Česko otevře všechny přechody do Německa a Rakouska

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 25. 5. 2020
Česko otevře všechny přechody do Německa a Rakouska

Zdroj: Shutterstock

Od úterý budou otevřeny všechny přechody na hranicích s Německem a Rakouskem. Kontroly na nich nově proběhnou jen namátkově. Na nových pravidlech se dnes dohodla vláda.

„S německými a rakouskými kolegy jsme vyjednali, aby podmínky byly podobné i u nich,“ říká ministr vnitra Jan Hamáček. Překračovat hranice na stanovených místech bude možné bez časového omezení.

Lidé se při návratu dál budou muset prokázat buď negativním testem na nemoc covid-19, nebo jít na 14 dní do karantény.

Místa ke kontrole bude policie podle Hamáčka vybírat flexibilně na základě vyhodnocení epidemiologického rizika ve spolupráci s hygieniky. „Dojde tak k zásadnímu snížení personální náročnosti kontrol pro policii a otevření dalších míst pro překračování hranic,“ říká ministr vnitra.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock.com

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Některá mimořádná opatření na hranicích zůstávají: Až do 13. června platí takzvaná ochrana vnitřních hranic, překračovat hranice mimo stanovená místa je do té doby stále zakázáno. Česko zatím také neumožňuje vstup na své území z důvodu turismu.

Další uvolnění hraničního režimu by mělo nastat 8. června. Tehdy má Česko upustit od testů na covid-19 u lidí, kteří se budou vracet ze zemí, které jsou z epidemiologického hlediska nerizikové.

Mezi nerizikovými státy by dnes byly například Rakousko, Slovensko, Chorvatsko, Řecko nebo Bulharsko. Ministerstvo zdravotnictví bude spravovat a pravidelně aktualizovat seznam rizikových zemí.

Zůstávají také omezení na druhé straně hranic. Do Německa dovolují příjezd cizinců jen v povolených případech, jako je cesta za prací nebo k doktorovi. Na nákup tam tedy ještě nevyrážejte. Do Rakouska zase potřebujete negativní test na koronavirus, i když země v minulém týdnu otevřela hranice s Českem.

Jak se dostat ven?

Přísný zákaz skončil, omezení ale trvají dál. Projděte si odpovědi na časté otázky k cestování v době koronaviru.

Jak jsou otevřené hranice: Chcete jet za prací, na výlet nebo nákup?

Na hranicích se Slovenskem a Polskem stále zůstává znovuzavedená ochrana vnitřních hranic ze strany Polska a Slovenska. I zde musejí lidé na české straně očekávat cílené a namátkové kontroly. O místech, kde lze hranice překročit, ale rozhoduje polská a slovenská strana.

Od úterý se také otevírají další letiště pro lety v schengenském prostoru. Nově půjde využít letiště Brno/Tuřany, Karlovy Vary, Ostrava/Mošnov, Pardubice a Praha/Kbely. Dosud to jde jen přes pražskou Ruzyni.

Zástupci vlády jednají o dalším uvolňování režimu na hranicích se svými zahraničními kolegy. Podle premiéra Andreje Babiše by bylo ideální kompletně hranice se všemi sousedními státy otevřít od 15. června.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

11. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

Slovensko od srpna zavede jednodenní dálniční známku, která bude stát 5,40 eura (136 korun). Její cenu stanovila vláda, která schválila prováděcí vyhlášku k zákonu o dálniční známce.... celý článek

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

Dovolenková sezóna je tu a s ní i aktuální žebříček nejlepších letišť z celkem 69 zemí. Sestavuje ho společnost AirHelp, která se zaměřuje na vymáhání náhrad za zpožděné lety. Kdo se... celý článek

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

9. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

Sezóna dovolených je v plném proudu. Co dělat, když vám cestování znepříjemní problémy se zavazadly nebo rovnou s celým letem?

Ruzyně hlásí přetížení. Zavádí speciální linku pro zbloudilá zavazadla

2. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Ruzyně hlásí přetížení. Zavádí speciální linku pro zbloudilá zavazadla

Na pražském letišti už druhý den kolabuje výdej zavazadel. Lidé čekají v prostorách letiště i několik hodin. Problémy s chybějícími kufry ale hlásí i cestující, kteří z Prahy už odletěli. celý článek

Partners Financial Services