Ceny benzinu a nafty rostou. Pumpaři zvyšují marže, říká ekonom

pk | rubrika: Aktuality | 26. 9. 2019 08:00 aktualizováno 26. 9. 2019 10:07 | 2 komentáře

Průměrná cena nafty v Česku poprvé od července překonala 32 korun za litr. Jenom od minulé středy zdražila v průměru o 18 haléřů na 32,04 koruny za litr. Vyplývá to ze statistik společnosti CCS.

Litr benzinu Natural 95 zdražil o sedm haléřů na průměrných 32,57 koruny.

Nejdražší pohonné hmoty jsou v Praze – benzin v průměru za 32,96 koruny, nafta za 32,53 koruny. Naopak nejlevněji je lze koupit v Jihočeském kraji – benzin přijde na 32,09 koruny, nafta na 31,47 koruny.

Průměrná cena benzinu a nafty v Česku za poslední dva roky. Zdroj: CCS

„Vzhledem k současnému vývoji na trzích pumpaře nic nenutí ke zdražování pohonných hmot. Přesto na čerpacích stanicích můžeme pozorovat zvyšování cen. To je způsobeno především snahou pumpařů o navýšení marží, kdy využívají vyhrocené situace kolem útoků na Saúdskou Arábii,“ říká Štěpán Křeček, ekonom společnosti BH Securities.

Kdo srovnává, ten jede

Levněji!

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste povinné ručení nebo havarijko rádi sjednali:

„Nové informace nám však říkají, že opravy ropných zařízení probíhají rychleji, než bylo plánováno. Dokonce se již podařilo obnovit většinu dodávek ropy na světové trhy,“ dodává Křeček.

Ropa je nyní téměř o 20 dolarů na barel levnější než před rokem, kdy průměrná cena benzinu dosahovala úrovně 33,55 koruny za litr a nafta v průměru stála 32,71 koruny za litr. Proti nižším cenám u českých pump nyní naopak hraje silnější dolar ke koruně. Zatímco před rokem vyšel jeden dolar zhruba na 21,8 koruny, letos je 23,6 koruny.

Nyní podle Křečka ceny pohonných hmot začne ovlivňovat blížící se topná sezóna. „Ta navyšuje poptávku po topné naftě, což v konečném důsledku může vést ke sbližování cen benzínu a nafty. Může se dokonce stát, že nafta bude opět dražší než benzín,“ říká ekonom.

Na zimu se připravují i rafinérie, které do paliv začínají přidávat zimní příměsi, což může lehce navyšovat koncovou cenu paliv. „Bude totiž nutné postupně obměnit stávající pohonné hmoty na čerpacích stanicích,“ dodává Křeček.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

A tohle už jste četli?

Kdy vám může šéf zrušit dovolenou? I během ní. Tady jsou pravidla

2. 8. 2024 | Gabriel Pleska

Kdy vám může šéf zrušit dovolenou? I během ní. Tady jsou pravidla

Zaměstnavatel vám může zatrhnout dovolenou, kterou přitom předtím schválil. Může po vás dokonce chtít, abyste se z dovolené vrátili do práce. Když vás dokáže dohnat. A zaplatit to.

Vejtřaska, embéčko, Tatra, Avia. Jak se vyznáte v historii českých aut?

27. 7. 2024 | Gabriel Pleska

Vejtřaska, embéčko, Tatra, Avia. Jak se vyznáte v historii českých aut?

Vyzkoušejte si, jak znáte auta, která bychom dneska mohli označit označit za ikonická. I když sotva je něco míň vzdálenějšího ikoně než prdlavka Velorex.

Přišla s polopenzí i seznamováky. Nejstarší česká cestovka je tu přes sto let

24. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Přišla s polopenzí i seznamováky. Nejstarší česká cestovka je tu přes sto let

Čedok se stal hlavně pro starší a střední generace Čechů symbolem organizovaných zájezdů. Pojďme si připomenout historii nejstarší tuzemské cestovní kanceláře, která se začala psát... celý článek

Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné

22. 7. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné

Oblíbený benefit je dostupnější pro čím dál víc lidí. Teoreticky. Jenže salonky jsou rok od roku plnější, hlavně během dovolených. Provozovatelé salonkových sítí proto začali nabízet... celý článek

Cenové stropy pro část taxi skončí. Důvody pominuly, říká Stanjura

18. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Cenové stropy pro část taxi skončí. Důvody pominuly, říká Stanjura

Alternativní a smluvní taxislužby přestanou od ledna 2025 podléhat cenové regulaci. Ministerstvo financí na základě sledování trhu rozhodlo, že pro taxi, u kterých zákazník zná cenu... celý článek

Partners Financial Services