Benzin je v Česku nejlevnější od poloviny dubna

jih | rubrika: Aktuality | 24. 10. 2019 | 2 komentáře

Průměrná cena benzinu v Česku je nejnižší od poloviny dubna. Od minulé středy zlevnila v průměru o 15 haléřů na na 32,33 koruny za litr. Vyplývá to ze statistik společnosti CCS.

Nafta za týden zlevnila o osm haléřů a ve středu stála v průměru 31,87 koruny za litr. Méně stála naposledy v polovině září.

Nejdražší benzin je v Praze, kde litr v průměru vyjde na 32,76 koruny. Nafta je nejdražší na Vysočině, kde litr vyjde průměrně na 32,36 koruny. Naopak nejlevněji je lze tradičně koupit v Jihočeském kraji – benzin přijde na 31,94 koruny, nafta na 31,39 koruny.

Vývoj průměrné ceny benzinu a nafty v Česku za poslední čtyři roky. Zdroj: CCS

Za poklesem ceny u českých pump je zlevnění ropy z konce zářím a také posilován koruny k dolaru. Cena za barel ropy Brent krátce klesla pod hranici 60 dolarů. Nyní je opět nad touto úrovní, proto zřejmě nelze čekat další výrazné zlevňování pohonných hmot.

„Trend snižování cen na čerpacích stanicích má negativní vliv na marže pumpařů. Stále však mají prostor pro další pokles cen. Současné ceny pohonných hmot jsou obvyklé při aktuální ceně ropy Brent na úrovni kolem 61 dolarů za barel. Pumpaři však mohou využít posilování koruny vůči dolaru k tomu, aby pohonné hmoty dál mírně zlevňovaly. V závěru roku lze očekávat, že se ceny pohonných hmot začnou ustalovat. Zároveň bude docházet ke sbližování cen benzínu a nafty,“ říká Štěpán Křeček, ekonom BH Securities.

V letošním roce byl litr benzinu nejlevnější v půlce února, kdy v průměru stál 30,33 koruny. Také nafta tehdy dosáhla letošního cenového dna, kdy v průměru stála 30,88 koruny za litr. Od té doby se cena benzinu zvyšovala rychleji než cena nafty. Zlom nastal v červnu, odkdy ceny pohonných hmot mají tendenci klesat.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

11. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

Slovensko od srpna zavede jednodenní dálniční známku, která bude stát 5,40 eura (136 korun). Její cenu stanovila vláda, která schválila prováděcí vyhlášku k zákonu o dálniční známce.... celý článek

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

Dovolenková sezóna je tu a s ní i aktuální žebříček nejlepších letišť z celkem 69 zemí. Sestavuje ho společnost AirHelp, která se zaměřuje na vymáhání náhrad za zpožděné lety. Kdo se... celý článek

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

9. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

Sezóna dovolených je v plném proudu. Co dělat, když vám cestování znepříjemní problémy se zavazadly nebo rovnou s celým letem?

Ruzyně hlásí přetížení. Zavádí speciální linku pro zbloudilá zavazadla

2. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Ruzyně hlásí přetížení. Zavádí speciální linku pro zbloudilá zavazadla

Na pražském letišti už druhý den kolabuje výdej zavazadel. Lidé čekají v prostorách letiště i několik hodin. Problémy s chybějícími kufry ale hlásí i cestující, kteří z Prahy už odletěli. celý článek

Partners Financial Services