Praha zdraží jízdenky, nejchudším dá slevu

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 19. 4. 2021 | 5 komentářů
Praha zdraží jízdenky, nejchudším dá slevu

Zdroj: DPP

Krátkodobé jízdné v Pražské integrované dopravě (PID) od 1. srpna zdraží. Cena třicetiminutové jízdenky stoupne z dosavadních 24 na 30 korun, cena devadesátiminutové z 32 na 40 korun. Zdraží také SMS jízdenky. Rozhodli o tom pražští radní.

Celodenní (24hodinová) jízdenka zdraží ze 110 na 120 korun, třídenní z 310 na 330 korun. Novinkou budou dvoudenní s cenou 240 korun a pětidenní za 450 korun ve spojení s novým druhem turistické jízdenky Prague Visitor Pass. 

Běžné jízdenky už nebudou platit pro lanovku na Petřín. Jednorázové jízdné nově přijde na 60 korun, u předplacených kuponů a turistických jízdenek bude zahrnuto v ceně. Zdraží také autobus Airport Express – z 60 na 100 korun.

Cena měsíčního a ročního předplatného se nezmění, pětiměsíční varianta kvůli malému zájmu skončí. Praha roční kupon na MHD v roce 2015 zlevnila z původních 4750 na nynějších 3650 korun. Loni bylo ve hře postupné zdražení až na 5500 korun, nakonec k němu nedošlo. A v nejbližší době se ani nechystá, říká náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Zdroj: PID

Novinkou bude zastropování jízdného v pražské MHD. „Jakmile cestující za den utratí v aplikaci PID Lítačka za jednotlivé jízdenky 120 korun, tedy cenu celodenní jízdenky, tak má do konce dne jízdné zdarma. Do budoucna by mohlo být doplněno do mobilní aplikace i zastropování měsíčního a ročního jízdného,“ říká pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Zatímco všechny tarifní změny začnou platit od srpna, zastropování až od roku 2022.

Radní dnes schválili také nový tarif pro lidi ve hmotné nouzi pobírající příspěvek na živobytí. Za měsíční předplatné mají platit 165 korun místo standardních 550 korun. Cílem je, aby lidé, kteří si nemohou dovolit roční předplatné (jeho cena je v přepočtu na měsíc výrazně nižší), nejezdili načerno. Čtvrtletní předplatné pro lidi v hmotné nouzi bude stát 444 korun.

Zdroj: PID

Důvodem zdražení jsou rostoucí náklady. Tržby z jízdného je dlouhodobě pokrývají zhruba jenom z jedné pětiny, zbytek dotuje město (v případě PID i Středočeský kraj).

Ceny jednorázových jízdenek pro cestování ve Středočeském kraji stoupnou zhruba o 25 procent, jednotlivá pásma budou odstupňována po 10 korunách (kromě nejnižších cen).

Stopne také výše pokut za jízdu bez platné jízdenky. Při platbě na místě nebo do 15 dnů v doplatkové pokladně se přirážka k jízdnému zvýší z 800 na 1000 korun. Při pořízení ročního kuponu do pěti dnů od uložení pokuty bude přirážka jenom 800 korun. Zvýší se také pokuty za další porušení přepravního řádu, například za znečištění nebo jiné poškození vozidla, a to až na 1000 korun.

Změna se dotkne také na záchytných parkovišť P+R. U nehlídaných bude parkování do 12 hodin i nadále zdarma, hlídané parkování na okrajích Prahy bude za den nově za 50 korun, parkoviště blíže centru přijdou na 100 korun.

Zdroj: PID
Zdroj: PID

Dopravní podnik od pondělí 19. dubna posílil provoz metra ve špičkách, který byl v předchozích týdnech výrazně utlumený kvůli koronavirovým omezením. Na předčasném ukončení provozu – do 23. hodiny – se zatím nic nemění.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

11. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

Slovensko od srpna zavede jednodenní dálniční známku, která bude stát 5,40 eura (136 korun). Její cenu stanovila vláda, která schválila prováděcí vyhlášku k zákonu o dálniční známce.... celý článek

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

Dovolenková sezóna je tu a s ní i aktuální žebříček nejlepších letišť z celkem 69 zemí. Sestavuje ho společnost AirHelp, která se zaměřuje na vymáhání náhrad za zpožděné lety. Kdo se... celý článek

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

9. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

Sezóna dovolených je v plném proudu. Co dělat, když vám cestování znepříjemní problémy se zavazadly nebo rovnou s celým letem?

Ruzyně hlásí přetížení. Zavádí speciální linku pro zbloudilá zavazadla

2. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Ruzyně hlásí přetížení. Zavádí speciální linku pro zbloudilá zavazadla

Na pražském letišti už druhý den kolabuje výdej zavazadel. Lidé čekají v prostorách letiště i několik hodin. Problémy s chybějícími kufry ale hlásí i cestující, kteří z Prahy už odletěli. celý článek

Partners Financial Services