Povinné roušky brzo skončí. Zůstanou ale výjimky

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 18. 6. 2020 | 1 komentář
Povinné roušky brzo skončí. Zůstanou ale výjimky

Zdroj: Shutterstock

Od začátku července skončí plošná povinnost nosit roušku či jinou ochranu úst a nosu ve všech venkovních i vnitřních prostorech. Opatření se nově budou přijímat jenom na regionální úrovni, tedy v místech se zhoršenou epidemiologickou situací.

„S ohledem na aktuální epidemiologickou situaci uvolňujeme plošná opatření a posouváme je na lokální úroveň. Pokud k 1. červenci zůstane většina regionů bez nových případů, není namístě opatření prodlužovat v celé republice,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorech nebo prostředcích hromadné dopravy má tedy od začátku července zůstat už jen v regionech s vyšším výskytem koronaviru. Za současné situace by se to týkalo Prahy a Karvinska.

V takových regionech bude od začátku července povinné zakrytí úst a nosu při jízdě ve veřejné dopravě, v taxislužbě, dále na vnitřních hromadných akcích, na venkovních hromadných akcích při vzdálenosti do jednoho a půl metru od jiné osoby, v prostorech kin, v divadlech a při jiných kulturních a sportovních akcích, v prostorech zdravotních a sociálních zařízení.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock.com

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Dále bude v zasažených regionech rouška povinné pro zaměstnance služeb péče o tělo, tedy typicky v kadeřnictví. Povinná zůstane i pro zaměstnance zařízení stravovacích služeb a jiných provozoven při kontaktu s klienty na vzdálenost do jednoho a půl metru. To vše v případě, že nebudou mít jinou ochranu, třeba bariéru z plexiskla na pultu.

„Budeme průběžně situaci v regionech vyhodnocovat a v případě, že se někde zvýší počet případů, místní hygiena přijme v dané lokalitě nezbytná opatření tak, aby situace v ČR zůstala pod kontrolou jako doposud,“ říká Vojtěch.

Od začátku července také skončí omezení provozu pro restaurace, které jim nyní nařizuje zavřít nejpozději v jedenáct hodin večer. Skončí i zákaz konzumace občerstvení v prostorách hlediště a sálu.

Některé výrazné změny nastanou ještě dřív. Od pondělí 22. června se navyšuje kapacita účastníků pro konání hromadných akcí z 500 na 1000 osob, povoluje se provoz koupališť, ZOO a dalších zahrad bez limitu návštěvnosti a ruší se také limit 10 metrů čtverečních a povinných odstupů mezi osobami u muzeí, galerií, hradů, zámků a podobných zařízení. Vrátí se tak ke svému běžnému provozu.

„I nadále je však nezbytné myslet v místech se zvýšenou koncentrací osob na důslednou hygienu rukou a zejména dodržování bezpečných rozestupů. To však již nebude povinné, ale na úrovni doporučení,“ zdůrazňuje Rastislav Maďar, vedoucí pracovní skupiny pro řízení uvolňování karanténních opatření při ministerstvu zdravotnictví.

Od 22. června můžou také bez omezení fungovat veletrhy a další hromadné akce s maximální účastí do 5000 osob ve stejný čas.

„V případě větších akcí je nezbytné rozdělit návštěvníky do sektorů s vlastním zázemím (například toalety, občerstvení, vchod a podobně) a s maximálním počtem 1000 osob na jeden sektor. Tyto sektory mohou být i mobilní, ale musejí být funkčně odděleny, například přenosným oplocením, umístěním v jiné části areálu případně jinou formou. Odstup mobilních sektorů musí být nejméně čtyři metry, přičemž počet sektorů na jednom místě nesmí přesáhnout pět,“ dodává Maďar.

Pro sportovní stadiony bude zachován dosavadního limit maximálně čtvrtina celkové kapacity sektoru, tedy i nadále bude obsazena každá druhá řada a každá druhá sedačka.

Od začátku příštího týdne se uvolní i pravidla pro lázně. Skončí opatření, které ukládá poskytovatelům lázeňských služeb povinnost poskytovat skupinové léčebné procedury za účasti nejvýše 10 osob, zároveň se rozvolňují pravidla pro společné stravování lázeňských hostů.

Změny čekají také studenty. U přijímacích zkoušek na vysoké školy budou moci za podmínky nošení roušky od 19. června sedět ve vzdálenosti bližší než dva metry. Nové opatření ministerstva zdravotnictví také školákům umožní na konci školního roku osobně přijít pro vysvědčení.

„I přesto, že se chystáme významně rozvolnit plošná protiepidemická opatření, chtěl bych na všechny apelovat, aby se i nadále vyhýbali místům se zvýšenou koncentrací osob, dodržovali hygienu rukou a pokud se necítí zdravotně dobře, aby zůstali doma a vyhledali pomoc lékaře či se obrátili na příslušnou krajskou hygienickou stanici,“ dodává Vojtěch.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

doprava, koronavirus, roušky

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

11. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

Slovensko od srpna zavede jednodenní dálniční známku, která bude stát 5,40 eura (136 korun). Její cenu stanovila vláda, která schválila prováděcí vyhlášku k zákonu o dálniční známce.... celý článek

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

Dovolenková sezóna je tu a s ní i aktuální žebříček nejlepších letišť z celkem 69 zemí. Sestavuje ho společnost AirHelp, která se zaměřuje na vymáhání náhrad za zpožděné lety. Kdo se... celý článek

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

9. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

Sezóna dovolených je v plném proudu. Co dělat, když vám cestování znepříjemní problémy se zavazadly nebo rovnou s celým letem?

Ruzyně hlásí přetížení. Zavádí speciální linku pro zbloudilá zavazadla

2. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Ruzyně hlásí přetížení. Zavádí speciální linku pro zbloudilá zavazadla

Na pražském letišti už druhý den kolabuje výdej zavazadel. Lidé čekají v prostorách letiště i několik hodin. Problémy s chybějícími kufry ale hlásí i cestující, kteří z Prahy už odletěli. celý článek

Partners Financial Services