Zavřeme tři okresy, rozhodla vláda kvůli viru

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 11. 2. 2021 | 3 komentáře
Zavřeme tři okresy, rozhodla vláda kvůli viru

Zdroj: Shutterstock

V okresech Cheb, Sokolov a Trutnov vláda dál omezí volný pohyb. Z těchto okresů a do nich bude možné cestovat jen za vymezenými účely. Třeba za prací, do škol, za zdravotní péčí, za rodinou nebo například na svatbu.

„Lidé budou muset deklarovaný účel doložit, bude to kontrolovat policie,“ říká ministr zdravotnictví Jan Blatný. Kontroly by podle něj měly být na hranicích okresů.

Omezení pohybu se nevztahuje na tranzit, tedy na lidi, kteří přes zmíněné okresy jen projíždějí.

V daných okresech také nově bude povinnost nosit ve vnitřních prostorech nebo ve veřejné dopravě minimálně chirurgickou roušku nebo FFP2 respirátor. Nařízení pro celou zemi povoluje například i šály nebo šátky.

Nařízení platí od dnešní půlnoci po dobu nouzového stavu. Poslanci dnes rozhodnou, jestli vyhoví vládě prodloužení nouzového stavu. Pokud by se tak nestalo, končí v neděli 14. února.

Nařízení v těchto okresech vláda zavádí, protože jsou momentálně nejvíce zasažené epidemií koronaviru a jsou v nich přetížené nemocnice. Nákaza v nich je podle ministra třikrát až čtyřikrát rozšířenější než je jinde v Česku běžné a vláda nechce, aby se odsud vir šířil dále po republice. Počet nakažených na 100 tisíc lidí se v těchto okresech za posledních sedm dnů pohybuje zhruba v rozmezí 1100 až 1200 osob. Například Praha je na 386 a třeba okres Prostějov na 237.

Vláda pošle do zmíněných okresů celkem milion kusů roušek ze státních rezerv. Polovina půjde do Karlovarského kraje, tedy do okresů Cheb a Sokolov, a polovina do Královehradeckého kraje, tedy do okresu Trutnov.

Ani nová zpřísnění neznamenají, že se ve zmíněných okresech zastaví průmysl. Vláda zaměstnavatelům doporučuje, aby na pracovištích zavedli takzvaná režimová opatření, maximálně využili možnost práce z domova a ideálně i u zaměstnanců zvýšili frekvenci antigenního testování.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Oblíbená témata

doprava, Cheb, koronavirus, Sokolov, Trutnov

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

11. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

Slovensko od srpna zavede jednodenní dálniční známku, která bude stát 5,40 eura (136 korun). Její cenu stanovila vláda, která schválila prováděcí vyhlášku k zákonu o dálniční známce.... celý článek

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

Dovolenková sezóna je tu a s ní i aktuální žebříček nejlepších letišť z celkem 69 zemí. Sestavuje ho společnost AirHelp, která se zaměřuje na vymáhání náhrad za zpožděné lety. Kdo se... celý článek

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

9. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

Sezóna dovolených je v plném proudu. Co dělat, když vám cestování znepříjemní problémy se zavazadly nebo rovnou s celým letem?

Ruzyně hlásí přetížení. Zavádí speciální linku pro zbloudilá zavazadla

2. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Ruzyně hlásí přetížení. Zavádí speciální linku pro zbloudilá zavazadla

Na pražském letišti už druhý den kolabuje výdej zavazadel. Lidé čekají v prostorách letiště i několik hodin. Problémy s chybějícími kufry ale hlásí i cestující, kteří z Prahy už odletěli. celý článek

Partners Financial Services