Ceny benzinu a nafty klesají, pomáhá silnější koruna

jih | rubrika: Aktuality | 31. 10. 2019 | 2 komentáře

Ceny pohonných hmot v minulém týdnu opět mírně klesly. Průměrná cena benzinu v Česku je nejnižší od začátku dubna. Od minulé středy zlevnila v průměru o osm haléřů na na 32,25 koruny za litr. Vyplývá to ze statistik společnosti CCS.

Nafta za týden zlevnila o čtyři haléře a ve středu stála v průměru 31,83 koruny za litr. Méně stála naposledy v polovině září.

Nejdražší pohonné hmoty jsou v Praze, kde litr benzinu v průměru vyjde na 32,71 koruny a nafty 32,33 koruny. Naopak nejlevněji je lze koupit v Jihočeském kraji – benzin přijde na 31,83 koruny, nafta na 31,38 koruny.

Vývoj průměrné ceny benzinu a nafty v Česku za poslední čtyři roky. Zdroj: CCS

Za poklesem ceny u českých pump je zlevnění ropy z konce zářím a také posilován koruny k dolaru. Dolar se prodává za zhruba 22,86 koruny a je tak vůči české měně nejslabší od druhé poloviny července. Ještě na začátku října byl kurz kolem 23,5. Cena za barel ropy Brent krátce klesla pod hranici 60 dolarů. Nyní je opět nad touto úrovní, proto zřejmě nelze čekat další výrazné zlevňování pohonných hmot.

V letošním roce byl litr benzinu nejlevnější v půlce února, kdy v průměru stál 30,33 koruny. Také nafta tehdy dosáhla letošního cenového dna, kdy v průměru stála 30,88 koruny za litr. Od té doby se cena benzinu zvyšovala rychleji než cena nafty. Zlom nastal v červnu, odkdy ceny pohonných hmot mají tendenci klesat.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,200+0,00 Kč
Americký dolar22,873-0,18 Kč
Britská libra29,379-0,11 Kč
Švýcarský frank26,475-0,10 Kč
Turecká lira68,267-0,44 Kč

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

A tohle už jste četli?

Kdy vám může šéf zrušit dovolenou? I během ní. Tady jsou pravidla

2. 8. 2024 | Gabriel Pleska

Kdy vám může šéf zrušit dovolenou? I během ní. Tady jsou pravidla

Zaměstnavatel vám může zatrhnout dovolenou, kterou přitom předtím schválil. Může po vás dokonce chtít, abyste se z dovolené vrátili do práce. Když vás dokáže dohnat. A zaplatit to.

Vejtřaska, embéčko, Tatra, Avia. Jak se vyznáte v historii českých aut?

27. 7. 2024 | Gabriel Pleska

Vejtřaska, embéčko, Tatra, Avia. Jak se vyznáte v historii českých aut?

Vyzkoušejte si, jak znáte auta, která bychom dneska mohli označit označit za ikonická. I když sotva je něco míň vzdálenějšího ikoně než prdlavka Velorex.

Přišla s polopenzí i seznamováky. Nejstarší česká cestovka je tu přes sto let

24. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Přišla s polopenzí i seznamováky. Nejstarší česká cestovka je tu přes sto let

Čedok se stal hlavně pro starší a střední generace Čechů symbolem organizovaných zájezdů. Pojďme si připomenout historii nejstarší tuzemské cestovní kanceláře, která se začala psát... celý článek

Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné

22. 7. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné

Oblíbený benefit je dostupnější pro čím dál víc lidí. Teoreticky. Jenže salonky jsou rok od roku plnější, hlavně během dovolených. Provozovatelé salonkových sítí proto začali nabízet... celý článek

Cenové stropy pro část taxi skončí. Důvody pominuly, říká Stanjura

18. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Cenové stropy pro část taxi skončí. Důvody pominuly, říká Stanjura

Alternativní a smluvní taxislužby přestanou od ledna 2025 podléhat cenové regulaci. Ministerstvo financí na základě sledování trhu rozhodlo, že pro taxi, u kterých zákazník zná cenu... celý článek

Partners Financial Services