Po Španělsku test, nebo karanténa. Do práce a MHD můžete

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 14. 8. 2020 | 2 komentáře
Po Španělsku test, nebo karanténa. Do práce a MHD můžete

Zdroj: Shutterstock

Ze seznamu zemí s nízkým rizikem nákazy Covid-19 bude od pondělí 24. srpna vyřazeno Španělsko. Po návratu z něj bude potřeba negativní test, nebo nástup do karantény. Výjimkou zůstanou Kanárské ostrovy. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví.

Lidé, kteří od 24. srpna přicestují ze Španělska, musí bezprostředně po návratu do Česka telefonicky nebo „jiným vzdáleným přístupem“ kontaktovat příslušnou krajskou hygienickou stanici podle místa trvalého bydliště a bezodkladně se na vlastní náklady podrobit RT-PCR testu na SARS CoV-2. Výsledek pak musí oznámit hygienické stanici nejpozději do 72 hodin od vstupu na území Česka.

Do té doby (od návratu ze Španělska do výsledku testu, resp. do nástupu na karanténu) musí lidé nosit roušky nebo jiné zakrytí úst a nosu. Podle ministerstva je také omezený jejich volný pohyb. Výjimek je však mnoho:

Nezapomeňte cestovní pojištění!

Zdroj: Shutterstock

Srovnáme i sjednáme

Řekla vám kartářka, šéf nebo rodina, že vás čeká cesta? Bude se hodit cestovní pojištění. Stojí pár korun, ale když se něco stane, může mít hodnotu milionovou.

Rádi pomůžeme s porovnáním cestovka, aby vyhovovalo vašim potřebám, a přitom bylo levné. A budete-li chtít, rovnou ho tu můžete za pár minut online sjednat.

  • cesty do zaměstnání,
  • cesty do vzdělávacích institucí,
  • cesty k výkonu podnikatelské nebo obdobné činnosti,
  • cesty nezbytně nutné k obstarávání základních životních potřeb,
  • k zajištění péče o děti,
  • k zajištění péče o zvířata,
  • využívání nezbytných finančních a poštovních služeb,
  • doplnění pohonných hmot,
  • cesty do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb,
  • cesty za účelem vyřízení neodkladných úředních záležitostí,
  • cesty zpět do místa svého bydliště,
  • účast na pohřbu,
  • pohyb v rámci výkonu všech zmíněných činností.

„Neplatí ale, že by osoby vracející se ze Španělska nemohly využívat hromadnou dopravu a taxi službu,“ uvádí ministerstvo zdravotnictví.

Povinnost jít na test nemají osoby, které ve Španělsku pobývaly dobu kratší než 12 hodin a děti mladší pěti let. Kdo nechce absolvovat test, musí podstoupit 14denní karanténu.

Pokud zrušíte zaplacenou dovolenou, přestože na ní cestovní kancelář dál trvá, nepomůže vám s úhradou storno poplatků ani pojištění storna u tuzemských pojišťoven. Pojištění nekryje ani zvýšené náklady na testy nebo dorovnání příjmů během karantény. Podrobněji jsme o tom psali v samostatném článku.

Na seznamu evropských zemí s vysokým rizikem nákazy Covid-19 zůstává i po 17. srpnu Rumunsko. Vracející se Češi tak musí na test, nebo do karantény.

Řecká vláda nakonec zrušila povinné testy pro české občany přijíždějící od 17. srpna. Omezení pro Čechy dál platí na Kypru (povinný test při vstupu), v pobaltských státech nebo v Norsku. Cest do Slovinska se omezení netýkají, pokud tam nezůstanete déle než 12 hodin.


Psali jsme víc:

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

11. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

Slovensko od srpna zavede jednodenní dálniční známku, která bude stát 5,40 eura (136 korun). Její cenu stanovila vláda, která schválila prováděcí vyhlášku k zákonu o dálniční známce.... celý článek

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

Dovolenková sezóna je tu a s ní i aktuální žebříček nejlepších letišť z celkem 69 zemí. Sestavuje ho společnost AirHelp, která se zaměřuje na vymáhání náhrad za zpožděné lety. Kdo se... celý článek

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

9. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

Sezóna dovolených je v plném proudu. Co dělat, když vám cestování znepříjemní problémy se zavazadly nebo rovnou s celým letem?

Ruzyně hlásí přetížení. Zavádí speciální linku pro zbloudilá zavazadla

2. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Ruzyně hlásí přetížení. Zavádí speciální linku pro zbloudilá zavazadla

Na pražském letišti už druhý den kolabuje výdej zavazadel. Lidé čekají v prostorách letiště i několik hodin. Problémy s chybějícími kufry ale hlásí i cestující, kteří z Prahy už odletěli. celý článek

Partners Financial Services