktů se označuje jako dlouhodobý investiční produkt (DIP). Ten mohou nabízet banky, obchodníci s cennými papíry nebo investiční společnosti. Záleží na konkrétním poskytovateli, jaké konkrétní produkty zahrne pod DIP – nemusí jít o jeho kompletní nabídku.

Stát tím podpoří investice do dalších finančních produktů, které mohou nabídnout vyšší zhodnocení, byť za cenu vyššího rizika znehodnocení investovaných peněz. Chce tak odstranit dosavadní znevýhodnění těchto produktů.

I pro investice v rámci DIP platí základní podmínka zamezující předčasnému výběru: peníze si lze vybrat nejdříve v 60 letech věku a zároveň ne dříve než pět let od založení smlouvy.

Možnost pro uplatnění odpočtů se rozšířila i na straně zaměstnavatele. Vedle penzijního spoření a životního pojištění může lidem přispívat na investice. Ani na straně zaměstnavatele ale nestoupla celková výše úlevy – tedy až 50 000 korun ročně.

Psali jsme víc: Stát podpoří investice i spoření. Jak bude fungovat nový DIP

Co je to pojištění dlouhodobé péče?

Odpočet od základu daně lze nově využít i na pojištění dlouhodobé péče. To pojišťuje člověka pro případ, že se on nebo jeho blízká osoba stanou při zvládání základních životních potřeb závislí na pomoci někoho jiného kvůli dlouhodobě nepříznivému zdravotního stavu (stupeň závislosti III. nebo IV. podle zákona o sociálních službách).

Podrobně v samostatném článku: Nová daňová výhoda. Pomůže, až budete závislí na pomoci druhých

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

26. 6. 2024 | Kateřina Hovorková, Olga Skalková | 1 komentář

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

Starobní důchodci od července nedostanou státní příspěvek k penzijnímu spoření. Řadě z nich se vyplatí snížit si měsíční vklad na minimum, ale na zrušení smlouvy by citelně prodělali. celý článek

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

19. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

Pojištění dlouhodobé péče od letoška dostalo daňové zvýhodnění. Pojišťovny přicházejí s prvními nabídkami – kromě pravidelné renty třeba i s garancí místa v takzvaném pobytovém zařízení.... celý článek

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

7. 6. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

Bez zásadních změn bude státní důchodový systém neudržitelný, zdůrazňuje nová zpráva ministerstva práce a sociálních věcí. Stárnutí populace řeší i ostatní vyspělé státy.

Důchodci přijdou o příspěvek k penzijku. Nahradíme ho, slibují fondy

6. 6. 2024 | Olga Skalková | 1 komentář

Důchodci přijdou o příspěvek k penzijku. Nahradíme ho, slibují fondy

Pět z devíti penzijních společností nabízí, že ztracený příspěvek budou seniorům částečně kompenzovat. Prošli jsme jejich podmínky.

Zájem o předčasný důchod prudce klesl. Chystá se další zpřísnění

16. 5. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Zájem o předčasný důchod prudce klesl. Chystá se další zpřísnění

Ačkoliv přísnější pravidla pro odchod do předčasného důchodu platí už od loňského října, teprve letošní duben ukázal, jak moc případné zájemce odradila. Až do března totiž mohli někteří... celý článek

Partners Financial Services