Slevy v dopravě klesnou, ale zůstanou vyšší než do roku 2018

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 19. 1. 2022 16:00 aktualizováno 19. 1. 2022 16:45 | 18 komentářů
Slevy v dopravě klesnou, ale zůstanou vyšší než do roku 2018

Zdroj: Petr Svoboda/Shutterstock

Státem poskytované slevy ve veřejné dopravě pro děti, studenty a seniory klesnou od dubna na 50 procent z dosavadních 75 procent. Rozhodla o tom vláda na návrh ministra dopravy Martina Kupky (ODS).

Děti od šesti do 18 let, studenti do 26. narozenin a cestující nad 65 let tedy budou jezdit za poloviční jízdné ve vlacích i autobusech. Děti do šesti let dál jezdí zdarma, nově to bude dokonce bez omezení jejich počtu. U zdravotně tělesně postižených (ZTP, ZTP/P) zůstává sleva ve výši 75 % a pro doprovod ZTP/P je cestovné plně hrazené státem.

Slevy tak zůstanou vyšší, než byly do konce srpna 2018, od kdy je zavedla vláda vedená Andrejem Babišem. Dříve dosahovaly 25 procent ze standardního jízdného, od září 2018 stouply na 75 procent.

Zároveň se rozšíří nárok na bezplatné jízdné pro děti do šesti let. Zatímco dosud byl limit maximálně dvě děti na jednoho dospělého (a v autobusech mimo IDS pouze jedno dítě), nově mají bezplatné jízdné všechny děti v rodině. Kupka chtěl původně sjednotit limit na dvě děti, vláda však rozhodla o zrušení stropu.

Nově by na slevu měli dosáhnout i lidé s třetím stupněm invalidity, pokud na levnější jízdné neměli nárok z jiného důvodu (například věku nad 65 let). Konkrétní podobu těchto slev připraví ministerstvo práce a sociálních věcí.

„Poloviční sleva jízdného je stále pro využívání veřejné dopravy atraktivní a zároveň znamená nezanedbatelnou úsporu ve státním rozpočtu. Je to odpovědná sleva, která šetří finanční prostředky, je sociálně citlivá, neodvádí cestující z dopravy a bere dopravcům motivaci k nekalým praktikám,“ říká Kupka.

Snížením slevy klesne deficit státního rozpočtu ročně až o 1,9 miliardy korun ročně v závislosti na tom, kolik bude v následujících letech cestujících ve veřejné dopravě. „Od zavedení plošných od září 2018 stát zaplatil na kompenzacích dopravcům doposud přes 14 miliard korun. Nově upravené slevy vyjdou státní rozpočet až na 3,9 miliardy ročně,“ upřesňuje Kupka.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 1. 2022 16:23, deprese

Děkujeme voliči slepence. :D

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 1. 2022 16:44

za komouse autobusem od nas do phy 32kc, jak student sem mel za 28, tedy sleva smesny 4 koruny. dnes 130-160 korun, student tedy dnes 32-40 korun, po snizeni slevy 65-80 korun. vzhledem k tomu, ze dnes jsou prijmy vic jak 10x vetsi nez za komousu, tak v komousskych cenach a prijmemch to je 6-8 korun, tedy dnes 4x-5x min nez za komouse.

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

11. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

Slovensko od srpna zavede jednodenní dálniční známku, která bude stát 5,40 eura (136 korun). Její cenu stanovila vláda, která schválila prováděcí vyhlášku k zákonu o dálniční známce.... celý článek

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

Dovolenková sezóna je tu a s ní i aktuální žebříček nejlepších letišť z celkem 69 zemí. Sestavuje ho společnost AirHelp, která se zaměřuje na vymáhání náhrad za zpožděné lety. Kdo se... celý článek

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

9. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

Sezóna dovolených je v plném proudu. Co dělat, když vám cestování znepříjemní problémy se zavazadly nebo rovnou s celým letem?

Ruzyně hlásí přetížení. Zavádí speciální linku pro zbloudilá zavazadla

2. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Ruzyně hlásí přetížení. Zavádí speciální linku pro zbloudilá zavazadla

Na pražském letišti už druhý den kolabuje výdej zavazadel. Lidé čekají v prostorách letiště i několik hodin. Problémy s chybějícími kufry ale hlásí i cestující, kteří z Prahy už odletěli. celý článek

Partners Financial Services